Minitartaletki z młodą botwinką, podane z sałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych
SMYKWKUCHNIwyobrażam sobie lata bez zapiekanych bakłażanów w sosie pomidorowym, przekładanych plastrami mozzarelli, pachnących słońcem i cudownymi aromatami bazylii, oregano i czosnku. Zapiekanka z bakłażanów tzw. "parmigiana di melanzane" jest klasycznym włoskim daniem, pochodzącym z Sycylii lub Neapolu, do dziś trwa dyskusja na ten temat. Ale co tam, nie ważne pochodzenie, ważniejszy jest jej smak i niepowtarzalny aromat. Polecam serdecznie(...)sullo scolapasta, spolverizzatele di sale e lasciatele per circa 1 ora a spurgare. Ka ż dy plasterek bakłażana myjemy, odciskamy z wody, osuszamy. Plastry bakłażana obsmażamy na dużej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony. **** Scolate le melanzane, strizzatele e asciugatele. Friggete le fette di melanzane in una padella in olio ben caldo. W miseczce przygotowujemy
La grande e la piccola cuocaMaj i czerwiec to dla mnie bardzo trudne miesiące. Na straganach mnóstwo świeżych owoców i warzyw, aż się prosi, by wykorzystać je w kuchni. Na blogach
W mojej kuchniDziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod
karmelowyWitajcie :) Weekend daje nam czas na wymyślne jedzenie i możemy dzięki temu poświęcić więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj wymyśliliśmy dla Was coś pysznego :) Będąc w markecie
vegetaniePizza na spodzie z cukinii to alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej. Do przygotowania takiego spodu najlepiej użyć młodej cukinii, która nie ma jeszcze ziaren, jest miękka
Danka PichciMiałam problem z nazwaniem tego cuda. Na początku miała być fajna i nietypowa przekąska dla lubiących poeksperymentować i osób nietolerujących glutenu. Po zrobieniu i spróbowaniu jestem
Pora na pora i pomidorazaproponowałam tradycyjną zapiekankę pieczarkową - wspomnienie z dzieciństwa nie tylko moje, ale z pewnością wielu innych osób. Takie zapiekanki były najczęściej serwowane w przydworcowych budkach z hamburgerami, najlepszą tego typu zapiekankę jadłam kiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;) We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami(...)elastyczne. Uformować kulę i odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 2 godzin). Przygotowanie farszu : Masło roztopić na głębokiej patelni, przesmażyć na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażyć aż będą miękkie a woda odparuje. Przestudzić. Przygotowanie bułeczek : Ciasto podzielić
Codzienne GotowanieDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, dlatego… robimy pizzę!;) Ostatnio pizza ta to nasz faworyt jeśli chodzi o bezmięsne specjały:) Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, a
Smaki Na TalerzuDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, dlatego… robimy pizzę!;) Ostatnio pizza ta to nasz faworyt jeśli chodzi o bezmięsne specjały:) Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, a
Smaki Na TalerzuQuiche z pieczarkami i kurczakiem Latem często robię ta potrawę , tak jak tarty , jest doskonały na zimno i na ciepło , a do tego bardzo wydajny , jeśli
Ogrodnik w podróżyWyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;) Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty za sprawą bdsklep.pl miałam
Ostra na SłodkoDzisiaj zapraszam Was na idealną pizzę. Orkiszowy spód, pieczony burak, serek kozi. Komponuje się idealnie! Sami spróbujcie! Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej
TrufelkowoKolejna propozycja na zagospodarowanie solidnej porcji pieczarek. Usmażone z cebulą na sklarowanym maśle są wilgotne i soczyste. Moim zdaniem do takiego pieczarkowego farszu najlepiej pasuje grube
Kuchenne zapiski EdytyZapiekane cukinie wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kaszy jaglanej, mięsa drobiowego i warzyw - cebuli, marchwi, czosnku i kukurydzy. Dobrze doprawione mieszanką curry, ostrą papryką, pieprzem
Kuchnia Ellie