sobie wybrać. Nie będę się za bardzo rozpisywać, bo połączenie kruchego ciasta, bitej śmietany i truskawek, samo w sobie brzmi apetycznie :) 'kruche tarteletki z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone' Składniki (na 8 tartaletek): * ciasto: - 50g miękkiego masła - ok.100g cukru pudru - 1 jajko - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli * masa: - 125g mascarpone - 125g śmietany kremówki(...)kulkami ceramicznymi lub ziarnami fasoli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut. Po upieczeniu delikatnie wystudzić i ciepłe spody delikatnie wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Mascarpone, śmietanę i pozostały cukier (na początek 1 łyżka, w razie konieczności dosypać więcej) umieścić w misce i ubić na sztywno. Uważać, żeby śmietana się nie zważyła. Ubitą śmietanę przechowywać
CookYourselfwiele przepisów i w każdym czegoś brakowało. Ale to było idealne (było, bo zniknęło w mgnieniu oka ;)). Wilgotne w środku, z orzechami i rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej z soku - 140g(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 100g rodzynek - 0,5 szklanki posiekanych (średnio) orzechów włoskich - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej * krem: - 250g mascarpone - 150g śmietany kremówki - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Jajka zmiksować, do białości, z olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy
CookYourselfZniknęły w mgnieniu oka. Szczerze się przyznam, że trochę się ich "bałam" ale nie diabeł taki straszny, jak go malują. Nie ukrywam, że podczas nadziewania ptysiów, bita śmietaną z mascarpone, pomagał mi mój Mąż, więc jeśli nie macie wprawy tak jak ja, w nadziewaniu tylką, lub nie posiadacie pomocnej dłoni, to ptysie można po prostu przeciąć wzdłuż i nałożyć bitą(...)ptysie / eklerki z bitą śmietaną' Składniki (na ok 30 mini ptysi): * ciasto: - 1 szklanka mleka - 1 szklanka mąki - 125g masła - 4 jajka * śmietana: - 1 szklanka śmietany kremówki - 1 szklanka mascarpone - cukier puder do smaku - 1 łyżka ekstraktu z wanilii W mleku rozpuścić masło. Doprowadzić do wrzenia. Energicznie mieszając dodać mąkę. Mieszać do uzyskania szklistego i odchodzącego od ścianek garnka, ciasta
CookYourselfkawy :) 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą: 300 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 70 ml amaretto kilka kropli soku z cytryny Bita śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja(...)Piec: 20-35 min w temperaturze 200 stopni. Ciasto ostudzić przed nałożeniem nań kremów. Po ostudzeniu, nałożyć konfiturę malinową na cały spód. Wstawić całość do lodówki. Krem: 1. Mascarpone dokładnie zmieszać z amaretto za pomocą miksera. 2. Gdy serek uzyska gładką konsystencję dodać sok z cytryny 3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę 4. Dodać białą czekoladę do masy
KreatywnePinynożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany 30% 500 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych. Mleko kokosowe zamknięte w puszce schłodzić przez kilka godzin w lodówce (czas zależy od mleka, niektóre rozdzielają się już po 3 godzinach(...)Wyjąć, delikatnie obrócić "do góry nogami", otworzyć puszkę. Wodę z góry przelać do innego naczynia, zostawić do nasączenia tortu. Pozostałą gęstą masę wymieszać w misce z mascarpone. W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietankę. Dodać cukier puder, wymieszać. Miksując na najniższych obrotach dodać partiami masę kokosową i wiórki. Poncz do nasączenia 1 szklanka wody kokosowej pozostała po oddzieleniu śmietanki
Pełny talerzDziś polecam deser, który ucieszy każde podniebienie. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1 mango, 50g płatków migdałowych, 15 sztuk biszkoptów okrągłych, 150 ml mocnej kawy parzonej, rurki waflowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mango obieram ze skóry, usuwam pestkę. Owoc kroję na mniejsze kawałki(...)miksuję blenderem na gładki mus. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. 3. Biszkopty maczam w kawie i układam na dnie pucharków. Nakładam porcję kremu mascarpone. Następnie nakładam porcję musu z mango. Wierzch deseru posypuję płatkami migdałowymi. Deser dekoruję rurkami waflowymi
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj mam dla was przepis na Brownie czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i masła orzechowego, w polewie karmelowej. Ciasto z pewnoscią można porównać z domową wersją Snikersów w większej postaci. Ja jestem miłośniczka tych batonów więc to ciacho jeszcze nie raz u mnie na stole zagości. A wy lubicie orzeszki ziemne? Składniki Ciasto brownie: 200 g gorzkiej czekolady(...)posiekanej 135 g masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej 80 g mąki pszennej 1 op cukru waniliowego Krem fistaszkowy: 250 g serka mascarpone 200 g masła orzechowego Dodatkowo: 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 puszka kajmaku 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania Ciasto Brownie W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone tabliczki czekolady, na niewielkim
W kuchennej krainiesztuk) 450 g białego sera 2 banany 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki śmietany kremówki nadzienie: serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel ekstraktu z wanilii (opcjonalnie zamiast nadzienia z mascarpone można użyć: kajmak) dekoracja serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel ekstraktu z wanilii świeże truskawki
KreatywnePinybiałka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki octu winnego 1-1,5 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego do dekoracji: 200 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- pół łyżeczki 1 kiwi posiekana na drobno czekolada deserowa sos miętowo-miodowy 3-4 łyżki miodu garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki kilka kropli whisky(...)pyszna- minimum 4-8 godzin. Podawać ostudzoną. Powinna być chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem. Na ostudzoną bezę położyć mascarpone. Dekorować plasterkami kiwi i posiekaną deserową czekoladą. Przygotować sos. Na rozgrzaną patelnię,(na małym gazie) położyć miód, dodać kilka kropli whisky
KreatywnePinymasła Masa wiśniowa: 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 60 g cukru pudru 200 g wiśni 20-30 g cukru 150 g śmietany kremówki 36% Dekoracja: 200 g mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru syrop wiśniowy Przygotowanie: Spód: 1. Babeczki maślane pokruszyć. Następnie używając blendera zmielić je na proszek. 2. Dodać ciepłe masło. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy(...)gładkiej, różowej masy. 4. Nakładać masę serową na schłodzony spód. Uwaga : nie wlewać całego syropu do masy wiśniowej/twarogowej bo będzie ona za rzadka. Dekoracja: 1. Mascarpone zmieszać mikserem z cukrem pudrem. 2 Nakładać mascarpone na masę serową 3. Polać syropem z wiśni. Chłodzenie: Włożyć sernik do zamrażalnika na około 3-4 godziny
KreatywnePinychmurką. A, że mi się spieszyło i nie mogłam wejść i rozkoszować się ich smakiem, to postanowiłam je odtworzyć. Są wspaniałe. Kruchy spód, krem na bazie śmietany kremówki i mascarpone z cytrynowym lemon curd, pyszna słodka beza, którą możecie przygotować dzień a nawet dwa dni wcześniej. Niebo w gębie. Idealny deser na wiosnę. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej(...)ceramicznymi. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut, do zezłocenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem cytrynowy: lemon curd (całość + 2 łyżki do dekoracji) 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki Mascarpone ucieramy z lemon curd. Śmietanę ubijamy na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy ją do serka utartego z lemon curd. Delikatnie mieszamy szpatułką
Made By Mom And Sonśmietankowy delikatny smak serka Mascarpone w połączeniu z owocami , to rozkosz dla podniebienia . Pokochają go wszyscy wielbiciele słodkości . Jest banalnie prosty w przygotowaniu , idealnie nadaje się jako podwieczorek dla dzieci . składniki na 2 porcje 1 opakowanie serka mascarpone 12 okrągłych biszkoptów 2 łyżki cukru pudru mix owoców w puszce przepis Serek mascarpone miksujemy
Smakowite DaniaFilet z kurczaka z sosem mascarpone z brokułami to uczta dla podniebienia i efektowna potrawa. Idealnie nadaje się na obiad lub kolację dla dwojga. składniki na 4 porcje 250g serka mascarpone 2 podwójne filety z piersi kurczaka 1 duży brokuł 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1łyżeczka mąki sól pieprz przepis Myjemy i kroimy brokuł .Obgotowujemy(...)czosnek przeciskamy przez praskę . Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy piersi z obu stron , doprawiamy je do smaku solą i pieprzem . Dodajemy cebulę , czosnek , podgotowany brokuł i serek mascarpone .Sos zagęszczamy mąką zmieszaną z zimną woda, doprawiamy .Całość mieszamy , przykrywamy i dusimy na małym ogniu
Smakowite Danialubi słodycze i kakao temu na pewno zasmakują trufle z serkiem mascarpone i biszkoptami, otoczone w kakao . Deser w sam raz dla amatorów słodkości i nie tylko . składniki na 4 porcje 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej pół szklanki kakao 250 g biszkoptów łyżka cukru pudru przepis Kawę rozpuszczalną zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody i słodzimy(...)łyżką cukru pudru. Ciastka biszkopty kruszymy na bardzo drobne kawałki a następnie zalewamy ostudzoną kawą . Dodajemy do tego serek mascarpone , całość dokładnie mieszamy a następnie formujemy kulki , które odstawiamy na pół godziny do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy trufle z lodówki i obtaczamy w dużej ilości kakao
Smakowite DaniaRozpływające się w ustach Tiramisu o aksamitnym i pełnym słodyczy smaku z dodatkiem sera mascarpone i gorzkiego kakao, tworzy wyrafinowaną kompozycję, która może być wspaniałym deserem lub podwieczorkiem . składniki na 4 porcje 2 serki mascarpone po 250g 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 paczka podłużnych biszkoptów 1 szklanka kawy rozpuszczalnej ( ostudzonej ) 2 łyżki(...)mocnego alkoholu 3 łyżki naturalnego kakao przepis Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy stopniowo serek mascarpone cały czas ubijając aż krem zgęstnieje. Kawę łączymy z alkoholem, wlewamy do miski. Biszkopty moczymy w kawie, tak żeby nasiąkły ale się nie rozpadły. Układamy je na dnie formy, posypujemy kakao, następnie rozsmarowujemy połowę kremu, posypujemy kakao
Smakowite Dania