zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:149/201)

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 187

obchodzić Światowy Dzień Makaronu! Nie znam osoby, które nie lubiłaby dań makaronowych. Jest on bardzo wszechstronny w wykorzystaniu, można podawać go tylko z dodatkami, dodawać do zup, sałatek czy zapiekanek. Można go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie(...)starty parmezan do posypania Składniki na beszamel: 70 g masła 40 g mąki 400 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Podsmaż na średnim ogniu przez kilka minut do zeszklenia cebuli i dopraw solą i pieprzem. Dodaj paprykę i podsmaż przez kilka minut

karmelowy
Ryba z porem pod beszamelem 319

Przewspaniałe danie rybne! Przepis znalazłam na blogu u Pani Danusi, gdzie bardzo lubię zaglądać :) Nie tylko dlatego, że pani Danusia ma takie imię jak moja mama

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti Napoli 209

Spaghetti Napoli...Cienkie i długie nitki makaronu oblepione domowym sosem pomidorowym.Towarzystwo czosnku, cebuli i przypraw.Całość posypana parmezanem.Klasyka gatunku.Zapraszam do spróbowania!Składniki:300 g makaronu spaghetti

Gospodyni Miejska
Tarta porowa ze szparagami 146

Na dzisiaj proponuję tartę porową ze szparagami. Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, więc korzystajmy dopóki jeszcze można. Tarta jest pyszna. Gorąco polecam. Składniki: Ciasto

Smaki Ewy
Zapiekane pieczarki w panierce ;) 217

Czujecie wiosnę? Jest pięknie! szkoda, że trzeba chodzić do pracy;p Pomysł na zapiekane pieczarki podsunęła mi koleżanka, przepis zmodyfikowałam na lżejszą wersję ;) Składniki (około 5

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
PIKANTNY KUSKUS Z WARZYWAMI I KIEŁBASĄ W SOSIE POMIDOROWYM 263

Jesień to taki okres, kiedy zdecydowanie częściej sięgamy po dania rozgrzewające i jednogarnkowe. Sycące gulasze, aromatyczne leczo, ukochana fasolka po bretońsku czy też różnego rodzaju zapiekanki i dania duszone królują w naszych kuchniach. W mojej również! Zainspirowana współpracą z marką Balcerzak przygotowałam dla Was przepis na na przepyszne danie jednogarnkowe inspirowane moim ostatnim urlopem na Djerbie ( ale też planowanym wyjazdem(...)wysokiej zawartości mięsa. Idealne do gotowania, smażenia, przygotowania na grillu i przyrządzania domowych hot-dogów. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przygotowujemy składniki. Kuskus zalewamy gorącym bulionem, odstawiamy do napęcznienia. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek oraz kumin i kurkumę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę papryki, przesmażamy. Dodajemy pokrojone na plasterki kiełbaski „Sławianki”. Dodajemy pastę harissa

Ostra na Słodko
Zupa z soczewicy z ziemniakami i kalafiorem 184

Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy z jednego garnka, od gęstych, wieloskładnikowych zup zaczynając, poprzez różnego rodzaju gulasze, zapiekanki, kasze z warzywami, na klasycznym leczo czy risotcie kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany mistrz kucharstwa, realizuje cele zgromadzenia zakonnego(...)jest gotowy, odcedzamy go. Odstawiamy. Marchewki i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora oraz selera kroimy w półplasterki. Cebulkę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego i szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy , aż zmiękną. Wsypujemy soczewicę, przyprawy i dusimy chwilkę razem. Przygotowany wywar doprowadzamy do wrzenia

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z cukinii i klopsów 343

pustą lodówką. Trzeeba było szybko wymyśleć coś ciekawego, ale żeby się specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek ser gouda 2 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)będziesz miał cały czas wilgotne ręce. Mocz je co jakiś czas pod kranem, a mięso nie będzie się przyklejać ani do rąk, ani później do talerza. Na dobrze rozgrzaną patelnię polej trochę oliwy i delikatnie włóż pulpety. Musisz to zrobić delikatnie, żeby się nie spłaszczyły i żeby się nie posklejały ze sobą. Przesmaż je na złoty kolor z każdej

manslogblog
Chili sos z pieczonej chili 172

Uwielbiam ostre smaki, więc chili sos z pieczonej, zielonej chili absolutnie przypadł mi do smaku. Ten chili sos wykorzystuję głównie do makaronowych zapiekanek lub enchiladas. Chili sos świetnie pasuje również do mięsa i drobiu. Jest to sos na ciepło i w odróżnieniu od tego chili sosu ,przyrządzony z zielonego chili. Bardzo aromatyczny bo zrobiony z upieczonego chili, czosnku i cebuli(...)wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC na funkcję grillową. Upieczone warzywa zmiksuj z dodatkiem szpinaku i gorącego bulionu. Zrumień mąkę na suchej patelni. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Dodaj zmiksowane warzywa cały czas energicznie mieszając aby się nie zrobiły kluski. Na koniec dodaj śmietankę i trybulę. Dopraw sos solą, zagotuj.   The post

codojedzenia
Zapiekanka z brukselką i kotlecikami 135

Brukselka to jedno z warzyw które są niedocenione. Zachęcam do wykorzystania tego warzywa w Waszych posiłkach. Przygotowanie ziemniaków – ziemniaki obrać i pokroić na cztery części

Kuchnia Pokoleń
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 262

Cannelloni (rodzaj makaronu włoskiego) kojarzy mi się nadziane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. Ale można również dodać 1 składnik więcej i już

Różne smaki w kuchni
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM 150

Składniki: 2 sztuki bakłażana 1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki

Prosto i Smacznie z Anetą
Makaron ze szpinakiem i kabanosami 190

Oboje uwielbiamy makarony – pod każdą postacią. Czy to w sosie (najczęściej nasz ulubiony, pomidorowy), w zupie, zapiekance itp. Nie jemy ich za często, ale jak już ugotujemy to przeważnie na dwa dni (taki nasz urok). Prawda jest taka, że obojętnie co doda się do makaronu to smakuje zawsze przepysznie – z kiełbaską, resztkami mięsa z obiadu (kurczak, wołowina(...)sól, pieprz do smaku – ok 400 g świeżego szpinaku – 2 ząbki czosnku drobno posiekane – 1 łyżka oliwy Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie aldente. Na patelni podgrzewamy tłuszcz i podsmażamy delikatnie czosnek, dodajemy umyty i osuszony szpinak. Gotujemy aż całość zmniejszy swoją objętość, dodajemy drobno pokrojone kabanosy, przyprawiamy i wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze

Szybko Tanio Smacznie
Makaron zapiekany ze szpinakiem i smażonym łososiem 341

Uwielbiam szpinak w każdej postaci... Z racji tego, że o świeży szpinak już ciężko, w okresie jesiennym chętnie sięgam po szpinak mrożony. Jeżeli do szpinaku dodamy

Magiczna kuchnia Darii