łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruchy blat: 60 g mąki orkiszowej jasnej 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 35% 2 łyżki białego rumu 5 łyżek cukru pudru/ksylitolu Skladniki na poncz: 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru/ksylitolu Składniki na glazurę jeżynową(...)minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sito. Około 150 g pulpy jeżynowej wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną, resztę przeznaczyć na dodatek do kremu mascarpone z dodatkiem cukru ubić ze śmietaną kremówką na puszystą masę. Podzielić krem na 2 porcje. Do jednej wmieszać rum, do drugiej dodać kilka łyżek pulpy jeżynowej składanie tortu: ułożyć na paterze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Smakiem i wyglądem zachwyci każdego. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 150 g białej czekolady 1 opakowanie świeżych malin Listki świeżej mięty Cukier puder Sposób przygotowania: Na początku mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego(...)minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i wstawiamy jeszcze na 15 minut. Przygotowujemy masę. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ją przestudzamy i następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową. Gotową masę przekładamy na wystudzone ciasto. Na wierzchu układamy świeże maliny. Dekorujemy listkami świeżej mięty i opruszamy delikatnie cukrem pudrem
CookMagstarczyło. Polecam lody jeżynowe, są pyszne kremowe i w pięknym kolorze. składniki: 600 g jeżyn 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g) 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone Jeżyny zmiksować na mus i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Mascarpone przełożyć do miski i zmiksować. Następnie dodać mleko zagęszczone oraz przetarte jeżyny. Ponownie całość zmiksować. Śmietankę
Monia miesza i gotujeserowej i zalanych galaretką. Składniki Masa serowa opakowanie okrągłych biszkoptów 250 ml mleka 2 łyżki żelatyny 4 serki homogenizowane waniliowe (łącznie 600 g) w temp. pokojowej 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) w temp. pokojowej pół szklanki cukru pudru Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty, jeden przy drugim (nie zużyjemy całego opakowania). Żelatynę(...)rozpuścić w gorącym, lecz nie wrzącym mleku. Odstawić na 10 min., aby trochę przestygło. Serki homogenizowane zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Miksować masę serową mikserem na niskich obrotach, jednocześnie stopniowo wlewając mleko z żelatyną. Tężejącą masę serową wylać na przygotowany biszkoptowy spód, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Mus truskawkowy 600 g truskawek (waga
Słodkie inspiracjeNiesamowicie mi się taka galaretka podoba. Dzięki niej owoce są ładnie wyeksponowane, a takie „lewitujące” borówki od razu przyciągają wzrok. Na około 6-7 pucharków: 500 g mascarpone 400 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny około 50 ml mleka Dodatkowo: 96 g kakaowych herbatników z nadzieniem borówka amerykańska (ilość wg uznania) wiórki kokosowe(...)wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem, mieszamy i odkładamy do napęcznienia. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż zacznie się rozpuszczać (nie gotujemy). Lekko studzimy. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, wlewamy mleczko kokosowe i wsypujemy cukier. Miksujemy wszystko na średnich obrotach miksera, do połączenia. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Masę od razu przelewamy do pucharków (dość szybko tężeje
Smaki Na Talerzubędzie ser z kubełka lub biały kilkurotnie mielony. Składniki: 3 jaja 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mąki 250 g malin sól 150 g mascarpone 500 g twarogu - zmielonego 2 opakowania śmietan fixu 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g śmietany kremówki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)32x39 cm) wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st i piec przez ok 10 min biszkopt przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować - pozostawić do wystudzenia serek mascarpone wymieszać z twarogiem (ja miałam zwykły więc zmiksowałam mikserem jednak masa była zbyt sucha więc dodałam śmietankę) dodać zagęstnik do śmietany, 75 g cukru i cukier waniliowy (tak nie wanilinowy
Gotowanie z pasjąwarto porzucić nawet Pinterest . Semifreddo poziomkowo-różane Składniki: (na silikonową formę do babki z kominem o pojemności 2 l) 2 jajka 225 ml śmietany kremówki (38%) 50 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 200 g poziomek 2 łyżki przecieru z płatków róży Poziomki z różą zmiksować blenderem na gładki mus. Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając(...)cukru pudru. Kremówkę ubić na pół sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch. Zamrozić minimum przez 3-4 godziny. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoku wlać wodę z mąką (połowa do jednego garnka, połowa do drugiego) i gotować jeszcze chwilę, mieszając. Ostudzić. Krem 100 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 3 łyżki amaretto Śmietanę ubić, aż zgęstnieje, dodać cukier puder i mascarpone i ubić do sztywności. Dodać amaretto i chwilę zmiksować raz jeszcze. Na dno szklanek/pucharków wyłożyć frużelinę malinową
Słodkie inspiracjetrudna i bez problemu się ją zwija. Piecze się ją zaledwie 20 minut dzięki temu jest mięciutka w środku i krucha na zewnątrz. Z dodatkiem kremu ze śmietany i mascarpone oraz świeżych malin smakuje obłędnie. Skuście się na nią koniecznie. ROLADA BEZOWA Z MALINAMI Beza 4 białka 230 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie(...)śmietany kremówki 180 g serka mascarpone maliny Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, aż masa bezowa zacznie się błyszczeć. Pod koniec dodać mąkę i ocet. Blachę do pieczenia ( 40×35 ) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć masę. Zachować ok 1 cm odstępu od brzegów, gdyż beza urośnie podczas pieczenia. Piec przez 20 minut w nagrzanym
Pieguskowa Kuchniadzisiaj również u Ani . Sernik z malinami i musem malinowo-bzowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) masa serowa: 600 g twarogu zmielonego 3-krotnie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) 5 jajek 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 225 g malin mus malinowo-bzowy: 300 ml śmietany kremówki(...)syropu malinowo-bzowego 3 listki żelatyny dodatkowo: kilka świeżych malin liofilizowane maliny kilka bezików kwiaty czarnego bzu Twaróg, mascarpone, kremówkę, żółtka, cukier, wanilię i mąkę zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypiek z użyciem tego, lub bardzo podobnego ciasta. Ale nie zdradzam szczegółów, a tym razem… ciasto śnieżny puch. Składniki na formę 24 x 28cm: - 500 g serka mascarpone - 2 galaretki cytrynowe - 300 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej) - 3 łyżki cukru pudru - 500 ml wrzątku Dodatkowo: - 18 szt. herbatników Posypka: - 75 g masła - 9 łyżek wiórków kokosowych(...)rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając porcjami cukier puder, następnie serki mascarpone. Po dodaniu serków zwalniamy obroty robota do minimum. Miksując wlewamy cienkim strumieniem zimną, ale nadal płynną galaretkę. Lekko stężałą masę przekładamy do formy, na spód z herbatników. Wyrównujemy powierzchnię
mojewypiekiinietylkomakaronu spaghetti, 30-40 dag mięsa mielonego, kawałek pora, 1/2 średniej marchewki, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 200 g pomidorów krojonych z puszki, łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać), sól do smaku, mniejsza papryczka chili - czerwona, łyżka oleju, oregano, bazylia. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pora kroję w krążki, marchewkę w cienkie paseczki, paprykę wydrążam z ziaren(...)kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut. Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam i gotuję do momentu, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniacałość dobrze zmiksować. Dodać przygotowane truskawki i wymieszać szpatułką. Przełożyć do przygotowanych papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Wystudzić. Krem 250 g mascarpone 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru truskawki Mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Przełożyć do woreczka z tylką (u mnie gwiazdka) i dekorować
Słodkie inspiracjebrzuchy i podniebienia nie raz. Spróbujcie koniecznie! Tarta ziołowo-pomidorowa bez pieczenia Potrzebujesz: Spód: 140g solonych krakersów 80g masła Nadzienie: 300g serka typu philadelphia (u mnie President naturalny) 125g Mascarpone 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki dowolnego pesto (u mnie z natki marchewki )/ lub 2 łyżki świeżych siekanych ziół sól i pieprz do smaku 4 średnie pomidory listki bazylii i tymianku(...)bazylii i tymianku. 4. Schłodź w lodówce ok. 30min. Smacznego! No baking herbs and tomato tart Ingredients: Bottom: 140g salted crackers 80g butter Filling: 300g philadelphia cheese 125g Mascarpone 2 garlic cloves 3 teaspoons of any pesto (I used the carrot leaves pesto ) / or 2 tablespoons of fresh chopped herbs Salt and pepper to taste 4 medium tomatoes Basil
Kuchnia w Słońcu Skąpanajutro święto! Truskawkowa rolada bezowa z kremem bazyliowo-cytrynowym Potrzebujesz: Beza: 3 białka 150g cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 100g truskawek kilka kropel soku z cytryny Krem: 250g Mascarpone 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru ok. 15 dużych liści świeżej bazylii 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Beza: 1. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki i umieść(...)roulade with basil and lemon cream Ingredients: Meringue: 3 egg whites 150g of icing sugar 1 tablespoon of corn flour 100g strawberries several drops of lemon juice Cream: 250g Mascarpone 3 tablespoons of sour cream 2 teaspoons of sugar About 15 large leaves of fresh basil 2 tablespoons lemon juice Method: Meringue: 1. Wash the strawberries, remove petioles
Kuchnia w Słońcu Skąpana