Chleb pszenny z dodatkiem mąki z płaskurki (robiony na żytnim zakwasie i zaczynie)

Chleb pszenny z dodatkiem mąki z płaskurki (robiony na żytnim zakwasie i zaczynie)

Chleb pszenny z dodatkiem mąki z płaskurki (robiony na żytnim zakwasie i zaczynie)

  Zaczyn żytni:   20 g zakwas żytni razowy z lodówki  + 40 g lekko ciepła woda  + 40 g mąka żytnia jasna chlebowa typ 720, Zostawić do podwojenia objętości, nie więcej, co powinno zająć 2,5-4 h. Ciasto: W misie miksera wymieszać:  320 g mąki pszennej typ 650 40 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki 180 g chłodnej wody (do 50% nawodnienia ciasta) Mieszamy przez 2-3 minuty na pierwszym biegu, tylko do dobrego połączenia składników. Zostawić do odpoczynku (autoliza) na 30-40 minut. Potem ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.