z płaskurki - 78 przepisów (strona:5/6)

PĄCZKI Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH I KMINKIEM 130

również od BioBabalscy paczkę ich produktów. BioBabalscy to ekologiczna wytwórnia makaronu. Nie znaczy to jednak, że w ofercie są tylko ekologiczne makarony. Ich pasją są produkty ekologiczne na bazie płaskurki, samopszy i orkiszu.  W paczce znalazłam: Makaron razowy orkiszowy BIO Makaron razowy samopszy Płatki MIX 5 zbóż Płatki z samopszy Mąka z samopszy BIO Mąka gryczana BIO Kasza

Kuchnia w oparach
Bazyliowe kopytka z płaskurką 161

zrobić. Szybko się je zagniata, nie należy dodawać więcej mąki niż w przepisie bo będą twarde. Zapraszam na pyszne kopytka, podałam je z gulaszem z indyka. Bazyliowe kopytka z płaskurką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
ZDROWA BABKA CZEKOLADOWA NA WIELKANOC (WEGAŃSKA, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 182

umili Wasze święta. Wesołych Świąt! Dominika. Składniki na 4 małe babki do koszyczka lub 1 większą: składniki suche: 1 szklanka mąki z samopszy lub orkiszu, 1/2 szklanki mąki z płaskurki lub orkiszu, 1/2 kakao lub karobu, 1/2 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu, 2 łyżeczki sody, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, składniki mokre: 1 szklanka wody, 1 1/2 łyżki octu jabłkowego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb orkiszowy -pyszny 151

płaski jak sugerowano w przepisie  ciasto było dość luźne, dlatego przełożyłam je zaraz do foremek, nie formowałam bochenka, z tego też względu dosypałam 2 łyżki mąki z płaskurki, (ale może być orkiszowa) jeśli uznacie, że 600 ml wody jest dla niej trochę za dużo i ciasto jest luźne  foremki smaruje zawsze smalcem

Proste Potrawy
NAJLEPSZY WEGAŃSKI TORT 172

masa. Ozdobę stanowią domowe żelki w kształcie serduszek (nieodzowny hit naszych domowych imprez). Polecam! ❤❤❤ Składniki na dużą tortownicę: Biszkopt: 2 szklanki mąki z samopszy*, 1 1/2 szklanki mąki z płaskurki*, 1/2 szklanki kakao lub karobu, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu, 2 szklanki wody, 3 łyżki octu jabłkowego, 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTKA WYTRAWNE 165

domu, do pracy czy szkoły, dla dzieci lub dorosłych,  dla wszystkich wielbicieli chrupiacych krakersów. Mniam❤ Składniki na 30 sztuk : 1 szklanka mąki z samopszy*, 1 szklanka mąki z płaskurki*, Garść słonecznika, Garść sezamu, Garść czarnuszki, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cebuli suszonej, 2 łyżeczki czosnku suszonego w proszku, 5 łyżek passaty pomidorowej

Jeść, by żyć w zdrowiu
DZIECINNIE ŁATWE CIASTO WEGAŃSKIE 137

etyczne.  Składniki na małą tortownicę o średnicy 21 cm lub 5 babeczek o średnicy 10 cm: 2 szklanki mąki z samopszy (Sprawdzi się też orkiszowa, zwykła pszenna, z płaskurki lub gryczana. Ta ostatnia wymaga dodania "jajka z siemienia lnianego"), 250 ml wody, 1/3 szklanki cukru kokosowego (dla mnie ta ilość daje satysfakcjonującą słodycz, ale jak lubicie bardzo słodkie ciasta

Jeść, by żyć w zdrowiu
Domowy chleb na drożdżach z domieszką płaskurki. 140

znów upiekłam swój pierwszy domowy chleb od dłuższego czasu. Wyszedł mega smaczny, lekko słodki z chrupiącą skórką. Chleb, masło i nic więcej nie potrzeba... Składniki; 1 szkl. mąki z płaskurki (najstarsza odmiana pszenicy )od  Bio Babalscy 1 szkl zwykłej mąki pszennej 3 szkl. mąki pszennej graham od  Bio Babalscy 200 ml mleka migdałowego 3/4 szkl wody

Radość kipiąca uśmiechem.
DZIECINNIE ŁATWE CIASTO WEGAŃSKIE 198

etyczne.  Składniki na małą tortownicę o średnicy 21 cm lub 5 babeczek o średnicy 10 cm: 2 szklanki mąki z samopszy (Sprawdzi się też orkiszowa, zwykła pszenna, z płaskurki lub gryczana. Ta ostatnia wymaga dodania "jajka z siemienia lnianego"), 250 ml wody, 1/3 szklanki cukru kokosowego (dla mnie ta ilość daje satysfakcjonującą słodycz, ale jak lubicie bardzo słodkie ciasta

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKA WUZETKA 115

niej dostępu lub wolicie inny rodzaj mąki,  to śmiało możecie użyć swojej ulubionej i/lub w Waszej opinii najzdrowszej. Na pewno sprawdzi się tu też mąka orkiszowa, z płaskurki lub zwykła pszenna. Możecie pokombinować i pomieszać je z mąką bezglutenową, np. gryczaną, ryżową i/lub kokosową. Śmiało,  bawcie się tym przepisem. Kreujcie swoje własne wersje i dzielcie się nimi

Jeść, by żyć w zdrowiu
CHLEBEK PASZTETOWY (WEGAŃSKI, ŚWIĄTECZNY) 119

głębi serca i z wielką radością dzielę się przepisem. ❤ Składniki na jedną formę chlebową : 2,5 szklanki poszatkowanej białej kapusty, 1,5 szklanki moczonych ziaren samopszy lub orkiszu, żyta, płaskurki, a w wersji bezglutenowej - gryki, 1 szklanka nasion słonecznika łuskanego, 150 ml wody, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka suszonego koperku. Dodatkowo: Kminek

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa pomidorowa z batatem 146

przygotowałam na ugotowanym dzień wcześniej rosole i pewnie większość z nas tak robi. Dodatek batata nie tylko podnosi smak, ale świetnie ją zagęszcza. Podałam zupę dodatkowo ze szpeclami z płaskurki, choć oczywiście możesz użyć każdej innej mąki. Po przepis na szpecle tutaj . Zupa jest gęsta, pożywna i bardzo pyszna. Wystarczy spokojnie za cały posiłek obiadowy. Składniki: 400 g batatów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Herbaciane pancakes z ciecierzycy + Pocky! 170

paluszkami w czekoladzie z zieloną herbatą Matcha Przepis... HERBACIANE PANCAKES Z CIECIERZYCY /przepis własny/ /1 porcja/ 150 g ugotowanej ciecierzycy 50 g mąki (u mnie z ekologiczna z pszenicy płaskurki,  ale może być zwykła pszenna tortowa) 10 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić dowolną mąką) 2 łyżki masła orzechowego szczypta soli pół banana jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Poranek na słodko
45 pomysłów na zdrowe pączki! 239

kaszy jaglanej II Mleczne donuty z mozarellą Pączki z fasoli pinto Pączki z ryżem Piernikowe donuty owsiane Herbaciane oponki z kaszy jaglanej Potrójnie migdałowe donuty z pszenicy farro (płaskurki) Bezglutenowe pączki z mąki migdałowej Korzenne donuty owsiane Mini oponki z kaszy jęczmiennej Donuty z ciecierzycy na mleczku kokosowym Wegańskie pączki z kaszy orkiszowej Drożdżowe donuty z ricotty Cukiniowe pączki

Poranek na słodko
Gala Gault&Millau od kuchni 139

leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego

królestwo garów