Pisałam już o płaskurce, chociaż dość pobieżnie, aby nie zanudzać tych, którzy wpadli do mnie po konkretny przepis. Tym razem wpis specjalnie dla tych, którzy mąkę z płaskurki stosują, bądź chcą zacząć stosować w swojej kuchni. A przy okazji przepis podstawowy na tartę z płaskurki. Zapraszam! Płaskurka, podobnie jak orkisz, to wręcz relikt przeszłości (jej ziarna odkryto w wykopaliskach archeologicznych(...)pochodzących sprzed ok. 10 tysięcy lat p.n.e). Od kilku lat obserwuje się wielki powrót płaskurki z racji jej właściwości smakowych i zdrowotnych. Płaskurkę pokochali miłością wielką Włosi (popularny chleb pane di farro, to właśnie 100% mąki z płaskurki), a i Niemcy postanowili być proekologiczny i opracowali oryginalną recepturę bawarskiego piwa wytwarzanego z tego zboża. Z płaskurką sprawa
gutfutWśród licznych odmian mąk, mąka z płaskurki zaliczana jest do produktów z kategorii tych ekologicznych. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na bogate wartości odżywcze, wolność od modyfikacji, a także odporność samego zboża, co pozwala na jego uprawę bez konieczności stosowania pestycydów czy innych oprysków. Przy czym mąka z płaskurki może być stosowana zamiennie ze zwykłą mąką pszenną. Jakie(...)dokładnie ma właściwości mąka płaskurka, do czego warto ją używać i gdzie można ją kupić? Mąka z płaskurki właściwości Pszenica płaskurka to jedno z najstarszych zbóż uprawnych , znane przynajmniej od kilku tysięcy lat. O jego uprawie wspomniano w Biblii. Płaskurka była szeroko uprawiana w rejonie Żyznego Półksiężyca, kolebce starożytnych cywilizacji. Przy czym płaskurka jest protoplastą takich odmian zbóż
kruche babeczkiWitam Was gorąco, w tym przepisie zareklamuje mało znane ziarno płaskurki by pokazać Wam dobrodziejstwa naszej polskiej ziemi. Płaskurka to stara odmiana pszenicy, ciągle uprawiana przez ekologicznych rolników pasjonatów, w tych dobrze wyposażonych sklepach ze zdrową żywnością powinniście spokojnie ją dostać. To niepozorne ziarno jest bardzo smaczne - lekko słodkawe z orzechowym posmakiem. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika oraz wapnia(...)bazę wysokowartościowego pożywienia. Połączymy ją z typowo polskimi dodatkami gruszką, aronią i orzechem włoskim. Świetna propozycja na porządne śniadanie :) Zaczynajmy!Czas przygotowania: 35-40minutDla 2 osóbSkładniki:Ziarno płaskurki 150gGruszka 1 sztSuszona aronia mała garśćOrzech włoski mała garśćkremówka 2 łyżki masło 1 łyżeczkaKsylitolPrzygotowanie:1/ Płaskurkę gotujemy w lekko osolonej wodzie 30 minut pod przykryciem2/ Ugotowaną płaskurkę odcedzamy
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, mam kolejny pomysł na śniadanko :). Znów sięgnę po płaskurkę bo jest naprawdę bardzo smaczna i gotowa po ok. 30 minutach od gotowania, polecam również uzupełnić wiedzę o tym podgatunku pszenicy. Przy pomocy 1 jajka, ugotowanej wcześniej płaskurki, odrobiny mąki gryczanej, miodu i soku z pomarańczy zrobimy niezwykłą jajecznicę. Jajecznice podamy z owocem morwy białej której smak przypomina figi(...)suszony owoc delikatnie chrupie. Idealna poranna przekąska dla małych i dużych :)Czas przygotowania 10 minutDla 1 osoby duża porcjaSkładniki:4 łyżki płaskurki ugotowanej wcześniej (30 minut gotowania)4 łyżeczki mąki gryczanej niepalonej1 jajko EKOOlej kokosowy 2 łyżkiSok z połowy pomarańczy 1 duża łyżka miodugarstka suszonego owocu morwy białej2 kiwiPrzygotowanie:1/ Zarabiamy masę z płaskurki, mąki, jajka i soku
Kuchnia PROzdrowotnaPieczenie chlebów to taki mój mały nałóg... Uwielbiam eksperymentowanie w kuchni, ostatnio testuję moją najnowszą miłość- mąkę z płaskurki* . Po babce maślanej na tej mące, przedstawiam Wam nasz ulubiony (obecnie, za chwilę to się może zmienić) chlebek, upieczony na mieszance moich dwóch ulubionych mąk, a mianowicie na płaskurce i orkiszu. Chlebek jak za dawnych lat, pieczony na dużej blasze więc(...)użyć tylko jednego, za to w podwójnej ilości. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.: 33x25,5x6cm Po upieczeniu taki bochen waży ok.2400g, ja kroję go na 4 części. * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych właściwościach odżywczych. To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie- uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii. Według
Smaczne Zdroweteraz wiem to na pewno... Domowe chlebki są najlepsze, smakują nieziemsko, ich aromat zniewala i co najistotniejsze zjadamy je do ostatniego okruszka... Dzisiaj polecam Wam mój ostatni chlebek: z płaskurki, samopszy i orkiszu z dodatkiem ziaren. Piekłam w 2 silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 200g mąki z płaskurki* typ2000 - 200g mąki z samopszy** typ2000 - 200g mąki orkiszowej typ2000(...)mąki z płaskurki* typ650 - 60g mąki z samopszy** typ650 - 60g mąki z orkiszu typ750 - 30g soli (u mnie himalajska) - 250g zakwasu (u mnie po 125g żytniego i 125g orkiszowego ), wyjętego ok.1-2h wcześniej z lodówki - 200g ziaren (u mnie 70g dyni, 80g słonecznika i 50g siemienia lnianego) - ok.850g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz
Smaczne ZdroweMoja, a raczej nasza ostatnia miłość wśród chlebów na zakwasie: chleb razowy na mąkach z płaskurki, samopszy i orkiszu. Bajeczny, wprost genialny w smaku, na chwilę obecną zdecydowanie najlepszy... ;-) Każda z tych mąk jest inna, każda ma inną strukturę, w połączeniu tworzą genialną całość. Jest pyszny, wilgotny, a zarazem bardzo delikatny. Ten chleb zauroczył nas totalnie. Polecam Piekę(...)silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 200g mąki pełnoziarnistej z płaskurki typ2000 - 200g mąki pełnoziarnistej z samopszy typ2000 - 200g mąki pełnoziarnistej z orkiszu typ2000 - 100g mąki z płaskurki typ650 - 100g mąki z samopszy typ650 - 100g mąki z orkiszu typ750 - 250g zakwasu orkiszowego (lub żytniego lub po 125g żytniego i orkiszowego )* - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 1050g (ml) wody filtrowanej
Smaczne ZdroweKolejne z naszych ulubionych, szybkich bagietek. Tym razem upiekłam je na mąkach z samopszy i płaskurki. Jeszcze pyszniejsze i zdrowsze od poprzednich. Najlepsze oczywiście na świeżo, choć i na drugi dzień nic nie brakuje... U nas najczęściej bywają jako dodatek do zup typu grochówka , fasolówka , grochówko-fasolówka lub po prostu piekę je na szybko na kolację do maczania(...)oliwek z dodatkiem świeżo wyciśniętego czosnku...mniam.. latem to nasze ulubione danie, bywa, że i zamiast obiadu... Polecam :-) Składniki: - 275g mąki z samopszy* typ650) - 275g mąki z płaskurki** typ650 - 50g mąki z samopszy typ2000 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 400g (ml) letniej wody - 30g oliwy z oliwek lub masła klarowanego - 25g świeżych drożdży +dodatkowo kilka łyżek mąki do podsypania
Smaczne Zdroweprośbę czytelniczki bloga powstał chleb z samych mąk pełnoziarnistych: płaskurki, samopszy i orkiszu. Piekłam już nie raz chleby na bazie tych 3 mąk, jednak dodawałam do nich zawsze także mąki jasne, tym razem chleb upiekłam na samych mąkach pełnoziarnistych. Wyszedł bardzo wilgotny, o charakterystycznym smaku chleba razowego. Bardziej ciężki, ale smaczny i z pewnością zdrowy. Ja co prawda piekłam(...)chleb, ten nigdy nie przestanie- to uzależnia (ten cudny aromat), ostatnio słyszałam, to od kilku osób- co mnie ogromnie cieszy...;-) piekłam w 2 silikonowych formach, o wym. 24x8cm * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych właściwościach odżywczych. To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie- uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii. Według
Smaczne Zdrowekolekcji pysznych domowych bagietek doszły kolejne, tym razem z płaskurki, samopszy i orkiszu. Ta wersja nie jest tak błyskawiczna jak poprzednie, ale jest jeszcze smaczniejsza Dzięki kilkukrotnemu zbijaniu ciasta, cały proces przygotowania się wydłuża, ale za to jest ono mega puchate, a gotowy produkt ma super dziury... no i ten smak... Aromat tego ciasta jest po prostu bajeczny... Pachnie(...)nasza szynka pieczona w chlebie... Z poniższych ilości wychodzą 4 bagietki Składniki: - 200g mąki z płaskurki typ650 - 200g mąki z samopszy typ650 - 200g mąki z orkiszu typ750 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g świeżych drożdży - 30g oleju, oliwy (daję z wytłoczyn) - 400g (ml) ciepłej wody (filtrowanej lub źródlanej) + mąka do podsypania blatu * "Pszenica samopsza to jedno z najstarszych udomowionych
Smaczne ZdroweBułki z samopszy, płaskurki i orkiszu, to ostatnio nasze ulubione bułki. Idealnie puszyste, mięsiste, po prostu cudne. Sprawdzają się zarówno na śniadanie, kolację jak i do domowych burgerów. Z podanych ilości wychodzi u mnie 12 sztuk. * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych właściwościach odżywczych. To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim(...)Wschodzie- uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii. Według badań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni
Smaczne Zdroweryżowe lub owsiane. Jako, że mleka roślinne nie mają tłuszczu, by naleśniki miały dobrą elastyczność, dodaję do nich większą ilość oleju. Ostatnio eksperymentuję w mojej kuchni z mąką z płaskurki*, stąd naleśniki z dodatkiem tych dwóch mąk (orkisz i płaskurka), ale można oczywiście dodać sam orkisz. * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych właściwościach(...)odżywczych. To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie- uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii. Według badań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało
Smaczne ZdroweOdkąd trafiłam na mąkę z płaskurki dodaję ją do chlebów, bułek, ciast, pyszne są z jej dodatkiem także naleśniki i wiele innych potraw. Ostatnio zajadamy się także bagietkami z mąki z płaskurki* z dodatkiem orkiszu. Mają cudowny aromat i niezapomniany smak. Są bardzo wilgotne i jak na jasne pieczywo na drożdżach dość długo pozostają świeże. Piekę je zwykle wieczorem(...)były świeże na śniadanie. Polecam bardzo gorąco. * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych właściwościach odżywczych. To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie- uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii. Według badań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można
Smaczne ZdroweNasza ulubiona babka maślana w nowszej, jeszcze zdrowszej odsłonie. Tym razem przygotowałam ją na mieszance mąk z płaskurki* i orkiszu. Płaskurka to moje ostatnie odkrycie. Na razie dopiero ją poznaję, ale co nieco już na niej przygotowałam. m.in. naszą najlepszą babkę (i to nawet dwa razy, tak bardzo nam posmakowała...), bagietki oraz chleb, smażyłam już na niej także pyszne naleśniki(...)Wielkanoc za pasem polecam pyszną, bardzo maślaną, wilgotną i błyskawicznie znikającą babkę. Przepis na tradycyjną formę, ja ujęłam trochę z niego do formy na babeczkę (idealna do święconki) * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych właściwościach odżywczych. To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie- uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii. Według badań historyków
Smaczne Zdrowewrzuca do koszyka co popadnie, a potem, w najlepszym wypadku przy kasie dostrzegacie nieplanowane sprawunki. Ja tak miałam. Mój Niejadek szedł sobie przez sklep i wrzucił do koszyka paczkę płaskurki. Jakby czekolady nie mógł wziąć.... No super, tylko co to ta płaskurka?! Naprawdę wybaczcie moją ignorancję, ale wtedy nie wiedziałam. Stwierdziłam, że dobra bierzemy, trzeba sprawdzić w internetach 😂 jakoś potem(...)wykorzystamy. Może jak sam wziął do koszyka, to potem zje. Naiwna matka... I tym oto sposobem stałam się posiadaczką całej paczki ziaren płaskurki. Wykorzystałam ją do przygotowania rewelacyjnej sałatki z rukoli, z jabłkami, serem korycińskim i suszoną żurawiną. Płaskurka ma bardzo fajny, lekko orzechowy smak i fajnie w tej sałatce chrupie. Jest słodko i wytrawnie, a więc pysznie :) Gorąco zachęcam
Na kulinarnym poligonieSprawdź inne wyszukiwania: