z mascarpone - 5500 przepisów (strona:95/367)

Risotto pomidorowe 238

oleju (ja użyłam z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii) 400 g krojonych pomidorów z puszki (użyłam Pelati) 8 pomidorów suszonych z zalewy (w oryginale było 5) 2 łyżki mascarpone 2 pomidory (polecam malinowe) 1 łyżeczka suszonej bazylii (nie było w oryginale) 1 łyżeczka octu balsamicznego (nie było w oryginale) 2 łyżki skórki startej z wyparzonej cytryny 3/4 szklanki tartego sera(...)oleju (ja użyłam z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii) 400 g krojonych pomidorów z puszki (użyłam Pelati) 8 pomidorów suszonych z zalewy (w oryginale było 5) 2 łyżki mascarpone 2 pomidory (polecam malinowe) 1 łyżeczka suszonej bazylii (nie było w oryginale) 1 łyżeczka octu balsamicznego (nie było w oryginale) 2 łyżki skórki startej z wyparzonej cytryny 3/4 szklanki tartego sera

Poezja smaku
Domowe lody z malinami 126

Miałam w lodówce serek mascarpone i śmietanę kremówkę, zastanawiałam się co z nimi zrobić. Kupiłam maliny i nasunął mi się pomysł :) Domowe lody malinowe! mmm, pycha:) Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30% 20 ml mleka 25 g serka mascarpone 100 g cukru 1 cukier wanilinowy ok 1 szklanka malin Wykonanie: Mleko i śmietanę podgrzać w rondelku razem z cukrem(...)cukrem wanilinowym, do momentu, aż cukry się rozpuszczą. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Ostudzić, dodać mascarpone oraz maliny i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Przelać do pojemniczka i odstawić do zamrożenia. Ja dodałam jeszcze kawałki malin na wierzch masy lodowej. Mrozić lody przez kilka godzin, wyjmując i mieszając co ok. 50  minut, żeby porozbijać kryształki lodu

The Sweet Damsel
Tort z kremem z bitej śmietany i mascarpone 140

Witajcie, tort upiekłam w czerwcu, ale dopiero teraz dodaje przepis :) Robiłam już bardzo podobny, ale ten ma troszkę inny krem, dodałam do niego mascarpone :) (Biszkopt z  przepisu  Bakeholic  ) Ps. Wiem, że nie jest najpiękniejszy, ale włożyłam w niego całe serce ;) SKŁADNIKI:   7 jajek rozmiaru L   1 1/2 szklanki cukru   1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)śmietany kremówki 30% 2 cukry wanilinowe 1/3 szklanka cukru pudru ( jeżeli lubicie bardziej słodki, dodajcie  troszkę więcej) sok wyciśnięty z połowy cytryny 250 g serka mascarpone oraz: Truskawki dżem truskawkowy Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania należy dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do ubitej śmietany dodawać po 1 łyżce serka mascarpone

The Sweet Damsel
Tarta śmietankowo-czekoladowa z malinami (bez pieczenia) 174

SKŁADNIKI: (forma na tartę ok 26 cm - u mnie silikonowa)   30-35 dag ciastek - w zasadzie dowolnych: kruchych, herbatników, owsianych*  15 dag masła Masa śmietankowa: 50 dag mascarpone (2 op.) 200 g śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 czubata łyżeczka żelatyny** 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 30 dag czekolady mlecznej maliny lub inne owoce * ja po prostu powrzucałam(...)brzegi formy, odstawić do lodówki do stężenia. 2. Żelatynę zalać zimną wodą (ok 2 łyżki) i odstawić do napęcznienia. 3. Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan-fix. Dodać mascarpone, zmiksować. 4. Napęczniałą żelatynę podgrzać (np. w mikrofali) i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki masy i wymieszać, upewnić się że nie ma grudek (gdyby były - podgrzać ponownie i wymieszać

Kto ugości moich gości?
Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym 205

Taki torcik przygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły(...)część przeciąć na trzy części, odkrojone boki również na trzy części.    Zdjęcie ze strony czas na male co nieco , ponieważ ja zapomniałam zrobić swojego :) Przełożenie : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki likieru cytrynowego 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem. Dekoracja

Chocolate Muffin Blog
Biskwity z kremem mascarpone i jagodami 145

Biskwity- czyli okrągłe, biszkoptowe omleciki. Ja podałam je z kremem mascarpone oraz świeżymi jagodami. Nie potrzeba wiele do szczęścia... ;) Polecam! Składniki: (na 6 sztuk) Biskwity: 2 jajka w temperaturze pokojowej 7,5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 200 g serka mascarpone 100 g śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1/2 szkl. jagód cukier(...)około 6-8 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i przełożyć na wilgotną ściereczkę. Pozostawić do wystygnięcia. 2. Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz mascarpone i dobrze zmiksować. Na połowie ostudzonego placuszka ozdobną końcówką wycisnąć krem. Posypać jagodami i delikatnie zgiąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!  Inspiracja/ źródło:  Śladami Słodkiej Babeczki

Nastoletnie Wypiekanie
Proste owocowe tiramisu 202

Prosty i szybki w przygotowaniu deser z owocami jagodowymi – owocowe tiramisu. Krem zrobiony jest ze śmietanki i serka mascarpone bez dodatku cukru. Przekładamy go biszkoptami maczanymi w słodkim alkoholu i to dodaje mu słodyczy. Deser pyszny, nie za słodki, dobrze schłodzony- orzeźwiający. Prezentuje się bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam…     Składniki(...)porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby   1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno

Mała Cukierenka
Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami. 120

Wzięło mnie na babeczki ;) Tym razem zrobiłam moje ulubione, czekoladowe z kremem mascarpone. Na wierzch wyłożyłam solony sos karmelowy z fistaszkami, co dopełniło smak i wygląd muffinek ;) Są rewelacyjne! Polecam! Składniki na muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami na 18-20 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego(...)być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się już upiekły, wyjmujemy, studzimy. KREM MASCARPONE: 200 g śmietany 30 % (dobrze schłodzonej) 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru      Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek, dokładnie miksujemy aż składniki

Rozpustne gotowanie
Deser „Truskawkowa Pokusa” 102

wyglądem. Truskawki i śmietana mówią same za siebie :) Wyczarujcie taki deser bliskiej osobie! Na pewno będzie zachwycona. Składniki: (na 2 porcje) 150 ml śmietany kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny około 150 g świeżych truskawek Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać(...)cytryny i serek mascarpone, dobrze zmiksować. Truskawki pokroić w plasterki (zostawiając kilka do dekoracji) Umieścić je w dwóch kieliszkach/ pucharkach. Na truskawki wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone. Deserki udekorować świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z kremem i malinami 384

Czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone. Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu. Na wierzch najlepsze są maliny. Ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 190 g jogurtu naturalnego 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 275 g cukru Krem: 250 g zimnej śmietany 36% 250 g sera mascarpone 2 łyżki(...)Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Na koniec dodać ser mascarpone i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Środek przełożyć większością kremu. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu oraz ułożyć maliny

Bullio
Domowe kremowe lody marakuja z przepisu Be Active Ewa Chodakowska 128

SKŁADNIKI: 200 g śmietanki 30% 2 łyżki mascarpone 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka miodu 2 marakuje- miąższ  PRZYGOTOWANIE: Składniki przełożyć do miski. Dokładnie zmiksować blenderem lub w mikserze.  Przełożyć do plastikowego naczynia i zamrozić. No u mnie mroziło się 4 godziny. Lody po nałożeniu do miseczek udekorowałam miąższem z marakui. :) ORYGINALNY PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ: PRZEPIS POCHODZI(...)PROGRAMU BE ACTIVE, KTÓRY PROWADZI EWA CHODKAWOSKA.  Składniki: 75 g płatków lub wiórków kokosowych 30 ml mleka kokosowego 24 g serka mascarpone 8 ml syropu z agawy 10 g pestek dyni 5 ml oliwy 1 g chili Przygotowanie: Wiórki, serek mascarpone oraz mleko zblenduj tak, by wyczuwalna była faktura kokosa, po czym wstaw w misce do zamrażalnika

ClauditteMissCooking
Domowe lody bazyliowe bez jajek 88

poziomkami , a dziś zapraszam na rewelacyjne lody bazyliowe. Zróbcie, a nie będziecie żałować. Domowe lody bazyliowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g mascarpone 250 g jogurtu greckiego 100 g drobnego cukru 30 g świeżej bazylii Wykonanie: Jogurt i mascarpone powinny być zimne. Z łodyżek bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy cukier(...)blendujemy. Do miski wkładamy jogurt i mascarpone i ubijamy przez 3-4 minuty, następnie dodajemy bazyliowy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę. Lody kręcimy przez 30 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez

Kulinarne przygody Gatity
Tort truskawkowy z serkiem mascarpone 403

świeżych lub mrożonych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody 8 łyżeczek żelatyny w proszku 500 g serka mascarpone Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. W garnku wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i do momentu aż truskawki puszczą dużo soku i się całkowicie(...)gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie doprowadzić do wrzenia.   Wystudzić. Wstawić do lodówkina ok godzinę, aby frużelina stężała. Do miski przełożyć serek mascarpone, zmiksować. Dodać frużelinę, zmiksować do połączenia. Krem będzie gęsty. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietankę i serek przełożyć do miski, zmiksować

kulinarnyswiatdomi
Tort malinowy bez pieczenia 269

blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa biała: 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru  20 dag malin 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącego mleka 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy(...)sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy. Różowa masa: 25 dag serka mascarpone 20 dag malin 3-4 łyżek gorącego mleka 1 łyżeczka żelatyny  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z malinami

Apetyczna babeczka
Tarta z owocami 159

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki świeżym owocom jest idealna na lato. Owoce idealnie komponują się z masą z serka mascarpone i kremowej śmietanki.   Tarta jest przepyszna, a jedynym minusem jest to, że znika za szybko. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 250 g mascarpone, 200 ml śmietany 30% lub 36%, 3 łyżki cukru pudru(...)przekładamy do formy na tartę o średnicy 26cm. Mocno dociskamy. Odstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła. Śmietanę ubijamy na małych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Następnie układamy owoce. Owoce smarujemy tężejącą galaretką. Tartę odstawiamy do lodówki na kilka godzin.   Smacznego

Passion of Cooking