czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba(...)łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 25 g startego parmezanu 1 jajko, roztrzepane Przygotowanie: Umieść bakłażana w durszlaku, posyp solą i odstaw do zlewu na 10 minut. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż mięso, cebulę, czosnek, oregano i liście laurowe i smaż przez 10 minut, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Po tym czasie wmieszaj mąkę i dopraw całość solą
karmelowyNie wiem jak u Was, ale w moim domu bardzo często zostają ziemniaki z obiadu, których w efekcie potem nikt nie chce jeść. Dlatego dzisiejszy przepis
Fabryka pomysłówprzystawek, śniadań, ŚWIETNIE SMAKUJĄ: - smażone z cebulą i czosnkiem w sosie śmietanowym, - podduszone w sosie i podane jako dodatek do mięs, - pieczone w tartach, babeczkach, zapiekankach, na tostach, - kurki jako farsz do krokietów, naleśników, pierogów, - jako główny składnik zup i sosów, - kurki marynowane, - jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany(...)pozbyć się ziemi. Kurki wyjmuję łyżką cedzakową, osuszam dobrze na papierowym ręczniku. Kurek nie kroję, zostawiam w całości, chyba że większe kurki, wtedy kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej z masłem. Podsmażam na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę, czosnek i chili, zajmuje mi to kilka minut na małym ogniu. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję kurki, przyprawiam, smażę
Zasmakuj KuchniNiezbyt pracochłonne danie. Gdy smażymy naleśniki to dusi się sos. Potem to wszystko do formy i do piekarnika. Tak z godzinkę i pyszny, sycący obiad gotowy
IzabelawkuchniSmaczna i niezbyt skomplikowana propozycja na naleśnikowy obiad podany troszkę inaczej ;) :) Składniki dla 3-4 osób Na ciasto naleśnikowe: 3 jajka 1 szkl mleka 1 szkl
Gotowanie...to proste !Składniki 1 średni kalafior 50 g sera żółtego (u mnie Gruyere ) ok 100 g najlepiej czerstwego pieczywa (u nas resztki z ciabatty ) 1 łyżka
OliveandThymePrzepis, który chodził za mną od dawna Pyszne naleśniki z farszem ziemniaczanym i dodatkiem pieczarek w śmietanie. Są bardzo sycące. Jeden taki naleśnik wystarcza na obiad
Bullioryżem idealna do pracy. Sałatka obiadowa Jeżeli decydujemy się robić jedzenie na wynos, to najczęściej są to dania tzw. jednogarnkowe (potrawki, gulasze, zapiekanki). Jeśli ma to być sałatka, najlepiej jeżeli przybierze ona postać pełnego dania. Jest to typ, który nazywam sałatka obiadowa. Czyli potrawa po której, czuje się najedzony(...)Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdą pierś przetnij wzdłuż, na dwa płaty, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso do uzyskania ładnego, ciemnozłotego koloru. Odłóż do przestudzenia, następnie dość drobno pokrój. Paprykę czerwoną pokrój w kostkę, korniszona w plasterki
kuron.com.plpożywny obiad lub kolację, zarówno na co dzień, jak i od święta. Wbrew pozorom przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele, nawet z dodatkowym czasem spędzonym w piekarniku... ale dla takiej zapiekanki warto poświęcić te kilka minut dłużej. ;) Sprawdziłaby się tutaj każda kasza, ja wykorzystałam akurat tą drobną jaglaną, bo... od tygodni nie jadłam i chyba stęskniłam się za jej smakiem. ;) Feta, szpinak(...)Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę lub półplasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekany/zmiażdżony czosnek, posolić, dodać szpinak, a następnie podlać 1/2 szklanki wody, zagotować. Zawartość patelni przemieszać, dodać cukinię i fetę, zmniejszając moc palnika. Gotować kilka minut pod przykryciem do czasu aż szpinak się rozmrozi. Doprawić do smaku - solą, pieprzem, czosnkiem, chilli i bazylią. W większej
Kuchnia EllieNajprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób
Tajemnice SmakuDzień dobry :-) W Rzeszowie piękna dziś pogoda, od rana świeci słoneczko, ale już zapowiadają ochłodzenie i deszcz :-( No cóż, miejmy nadzieję, że pogoda niedługo się już
kruche babeczkiokazują się być jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Przyjemność przy minimalnym wkładzie pracy i czasu. Mleko kokosowe i śliwki do dobre połączenie, testowałam je w tej jalglanej zapiekance śniadaniowej , w tej kokosowej owsiance ze śliwkami i czekoladą a także w czekoladkach z wiórkami kokosowymi i śliwką – zawsze było pysznie. Z podanych proporcji wychodzą dwa słoiczki – akurat(...)mlekiem kokosowym odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc ( warto przemieszać w międzyczasie). Pudding przełożyć do dwóch słoiczków (250 ml). Śliwki pokroić w ćwiartki Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać śliwki i smażyć mieszając co jakiś czas aż zaczną się rozpadać (ok 10-15 min), dodać cynamon i miód. Przestudzić, przełożyć do słoików, posypać płatkami
Cooking for EmilyNaleśniki nadziewane farszem warzywnym i zapieczone z serem w piekarniku to proste, choć trochę pracochłonne danie, ze względu na smażenie naleśników 😉 Jednak jest ono tak dobre
Kuchnia MagdaLenyOstatni czas jest dla mnie bardzo intensywny. Częste wyjazdy nie pomagają w regularnym prowadzenia bloga. Jest Was coraz więcej na Facebooku i to sprawia, mi przeogromną
Smakuj życie!mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który(...)miski wbij jajka, dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem. dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Następnie nalej na nią ok. 2 łyżki przygotowanej mieszanki jajecznej, tak aby przykryła dno patelni cienką warstwą. Smaż, aż omlet się zetnie, a jego brzegi zaczną odchodzić
Chilli Czosnek i Oliwa