Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym...Mięsiste, długie wstążki makaronu. Soczyste kawałki kurczaka.Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek.Całość dopełniona zeszkloną na maśle
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem...Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka.Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika.Całość w śmietanowym sosie.Pycha!Składniki:250 g
Gospodyni MiejskaMojego ulubionego bakłażanka postanowiłam wrzucić na pizzę. Do towarzystwa dorzuciłam mu ostatnie już własne pomidorki oraz mozzarellę. Przyznam szczerze, że pizza z bakłażanem jest przepyszna i
Monia miesza i gotuje150 g liści buraka naciowego 1 szkl mleka 1 jajko 2 szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku
Gotowanie jest łatweJak wiecie jestem ogromnym naleśnikożercom . Naleśniki uwielbiam – zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Dziś mam dla Was przepis na pyszne zapiekane naleśniki
Ostra na Słodkopyszne, aromatyczne i sycące. Warto przemyśleć zrobienie większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym warzywno-pomidorowym smaku. Stanowi doskonałą bazę dla wielu dań: zup, sosów czy zapiekanek. Rewelacyjnie smakuje nawet podany sam z pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Mając pod ręką takiego sojusznika gotowanie staje się o wiele prostsze. Kiedy masz zawczasu przygotowany sos (który nota bene też(...)pomidorowego 1 łyżka bazylii ½ łyżki oregano ½ łyżeczki tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych sól morska i czarny pieprz do smaku Cebulę, seler i marchewkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj resztę składników i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj
Roślinna - blog wegańskiPyszna propozycja na pieczoną rybę w towarzystwie warzyw. Nie tylko na piątek ;) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 305 kcal) 800 g filetów z dorsza 4
Moje Kuchenne RewelacjeCukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealnie współgra z każdym dodatkiem. Odmian cukinii jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje
Kulinarne przygody GatityMagda Zapiekanka makaronowa to zawsze dobry pomysł na obiad – na szybko, wszystko razem przechodzi swoimi smakami i to co najważniejsze – zawsze znajdziemy w niej dużo ciągnącego się sera, dla mnie to jest najlepsze. Ten przepis powstał trochę z resztek z lodówki – miałam kawałek dużego bakłażana, kilka przypadkowych kawałków cukinii, reszta warzyw też zawsze w domu się znajdzie(...)cukinie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Bakłażana myjemy, odcinamy końce po czym kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią cebulę i chwilę smażymy – około 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy do niej plasterki cukinii, mieszamy i smażymy wszystko razem, od czasu
Smaczna StronaNa farsz: 300 g łososia, garść suszonych pomidorów, ½ dużego jabłka, 1 średnia marchewka, 100 g groszku cukrowego, ostra papryczka, garść posiekanej drobno szalotki, 1 posiekany ząbek
Świat Domowej KuchniMakaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość
Gospodyni MiejskaMakaron jest dobry pod każdą postacią- jako spaghetti, lasagne, zapiekanka czy najzwyczajniej polany śmietaną z cukrem. Nie jadłam tylko tego zwiniętego w ruloniki. Ale żeby nie było na włoską nutę, trochę pomyślałam (nieraz mi się zdarza ;)) i przyrządziłam go... po polsku. Farsz może Wam trochę przypominać niedorobiony bigos albo nadzienie na pierogi. Ale o to właśnie chodziło... Cannelloni po gospodarsku(...)macie jakiś pomysł na wypchanie rurek w trakcie gotowania ich we wrzątku, aby się nie odkształcały? Ugotowane cannelloni prezentowały się całkiem przyjemnie; wyszło mi 12 sztuk Na drugiej patelni podsmażyłam pokrojone w kostkę kabanoski i piórka cebuli. Następnie dodałam je do kapusty, wszystko razem wymieszałam i doprawiłam przyprawami (papryka, sól, majeranek). Farsz wystudziłam. Następnie każdą rurkę nadziałam kapuścianym farszem, ułożyłam
bastalenaresztek kurczaka”. Będą zapiekanki, pizza, zawiesista zupa, chińskie pierożki i nowoorleańską jambalaya. Zachęcamy Was spróbowania naszych przepisów i do dzielenia się swoimi pomysłami! Chętnie sami je przetestujemy. Nasza zapiekanka makaronowe-kurczakowa zapiekana jest w zawiesistym sosie pomidorowym, naszym ulubionym sosie pomidorowy, dodajmy, który używamy np. do smarowania pizzy, albo jako sos do spaghetti. Przepis pochodzi z książki kucharskiej amerykańskiej kucharki(...)gotuj makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Na 2 minuty przed sugerowanym czasem, odcedź makaron – powinien być lekko twardy. Dojdzie podczas zapiekania. Krok 2 Rozgrzej olej na patelni, posiekaj drobno cebule i smaż 2 minuty, jeśli używasz szalotki, lub 5 minut jeśli smażysz zwykłą cebulę. Dodaj drobno posiekanego kurczaka, zamieszaj, podkręć temperaturę i smaż na intensywnym ogniu, aż mięso
Niedzielny kucharzkostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest tak plenna, że brakuje mi już pomysłów co zrobić z grzybami. Z części plonów zrobiłam już kilka sosów pieczarkowych, faszerowane pieczarki, pizzę, zapiekankę XD Nadal jednak pojawiają się nowe grzyby, więc tym razem (aby wykorzystać większą ilość) przygotowałam zupę, a resztę pieczarek cieniutko pokroiłam i postanowiłam ususzyć. Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami(...)jednak lubię gdy w pieczarkowej są wyczuwalne kawałki grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczywo kroimy w małą kostkę. Smażymy je na oliwie lub maśle na dobrze rozgrzanej patelni. Dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku (najlepiej nieobrane) i dodajemy majeranek. Ważne jest żeby co jakiś czas przemieszać grzanki, aby równomiernie się podpiekły. Pilnujcie, aby czosnek się nie przypalił ponieważ nada goryczy grzankom
PatiGotuje