białko zostawić) • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao • 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub dobrego sera wiaderkowego • 250 g mascarpone (jeśli nie mamy, można zastąpić gęstą śmietanką 36%) • 4 jajka + jedno zostawione białko • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka cukru • ekstrakt waniliowy • 2 płaskie(...)przez 12 minut w 200°C (grzanie góra-dół). Po tym czasie odstawić do ostygnięcia. 5. Gdy spód się piecze, przygotować masę serową: zmiksować twaróg wraz z cukrem i mascarpone (lub gęstą śmietanką). Dodać dwie pełne łyżki mąki ziemniaczanej i zmiksować do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera na wolne i dodać białko pozostałe ze spodu oraz stopniowo po jednym jajku
W mojej kuchnijajka 140 g cukru 80 g mąki 3-4 łyżki kakao 20 g skrobii ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżka wody MASA 600 ml śmietany krówki 250 ml serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 80 ml wody DODATKOWO 1 puszka masy kajmakowej 1 słoik dżemu z czarnej pożyczki duża paczka herbatników Wykonanie Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić(...)nagrzanym do 170 stopni, grzanie góra dół przez 20-25 minut do suchego patyczka. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną we wrzątku, ale przestygniętą żelatynę. Przestygnięty biszkopt posmarować masą kajmakową. Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć dżem porzeczkowy. Na dżem rozprowadzić przygotowaną
Alle Dobre!SKŁADNIKI Biszkopt (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 200 g ciemnej czekolady 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 250 g Krem typu Nutella 150 g masła roślinnego Poncz 100ml wiśniówki 100 ml przegotowanej wody Łyżeczka cukru 50g mlecznej(...)minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, następnie biszkopt podzielić na cztery blaty Krem Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone mieszamy mikserem z cukrem pudrem cały czas miksując dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie łączymy na jednolitą masę. Składanie toru Składniki
RAROSSAPozostałe składniki: 300 gram orzechów włoskich+ szklanka mleka i 3 łyżki cukru 400 gram masy kajmakowej 660 ml śmietany kremówki 30% 5 łyżeczek żelatyny 2 śmietanfiksy 250 gram serka mascarpone kawa cappucino orzechowa do nasączenia biszkoptu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: orzechy blenduujemy lub drobno siekamy. Z rozdrobionych orzechów odsypujemy ok szklankę orzechów którymi oprószymy wierzch ciasta. Pozostałe orzechy zalewamy mlekiem(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy wcześniej przygotowaną kawą. ( z wierzchu biszkoptu odciełam przypieczoną skórkę) dobrze schłodzoną śmietanę wraz ze śmietanfiksami ubijamy na sztywno. Następnie dodajmy serek mascarpone i cały czas miksując po łyżce masy kajmakowej. Nkoniec dodajemy spażone i wystudzone orzechy. Miksujemy aż wszystkie składniki dobrze się połączą. w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy
Blog kulinarny S9.PLszpinakowe: 300g świeżego szpinaku baby lub szpinaku mrożonego 2 jajka 125g cukru (pół szklanki) pół szklanki oleju 200g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru Wierzch ciasta: 1 galaretka truskawkowa 350ml gorącej wody garść rodzynek w czekoladzie *** Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy(...)przez około 35 minut – do suchego patyczka. Studzimy *** *** Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i odkładamy do całkowitego ostudzenia *** *** Gdy ciasto i galaretka wystygną, przygotowujemy krem. Śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder miksujemy razem do momentu uzyskania gęstego kremu *** *** Krem śmietankowy wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość umieszczamy w lodówce na około 20-30 minut *** *** Po tym czasie
Blog z ApetytemRazem tworzą zaskakujące połączenie, które po prostu trzeba spróbować! Zachwyci niejedno podniebienie :) SKŁADNIKI (na formę o średnicy 24 cm): 100 g masła 160 g herbatników 250 g serka mascarpone (można zastąpić serkiem typu Philadelphia) 200 ml śmietanki 30% 100 ml soku z limonki puszka masy kajmakowej, u mnie o gramaturze 460 g śmietan-fix (opcjonalnie) DO DEKORACJI: kilka listków(...)stopniowo płynne, roztopione masło i dobrze wymieszaj. Formę do tarty wysmaruj masłem, wyłóż masę herbatnikową, dobrze dociskając. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby spód stał się stabilny. Mascarpone, sok z limonki i masę kajmakową ubijaj do połączenia składników. Na koniec dodaj śmietankę i ewentualnie śmietan-fix. Ubij. Masę przełóż na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na minimum
Żarłoczekcukru 3 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami: 2 i 1/2 opakowania galaretki malinowej 700 ml wody 500 g malin Krem śmietankowy: 250 g mascarpone 500 ml śmietanki 3 łyżki cukru Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto połączyć i energicznie wyrobić. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką i wylepić ciastem. Piec 20 min w 180 st. Wyjąć wystudzić(...)galaretki rozpuścić w 700ml wody. Wrzucić maliny 500 g. Wykorzystałam mrożone. Tężejące wylać na ciasto i wstawić do lodówki. 250 g mascarpone ubić z 500 ml śmietanki i trzema płaskimi łyżkami cukru. Można dodać odrobine esencji waniliowej. Wyłożyć na galaretkę, ozdobić i schłodzić w lodówce. Autor przepisu: Anna Artykuł Malinowa chmurka bez chmurki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypełne łyżki mąki pszennej tortowej (80 g.) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (60 g.) Krem z białej czekolady: 200 g. śmietanki 36 % 250 g. białej czekolady 250 g. serka mascarpone Do nasączenia biszkoptu: 1/4 szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i maliny) dżem truskawkowy (miałam swojski) Wykonanie: Śmietankę wlać(...)temperatury 170 stopni i piec 25 minut. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Biszkopt można przygotować dzień wcześniej. Schłodzona masę czekoladową, przełożyć do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować. Tylko do połączenia składników. Wierzch biszkoptu nasączyć, wcześniej przygotowaną wodą z cukrem i cytryną, następnie wyłożyć krem z białej czekolady. Wyrównać powierzchnię i udekorować owocami. Owoce
Agusiowe smakołykidobre. spód migdałowy: 200 g migdałów zmielonych 60 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 100 g czekolady gorzkiej masa serowa: 3 szklanki jagód 250 serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 450 g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek żelatyny 100 ml wody galaretka jagodowa: 1 szklanka jagód 1 galaretka jagodowa 1 szklanka wody(...)gorący spód wykładam kawałki czekolady i ponownie wstawiam do gorącego piekarnika. Czekolada roztopi się i będzie można łyżką ją rozsmarować. Odstawiam do przestudzenia. Sernik: Jagody myję i miksuję blenderem. Mascarpone, serek homogenizowany, śmietanę,cukier przekładam do miski i ubijam aż masa zgęstnieje. Dodaję jagody i mieszam. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie 100 ml i podgrzewam w kąpieli wodnej żeby się
wesoła kuchniaSkładniki na 12 sztuk: 60ml mleka 65ml wody 1 łyżeczka cukru Królewskiego szczypta soli 65g masła 100g mąki pszennej 2 duże jajka Krem: 125ml słodkiej śmietanki 30% 125g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Królewskiego Skórka obrana z połowy limonki i 1 łyżka soku z limonki ¹∕₃ roztopionej białej czekolady Dodatkowo: Truskawki (połówki) Posiekane pistacje Suszone płatki bławatka Mięta Sposób przygotowania(...)nagrzanego do 190°C i pieczemy do mocnego zrumienienia, ok 25-30 minut. Upieczone przekładamy na kratkę i czekamy aż ostygną. Ścinamy sam wierzch eklerków. Krem: Śmietankę, cukier puder, mascarpone oraz sok i skórkę otartą z wyparzonej i wyszorowanej limonki przekładamy do wysokiego pojemnika i ubijamy na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy zimną, ale lejącą białą czekoladę. Przekładamy
Kuchnia w czekoladzieciasto bo mi zostało troszkę sera we wiaderku . składniki 5oo ml śmietany 36 procentowej 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka ,żelatyna kakao 2 łyżki 1 opakowanie 250 g mascarpone herbatniki,ser biały we wiaderku miałam 750g tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami . ser biały wymieszać z cukrem pudrem i galaretką przezroczystą. Potem dodajemy mascarpone i ubitą śmietanę wcześniej .Wszystko
Moje Wyrobyłyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 szklanka(250 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego 1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej szczypta cukru 1 kopiasta łyżka serka mascarpone do zagęszczenia sosu Z papryczek odcinamy górną część i oczyszczamy papryczki z gniazd nasiennych. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko, posiekaną drobno cebulę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy(...)wkładamy przygotowane papryczki i krótko obsmażamy z każdej strony. Następnie wlewamy wodę i passatę pomidorową, doprawiamy odrobiną cukru i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Na koniec serek mascarpone mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego sosu i wlewamy do potrawy. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Smacznego :) Podaje z ryżem
Andzia Pichcijajka 70 g cukru 120 g mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Należy upiec dwa takie biszkopty. MASA 500 ml śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO 300 g truskawek Wykonanie Jajka wyjąć z lodówki minimum 30 minut wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. Białka ubić na sztywną piankę, ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier(...)góra-dół. Należy upiec dwa takie biszkopty. Truskawki oczyścić z szypułek i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo serek mascarpone. Całość miksować do momentu uzyskania puszystego kremu. Na przestygnięty biszkopt rozprowadzić 1/2 przygotowanej masy, następnie poukładać na niej truskawki. Na truskawkach rozprowadzić pozostałą masę i przykryć biszkoptem. Gotowe ciasto wstawić
Przepiski.pl