z mascarpone - 5500 przepisów (strona:140/367)

Bezowy torcik z truskawkami ( lekko mrożony ) 292

torcik na kruszonej bezie :) Także moi mili, bez obaw pieczcie bezę i szykujcie bezowy torcik !  SkładnikiBeza:6 białek300 g drobnego cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30%3-4 łyżki cukru pudru200 g truskawekWykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych dodawać po łyżce cukru. Białka(...)temperaturę do 140 stopni i piec 90 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w uchylonym piekarniku, do ostygnięciaTruskawki umyć, pokroić w kosteczkę.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.Dodać mascarpone i cukier - ubijać, aż składniki się połączą.Do kremu dodać truskawki i wymieszać.Bezę pokruszyć.W tortownicy średnicy 24cm ułożyć warstwę bezy, formując niski rant. Następnie wyłożyć krem z truskawkami

kolorowotorcikowo
Torcik różany 207

przygotowuję: - 100ml przegotowanej letniej wody - 2 łyżki ulubionej nalewki ( u mnie z kwiatów czarnego bzu) - 2 łyżki rumu  Krem do przełożenia:- 200ml śmietanki kremówki 30%- 250g kremowego serka mascarpone- 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu W miseczce ubijamy śmietankę na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas miksując. Na koniec dosypujemy cukier do smaku i dolewamy

Sajkofanka smaku
8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 267

piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.  Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru 3 średnie banany Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy(...)mieszamy łyżką z wyjętym wcześniej z lodówki serkiem mascarpone i kakao.  Śmietanę ubijamy na sztywną masę (pod koniec ubijania dodajemy cukier puder).  Po ubiciu przekładamy ją do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki.   Do nasączenia ciasta spirytus woda sok z połowy limonki i skórka otarta z limonki cukier Przyznam się

Symfonia Smaków
Slodka pokusa - czekolada 159

wymieszac.Ciasto przelac do tortownicy (24cm).Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 180°C przez 20 minut.Po wystudzeniu upieczonego biszkoptu nalezy przeciac go na dwa krazki.skladniki na mase: 500g serka mascarpone okolo 8 lyzek nutelli duza puszka gruszek w zalewie czekolada do dekoracji wykonanie:Serek mascarpone mieszamy z nutella.Gruszki odsaczamy z zalewy. Odkladamy czesc gruszek pokrojonych w cwiartki lub osemki

Przysmaki Karolki
Na urodzinach musi byc tort 160

Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 35 minut. Po upieczeniu ciasto nalezy wystudzic i przeciac na 3 blaty.kremskladniki: 500g serka mascarpone maly sloiczek Nutelli maly sloik wisni 1 usztywniacz do smietany 1 smietana kremowka 200ml wykonanie:Kremowke ubijamy mikserem. Dodajemy do niej utrwalacz do smietany i mascarpone. Ubijamy. Na koncu dodajemy

Przysmaki Karolki
Tort na różowe przyjęcie 148

serwetki itp Oczywiście tort też był różowy. Różowy tort z malinami składniki: przepis na biszkopt klik składniki na masę: 90 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 500 g serka mascarpone 2 śmietanki kemerowski (po 250 ml każda) 6 łyżek Grenadiny około 5 łyżek cukru pudru 120 g mrożonych malin wykonanie: Po upieczeniu biszkopt odwracamy "do góry nogami" i  przecinamy(...)talerzu do tortów i spinamy obręczą tortownicy. Kremówkę ubijamy mikserem, dodajemy do niej cukier puder. Następnie odkładamy 10 łyżek ubitej kremówki do osobnej miski. Do pozostałej części dodajemy serek mascarpone i Grenadinę. Dokładnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy lekko przestygnie dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę. Po wymieszaniu nakładamy masę czekoladową na dolny krążek

Przysmaki Karolki
Babeczki do herbaty 144

mielonych migdałów 60 g cukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia(...)każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Wystudzone babeczki dekorujemy za pomocą szprycy kremem z ubitego serka mascarpone z cukrem pudrem i Grenadiną. Na gore układamy przeciętą wiśnię i posypujemy wiórkami czekolady

Przysmaki Karolki
Marchewka w roli głównej 125

trudu poprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch, a co najważniejsze smaczna. Flan z marchewkiskładniki: 400 g marchewki 2 jajka 100 g serka mascarpone 1 łyżka mielonych migdałów 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz masło do posmarowania foremek wykonanie:Obraną marchewkę kroimy w plasterki równej grubości. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą na tyle by przykryć(...)marchewki. Dodajemy kurkumę i sól, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.Odcedzamy i miksujemy marchewki. Dodajemy następnie mascarpone, mielone migdały, jajka i wszystko ubijamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem.Foremki smarujemy masłem i wypełniamy je masą marchewkową.Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C w kąpieli wodnej.Uwagi: Przepis jest na 4 małe kokilki lub 3 większe

Przysmaki Karolki
Słodka rolada na koniec karnawału 160

naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.   Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek    do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy przez chwile mascarpone

Przysmaki Karolki
Zielona zupa 164

małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki - opcjonalnie 4 rzodkiewki 4 łyżki serka mascarpone wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w plastry por i boczek wędzony pokrojony w kostkę lub paseczki. Do garnka wkładamy groszek, dodajemy podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości(...)około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy do talerzy. Na każdy talerz nakładamy łyżkę serka mascarpone i po jednej rzodkiewce pokrojonej w słupki

Przysmaki Karolki
Tiramisu i kawa po bawarsku czyli kawiarka w praktyce 80

zrobienia tiramisu i poniżej wrzucam Wam na nie przepis :) Składniki na tiramisu: 250-300 g podłużnych biszkoptów 1 filiżanka mocnej kawy z kawiarki 3 żółtka 400-500 g mascarpone 50 g cukru pudru (może być z ksylitolu lub erytrolu) Kakao do posypania (można wymieszać je z cynamonem) Przygotowanie: 1. Jajka sparzamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od jajek. 2. Żółtka ucieramy przez(...)cukrem pudrem. Dodajemy łyżka po łyżce mascarpone i ubijamy. 3. Biszkopty moczymy krótko w kawie i układamy w formie lub układamy je w formie i każdą sztukę oblewamy 1 łyżką kawy. 4. Na ułożone biszkopty przekładamy połowę masy. 5. Układamy ponownie biszkopty nasączone kawą. 6. Przekładamy drugą połowę masy, posypujemy kakao. 7. Odstawiamy do lodówki na min. 3h. Wpis powstał

Czarnawisienka
Bananowiec straciatella – ciasto bez pieczenia! 113

wykonaniu ciasto, które w dodatku nie wymaga pieczenia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!     Foremka 26/21 centymetrów   Składniki: ok 30 sztuk kakaowych herbatników 500ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 1 śmietan fix 3-4 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada (100g) 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok 19 sztuk) 3-4 banany sok z połowy cytryny 2 galaretki cytrynowe(...)gorącej wody     *** Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników *** *** W misie miksera umieszczamy zimną śmietankę oraz serek mascarpone, zaczynamy miksować, wsypujemy śmietan fix oraz cukier puder i ubijamy, aż krem zgęstnieje, nie za długo, aby krem się nie zważył *** *** Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Startą czekoladę dodajemy do kremu i całość mieszamy łyżką

Blog z Apetytem