z mascarpone - 5500 przepisów (strona:141/367)

Ciasto arbuz 87

szpinakowe: 300g świeżego szpinaku baby lub szpinaku mrożonego 2 jajka 125g cukru (pół szklanki) pół szklanki oleju 200g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru Wierzch ciasta: 1 galaretka truskawkowa 350ml gorącej wody garść rodzynek w czekoladzie       *** Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy(...)przez około 35 minut – do suchego patyczka. Studzimy *** *** Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i odkładamy do całkowitego ostudzenia *** *** Gdy ciasto i galaretka wystygną, przygotowujemy krem. Śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder miksujemy razem do momentu uzyskania gęstego kremu *** *** Krem śmietankowy wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość umieszczamy w lodówce na około 20-30 minut *** *** Po tym czasie

Blog z Apetytem
TARTA LIMONKOWO-KAJMAKOWA (bez pieczenia) 69

Razem tworzą zaskakujące połączenie, które po prostu trzeba spróbować! Zachwyci niejedno podniebienie :)   SKŁADNIKI (na formę o średnicy 24 cm): 100 g masła 160 g herbatników 250 g serka mascarpone (można zastąpić serkiem typu Philadelphia) 200 ml śmietanki 30% 100 ml soku z limonki puszka masy kajmakowej, u mnie o gramaturze 460 g śmietan-fix (opcjonalnie) DO DEKORACJI: kilka listków(...)stopniowo płynne, roztopione masło i dobrze wymieszaj. Formę do tarty wysmaruj masłem, wyłóż masę herbatnikową, dobrze dociskając. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby spód stał się stabilny. Mascarpone, sok z limonki i masę kajmakową ubijaj do połączenia składników. Na koniec dodaj śmietankę i ewentualnie śmietan-fix. Ubij. Masę przełóż na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na minimum

Żarłoczek
Malinowa chmurka bez chmurki 108

cukru 3 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami: 2 i 1/2 opakowania galaretki malinowej 700 ml wody 500 g malin Krem śmietankowy: 250 g mascarpone 500 ml śmietanki 3 łyżki cukru Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto połączyć i energicznie wyrobić. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką i wylepić ciastem. Piec 20 min w 180 st. Wyjąć wystudzić(...)galaretki rozpuścić w 700ml wody. Wrzucić maliny 500 g. Wykorzystałam mrożone. Tężejące wylać na ciasto i wstawić do lodówki. 250 g mascarpone ubić z 500 ml śmietanki i trzema płaskimi łyżkami cukru. Można dodać odrobine esencji waniliowej. Wyłożyć na galaretkę, ozdobić i schłodzić w lodówce. Autor przepisu: Anna Artykuł Malinowa chmurka bez chmurki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Biszkopt z kremem z białej czekolady i owocami. 74

pełne łyżki mąki pszennej tortowej (80 g.) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (60 g.) Krem z białej czekolady: 200 g. śmietanki 36 % 250 g. białej czekolady 250 g. serka mascarpone Do nasączenia biszkoptu: 1/4 szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i maliny) dżem truskawkowy (miałam swojski) Wykonanie: Śmietankę wlać(...)temperatury 170 stopni  i piec 25 minut.  Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Biszkopt można przygotować dzień wcześniej.  Schłodzona masę czekoladową, przełożyć do miski, dodać serek mascarpone  i zmiksować. Tylko do połączenia składników.  Wierzch biszkoptu nasączyć, wcześniej przygotowaną wodą z cukrem i cytryną, następnie wyłożyć krem z białej czekolady. Wyrównać powierzchnię i udekorować owocami.  Owoce

Agusiowe smakołyki
Sernik jagodowo migdałowy 61

dobre.   spód migdałowy: 200 g migdałów zmielonych 60 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 100 g czekolady gorzkiej masa serowa: 3 szklanki jagód 250 serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 450 g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek żelatyny 100 ml wody galaretka jagodowa: 1 szklanka jagód 1 galaretka jagodowa 1 szklanka wody(...)gorący spód wykładam kawałki czekolady i ponownie wstawiam do gorącego piekarnika. Czekolada roztopi się i będzie można łyżką ją rozsmarować. Odstawiam do przestudzenia. Sernik: Jagody myję i miksuję blenderem. Mascarpone, serek homogenizowany, śmietanę,cukier przekładam do miski i ubijam aż masa zgęstnieje. Dodaję jagody i mieszam. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie 100 ml i podgrzewam w kąpieli wodnej żeby się

wesoła kuchnia
Eklerki z kremem śmietankowym i truskawkami 68

Składniki na 12 sztuk: 60ml mleka 65ml wody 1 łyżeczka cukru Królewskiego szczypta soli 65g masła 100g mąki pszennej 2 duże jajka Krem: 125ml słodkiej śmietanki 30% 125g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Królewskiego Skórka obrana z połowy limonki i 1 łyżka soku z limonki ¹∕₃ roztopionej białej czekolady Dodatkowo: Truskawki (połówki) Posiekane pistacje Suszone płatki bławatka Mięta Sposób przygotowania(...)nagrzanego do 190°C i pieczemy do mocnego zrumienienia, ok 25-30 minut. Upieczone przekładamy na kratkę i czekamy aż ostygną. Ścinamy sam wierzch eklerków. Krem: Śmietankę, cukier puder, mascarpone oraz sok i skórkę otartą z wyparzonej i wyszorowanej limonki przekładamy do wysokiego pojemnika i ubijamy na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy zimną, ale lejącą białą czekoladę. Przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto zebra bez pieczenia 114

ciasto bo mi zostało troszkę sera we wiaderku . składniki 5oo ml śmietany 36 procentowej 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka ,żelatyna kakao 2 łyżki 1 opakowanie 250 g mascarpone herbatniki,ser biały we wiaderku miałam 750g tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami . ser biały wymieszać z cukrem pudrem i galaretką przezroczystą. Potem dodajemy mascarpone i ubitą śmietanę wcześniej .Wszystko

Moje Wyroby
Mini papryczki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 75

łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 szklanka(250 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego 1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej szczypta cukru 1 kopiasta łyżka serka mascarpone do zagęszczenia sosu Z papryczek odcinamy górną część i oczyszczamy papryczki z gniazd nasiennych. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko, posiekaną drobno cebulę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy(...)wkładamy przygotowane papryczki i krótko obsmażamy z każdej strony. Następnie wlewamy wodę i passatę pomidorową, doprawiamy odrobiną cukru i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.  Na koniec serek mascarpone mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego sosu i wlewamy do potrawy. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.  Smacznego :)  Podaje z ryżem

Andzia Pichci
Ciasto z Truskawkami i Masą Śmietanową 69

jajka 70 g cukru 120 g mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Należy upiec dwa takie biszkopty. MASA 500 ml śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO 300 g truskawek Wykonanie Jajka wyjąć z lodówki minimum 30 minut wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. Białka ubić na sztywną piankę, ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier(...)góra-dół. Należy upiec dwa takie biszkopty. Truskawki oczyścić z szypułek i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo serek mascarpone. Całość miksować do momentu uzyskania puszystego kremu. Na przestygnięty biszkopt rozprowadzić 1/2 przygotowanej masy, następnie poukładać na niej truskawki. Na truskawkach rozprowadzić pozostałą masę i przykryć biszkoptem. Gotowe ciasto wstawić

Przepiski.pl
Babeczki wiśniowe 105

BABECZKI WIŚNIOWE  Składniki: babeczki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka krem: 160 g wiśni (mogą być mrożone) 3 łyżki cukru 200 g mascarpone 150 g śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru   Przygotowanie: babeczki: Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciasto.  Ciasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki(...)zrobią się miękki. Wiśnie miksujemy blenderem, dodajemy cukier i ponownie wstawiamy na ogień, aby mus odparować (musi trochę zgęstnieć). Mus studzimy.  Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i ostudzonym musem z wiśni (można zostawić 3-4 łyżki "czystego "musu, aby ozdobić wierzch babeczek). Na końcu do masy dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.  Gotowym

Bon appetit mon amie
Beza Pavlova 81

białek (jajka rozm L) 300 g cukru (najlepiej drobny cukier do wypieków) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Masa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: owoce sezonowe Przygotowanie bezy najlepiej zacząć od odrysowania na papierze do pieczenia okręgu o średnicy ok 20-22cm. Papier przekręcamy(...)bezę ok 1 godziny. Ja przygotowywałam swoją bezę wieczorem i pozostawiłam ją w piekarniku na całą noc. Wystudzoną bezę przekładamy delikatnie na paterę. Schłodzoną śmietankę przekładamy do miski, dodajemy mascarpone i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gotową masę wykładamy na górę bezy najlepiej tuż przed podaniem. Wierzch dekorujemy owocami. Idealna beza powinna mieć chrupiący wierzch a w środku puszystą

Fascynacje Ani
Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami 95

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao   Galaretka: 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 g truskawek 600 ml wody   Krem straciatella: 330 ml śmietany 30% 500 g sera mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej łyżka żelatyny 100 ml wody   Poncz: sok z połówki cytryny 1/3 szklanki wody   Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady około 3 łyżki(...)rozpuszczamy w 100 ml wody. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone oraz zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Następnie dodajemy startą czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie 3/4 kremu straciatella. Nakrywamy drugim blatem

e-PrzepisyKulinarne
Lekkie ciasto z truskawkami, galaretką i mascarpone 73

galaretką musi być :-) Składniki:  Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem:  250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 30% ok 1/2 szklanki cukru pudru (dałam mniej) 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo:  świeże truskawki 2 galaretki truskawkowe + 500 ml gorącej wody Sposób przygotowania(...)wyłożyć na blaszkę, piec w 175-180 at.C przez 25-35 minut do suchego patyczka. Przestudzić.  2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder, sok z cytryny i mascarpone. Zmiksować, aż masa będzie gładka. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć połówki umytych wcześniej truskawek.  3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na krem

Kuchnia domowa Ani
Semifreddo truskawkowe z pistacjami 70

Letni deser lodowy mocno truskawkowy. Nie oderwiecie się od niego. Jest przepyszny. Chrupiące orzechy, sos truskawkowy. Czy może być coś lepszego.     250 serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 %  4 jajka 4 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki cukru pudru 100 g pistacji  50 g pestek dyni w czekoladzie 50 g orzechów laskowych prażonych 500 g truskawek(...)się nie ścięła. Ogień pod garnkiem nie za duży. Jak jajka będą dobrze ubite na puch, zestawiam miskę z garnka i ubijam jeszcze chwile aż masa ostygnie. Śmietanę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem. Wlewam masę jajeczną cienkim strumieniem i mieszam mikserem. Wlewam mus truskawkowy ale nie cały. Zostawiam trzy łyżki do dekoracji. Wlewam likier, mieszam już łyżką. Dodaję orzechy, pistacje

wesoła kuchnia
Owocowy deser w pucharkach 120

pucharków Biszkopt: 2 jajka 50g drobnego cukru 45g mąki Basia tortowej orkiszowej 20g kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 125ml śmietanki 30% 100g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 200g umytych i odszypułkowanych truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania Przed przygotowaniem pucharków rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 400ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt: Białka oddzielamy(...)24cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 20 min. Studzimy i wycinamy krążki o średnicy naszych pucharków. Krem: Mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem pudrem. Krem przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy na biszkopty. Wierzch: Z truskawek wycinamy serduszka małą foremką i układamy przy brzegach pucharków. Resztę truskawek drobno kroimy

Kuchnia w czekoladzie