z płaskurki - 78 przepisów (strona:2/6)

Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 159

nogi, zamarzyły nam się hamburgery No ale mięsne są takie typowe, a w szafce na natchnienie czekała czarna fasola. W drugiej szafce piętrzyły się kilogramy mąki z płaskurki i pomimo echa w lodówce udało się coś wymodzić Nie chcę Was zalewać potokiem wiadomości na temat płaskurki, wszak każdy zainteresowany poszuka interesujących go informacji, jednak warto o niej tytułem wstępu, parę(...)słów.   Płaskurka jest prymitywnym gatunkiem pszenicy, ale przy całej swojej prymitywności zawiera o wiele więcej właściwości odżywczych od zwykłej, białej mąki (duże ilości białka). W kuchni idealnie zastąpi tradycyjną mąkę pszenną -zrobicie ciasto, makaron, naleśniki, zagęścicie sosy, etc.  Płaskurka jest dość wymagająca w uprawie – nie urośnie na byle glebie. Wręcz nie toleruje nawozów i środków chemicznych

gutfut
Pełnoziarniste bułki z mąki z płaskurki 105

nachodzi mnie ochota właśnie na porządną kanapkę z… masłem (moja ulubiona) zabieram się za domowe pieczywo. Tym razem z użyciem nieznanej mi wcześniej mąki – mąki z płaskurki. Płaskurka jest prymitywnym gatunkiem pszenicy – jednym z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie. Ma płaskie, podobne do jęczmienia kłosy, a pochodzi z obszarów obecnej południowo-wschodniej Turcji, gdzie uprawiano ją już(...)p.n.e. Zawiera bardzo dużo białka i składników mineralnych, które mogą nadać produktom z tego ziarna ciemniejszą barwę. Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego i β-glukanów (węglowodanów), które redukują poziom cholesterolu we krwi i równoważą poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu 2. Uważa się także, że regularne spożywanie zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego. Ziarna płaskurki rozgrzewają organizm

365 dni dookoła kuchni
Przytulone bułeczki z płaskurki. Czy znasz płaskurkę? 246

Bułki z płaskurki to idealny wypiek dla koneserów zdrowego pieczywa. Wypieki z płaskurki warte są zachodu i choć nie należą do najtańszych warte rozpowszechnienia. Jeszcze do niedawna płaskurka była nie do zdobycia, dziś robi furorę. W Polsce i Niemczech stoi na półkach w sklepach z ekologiczną  i zdrową żywnością. Włosi nie tylko pieką z niej chleb, ale wyrabiają makarony(...)Płaskurka (w Niemczech zw. Emmer) to zboże znane od starożytności - starsza odmiana mąki orkiszowej (a ciągle odmiana pszenicy). Płaskurka to moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolna od chemii i zanieczyszczeń. Ma twardą łuskę chroniącą wnętrze ziarna przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniami. Uprawiana jest wyłącznie ekologicznymi, tradycyjnymi metodami. Wypieki z niej mają piękny zapach i lekko słodki, orzechowy smak. Zawiera gluten

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 189

Dzień dobry,Z Toskanii, oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini, przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro.Pszenica farro, zwana u nas również płaskurką, to bardzo stara odmiana pszenicy, uprawiana ponoć już od neolitu na terenie Mezopotamii, Syrii, Egiptu i Palestyny. Spokrewniona z pszenicą orkisz, czasem jest z nią mylona. W czasach starożytnych używano jej do wypieku(...)historii świata. Jej resztki znaleziono w grobowcach na terenie Basenu Morza Śródziemnego, a chleb, którym Jesus dzielił się z uczniami w czasie Ostatniej Wieczerzy, mógł być upieczony właśnie z płaskurki!W raz z rozpowszechnieniem się innych rodzajów zbóż, farro powoli zaczęła zanikać. Ale na obszarze Toskanii nigdy nie straciła na popularności. Stała się podstawą wielu tradycyjnych przepisów miejscowej kuchni

Chilli Czosnek i Oliwa
CHLEB PEŁNOZIARNSITY Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, PROWADZONY METODĄ 3-FAZOWĄ 84

Chleb z płaskurki i samopszy dla wielbicieli tych pradawnych zbóż. Tym razem prowadzony metodą 3-fazową. Gdy mamy stary zakwas i chcemy zaplanować sobie czas wypieku, wówczas najłatwiej przygotować sobie chleb wg tego schematu. Zawsze wiemy, o której mniej więcej wyląduje w piecu. Dodatkowo proces 3-fazowego wyrastania, czyni ten chleb jeszcze smaczniejszym i zdrowszym.   Chleb na bazie(...)mąk pełnoziarnistych, a więc z niskim indeksem glikemicznym (ig) Piekłam w 2 formach, o wym. 24x8cm I ETAP: - 40g zakwasu żytniego lub orkiszowego - 150g mąki pełnoziarnistej z płaskurki typ2000 - 150g mąki pełnoziarnistej z samopszy typ2000 - 300g wody źródlanej lub filtrowanej  (u mnie 40*C, zakwas miałam prosto z lodówki) Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy

Smaczne Zdrowe
Tarta z płaskurki z winnymi gruszkami 131

mogłabym je jeść na słodko, na słono, kwaśno i jakkolwiek tylko wymyślę. I tym razem dorzuciłam dodatki, które moim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej Ciasto podstawowe na tartę z płaskurki znajdziecie tutaj. Zamiennie zamiast płaskurki można użyć zwykłej mąki pszennej (proporcje na ciasto są dokładnie takie same). Nie jest konieczne pieczenie samego ciasta przed dodaniem farszu. Użyłam dwóch prostokątnych foremek

gutfut
CHLEB RAZOWY Z MĄKI Z SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 208

Chleb z mąki z samopszy i orkiszu, to kolejny z pysznych chlebów na zakwasie. Już jakiś czas temu odkryłam jeszcze starszą od orkiszu i płaskurki odmianę dawnej (nie mającej nic wspólnego z obecną) pszenicy. Mąka z samopszy ma tak jak orkisz i płaskurka bardzo wiele walorów zarówno zdrowotnych jak i smakowych. Jako, że obecnej pszenicy nie jadamy prawie wcale, wyszukuję(...)zdziwiłam, że na blogu jeszcze nic z samopszą nie zamieszczałam, bo piekę na niej chleby już, od jakiegoś czasu... Samopsza ma również lekko orzechowy posmak, tak jak orkisz i płaskurka, jest jednak od nich ciemniejsza, szczególnie jest to zauważalne po upieczeniu chleba. Ma także zupełnie inny gluten, w moim odczuciu jest on taki jakby kruchy (przykładowo orkisz jest lekko gumowy

Smaczne Zdrowe
ŚNIADANIOWA ZIARNIANKA 127

więc je dodawać do porannej owsianki, jaglanki, amarantusianki lub ...hm, no właśnie...jak nazwać moje danie? Chyba najwłaściwsza nazwa to ziarnianka. W mojej misce bowiem znajdujemy mieszankę różnych ziaren: płaskurki, samopszy, słonecznika,  sezamu. Wszystko aktywowane (czyli uprzednio moczone/podkiełkowane) dla lepszego trawienia i absorbcji składników mineralnych w nich zawartych. A jest ich nie mało. Płaskurka i samopsza - starsze siostry(...)przeze mnie opisywane. Dodam, że są one niezwykle smaczne. Ich smak opisałabym jako miodowy. Idealnie współgra z suszonymi owocami, domowym jogurtem i cytrusami. Polecam! Ps. Chleb ze skiełkowanych ziaren płaskurki i/lub samopszy jest boski (przepis niebawem)!!!  Składniki na 2 porcje: Jogurt: 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki sezamu niełuskanego, 1 1/2 szklanki wody, 2 suszone daktyle, szczypta soli, ewentualnie

Jeść, by żyć w zdrowiu
CHLEB Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE 148

Genialny w smaku i zapachu, chleb z pradawnych zbóż- samopszy i płaskurki, z dodatkiem ulubionych ziaren. Pachnie obłędnie, smakuje jeszcze lepiej.. 👌😋 Rozgości się u nas na dobre, bo zauroczył nas swym smakiem totalnie. Do tego stopnia, że taki bochenek ledwo nam wystarczył na 2 dni... 🙊, od razu była powtórka, bo wszystkim było mało...🙈 Inspiracją był mój wcześniejszy chleb , ulubiony(...)Jest to chleb na bazie jasnych mąk, z niewielkim dodatkiem mąk razowych. Piekłam w 2 silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 350g mąki z samopszy typ650 - 350g mąki z płaskurki typ650 - 50g mąki razowej z samopszy, typ2000 - 50g mąki razowej z płaskurki, typ2000 - 250g zakwasu żytniego lub orkiszowego lub po połowie żytniego i orkiszowego - 26g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej

Smaczne Zdrowe
CHLEB Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU, BEZ WYRABIANIA, Z GARA 150

Chleb z płaskurki, samopszy i orkiszu, pieczony w żeliwnym garze. Tym razem chleb na drożdżach, ale nie taki typowy, szybki. To chleb, który przygotowuje się min. 12h wcześniej, tzn. mieszamy wszystkie składniki (bez wyrabiania, bez zaczynu) i odstawiamy na min. 12h. Tak wyrastający ma zupełnie inny smak. Po tak długim czasie, te drożdże są jakby przegarowane. Ten chleb ma bajeczny(...)użytych mąk), to miąższ jest super elastyczny i długo pozostaje wilgotny. My zajadamy się nim ostatnio bez umiaru. Jak tylko się kończy, zarabiam następny.... Składniki: - 200g mąki z płaskurki typ650 - 200g mąki z samopszy typ650 - 200g mąki z orkiszu typ750 - 70g mąki z płaskurki typ2000 - 70g mąki z samopszy typ2000 - 70g mąki z orkiszu typ2000 - 40g świeżych drożdży - 22g soli

Smaczne Zdrowe
CHLEB Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU, Z ZIARNAMI, PROWADZONY METODĄ TRÓJFAZOWĄ 130

Kolejny z chlebów na zakwasie prowadzony metodą trójfazową. Tym razem chleb z płaskurki, samopszy i orkiszu- bajeczny smak i aromat. Łatwość przygotowania chlebów tą metodą stawiają  je ostatnio u mnie na pierwszym miejscu. Wszystko trwa chwila moment, kolejne etapy przygotowują się w międzyczasie... Tak to ja lubię... :-) Niewątpliwą zaletą chlebów prowadzonych tą metodą jest łatwość oszacowania czasu, kiedy pójdzie(...)dodajemy mąkę, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4h w temperaturze pokojowej. III ETAP- CIASTO WŁAŚCIWE: - przefermentowany zaczyn z etapu II - 150g mąki z płaskurki typ2000 - 150g mąkiz samopszy typ2000 - 100g mąki z płaskurki typ650 - 100g mąki z samopszy typ650 - 90g pestek dyni - 90g ziaren słonecznika - 20g siemienia lnianego - 26g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie - puszysty z mąki płaskurki! 102

Chleb na zakwasie z mąki z płaskurki, bardzo puszysty i niesamowicie smaczny chleb.  Mąka z płaskurki to mąką określana często, jako mąką pradawna. Dlaczego? Ponieważ jest to jedna z pierwszych odmian pszenicy, jaka była uprawiona. Co ciekawe gluten z mąki płaskurki bardzo rzadko daje odczyn w postaci alergii. Wiele osób chorujących nawet na celakie nie uczula. Mąka ta jest

SMYKWKUCHNI
Rustykalna drożdżówka z malinami 155

wegańskiej. Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki, sprawiła że nasz podwieczorek jest mniej kaloryczny. W tym przepisie zrezygnowałam również z klasycznej mąki pszennej i zamieniłam ją na mąkę z płaskurki oraz cukier zastąpiłam cudownym syropem klonowym. Żeby dodać chrupkości mojej drożdżowce, dodałam mąkę z amarantusa, która dodatkowo jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych. Czego potrzebujemy(...)mąki z płaskurki • 0,1 kg mąki z amarantusa • 20 g świeżych drożdży • 2 duże łyżki oleju kokosowego • 3 duże łyżki syropu klonowego • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia • nasiona z 1 laski wanilii • 0,5 szklanki mleka roślinnego • 0,5 szklanki mrożonych malin lub każdych innych owoców, które lubimy No to mieszamy: Do dużej miski wkładamy: drożdże, syrop klonowy

Cookery.pl
Rustykalna drożdżówka z malinami 139

wegańskiej. Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki, sprawiła że nasz podwieczorek jest mniej kaloryczny. W tym przepisie zrezygnowałam również z klasycznej mąki pszennej i zamieniłam ją na mąkę z płaskurki oraz cukier zastąpiłam cudownym syropem klonowym. Żeby dodać chrupkości mojej drożdżowce, dodałam mąkę z amarantusa, która dodatkowo jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych. Czego potrzebujemy(...)mąki z płaskurki • 0,1 kg mąki z amarantusa • 20 g świeżych drożdży • 2 duże łyżki oleju kokosowego • 3 duże łyżki syropu klonowego • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia • nasiona z 1 laski wanilii • 0,5 szklanki mleka roślinnego • 0,5 szklanki mrożonych malin lub każdych innych owoców, które lubimy No to mieszamy: Do dużej miski wkładamy: drożdże, syrop klonowy

Cookery.pl
Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami 187

Makaron z pszenicy płaskurki idealnie nadaje się do zapiekanek. Nie tylko do zapiekanek rzecz jasna ale w zapiekankach sprawuje się znakomicie bo ma zwartą konsystencję i nie rozpada się. Zachęcam do wypróbowania makaronu z płaskurki. Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie