jutro święto! Truskawkowa rolada bezowa z kremem bazyliowo-cytrynowym Potrzebujesz: Beza: 3 białka 150g cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 100g truskawek kilka kropel soku z cytryny Krem: 250g Mascarpone 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru ok. 15 dużych liści świeżej bazylii 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Beza: 1. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki i umieść(...)roulade with basil and lemon cream Ingredients: Meringue: 3 egg whites 150g of icing sugar 1 tablespoon of corn flour 100g strawberries several drops of lemon juice Cream: 250g Mascarpone 3 tablespoons of sour cream 2 teaspoons of sugar About 15 large leaves of fresh basil 2 tablespoons lemon juice Method: Meringue: 1. Wash the strawberries, remove petioles
Kuchnia w Słońcu Skąpanacukru trzcinowego 3 jajka 0,25 szklanki mleka 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 40 g płatków migdałów Krem: 300 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka (12-15 g) cukru z wanilią Przygotowanie: 1) Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. 2) Żółtka(...)wysmarowanej tłuszczem. 7) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30 min., do momentu „suchego patyczka”. 8) Upieczone ciasto odstawić, aby przestygło. 9) Przygotować krem. Mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie śmietankę ubić w osobnym naczyniu na sztywno. Na koniec połączyć obie masy i ubijać, aż powstanie krem
Fitsweet.mecukru z wanilią 5 łyżek (125 g) mąki ziemniaczanej 4 łyżki (50 g) mąki pszennej 4 jajka 500 ml śmietany kremówki 30% 0,5 opakowania (125 g) serka mascarpone 1 łyżka (10 g) cukru pudru 0,5 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1) Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. 2) Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową i równomiernie rozprowadzić (można(...)spożywczą lub aluminiową, schłodzić i odstawić na kilka godzin do lodówki. 7) Kiedy ciasto się dobrze schłodzi (! kilka godzin) śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. 8) Na koniec posypać startą czekoladą
Fitsweet.meMamy! Ten pyszny deser z pewnością będzie idealnym prezentem. ;) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 18-20 cm Krem malinowy: 300 g malin* 500 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny Malinowa galaretka: 200 g malin* 2 łyzki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lady fingers(...)wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 4 łyżki wrzątku i rozpuść w nim żelatynę. Połącz ją z malinowym purée. Bitą śmietanę ubij na sztywno razem z mascarpone. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier puder. Kilka łyżek kremu odstaw i pozostaw do dekoracji. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i wlewaj powoli malinowe purée. Foremkę z wyjmowanym dnem wyłóż
Food Squareekologiczne jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Krem i dekoracja: 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka świeże owoce leśne, pestki granata listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Czynności przygotowawcze: Piekarnik nagrzewamy(...)rozpuści, dodajemy dwie łyżeczki kawy zbożowej (ja użyłam Inki z błonnikiem, ale może też być Inka klasyczna). Mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy kremówkę na sztywno. Mascarpone rozcieramy łyżką z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy po jednej łyżce ubitej śmietany do serka (nie odwrotnie) i mieszamy delikatnie do połączenia. Gdy wmieszamy tak całą śmietankę, możemy przełożyć blaty szpinakowe
Poezja smakujednak urzekający smakiem. Spróbujcie. Do przygotowanie deseru użyłam wspaniałej ziarnistej kawy od CoffeeNation . Doskonały smak i aromat, który pokochała moja rodzina. Składniki: (na 2 porcje) 250 ml serka mascarpone 100 ml wody 1 lekko czubata łyżeczka zmielonej kawy – u mnie COFFEE LATINO – 100% Arabica CoffeeNation 1 pełna łyżka kremu czekoladowego – u mnie nutella 2 francuskie ciasteczka (paluszki) Brześć(...)ryżu preparowanego sos czekoladowy listki świeżej mięty Przygotowanie: Kawę mielimy w młynku. 1 lekko czubatą łyżeczkę zalewamy 100 ml przegotowanej wody, dokładnie mieszamy. Do misy blendera przekładamy połowę serka mascarpone, wlewamy jeszcze ciepłą kawę, dodaję krem czekoladowy (u mnie nutella) i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy resztę serka i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Na dnie szklanek/pucharków układamy połamane ciasteczka
Słodkie okruszkiJeśli potrzebny jest Wam tylko jeden wykorzystajcie standardową blaszkę na muffinki i większą gąbkę/styropian do układania kwiatków. Składniki na babeczki czekoladowo bananowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo potrzebne będą: gąbka lub styropian do układania kwiatów najlepiej półkula (mi udało się znaleźć tylko sześcian i musiałam(...)się znaleźć gąbki w kształcie półkuli można bardzo łatwo ją podocinać. Za pomocą wykałaczek mocujemy babeczki na gąbce. W misie miksera ubijamy razem wszystkie składniki na krem (śmietana i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone). Do zrobienia dekoracji w kształcie różyczek bardzo dobrze nadaje się tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki. Jeśli chcemy, żeby różyczki były dwukolorowe możemy zabarwić część kremu
Ciastkozercyłyżek * skrobia ziemniaczana – 1 łyżka * kasza manna – 1 łyżka * cukier waniliowy – 1 lyżka * masło – 1 łyżka PIANA ŚMIETANOWA: * śmietana kremówka 36% – 200 ml * ser mascarpone – 200 g * cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KULKI KOKOSOWE: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy(...)warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze. Do ciasta wkładamy kokosowe kulki, delikatnie wpychamy, pieczemy ok. 50 minut / 180C. ŚMIETANOWA PIANA: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, miksujemy ponownie i wyciągamy na wystudzone ciasto. Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoUżyłam mrożonych owoców ale już wkrótce możecie sięgnąć po świeże:) blaszka 20×30 cm 5 h około 20 herbatników 450 g truskawek 3 galaretki truskawkowe 250 g serka mascarpone 300 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w 750 ml wody, zostawić do stężenia ( jednak nie całkowitego). Truskawki pokroić na pól (mrożonych nie odmrażać). Wsypać do tężejącej(...)spód znalazły się w środku galaretki:) spokojnie można kończyć ciasto w takiej formie, jeżeli zdarzy Wam się coś podobnego) Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pomieszać z serkiem mascarpone. Wyłożyć masę na stężonej galaretce. Udekorować truskawkami
Ania i Marcin gotująśrednicy 23 cm (ok. 10 kawałków) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek Niepełna szkolna drobnego cukru do wypieków ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklani mąki ziemniaczanej Na krem: 400ml śmietany kremówki ½ opakowania mascarpone (ok 150g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: Świeże owoce Intensywna herbata ( u nas smak owocowy - malinowa) Przygotowanie biszkoptu: białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną(...)ziemię z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: śmietanę kremówkę umieszczamy w misce miksera i ubijamy pod koniec dodając mascarpone i cukier. Próbujemy i dosładzamy według preferencji. Zaparzamy silną herbatę.Ostygnięty biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Układamy blat na paterze, polewamy herbatą, nakładamy 1/2 kremu i dodajemy owoce. Nakładamy blat
Kolizje Smakówpłatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 175 g cukru 180 ml maślanki 50 g mielonych migdałów 300 g truskawek 3-4 kiwi 200 g mascarpone 50 g śmietany sok z cytryny Składniki wystarczają na przygotowanie około 12 deserów. Przygotowanie: Wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Jajka ucieramy mikserem z cukrem. Masło rozpuszczamy(...)minut w temperaturze 180’C. Truskawki kroimy na małe kawałki, odkładamy na bok 2-3 łyżki pokrojonych truskawek (przydadzą się do dekoracji), a resztę miksujemy (blendujemy) z mascarpone i śmietaną. Przyprawiamy cukrem i sokiem z cytryny. Kiwi obieramy i kroimy w małą kostkę. Upieczone i wystudzone ciastka przekrawamy na pół. Dolną połówkę układamy na spodzie słoiczka, kładziemy warstwę kiwi
KasiaiKrzysiu.plformie o średnicy 21cm . Tarta cytrynowa Składniki: CIASTO KRUCHE 180g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody skórka otarta z jednej cytryny MASA CYTRYNOWA 200g mascarpone 200g śmietany 18% 40g cukru pudru 40-50ml soku z cytryny skórka otarta z dwóch cytryn 2 żółtka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 150ml śmietanki(...)stopni, wstawić formę z ciastem, piec przez 20-25 minut do zrumienienia - gotowy spód do tarty ostudzić MASA CYTRYNOWA - składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej - mascarpone wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder, sok i skórkę z cytryny oraz rozbełtane żółtka i przesianą mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać i przełożyć na upieczony spód do tarty - tartę wstawić ponownie
Smakołyki Berenikizwykle tylko nasza wyobraźnia oraz makro Dzisiaj przepis na nasze ulubione, czyli kokosowo-migdałowe. Kolejne wariacje smakowe niebawem na blogu Składniki na ok 18 pralinek: 240 g serka mascarpone (patrz na skład!) 50 g śmietanki kokosowej 20 g mąki kokosowej wanilia w proszku lub aromat waniliowy 10 g chipsów kokosowych 10 g płatków migdałowych Składniki na polewę czekoladową(...)czekolady gorzkiej 81% 30 g oleju kokosowego 5 g kakao opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanka kokosową lub stałą częścią mleczka kokosowego. Dodać mąkę kokosową, wanilię lub aromat oraz migdały i rozdrobnione chipsy kokosowe lub wiórki. Z masy formować rękoma małe kuleczki. Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce
Ola la LCHFTerrina czekoladowa składniki: 200 g czekolady gorzkiej 70% (może być smakowa pod warunkiem, że dokładnie sprawdziliście jej skład, w moim przypadku jest to czekolada z solą) 250 g serka mascarpone 4 jajka 40 g mąki owsianej 40 g maki migdałowej 80 g ksylitolu lub innego słodzidła wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestudzenia. Mascarpone
Przysmaki Karolkisoli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Nadzienie: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki cukru 2 śmietan-fixy 2 listki żelatyny 500 g truskawek Dekoracja: 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżeczek mleka kilka truskawek WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie(...)Zostawić do ostudzenia. Nadzienie: 200 g truskawek zmiksować (najlepiej blenderem ręcznym). Do miski wlać zimną śmietanę i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, zmiksowane truskawki i śmietan fixy, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Listki żelatyny namoczyć, następnie rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając jednak do wrzenia. Ostudzoną żelatynę wlać do masy
Passions hobbies life