łyżeczki cukru pudru Dodatkowo:5 gruszek z puszki lub z kompotu 1 szklanka mocnej herbaty3 łyżki rumu 3 łyżeczki cukru2 łyżki galaretki gruszkowej 150 g serka mascarpone 150 g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego płatki czekoladoweDziś mój syn ma 17 urodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego(...)biszkopt. Nasączyć go herbatą z rumem. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu. Następnie boki obłożyć płatkami czekoladowymi
Świat Ciastalodówki, czyli schłodzone. Jajka wyparzyłam, oddzieliłam żółtka od białek. W jednej misce miksowałam żółtka z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białka na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem mascarpone i wszystko delikatnie
Blondynka GotujePryncypałkówWykonanie:Zimną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Nie było to więcej niż 4 łyżki, ile dokładnie? Próbuję i dosładzam :) W drugiej misce szybko zmiksowałam mascarpone z musem z czarnej porzeczki. Do ubitej kremówki po łyżce dodawałam serek mascarpone zmiksowany z musem z czarne porzeczki. Biszkopt pokroiłam na 3 równe blaty. Każdy blat posmarowałam dżemem
Blondynka Gotujeżelatyny zalewamy łyżą zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na kilka min. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofali i dokładnie mieszamy z 250 g sera mascarpone i kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera.Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt
Malinowe Pocałunkiłyżkami gorącej wody, namaczamy przez chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Kawę i żelatynę odstawiamy do wystudzenia.Serek mascarpone miksujemy. Do wystudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki mascarpone i mieszamy, po czym dodajemy pozostały serek.Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie małymi porcjami dodajemy
Kulinarne przygody Gatitynori, w które to będziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado, zielony ogórek, kawior, marynowana rzepa oraz marynowana tykwa. Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza się w sosie sojowym, a w międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego(...)niebywałą zaletą przygotowywania sushi w domu. Poniżej przedstawiam tylko niektóre propozycje.Uramaki z ogórkiem, awokado, tykwą, paluszkami krabowymi i majonezem.Maki z tykwą i ogórkiem, obwinięte łososiem.Uramaki z łososiem, mascarpone i awokado, posypane czarnym i białym sezamem.Futomaki z awokado, majonezem i paluszkami krabowymi.Nigri z krewetką.PodawanieSushi podajemy na dużej tacy, desce lub talerzu, z której wszyscy mogą się częstować. Każdy wybiera
Food Squarepieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem tiramisu:Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru mikserem przez co najmniej 15 minut na puszysty krem. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą.Do białek możemy dodać szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier cały czas ubijając. Białka zwiększą objętość deseru(...)jeśli będą źle ubite masa będzie wodnista.Łączymy masę mascarpone z pianą z białek.Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski.Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto.Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę będzie stanowił krem
Smakowity Blog KulinarnyTort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny. Pomysł na dekorację tortu pochodzi z bloga alebabka.blogspot.com. Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Istnieje tylko ryzyko, że może się zważyć, jeśli jego składniki nie będą miały tej samej temperatury. Jeżeli jednak już zdarzy(...)piekarnika odkładamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).KremSkładniki:300g serka mascarpone150g NutelliDo dekoracji:cukierki Skittles, M&Ms, Lentilkypisaki cukrowePrzygotowanie kremu zaczynamy od wymieszania mikserem serka mascarpone na puszystą masę. Następnie dodajemy do serka po łyżce Nutelli, uważając, żeby krem się nie zważył. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na około 1/2 godziny.Biszkopt przecinamy na dwa równe krążki. Pierwszy
Smakowity Blog KulinarnyDziś u mnie podwójne święto: rozpoczęcie działalności bloga i 10 urodziny mojego synka. Postanowiłam przełożyć biszkopt delikatną śmietaną kremówką i serkiem mascarpone, może i mało dietetycznie,ale urodziny się ma raz w roku! Tak wykonany i podany tort zachwyci każde dziecko, na urodzinach mojego synka robił furorę! Składniki:-biszkopt jasny:6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczenia(...)biszkopt ciemny:6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao-krem:2 kubki śmietany 30% po 330 ml1 serek mascarpone 250 gcukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklankiponcz:3 szklanki wodysok z 1 cytryny dużej5 łyżeczek cukru-dodatkowo:4 paczki rurek waflowych1 opakowanie cukiereczków typu lenitilkiWykonanie:Biszkopt jasny:Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę
Z Majeczką w kuchniprostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś co powinno być zużyte. Ja w mojej znalazłam dwa kubeczki śmietany kremówki i serek mascarpone. Najprostszym połączeniem byłoby zrobienie śmietankowego kremu, jednak w takie upały śmietankowe kremy nie najlepiej znoszą oczekiwanie na gości. Co z tego wyszło? Mocno czekoladowe babeczki :) z truskawkami(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Do serka mascarpone dodajemy kilka łyżek Nutelli (ja dałam 3 duże, można dać mniej lub więcej, bo krem i tak będzie miał właściwą konsystencję), dokładnie mieszamyDo nałożenia tego kremu dobrze jest wybrać końcówkę (tylkę
CiastkozercySerek mascarpone świetnie nadaje się na różnego rodzaju kremy - ma idealną konsystencję, której nie są w stanie "popsuć" nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i perfekcyjnie prezentuje się w formie różyczek i ozdób wyciśniętych szprycą. Jest też świetną bazą do wypełnienia tarty. Dzisiejszą tartę musiałam zrobić dwa razy. Pierwsza wersja (z dwiema tabliczkami czekolady) wyszła ekstremalnie słodko i nawet(...)miskę z czekoladą na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody i mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.Rozpuszczoną czekoladę łączymy z serkiem mascarpone. Maliny myjemy i przekładamy na ściereczkę, żeby wyschły.Gotowy krem przekładamy na tartę i wyrównujemy wierzch szpatułką lub łyżką.Całość dekorujemy malinami.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyopcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki pszennej(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej
sama złodyczTort kokosowo- truskawkowy z przepisu Dorotki z MW z lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę(...)wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych 2 łyżki likieru kokosowego Wszystkie te składniki powinny być zimne . Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe
Malinowe PocałunkiPysznie świeża, zjawiskowo zielona i oryginalna w smaku zupa. Moje kochane dzieci nazywają ją zupą " szrekową". Dodatek migdałów i sera mascarpone czyni ja naprawdę zjawiskową! Składniki: 2 brokuły świeże czosnek sól pieprz czarny Kamis ser mascarpone płatki migdałów łyżka masła. Wykonanie: Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Od każdej ucinamy nóżkę. Wlewamy wodę do garnka. Do gotującej się(...)smaku posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nasze płatki migdałów i prażymy je na złoty kolor. Podajemy z kleksami mascarpone i posypaną płatkami migdałów. Zupa prosta, smaczna i zjawiskowa! Polecam i życzę smacznego
Malinowe Pocałunkidużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 400 g mrożonych wiśni bez pestek cukier do smaku kardamon 100 ml wina(...)kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier i połowę opakowania cukru waniliowego. Następnie delikatnie mieszamy ją z połową serka mascarpone. Na nasączonym biszkopcie kładziemy warstwę bitej śmietany, układamy na niej połowę wiśni w winie. I przykrywamy drugą częścią białego biszkoptu. Zimny ciemny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia i układamy
Malinowe Pocałunki