mojej lodówce znajduje się jakieś mielone mięso. Jest naprawdę genialnym rozwiązaniem na szybki obiad i można je podać w setkach odsłon! Na blogu możecie spotkać je w burgerach, zapiekance, zupie czy niezwykłych kotletach mielonych (sprawdź je wszystkie TUTAJ ), a dziś do paczki dołączają smakowite i aromatyczne pieczone klopsiki w sosie pomidorowym, inspirowanym włoską Marinarą ;) Malutkie mięsne kuleczki kryją w sobie(...)podsmażaj przez 30 sek. 2. Dodaj pomidory z puszki i suszone zioła - duś pod przykryciem ok. 15-20min. 3. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. 4. Do patelni z sosem przełóż upieczone klopsiki i podgrzewaj 2-3 min. Smacznego! Roasted meatballs with mushrooms in tomato sauce Ingredients: Meatballs: 500g minced meat 200g mushrooms 2 garlic cloves 1 large
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 200 g makaronu ryżowego; 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; 1 łyżka oleju; 1 ząbek czosnku; 2 duże jaja (klasy L); 1/2 szklanki posiekanej
Gospodyni MiejskaJeżeli czyta to ktoś, kto sądzi, że jedyną korzyścią jaką można wynieść z wizyty w szwedzkim sklepie z meblami (i całą resztą) jest konsumpcja hot-doga
zadanie-gotowanieSpaghetti bolognese...Długie nitki sprężystego makaronu.Intensywnie pomidorowy sos.Z dodatkiem mięsa mielonego.Wzbogacony o paprykę, pieczarki i suszone grzyby.O delikatnym aromacie czosnku, bazylii i oregano.Oprószone drobno startym
Gospodyni MiejskaZ prostych składników można zrobić ciekawe i wykwintne danie, które kosztuje mniej niż 5 zł za porcję. Nie wymaga ono także wielkiego wysiłku, a smakuje wybitnie
Nerds Kitchenmożecie znaleźć różnego rodzaju nieduże kiełbaski. Ponieważ takie kiełbaski to nic innego jak mięso mielone, ale już doprawione, wykorzystuje się je na wiele sposobów np. do przygotowania pulpecików, zapiekanek, gulaszy itp. Do przygotowania faszerowanych pieczarek można oczywiście użyć zwykłej, polskiej białej kiełbasy, która jest także doprawiona. Ja do przygotowania pieczarek faszerowanych białą kiełbaską użyłam dobrej jakościowo kiełbaski z karmelizowaną(...)smażenia Jak zrobić pieczarki faszerowane białą kiełbaską? Przygotować pieczarki - pieczarki oczyścić (obrać ze skórki), wykręcić nóżki, blaszki wydrążyć łyżeczką. Nóżki drobno posiekać i odłożyć razem z blaszkami. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobniutko posiekaną szalotkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać mięso z kiełbasek, wyjęte z osłonki. Przesmażyć je i dobrze rozdrobnić. Do smażącego się mięsa
Codzienne GotowanieSkładniki: 1 kg szynki 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 2 łyżki oleju ziele angielskie sól, pieprz Naleśniki: 4 szklanki mąki pszennej
Qchnia po prostuDzień doobry... :) Bardzo przepraszam, że tak długo mnie nie było, trochę pochłonęły mnie przygotowania ślubne... A do ślubu coraz bliżej, bo tylko 4 miesiące.. Ale
TrufelkowoCzas na klasyk kuchni włoskiej :) Lasagne, ale w mojej wersji jest ona z kurczakiem. Był to kolejny debiut i zarazem eksperyment w kuchni, ale z pewnością
Emskie Smakispotkać pod różnymi postaciami - forma sakiewki, okrągłego ciastka wypełnionego farszem i przykrytego warstwą ciasta, lub farsz zapiekany w naczyniu i jedynie przykryty ciastem - takiego właśnie pie, czy po prostu zapiekankę pod ciastem francuskim przygotowałam dziś. W zależności od tego jak pie jest przygotowany może stanowić przekąskę, idealną do zabrania np. na wycieczkę czy piknik, szybki lunch, czy danie główne(...)selera naciowego i ząbka czosnku. Mięso wyjąć, przełożyć na talerz, ostudzić, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Wywar przecedzić i zostawić, może być wykorzystany do przygotowania sosu. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, przesmażyć aż mąka się przyrumieni, podlewać rosołem lub wywarem z gotowania piersi, cały czas mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Chwilę gotować, po czym dolać
Codzienne GotowanieA co to? A co to? A schabik na chlebku zapiekany pod beszamelem Danie jest super, ale… robiłam go tak dużo razy, że muszę napisać
Smaki Na TalerzuMój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, niezawodny, idealny, prosty. Sięgam po niego zawsze gdy chcę ugościć przyjaciół lub rodzinę. Pizza salami z mozzarellą i pomidorkami
Zasmakuj KuchniUwielbiamy pizze. Ileż już wersji u nas pojawiło się na stole. Dziś zapraszam Was na pizze z wędzonym kurczakiem na cieście z prażoną cebulką. Warto wzbogacać
Słodkie okruszkijesienią i zimą już gorzej. Kiedyś przynosiłam coś, co można odgrzać, ale robię to coraz rzadziej, a praktycznie w ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo(...)minut w folię aluminiową, aby papryka zaparowała i obieramy ją ze skórki, która powinna łatwo schodzić. Obraną paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, cebulą, słonecznikiem, posiekaną pietruszką i rukolą, kaparami i pokrojonymi podgrzybkami. Wszystkie składniki razem mieszamy w misce, dodajemy
bistro mamaznowu po włosku, a jak po włosku to makaron. Tym razem zapiekanka cannelloni, czyli makaronowymi grubymi rurkami z mięsnym nadzieniem, a wszystko skryte pod sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Nie powiecie mi, że nie lubicie! Wbrew pozorom nie jest to danie aż tak pracochłonne. Owszem, składa się z kilku elementów, ale każdy z nich jest dość prosty w wykonaniu. Najwięcej(...)porcje Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 685 Białko: 36,8 g Tłuszcz: 39,5 g Węglowodany: 49,8 g Przygotowanie Sos mięsny Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę (trzymamy ją na małym ogniu) i wrzucamy na nią cały, nieobrany ząbek czosnku. Podsmażamy go przez kilka minut. To sprawi, że oliwa nabierze odpowiedniego aromatu, a czosnek się
Analiza Smaku