razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące. A natka pietruszki nadaje daniu wspaniały aromat i ziołową nutę... Ciasto(...)szklanki mąki pszennej,125g serka mascarpone,3 łyżki zimnej margaryny,1/2 łyżeczki soli,łyżeczka soku z cytryny,3 łyżki zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy
Z miłości do słodkościmamy dużo czasu na przygotowanie deseru, to zawsze najlepiej sprawdza się bita śmietana z owocami. Ja wzbogaciłam ją o namoczone w kawie biszkopty, serek mascarpone, wanilię oraz bezy. Wyszło szybko, łatwo i do tego bardzo smacznie;)) Składniki: 100g okrągłych biszkoptów, 2 łyżeczki cappuccino Skworcu, łyżeczka przyprawy do kawy Skworcu, 150g jagód, 250g serka mascarpone, 150ml(...)dodać przyprawę do kawy, wymieszać i przestudzić. W kawie maczać biszkopty, układać na dnie trzech pucharków.Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać nasiona wanilii oraz serek mascarpone. Krótko zmiksować. Nałożyć po dwie łyżki masy do pucharków, przykryć jagodami (mogą być mrożone, tylko należy je rozmrozić i odsączyć). Następnie ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, przykryć warstwą śmietanki oraz
Z miłości do słodkościsądziłam, że połączenie limonki i czekolady tak nam posmakuje. Ciacho zostało zjedzone w jeden dzień i wiem, że będę robiła je częściej. Krem na bazie mascarpone i kremówki wyszedł rewelacyjnie. Coś jak pianka ale z wyraźnym sernikowym smakiem. Składniki :* duże opakowanie herbatników maślanych* pół kostki masła* opakowanie mascarpone* mała śmietana kremówka* pół szklaki cukru pudru* sok z 2 limonek* skórka(...)Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę do tarty. Ugnieść i zostawić na godzinę w lodówce. Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać. Kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, dodać mascarpone i dobrze wymieszać. Dodać cukier, sok i skórkę z limonki. Wymieszać dokładnie z żelatyną i odstawić do przestudzenia, na 10 minut. Dodać pokrojoną czekoladę, całość wylać na spód tarty. Odstawić
Magiczne Życie Martyniesolonych orzeszków pistacjowych (zarówno solone i niesolone znajdziecie w sklepie SKWORCU) 200 g mleka słodzonego skondensowanego 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 1 jajko 125 g serka mascarpone 125 g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego Oczywiście składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi o pistacje, to ja postanowiłam użyć solonych, które wcześniej bardzo dokładnie wytarłam w ściereczkę(...)wcześniej przygotowanych papilotek ze schłodzonym spodem ciasteczkowym. Wyłożyłam do 2/3 wysokości papilotek. Piekłam tak naprawdę na wyczucie, czas był krótszy niż 60 minut. KREM MIĘTOWY: 125 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder ekstrakt miętowy Tu już wiecie co i jak. Kremówkę ubiłam na sztywno, dosłodziłam sobie cukrem pudrem do smaku, a na koniec dodałam serek mascarpone
Blondynka Gotujeokoło pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii Dekoracja: tarta gorzka czekolada na boki własnoręcznie zrobione dekoracje z gorzkiej czekolady użyłam również kilka wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt(...)minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty. Masa: Zimną śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz ziarenkami wanilii. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować kilka sekund. Wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości wiśniówki, posmarować
Blondynka Gotujeokoło pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) - bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki cynamonu Dekoracja: tarta mleczna czekolada na boki cynamon na wierzch użyłam również kilka połówek wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać(...)przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty. Masa: Zimną śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować kilka sekund. Wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości soku
Blondynka Gotujebędą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Krem Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka(...)ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach krem trzymamy w lodówce. Sos czekoladowy: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 150-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki 50 g masła o temperaturze pokojowej (około 5 łyżek) 2-3 łyżki cukru
Blondynka Gotujekratkę i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie musimy przekroić na 3 równe blaty. Masa miętowa: 250 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/4 szklanki cukru pudru kilkanaście kropel ekstraktu miętowego Masa:Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Mascarpone rozmiksować chwilkę w osobnej misce i dodać do ubitej kremówki. Na koniec dodać(...)ekstrakt miętowy i zmiksować krótko. Ta masa potrzebna jest do jednej warstwy. Masa waniliowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z dwóch lasek wanilii Masa:Podobnie jak przy masie miętowej, z tym, że zamiast ekstraktu miętowego dodajemy ziarenka waniliowe. Masa na drugą warstwę, wierzch i boki tortu. GANACHE
Blondynka Gotujesobą skomponują:) Upiec 2 sztuki biszkopty z 2 jajek z tego przepisu. KREM z kawową nutką: ok. 150 ml śmietanki kremowej 30% ok. 150 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone(...)wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania. Krem waniliowy: 350 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej 350 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z trzech lasek wanilii Krem:Podobnie jak przy masie miętowej, z tym, że zamiast ekstraktu miętowego dodajemy ziarenka waniliowe. Masa na drugą warstwę, wierzch
Blondynka Gotujemogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego(...)upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części. Masa Straciatella z Malinami: 600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 50 g czekolady mlecznej startej na tarce o grubych oczkach ok.500 g malin Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W misce
Blondynka Gotujepodania dziecku kremu z ogromnej ilości masła i cukru - dla mnie koszmar! Na razie nie dojrzałam do tego kremu i w tym przepisie użyłam sprawdzonego kremu z kremówki i mascarpone i wyszło PYCHA! Nie wierzycie? Zapytajcie mojego Alexa, albo przetestujcie ten przepis i sami zobaczycie, że na jednej zjedzonej się nie skończy ;) Składniki na 36 sztuk średnich muffinek: 2 szklanki(...)płynnych. Na końcu dodajemy wrzątek, a potem daktyle.Papilotki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. KREM: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% ok. 1/2 szklanki cukru pudru barwnik z żelu niebieski Dodatkowo: 1 opakowanie żelków Zozole tęczowe paski Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder
Blondynka GotujePyszny czekoladowy sernik z gorzką czekoladą i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.składniki:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30 %300 g gorzkiej czekolady (ja dałam 60 % z biedronki)3/4 szklanki cukru2-3 garście mrożonych malinwiórki kokosowe do posypania150 g herbatników pełnoziarnistych100 g margarynyMargarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić. Herbatniki wrzucić(...)Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównać. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Potem dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać. Połowę czekoladowej masy przełożyć do tortownicy i nieco wyrównać, rozłożyć maliny i wyłożyć resztę masy
Monia miesza i gotujejest taki sam, jak w sezonie, lecz co zrobić gdy mówią „bierz mnie”. Tak, więc wzięłam i przygotowałam pyszne ciacha bez pieczenia na kakaowym spodzie z kremem z mascarpone. Całość natomiast dopełniają truskawki oraz truskawkowa galaretka. Zadowolą one na pewno tych, dla których pieczenie jest zmorą. To także świetny patent na upalne dni – proste i na zimno(...)głosowanie” trwa do piątku do godziny 22 (ankieta mieści się w prawym górnym rogu bloga)! Składniki na 5 sztuk o średnicy 11cm: Kilka truskawek ½ galaretki truskawkowej 250ml kremówki 100g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 185g herbatników kakaowych 90-100g masła lub margaryny Przygotowanie: Herbatniki zmielić. Masło rozpuścić, przestudzone wlać do zmielonych herbatników. Wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć nią
Fabryka pomysłówpiekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia pieca. Teraz krem cytrynowy - najlepszy :) 150 g curdu cytrynowego z nutką pomarańczy → przepis znajdziecie klikając tutaj :) 150 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 30%, dodatkowe 3 łyżki curdu, Serek mascarpone wymieszać z curdem. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać curd z mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką. Na pierwszy blat
Delicious Titbits