Letni deser lodowy mocno truskawkowy. Nie oderwiecie się od niego. Jest przepyszny. Chrupiące orzechy, sos truskawkowy. Czy może być coś lepszego. 250 serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 4 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki cukru pudru 100 g pistacji 50 g pestek dyni w czekoladzie 50 g orzechów laskowych prażonych 500 g truskawek(...)się nie ścięła. Ogień pod garnkiem nie za duży. Jak jajka będą dobrze ubite na puch, zestawiam miskę z garnka i ubijam jeszcze chwile aż masa ostygnie. Śmietanę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem. Wlewam masę jajeczną cienkim strumieniem i mieszam mikserem. Wlewam mus truskawkowy ale nie cały. Zostawiam trzy łyżki do dekoracji. Wlewam likier, mieszam już łyżką. Dodaję orzechy, pistacje
wesoła kuchniapucharków Biszkopt: 2 jajka 50g drobnego cukru 45g mąki Basia tortowej orkiszowej 20g kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 125ml śmietanki 30% 100g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 200g umytych i odszypułkowanych truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania Przed przygotowaniem pucharków rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 400ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt: Białka oddzielamy(...)24cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 20 min. Studzimy i wycinamy krążki o średnicy naszych pucharków. Krem: Mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem pudrem. Krem przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy na biszkopty. Wierzch: Z truskawek wycinamy serduszka małą foremką i układamy przy brzegach pucharków. Resztę truskawek drobno kroimy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Beza* – 5 zimnych białek – szczypta soli – 200g cukru – łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa – 400 ml śmietany 30% – 200g mascarpone – 1 łyżka zwykłego cukru – kilka świeżych truskawek i borówek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 130 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, tak aby dokładnie(...)wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień wcześniej. Masę przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej owoce w dowolny sposób. Pycha ! Wskazówki 1. Białka ubijamy w misce szklanej
I LOVE LIFEekspandowaną w miodzie. Powyższy składnik znajdziecie w każdym sklepie spożywczym w dziale z płatkami śniadaniowymi. Składniki na małą tortownicę (średnica około 22 cm): 400 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady (200 g!) 2 tabliczki mlecznej czekolady (200 g) 3 szklanki płatków (tj. pszenicy preparowanej w miodzie) + 1/2 szklaki do dekoracji około 100 g herbatników Formę(...)kąpieli wodnej oraz ostudzić. Tak samo post postąpić z mleczną czekoladą. Schłodzoną śmietanę przelać do miski i ubić na sztywną pianę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mascarpone i całość ponownie ubić. Pod koniec dodać białą czekoladę i lekko wymieszać. Do przygotowanego kremu wsypać 3 szklanki płatków i wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Białą masę przełożyć do tortownicy
Ugotowaćpieczenia. Szybki i smaczny deser z bananami, który zachwyci podniebienia każdego z Was. PRZEPIS NA CIASTO BANOFFE PIE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 ml śmietany kremówki 250 ml mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 80 ml wrzątku 4 banany 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym ok. 200 g kakaowych herbatników kokos Wykonanie Blaszkę o wymiarach(...)plasterki. Następnie układamy je na herbatnikach. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 80 ml wody, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Pod koniec wlewamy płynną żelatynę. Gotową masę wykładamy na banany. Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Banoffe
Przepiski.plsernik bez pieczenia z jagodową warstwą jest naprawdę prosty. Spójrzcie sami Składniki: 500 g dobrej jakości sera na sernik (np. Wieluń) lub 3-krotnie zmielony twaróg 250 g mascarpone 100 g cukru pudru (około 0,5 szklanki) – można dać więcej 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 16 g żelatyny + około 50 ml wody około 1/4 szklanki mleka kruche ciastka na spód(...)łyżeczki musu jagodowego Przygotowanie: Dno tortownicy (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja dziś zapomniałam). Zapinamy mocno obręcz. Na dno układamy kruche ciastka. Do miski przekładamy cały ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy składniki do połączenia. Na tym etapie można sprawdzić smak masy i ewentualnie dodać więcej cukru. Do garnuszka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą i odstawiamy
Słodkie okruszkipyszne ciasto zielona gruszka bez pieczenia. Szybkie, proste i bardzo smaczne! Idealne na każdą okazję. PRZEPIS NA CIASTO ZIELONA GRUSZKA Składniki 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 350 g gruszek 2 galaretki agrestowe/gruszkowe 120 g herbatników biała czekolada Wykonanie Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia(...)galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała. Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy po łyżce serka mascarpone. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę. Gotową masę wykładamy na stężała galaretkę. Wierzch ciasta dekorujemy startą na tarce białą czekoladą. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą
Alle Dobre!Przepis na proste i pyszne ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym z polewą czekoladową. Składniki 2 kg jabłek 2 duże śmietanki 30% 1 serek mascarpone 2 galaretki brzoskwiniowe 2 większe opakowania herbatników cukier (ilość zależy od słodkości jabłek) cynamon 4-5 łyżek żelatyny Przygotowanie 2 kg jabłek (zależy jak duża forma) obrać i zetrzeć na papkę. Po czym zasmażyć(...)odstawić do wystygnięcia. Blachę wyłożyć herbatnikami i na to ostudzone jabłka i na nie znów herbatniki. Ubiłam 2 duże śmietanki 30% po czym dodałam cukru pudru i 1 serek mascarpone. W zimnej wodzie rozmieszałam 4-5 łyżek żelatyny po czym dodałam wrzątku by się rozpuścił. Kiedy to wystygło dodałam do masy z pkt 3. Masę śmietanową położyłam na herbatniki
Wasze Przepisyłyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny na wierzch 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej łyżka cukru pudru opakowanie mascarpone świeże owoce , dowolne dodatki ja pod ręką miałam listki mięty, kamyki czekoladowe, nektarynki polewę toffi Robimy! W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, stopniowo(...)Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Śmietanę ubijamy i mieszamy z mascarpone. Wystudzoną bezę napełniamy ubitą śmietaną i dekorujemy według uznania Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Beza Pavlova first appeared on Latosiowy
Latosiowydomłatwe i szybkie do zrobienia. Bardzo gorąco zapraszam i polecam. Zapraszam na film z jego przygotowaniem SKŁADNIKI duża blaszka ok 25x35cm -1 litr śmietany 36% -250g serka mascarpone -3 łyżki żelatyny -125 ml wrzątku -0,5 szkl cukru pudru DODATKOWO -puszka masy kajmakowej ok 400g -herbatniki ok 500g lub ok 105 szt -mleko do maczania herbatników POLEWA(...)wystudzenia. Do miski dajemy 1 litr dobrze schłodzonej śmietanki 36% i ubijamy ją. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, ale jeszcze nie będzie sztywna dodajemy pół szkl cukru pudru oraz serek mascarpone-miksujemy do zgęstnienia. Ma nam powstać stabilny, gęsty krem. Na koniec do kremu dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach by żelatyna dobrze się rozprowadziła w kremie. Blaszkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwody herbatniki kakaowe ( zużyłam mniej więcej 1,5 opakowania, przy czym opakowanie miało 250 g, były to około 34 sztuki ) 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru ( lub więcej, do smaku ) 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietanki(...)można lekko nasączyć biszkopty syropem z puszki ). Na brzoskwinie wylać tężejącą galaretkę - galaretka powinna być wyraźnie ścinająca się. Na galaretce ułożyć warstwę herbatników. W naczyniu umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder, kakao oraz ekstrakt z wanilii. Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. Gotowy krem wyłożyć na herbatniki, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na około
Opowieści z piekarnikaPRZEPIS NA TRUSKAWKOWĄ CHMURKĘ BEZ PIECZENIA Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszne ciasto truskawkowa chmurka bez pieczenia. Zapraszam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 ml śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 80 ml wrzątku 2 galaretki truskawkowe 350 g truskawek Dodatkowo płatki migdałów ok. 120 g herbatników Wykonanie Formę o wymiarach(...)tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, Schłodzona śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przestygniętą żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy prażonymi migdałami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Truskawkowa Chmurka Bez Pieczenia pochodzi z serwisu
Przepiski.plprzepisem na pyszne ciasto bananowe bez pieczenia. Szybkie, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu. PRZEPIS NA CIASTO BANANOWE BEZ PIECZENIA Składniki 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 80 ml wody 2 galaretki cytrynowe 4- 5 bananów 120 g herbatników maślanych Wykonanie Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, następnie odstawiamy(...)tężejącą galaretkę, całość odstawiamy do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mascarpone. Pod koniec wlewamy żelatynę. Masę rozprowadzamy na galaretce. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Artykuł Ciasto bananowe bez pieczenia pochodzi z serwisu Alle Dobre
Alle Dobre!Dzień dobry :-) Przepis na to pyszna ciasto znalazłam tutaj ( klik ). Zrobiłam po swojemu. Biszkopt wypróbowany i taki, który mi zawsze wychodzi, zamiast masy serowej masa z mascarpone. Ciasto wyszło pyszne. Nie jest za słodkie, smaki idealnie do siebie pasują. Dodatkowo ciasto malinowa księżniczka robi się szybko i jest bardzo proste. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka(...)mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 300 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 80 - 90 ml wody 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 200 g masy krówkowej u mnie adwokat 250 g herbatników typu petitki u mnie ciemne Wierzch: 2 galaretki malinowe 500 - 600 g malin świeżych lub mrożonych
kruche babeczkipodwójną warstwą brzoskwiń smakuje naprawdę świetnie. Deser jest lekki i orzeźwiający. PRZEPIS NA CIASTO PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki MASA 1 kg twarogu z wiaderka 250 g serka mascarpone 80 ml wrzątku 3 łyżki żelatyny 160 g cukru pudru 250 g śmietany 18% MUS BRZOSKWINIOWY duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI duża puszka brzoskwiń(...)galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe DODATKOWO 20 herbatników maślanych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Masę serową, serek mascarpone, śmietanę oraz cukier przerzucamy do jednej miski. Całość miksujemy na gładką masę. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę. Formę o wymiarach 24×36 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki
Przepiski.pl