Kolejny z chlebów na zakwasie prowadzony metodą trójfazową. Tym razem chleb z płaskurki, samopszy i orkiszu- bajeczny smak i aromat. Łatwość przygotowania chlebów tą metodą stawiają je ostatnio u mnie na pierwszym miejscu. Wszystko trwa chwila moment, kolejne etapy przygotowują się w międzyczasie... Tak to ja lubię... :-) Niewątpliwą zaletą chlebów prowadzonych tą metodą jest łatwość oszacowania czasu, kiedy pójdzie(...)dodajemy mąkę, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4h w temperaturze pokojowej. III ETAP- CIASTO WŁAŚCIWE: - przefermentowany zaczyn z etapu II - 150g mąki z płaskurki typ2000 - 150g mąkiz samopszy typ2000 - 100g mąki z płaskurki typ650 - 100g mąki z samopszy typ650 - 90g pestek dyni - 90g ziaren słonecznika - 20g siemienia lnianego - 26g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej
Smaczne ZdroweChleb na zakwasie z mąki z płaskurki, bardzo puszysty i niesamowicie smaczny chleb. Mąka z płaskurki to mąką określana często, jako mąką pradawna. Dlaczego? Ponieważ jest to jedna z pierwszych odmian pszenicy, jaka była uprawiona. Co ciekawe gluten z mąki płaskurki bardzo rzadko daje odczyn w postaci alergii. Wiele osób chorujących nawet na celakie nie uczula. Mąka ta jest
SMYKWKUCHNIwegańskiej. Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki, sprawiła że nasz podwieczorek jest mniej kaloryczny. W tym przepisie zrezygnowałam również z klasycznej mąki pszennej i zamieniłam ją na mąkę z płaskurki oraz cukier zastąpiłam cudownym syropem klonowym. Żeby dodać chrupkości mojej drożdżowce, dodałam mąkę z amarantusa, która dodatkowo jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych. Czego potrzebujemy(...)mąki z płaskurki • 0,1 kg mąki z amarantusa • 20 g świeżych drożdży • 2 duże łyżki oleju kokosowego • 3 duże łyżki syropu klonowego • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia • nasiona z 1 laski wanilii • 0,5 szklanki mleka roślinnego • 0,5 szklanki mrożonych malin lub każdych innych owoców, które lubimy No to mieszamy: Do dużej miski wkładamy: drożdże, syrop klonowy
Cookery.plwegańskiej. Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki, sprawiła że nasz podwieczorek jest mniej kaloryczny. W tym przepisie zrezygnowałam również z klasycznej mąki pszennej i zamieniłam ją na mąkę z płaskurki oraz cukier zastąpiłam cudownym syropem klonowym. Żeby dodać chrupkości mojej drożdżowce, dodałam mąkę z amarantusa, która dodatkowo jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych. Czego potrzebujemy(...)mąki z płaskurki • 0,1 kg mąki z amarantusa • 20 g świeżych drożdży • 2 duże łyżki oleju kokosowego • 3 duże łyżki syropu klonowego • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia • nasiona z 1 laski wanilii • 0,5 szklanki mleka roślinnego • 0,5 szklanki mrożonych malin lub każdych innych owoców, które lubimy No to mieszamy: Do dużej miski wkładamy: drożdże, syrop klonowy
Cookery.plMakaron z pszenicy płaskurki idealnie nadaje się do zapiekanek. Nie tylko do zapiekanek rzecz jasna ale w zapiekankach sprawuje się znakomicie bo ma zwartą konsystencję i nie rozpada się. Zachęcam do wypróbowania makaronu z płaskurki. Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePłaskurka - gatunek pszenicy który był jako jeden z pierwszych uprawianych w dziejach ludzkości. Jest bardzo zdrowa i idealna do wypieków zarówno chleba jak i zdrowych ciast. Polecam zainteresować się tą zdrową pszenicą, która nie uczula. Samopsza to równie stara i równie zdrowa pszenica jak płaskurka. Aby powstała z niej mąka musi być pozbawiona łusek i dopiero wtedy zmielona. Chleb jest(...)pyszny, mega zdrowy, polecam. Chleb z płaskurki i samopszy z amarantusem na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePłaskurka czyli pszenica płaskurka to jedno z najstarszych zbóż w dziejach ludzkości, zdrowe i nie uczula. Makaron z tej mąki jest jędrny i smakuje obłędnie. Dziś użyłam go do zrobienia sałatki, szybkiej i pysznej, polecam. Na śniadanie czy kolację będzie znakomitym posiłkiem. Sałatka z makaronu z płaskurki z groszkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePszenica płaskurka jest gatunkiem pszenicy dziko rosnącym jeszcze w rejonie Żyznego Półksiężyca czyli pasa ziem o większej żyzności od Egiptu, poprzez Syrię, Palestynę po Mezopotamię. Była jednym z pierwszych uprawianych gatunków pszenicy. Jest zdrowa i nie uczula, warto ją wypróbować. Moja mąka bio z płaskurki pochodzi ze sklepu Biobabalscy. Bułki z użyciem mąki są zdrowe, pachnące i znakomite na kanapki(...)Bułki na zakwasie pszennym z płaskurki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepodnieść bardzo cukru. Ja chleb piekłam trzykrotnie, zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej i z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, jeszcze sprzed orkiszu). Drugi raz to mąką żytnia razowa z płaskurką i trzeci wypiek to mąka owsiana. Nie ma się tutaj czego obawiać, że chleb nie wyjdzie(...)chleb na zakwasie żytni lub pszenny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2-1 szkl. zakwasu żytniego 300 ml wody 300g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej (u mnie z płaskurki) szczypta soli ziarenka do posypania ( u mnie czarnuszka i płatki owsiane) Sposób przygotowania Do miski wlewamy zakwas, dodajemy wodę i 300 g mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej
Mieszam w GarnkuTaką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce, oraz robiono polentę. To właśnie od słowa farro wywodzi się póżniejsza farina-mąka. O znaczeniu farro świadczy fakt, iż podczas zaślubin nowożeńcy spożywali una focaccina di farro ( chlebek z farro), który miał(...)wcześniej( farro i dynie przygotowałam wieczorem), a przed podaniem połaczył am składniki. Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny Składniki dla 2 osób:180 g farro (płaskurki)½ pęczka pietruszki1/3 upieczonej w piekarniku dynigarść suszonej żurawiny ½ szkłanki orzechów włoskich, parę czarnych oliweksól, skórka z cytrynyoliwa ( u mnie oliwa z nutą cytryową) Farro płuczemy i moczymy przez
Mia Cucina SofietaKrucha szarlotka z bezowo-budyniową pianką doczekała się nowej odsłony. Dodałam do niej mrożoną porzeczkę, zmieniłam też rodzaj użytych mąk. Tym razem wykorzystałam mix mąk z płaskurki i samopszy, ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze, meeega kruche, wręcz rozpływające się w ustach 👌😋 Dodatek kwaśnych owoców fajnie przełamuje tutaj słodycz ciasta. Polecam spróbować, ciacho wychodzi naprawdę przepyszne. Rodzaj dodawanych owoców jest dowolny(...)razem dodałam czerwoną porzeczkę. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x23cm Składniki: kruche ciasto: - 510g mąki orkiszowej tortowej typ450 (ja dałam po 255g mąki z płaskurki typ650 i z samopszy typ650) - 250g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 50g ksylitolu (lub cukru) - 4 żółtka - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka
Smaczne ZdroweBiszkopty to idealne ciacha dla najmłodszych. Nie zawierają pochodnych mleka, są dietetyczne, lekkostrawne. Dodatkowo uwielbiane przez najmłodszych. Dzisiejsze przygotowałam na bazie mąk z płaskurki i samopszy, z niewielkim dodatkiem cukru kokosowego (maluszki nie powinny zajadać ksylitolu). Najmłodsi nie znają jeszcze słodkich łakoci, więc taka ilość słodyczy, w zupełności im wystarcza. Dla nieco starszych ilość cukru można zwiększyć. Składniki: - 2 jajka(...)osobno białka i żółtka) - 20-26g cukru kokosowego (lub np. 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego) - 20g mąki z płaskurki typ650 (1 łyżka) - 20g mąki z samopszy typ650 (1 łyżka) Białka ubijamy na sztywno z misie miksera, dodajemy cukier kokosowy i ubijamy nadal. Następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy
Smaczne Zdroweposiłek, idealny zarówno na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci jak i do kawy lub herbaty dla mamusi... ;-) U mnie najczęściej w wersji orkiszowej (bywa także orkiszowej z dodatkiem płaskurki), bez dodatku białego cukru, za to z dodatkiem ksylitolu lub ksylitolu i nierafinowanego cukru trzcinowego, zależy od dnia i zapotrzebowania, wszystkie wersje równie pyszne. Inspiracją był przepis na opakowaniu marchewki(...)szklanki* ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1/3 szklanki* jogurtu naturalnego - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej typ700 lub 1 szkl.mąki orkiszowej i 0,5 szkl.mąki z płaskurki typ650 (lub 1,5 szkl.pszennej) - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej - szczypta soli - cukier puder do oprószenia racuchów - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) *szklanka 250ml
Smaczne Zdrowejajeczną, czyli Quiche. Oskubałam same te maleńkie kwiatuszki bzu i zatopiłam je w masie jajecznej. Do ciasta kruchego można użyć zwykłej mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast mąki z pszenicy płaskurka lub połączyć zwykłą mąkę pszenną pełnoziarnistą z mąką pszenna białą. Wyłożone foremki z ciastem przed zapiekaniem tylko nakłuwamy, nie musimy niczym obciążać. Na kruche ciasto • 150g mąki pełnoziarnistej z pszenicy(...)płaskurka, • 150g mąki orkiszowej jasnej, • 150g masła, • 1 żółtko, • 1 płaska łyżeczka soli morskiej. • ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu, • 4 foremki o średnicy 11cm. Składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim dno i boki foremek. Zapiekamy w temp. 175st. około 15 minut, tak do lekkiego zrumienienia ciasta, nakłuwając je wcześniej widelcem. Farsz • 250g
Leśny ZakątekZapraszam na super gofry na jogurcie z dodatkiem wiórków kokosowych oraz cukru kokosowego. Zrobione na mące z płaskurki od Biobabalscy są delikatne w smaku, sycące oraz zdrowe. Polecam na śniadanie. Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżka cukru kokosowego 1 łyżka oliwy/oleju 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mąki z płaskurki od Biobabalscy
słodkie i nie tylko historie kulinarnebył za mało aktywny i dlatego chleb słabo wyrósł ? Przepis pochodzi z tego bloga :), tam udany. Ale jako, że chleb zrobiony jest z rzadko używanej mąki z samopszy i płaskurki, to podaję ten przepis. Na pewno spróbuję upiec ponownie. Składniki : 200 g aktywnego zakwasu- u mnie z mąki żytniej 250 g mąki z samopszy 150 g mąki z płaskurki
Proste Potrawywłoszczyzny, pora teraz na tartaletki z warzyw i rosołowego mięsa – idealne na drugie danie Składniki na 12 sztuk: Przepis na kruche ciasto TUTAJ (mniej zainteresowani płaskurką niech przewiną prawie na sam dół wpisu). Mąkę z płaskurki można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub krupczatką, bez zmiany ilości pozostałych składników. 1 marchewka z rosołu 1 pietruszka z rosołu
gutfutMIGDAŁOWY KREM Z PŁASKURKI /PRZEPIS WŁASNY/ ok. 250 g ugotowanej pszenicy płaskurki (można zastąpić innymi ziarnami zbóż) garstka namoczonych (przez całą noc) blanszowanych migdałów 30 g syropu klonowego mały banan łyżka mleka kokosowego w proszku (można użyć odżywki białkowej o dowolnym smaku) łyżka lnu mielonego + gorąca woda szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego ew. mleko do rozrzedzenia masy
Poranek na słodkoWyprodukowałam kilka słoiczków tych wspaniałości i wykorzystuję ich dodatek w kolejnych wypiekach. Tak jak wszystkie moje słodkości bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z płaskurki. Zamiast lukru drożdżówki posypałam orzechami włoskimi. Z dużą porcją błonnika, bez cukru - pysznie i zdrowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Naleśniki ze zdrowej mąki- płaskurki. 1 szklanka mąki 3 jajka 2 łyżki masła szczypta soli woda dżem lub konfitura Do miski wbić jajka dodać sól i dokładnie ubić. Wsypujemy mąkę i wlewamy ok 1 szklanki wody oraz rozpuszczone masło. Mieszamy na niskich obrotach miksera i w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Gdy konsystencja ciasta jest odpowiednia to wlewamy ciasto
harrisaniebagatelne znaczenie przy produkcji, szczególnie na przemysłową skalę. Bułeczki mają drobniutki miękisz, chrupiącą skórkę i są bardzo smaczne. Swoje bułki upiekłam z mieszaniny mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej płaskurki. Może trochę przesadziłam z "uzdrawianiem" bułek i dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bo nie dość, że sól "hamowała" wzrost ciasta to dodatkowo obciążyłam je mąką z pełnego przemiału. Dlatego nie wyrosły za mocno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potrawa stanie się gęsta, dodajemy buraczane puree, ser i masło. Gdy składniki się połączą doprawiamy do smaku. Podajemy z chrzanową śmietaną i koperkiem. P.S. Orkisz można zamienić na płaskurkę lub pszenicę kamut. Dobrze sprawdzi się również tradycyjna kasza. Przepis poznałem w czasie warsztatów kulinarnych z Dominiką Wójciak w Let`s cook. Let’s cook studio kulinarne Gorzów
MarcinChefSprawdź inne wyszukiwania: