gdyż tort był prezentem urodzinowym, a pieczenie, suszenie a następnie studzenie bezy zajęłyby mi zbyt wiele czasu. Składniki (tortownica o średnicy 27cm): 25dag bezów (ok. 25 sztuk) 250g serka mascarpone 400ml śmietanki kremówki 36% 150g masy kajmakowej 1 łyżka cukru pudru garść łuskanych orzechów włoskich garść daktyli kakao do opruszenia Przygotowanie: Z połowy bezów obcinamy czubki. Bezy bez czubków układamy(...)dnie tortownicy. Serek mascarpone miksujemy na najniższych obrotach z masą kajmakową, aż się dokładnie połączą. Do śmietanki dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Dodajemy trochę śmietany do masy z kajmakiem i delikatnie mieszamy szpatułką. Po wymieszaniu dodajemy resztę śmietany i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy do masy pokruszone czubki bezów użytych do wyłożenia tortownicy, posiekane orzechy włoskie i krojone
Jacob Tastesposiekanego lub przeciśniętego przez praskę 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii (lub świeżej, drobno posiekanej) 1 czubata łyzeczka suszonego oregano (lub świeżego, drobno posiekanego) sól, pieprz do smaku 250g serka mascarpone ok.200-250ml bulionu ok. 8-10 kawałków suszonych pomidorów 50g parmezanu opcjonalnie ryż (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami – Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, oszczyścić(...)kawałki kurczaka z obu stron. Ściągnąć mięso z patelni. Na tej samej patelni, na której smażył się kurczak podsmażyć czosnek i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałeczki. Następnie dodać mascarpone i bulion, dokładnie wymieszać. Dodać bazylię, oregano i parmezan, ponownie wymieszać, by powstał jednolity sos. Wrzucić do sosu wcześniej usmażone kawałki kurczaka i dusić całość do czasu aż sos nieco
Kulinarne Przebojesłodko szokoladowo kryjma [8] pasuje do tych edberōw, jak piwo do grillowanego wōsztu [9] Co potrza? [10] edbery- aby kilo [11] bioło szokolada syrek [12] mascarpone (250 g) pudełko śmiytōnki [13] 30% (125-150 ml) łeżka [14] cukru pudru Edbery umyjcie i łobiercie. [15] Rozpuśćcie szokolada w jaki [16] misce na gorku [17] z wrzōntkym(...)Ubijcie śmiytōnka, dejcie tam pod koniec cuker puder, mascarpone i porzōndnie wymiyszejcie. [19] Teraz wlyjcie [20] tam ta rozpuszczōno szokolada, trocha pomiksujcie i fertich. [21] Mogecie [22] ta kryjma dać na dōł, a na to edbery, abo i nojprzōd [23] edbery, a na gōrze fajnie ułōżcie [24] sie tyn szokoladowy iberaszung [25] . Smacznego:) [1] długi [2] najbardziej [3] jeść
Chop w kuchniłeżek cukru 2 łyżeczka proszku do pieczynia Środek: 1 kg czornych jagōdek 50 g szokolady (moge być gorzkoł) 5-8 łeżek cukru 3 łyżeczki żylantyny Kryjm: 250 g mascarpone 1 szokolada 150 g śmiytōnki [10] Nojprzōd [11] sie umyjcie i zmiksujcie te jagōdki. Wciepcie [12] do garca i na małym łogniu [13] niech sie trocha powarzōm. [14] Tera wciepcie(...)nawet sie niy łobejrzyjcie, a baje fertich. [34] Ubijcie śmiytōnka- na kōniec wciepcie do ni 2 łeżki cukru pudru. Szokolada łozpuśćcie w jaki misce nad wrzōntkym i wymiyszejcie ze mascarpone. Tera do tego dodołwejcie pomału szlagzany [35] i fajnie wymiyszejcie. Fertich. Jak biszkopt łochōdnie, to go przekrejcie. Do środka dejcie [36] masa ze jagōdkōma, przikryjcie drugōm połōwkōm i zarozki
Chop w kuchniszkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Krem malinowy: 300 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g serka mascarpone 5 łyżek frużeliny malinowej Poncz: 1/4 szkl wody z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych wiśniówka Dodatkowo: kilka łyżek frużeliny malinowej cukier puder do posypania(...)pokruszy lub przedziurawi. Krem malinowy: Frużelinę malinową przygotować z godnie z tym przepisem (wystarczy 1/2 porcji). Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, serek mascarpone oraz frużelinę. Dobrze zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Jeśli będzie za mało słodki- dodać łyżkę lub dwie cukru pudru. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony
Nastoletnie Wypiekaniepół kostki) 100 g cukru 3 jajka, żółtka oddzielone od białek 50 g mąki Składniki na krem: 100 ml schłodzonej śmietanki 30% 4 łyżki masła orzechowego 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , odstawiamy na bok do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną(...)Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty do minimum i łyżka po łyżce dodajemy masło orzechowe, a następnie serek mascarpone. Za każdym razem bardzo dokładnie miksujemy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Smacznego
My Culinary ArtSkładniki (na 4 porcje): ok. 150 g ciastek (u mnie były to pierniczki , których wciąż sporo w pojemniku i szkoda wyrzucić) ok. 300 g zmielonego twarogu (zastosowałam 250 g mascarpone i 50 g twarożku) 80 g masła 2 łyżki wody różanej 2 łyżki połówek orzechów ziemnych ok. 3 łyżek czarnych porzeczek z domowej roboty likieru cassis do polania : płynny miód(...)drobne kawałki i wrzucić do masła. Do masy dodać orzechy. Całość dobrze wymieszać i ustawić na palniku, by nieco podprażyć. Gdy masa ciasteczkowa będzie stygnąć, wymieszać ze sobą mascarpone i twarożek z wodą różaną. Do białej masy nie dodawałam cukru, bo słodkie są pierniki. Poza tym dla lubiących słodycz można podać syrop lub miód do polania. Jeśli macie małą tortownicę
Weekendy w domu i ogrodziejajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 ml likieru waniliowego Dalkowski KREM: 1/2 szkl śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 30 ml likieru truskawkowego Dalkowski 1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch. 2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. 3. Mąkę przesiać, wymieszać(...)suchego patyczka ok 25 - 30 w 1 8 0*C. Po upieczeniu odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę ubić na średnich obrotach , doda ć cukier i mascarpone i miksować jeszcze chwilę . Wlać likier truskawkowy i zmiksować jeszcze raz , szybko, do połączenia składników. Gotowym kremem ozdobić babeczki
Kto ugości moich gości?porcje) Składniki: Biszkopt: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu 1 łyżka mleka Krem: jajko (osobno żółtko i białko) 100g serka mascarpone 2 łyżki pudru z erytrytolu Dodatkowo: mniej niż pół łyżeczki karobu (lub kakao) kawa do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie) Przygotowanie: Biszkopt: Białka umieść w misce i ubij na sztywno. Żółtka, mąkę, 2 łyżki(...)koniec ubijania dodaj połowę pudru z erytrytolu, ciągle miksując. W drugiej misce zmiksuj na gęsty krem żółtko z resztą pudru z erytrytolu, pod koniec dodaj po łyżeczce mascarpone, ciągle miksując. Połącz zawartość obu misek delikatnie łyżką. Tiramisu: Z upieczonego biszkopta wytnij koła (ja wycinałam pucharkiem), po dwa koła na jedną porcję. Jeżeli chcesz to możesz na tym etapie nasączyć biszkopty
Moja Michaporcja mojego mężczyzny z roztopioną czekoladą mleczną i masłem orzechowym, a ja wolałam opcję mniej kaloryczną - z musem malinowym i taką również Wam polecam! Składniki: - 500ml lodów śmietankowych - 500g mascarpone - 2 jajka *opcjonalnie: laska wanilii Tortownicę (u mnie o średnicy 21cm) wykładamy folią spożywczą. Jajka sparzamy, rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Mascarpone ubijamy wraz z żółtkami, ziarenkami z laski
Be Fit Be StrongPoncz: woda+sok z limonki Krem truflowy z białą czekoladą i limonką: 250 g śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone sok z 1/2 limonki Dodatkowo: 100 g borówek amerykańskich Krem maślany na bezie szwajcarskiej: (jeśli tort chcecie udekorować różyczkami, polecam zrobić krem z 1,5 porcji) 4 białka(...)białą czekoladą i limonką: Śmietankę podgrzać, dodać posiekaną białą czekoladę, cukier puder i sok z limonki, wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Mieszankę schłodzić w lodówce. Następnie ubić razem z serkiem mascarpone do otrzymania gęstego, puszystego kremu. Ostudzone biszkopty nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z limonki. Pierwszy blat umieścić na paterze. Wysmarować go kremem. Na kremie poukładać borówki amerykańskie. Przykryć II biszkoptem
Nastoletnie Wypiekaniecukru trzcinowego lub zwykłego 120 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki wody Na krem i galaretkę: 1 duża puszka brzoskwiń 250 g serka mascarpone 110 g masła 50 g cukru 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe WYKONANIE Biszkopt : Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki(...)drobno pokroić do galaretki), po czym zblendować je ma rzadki mus. Do miski włożyć masło w temperaturze pokojowej i ubić z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodać mascarpone i wlać mus brzoskwiniowy, wszystko razem zmiksować i włożyć do lodówki żeby krem już nieco stwardniał. Sok z brzoskwiń wlać do garnuszka i dolać wody, tak żeby razem wychodziło
Passions hobbies lifeSPÓD: 200 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 70 g masła 2 pełne łyżki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 500 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 g) 4 jajka 2 żółtka 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżki ciemnego kakao 100 ml śmietany(...)masy serowej. MASA SEROWA: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Do naczynia żaroodpornego lub formy wlej gorącą wodę i ustaw naczynie na dnie piekarnika. W misce zmiksuj twaróg, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i kakao. Miksuj krótko, tylko do dokładnego połączenia się składników. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i dodaj do niej połamaną na kostki
Słodko-Słony Świat Ilonysmaku białej trufli Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, ściermy na tarce skórkę ( bez albedo ). Liście sałaty płuczemy i osuszamy. Łososia kroimy na plasterki, potem w paski. Serek mascarpone przekładamy do miseczki. Dodajemy startą skórkę pomarańczową, musztardę Dijon, sól i pieprz do smaku, pokrojony szczypior i koper – mieszamy. Taco podgrzewamy w kuchence mikrofalowej (nie dłużej(...)piekarniku – kilka minut w 180C. Układamy „otwartą stroną” do dołu. W taco układamy po dwa listki sałaty rzymskiej (trzeba dobrać średnie). Na sałatę dodajemy trochę serka mascarpone. Na serku układamy paski łososia. Na łososia dajemy paski papryki i koperek. Całość delikatnie „dopełniamy” glazurą o smaku białej trufli. Muszle taco z łososiem wędzonym to nie tylko sylwestrowa, czy karnawałowa przystawka. Chrupiące
mojewypiekiinietylkociasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka jaj masa śmietanowa 250 ml śmietanki kremówki 500g mascarpone 1 cukier wanilinowy Delecta 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa 3 opakowania galaretki truskawkowej 600g mrożonych truskawek beza z migdałami 3 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki(...)galaretka wsiąknie w ciasto) wylewamy ją na kruche ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Na galaretkę wykładamy masę śmietanową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Na masę śmietanową przekładamy wystudzoną bezę i posypujemy truskawkowym maczkiem. Całość wstawiamy na noc do lodówki
DefinicjaSmaku