pół łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 500 g marchewki * odmierzamy szklaną o pojemności 250 ml Na masę: 250 g serka mascarpone 125 g serka Philadelphia Light 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g cukru pudru (5-6 łyżek) Do dekoracji: 100 g zielonych wiórków kokosowych (przepis tutaj ) kilka czekoladowych jajeczek zajączek(...)Piec ok. 50 min. (do suchego patyczka). 9. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przekroić na 2 blaty. Masa: 10. W misie miksera utrzeć serek mascarpone i Philadelphia. Ciągle miksując dodać ekstrakt z wanilii i stopniowo dosypywać cukier puder. 11. Masę podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Większą porcją przekładamy ciasto marchewkowe. Mniejszą smarujemy wierzch
Domowa Cookierenka Agiczerwonej fasoli 10 jajek 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 12 łyżek gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy) Do dekoracji(...)przy większej tortownicy (u mnie przy tortownicy 24 cm 70 min.) . Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie
Domowa Cookierenka AgiPetitki) 70 g masła SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 750 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 250 g mascarpone 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu (proszek, 40 g) 1,5 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżka esencji waniliowej SKŁADNIKI NA PIANKĘ(...)stopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż nimi spód tortownicy, dociskając dłonią do dna. Wsadź spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: Twaróg, mascarpone, mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier i esencję zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Zacznij dodawać po jednym jajku, miksując po 15 sekund po każdym dodaniu
Słodko-Słony Świat Ilonyposypujemy drobiutko pokrojonymi brzoskwiniami i przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Nasączamy resztą soku. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin, aby wszystko dobrze "namokło". TYNK: 2 pudełka serka mascarpone (kupiony w biedronce, nie pamiętam po ile gram tam pakują :p) 10 truskawek Truskawki blendujemy na mus. Mascarpone miksujemy chwilę i dodajemy do niego mus z truskawek. Można ponownie zmiksować, albo
MamaOskarkasię doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 325 g serka mascarpone 450 g serka kremowego 155 g cukru 4 jajka 300 g rabarbaru 1 ziarno tonki mus: 300 g truskawek 300 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej(...)przez 12-15 minut. Przestudzić. Rabarbar pokroić, zagotować z cukrem. Gdy zacznie się rozpadać, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Serek kremowy, mascarpone, pozostały cukier i jajka zmiksować na gładką masę. Podzielić ją na pół. Do połowy dodać mus rabarbarowy, do drugiej części - startą tonkę. Wymieszać. Na spód wyłożyć masę rabarbarową, na wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam na pyszną, lekką tartę na kruchym spodzie z truskawkową galaretką, kremem śmietankowym z mascarpone oraz chrupiącą migdałową bezą. Pyszności <3 Zainspirował mnie przepis ze strony ' Świat Ciasta '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Składniki(...)galaretkę: 2 truskawkowe galaretki 350 g świeżych truskawek 750 ml ciepłej wody Składniki na krem: 330 ml śmietanki 36% 160 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii Składniki na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 30 g płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Zanim
My Culinary Artkropli soku z cytryny Krem rabarbarowy: 130 ml soku z rabarbaru ( wyciskałam sokowirówką ) 250 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 10 g żelatyny 250 g mascarpone Dodatkowo: 2 maracuje WYKONANIE: Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka - rozdrobnić składniki w malakserze lub posiekać dokładnie nożem na stolnicy(...)minuty na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Po tym czasie krem powinien lekko zgęstnieć. Dodać namoczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny curd rabarbarowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem. Kremem wypełnić tartę. Na wierzchu ułożyć wydrążony miąższ z maracui. Smacznego
kolorowotorcikowofantastyczny. Zapraszamy Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 duża cukinia (o wadze około 350-400g) 300g boczku 4 żółtka 3 łyżki masła 2 łyżki mascarpone Łyżka oliwy Około 20-30g tartego drobno żółtego sera Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, mascarpone, 2 łyżki miękkiego masła i oliwę. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Po minusie wyłączamy gaz i nakładamy makaron
Kolizje Smakówpewnością zachwycą … a taka dawka słodkości od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok.13 sztuk ) * pokruszone suche ciasto ( babka , biszkopt, kruche ciastka ) – 200 g * mascarpone – 60 g * nutella – 50 g * czekolada mleczna – 100 g * olej – 1 łyżeczka * kolorowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Nutellę ucieramy z mascarpone na gładki krem, a następnie dodajemy
Ostra na Słodkołyżki mleka 200 g cukru pudru szczypta soli 5 łyżeczek żelatyny 200 – 300 g owoców (np wiśni , brzoskwiń lub ananasów z puszki) 500 g twarogu 500 g serka mascarpone 200 g kremówki Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od ciasta na spód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę (ja mam 24 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia(...)wyjeciu z piekarnika studzimy. Z pozostałą masą na ciasto i masa bezową postepujemy tak samo. Krem Owoce osączyć z soku i pokroić. Zachować odrobinę soku. Twaróg utrzeć z serem mascarpone i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Żelatyne rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 4-5 łyżek soku z owoców i poczekać aż ostygnie (należy mieszać i sprawdzać czy sie nie ścina). Następnie
Kulinarna Patilogiawaniliowy – 1 łyżka * szpinak świeży – 2 garści * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada – 100 g * cukier puder – 1 łyżka * żelatyna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka(...)Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut ( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce. KREM: Żelatynę rozrabiamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Śmietanę kremówkę ( zimną! ) ubijamy z mascarpone na puch, pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę – dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia, a następnie przekładamy do woka cukierniczego i dekorujemy babeczki. CAŁOŚĆ: Babeczki
Ostra na Słodkojaja 100 g cukru trzcinowego 8 g żelatyny 100 g soku z limonek (może być pół na pół z limonek i cytryn)tj.około 3 limonek 250 g mascarpone 250 g śmietanki 36% Poncz: Składniki: 2 łyżki cukru trzcinowego 60 ml wody Dekoracja: Składniki: plasterki limonki 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C .Formę okrągłą(...)być) i odstawiamy do ostygnięcia (w temperaturze pokojowej). Po ok. 20-30 minutach ubijamy śmietankę na sztywną masę (śmietanka powinna być mocno schłodzona, ). Do miski przekładamy ser mascarpone, skórkę z limonki i masę z żółtek. Całość mieszamy trzepaczką (mieszamy ręcznie). Następnie do masy dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy delikatnie silikonową łopatką. Na spód tortownicy układamy 1 biszkopt, nawilżamy
w mojej kuchniDeser, który chyba każdy próbował, a większość go pokochała! Szybki, prosty i pyszny! SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 30% 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 150 g biszkoptów (ja użyłam okrągłych) 2 łyżki amaretto (można pominąć lub zastąpić olejkiem migdałowym) 2 łyżeczki kawy zaparzonej w szklance wody PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno(...)koniec dodać cukier puder, następnie, stopniowo dodawać serek mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać do masy amaretto. W przygotowanych pucharkach ułożyć pierwszą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Na niej wyłożyć warstwę masy, którą należy dokładnie posypać kakao. Na niej ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i kolejną warstwę masy serowej. Całość posypać kakao. Całość schłodzić w lodówce ok. 1h. Deser
zabawa smakiempieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 165 ml mleka Krem : 350 g mascarpone, 175 g śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny owoce : truskawki, maliny, borówki i czereśnie Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm należy(...)studzimy na kratce. Kilka minut należy odczekać, aż tortownica przestygnie oczyszczamy ją i ponownie smarujemy masłem, wysypujemy mąką. Wykładamy drugą część ciasta i pieczemy 35 minut. Do miski wkładamy mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość należy zmiksować do uzyskania puszystego, gęstego kremu. Na koniec zetrzeć skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Układamy ciasto na paterze, wykładamy część kremu i układamy
Plate of Joydzisiaj pyszne lody jagodowe, mocno jagodowe! Składniki: 300 g jagód, 10-12 łyżek cukru, 200 g + 50 g śmietanki kremówki, 200 g jogurtu typu greckiego, 100 g mascarpone Umyte i oczyszczone jagody umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy cukier i całość dokładnie miksujemy. W misce mieszamy za pomocą trzepaczki jogurt, mascarpone i 50 g śmietanki kremówki, dodajemy zmiksowane jagody dalej mieszając
Plate of Joy