Biedronki 150 g masła roztopionego 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku 300 ml śmietanki kremówki 30% bardzo zimnej 4 czubate łyżki cukru pudru 600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego schłodzonego (również użyłam mascarpone z Biedronki) 1 biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100 g) 1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek 2 galaretki owocowe(...)namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Ubić śmietankę kremową na średnio sztywną pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać po jednej czubatej łyżce serka mascarpone. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć
cucinareszybki w przygotowaniu. Można go zrobić nawet jeśli goście zapowiadają się z wizytą za godzinę :) Składniki na 3 pucharki (ja użyłam kieliszków do szampana) : 250 g serka mascarpone (do nabycia w Biedronce) 1 żółtko 1 oryginalnym przepisie jest 100 g cukru pudru - uważam że to zdecydowanie za dużo, proponuję dodać 50 g i ewentulanie dodawać więcej(...)miałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka czekolada do posypania Wykonanie : Żółtko ucieramy z połową cukru pudru i łączymy z serkiem mascarpone. Tak jak pisałam wyżej możemy użyć więcej cukru pudru zależnie od naszego upodobania do słodkości :) Resztę cukru pudru dodajemy do kawy. W zależności od tego czy deser ma być
cucinaretego nie koniecznie słodki:) Polecam:) Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm lub formę do tarty) : opakowanie ciasta francuskiego (używam tego z Biedronki 275 g) 125 g serka mascarpone 150-200 ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej cukier puder cytrusy - pomarańcze i/lub grejpfruty opcjonalnie melisa i suszona skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie : Formę wysmarować masłem i posypać mąką(...)ponakłuwać je jeszcze w kilku miejscach widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywno. (W zależności od tego jaką masę chcemy otrzymać dodajemy mniej lub więcej śmietanki od 150 - 200 ml). Serek mascarpone mieszamy łyżką lub mikserem z cukrem pudrem. Tu również ilość cukru jest uzależniona od oczekiwanego rezultatu - ja chciałam mniej słodkie i dałam tylko 2 łyżeczki. Do ubitej śmietanki
cucinareowoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone i pestki granatu. Obowiązkowy listek melisy lub mięty i przepyszny deser gotowy. Polecam!:) Składniki na 4 porcje : 450 g truskawek mrożonych - w sezonie będę ją robić ze świeżymi 2 pomarańcze(...)naszych upodobań) 4 łyżeczki żelatyny (1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu - mi wychodzi około 600 ml) * do dekoracji: śmietanka 30% około 150 ml, serek mascarpone około 125 g, cukier puder, pestki granatu, mięta/melisa Wykonanie : Truskawki zmiksować blenderem na mus. Do truskawek dodać cukier, sok z pomarańczy i cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się cukru
cucinarecałość łącznie z przygotowaniem, upieczeniem omlecików, przyrządzeniem kremu i podaniem to 30 minut. W 30 minut miałam 8 omlecików z bitą śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone z dodatkiem pokrojonych truskawek - rewelacja. Początkowo miały być pestki granatu zamiast truskawek ale akurat nie było granatów w biedronce! Składniki (8 omlecik(...)jajka • 2 łyżki cukru • 4 łyżki mąki • do podania: cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone, świeże owoce Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do niedużej plastikowej miski wbić białka jajek, żółtka zachować oddzielnie. Białka ubić na prawie sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając
cucinarecytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn Warstwa białkowa: 3 białka 1/3 szklanki cukru Warstwa śliwkowa: 1/3 słoika powideł śliwkowych Masa dyniowa: 500 g puree z dyni* 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki) 6 łyżek cukru pudru 2 płaskie łyżeczki cynamonu /* puree z dyni przygotowuje się krojąc oczyszczoną z miąższu dynię na mniejsze kawałki, piekąc(...)końcem) ubite białka i wstawić do piekarnika jeszcze na 20-25 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć, zdjęć papier i z powrotem włożyć do brytfanki. Posmarować powidłem śliwkowym. Przygotowanie masy dyniowej: Mascarpone i puree z dyni powinny być dobrze schłodzone. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, a następnie podgrzać lekko na gazie lub w mikrofalówce (nie zagotowywać!). Przestudzić
Trzeci talerzwyobrażam sobie ciast bez owoców. W końcu zebrałam się i tak powstał pomysł na babeczki. Ciasto kakaowe zawiera cukinię, dzięki czemu babeczki są wilgotne. Krem na bazie mascarpone i czekolady wprost rozpływa się w ustach. A śliwki, lekko kwaśne, zatopione w słodkim karmelu, to uwieńczenie całości. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)drobnego szklanki cukru szczypta soli Karmelowe śliwki: 6 dużych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół 2 łyżki cukru, najlepiej demerara łyżeczka masła łyżka wody Krem: 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej lub podgrzewając w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Wszystkie składniki
Czerwień i błękitdostępnych źródeł wynika, iż jest to deser Australijski i Nowo Zelandzki. Wysuszona beza z dodatkiem lekkiego kremu na bazie bitej śmietany lub mascarpone oraz owoców. Idealny letni deser. Samą bezę można przygotować nawet dobę wcześniej przed podaniem, a następnie godzinę przed zaserwowaniem deseru można wypełnić ją kremem i owocami. Świetnie smakuje podane z Prosecco. Składniki: 4 białka(...)gram cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej mascarpone 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru świeże owoce: borówki, maliny i czerwone porzeczki Ubijamy białka. Kiedy będą odpowiednio napuszone stopniowo dodajemy cukier, po jednej łyżce. Następnie dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej
Mango Papajasamą bezę znajdziecie w poprzednim wpisie . Teraz czas na kolejny krok. A mianowicie, co położyć na tej naszej bezie. Przedstawiam moją wersję. Beza, sos z mango, śmietanka z mascarpone i owoce sezonowe: wiśnie, maliny, jagody. Niezła zabawa i powiem szczerze i nieskromnie - smak obłędny! Składniki: Mango Śmietanka kremówka 30% - 300ml Serek mascarpone - 125g Napój kokosowy z cząstkami kokosa - 50ml Maliny(...)mięty Przygotowanie: Mango obrać i wypestkować, a następnie zblenderować razem z napojem kokosowym. Śmietankę ubić, pamiętając by była mocno schłodzona, bo inaczej może być ciężko. Dodać do niej serek mascarpone i zmiksować. Pozostałe owoce umyć i osuszyć. Teraz czas na zabawę. Na bezę wykładamy bitą śmietanę i robimy w niej zagłębienie, do którego wlewamy mus z mango. Tyle
Karczma HonoriettyLubicie połączenie mięsa z owocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment: Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta w szynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem(...)gdyż szynka sama w sobie jest słona a podczas duszenia dodatkowo uwalnia swoje walory. Skusicie się? Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone 5 moreli 100 g szynki parmeńskiej 1 cebula pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku kolorowy pieprz z młynka do smaku
Wanilia i Kardamonczekoladowy spód, połączony z delikatnie słodkim kremem i kwaśnymi porzeczkami wydaje się być kwintesencją lata. Z pewnością tarta jest także przyjemnie orzeźwiająca ;) TARTA CZEKOLADOWA Z PORZECZKAMI I KREMEM Z MASCARPONE ORAZ BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: -160 gram mąki - 40 gram kakao - 130 gram masła - 1 żółtko - 50 gram cukru pudru Przygotowanie ciasta: Składniki zagniatamy. Wyrobione ciasto zawijamy w folię(...)polecam tych silikonowych), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Składniki na krem: - 100 gram białej czekolady dobrej jakości - 1 opakowanie mascarpone - 100 mililitrów śmietanki 36% - 500 gram porzeczek Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę dodajemy do bitej śmietany po uprzednim przestudzeniu. Jako ostatni
Życie zamknięte w smakus.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); MAZUREK ŚLIWKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: - 150 gram mąki krupczatki - 150 gram mąki pszennej - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta(...)tworząc okienka. Można posmarować je jajkiem, ale nie trzeba. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do zarumienienia (10-15 minut). Składniki na krem: - 300 gram białej czekolady - opakowanie mascarpone Przygotowanie kremu: Roztapiamy czekoladę i lekko ją studzimy. Potem mieszamy za pomocą miksera z mascarpone. Wypełniamy kremem okienka lekko przestudzonego ciasta. Zdobimy przed zupełnym ostygnięciem, aby dekoracja miała szansę
Życie zamknięte w smakuduże jajka skórka otarta z 1 cytryny+ 1 łyżka soku niepełna łyżka mleka 3,2% Papka owocowa: 100 g drobnych owoców (malin, jagód, porzeczek itp.) 25 g cukru Krem mascarpone: 75 g miękkiego masła 120 g serka mascarpone 420 g cukru pudru Przygotowanie: 1. Maślana baza herbatnikowa: Masło rozpuścić w garnuszku. Herbatniki zmielić w malakserze lub drobno pokruszyć przy pomocy(...)pozbyć się jak największej ilości soku. (teraz można dodać również więcej cukru lub sok z cytryny, jeśli jest taka potrzeba) Papkę pozostawić do ostudzenia. 4. Krem: Masło zmiksować z mascarpone przez około 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta. Na koniec wsypać do niej przesiany cukier puder i ponownie zmiksować. 5. Ostudzone babeczki nadziać od góry papką
Nastoletnie WypiekanieWiem, bardzo słodkie :) Wiem bardzo kaloryczne :) Ale też wiem, że bardzo smaczne i czasami ma się ochotę na coś takiego jak bezy. Bezy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dodatek żurawina. Możecie ją zastąpić rodzynkami lub orzeszkami. Ja podałam pojedyncze bezy z kremem, ale można je złożyć jak markizy. Jednak to już będzie podwójna porcja szczęścia(...)Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 100 stopni C około 90 minut. Bezy muszą kruche i białe. Krem 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) żurawina Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie krótko zmiksować. Na każdą bezę nałożyć warstwę kremu
O kuchni z uczucieminnych pomysłów na wykorzystanie wiśni zapraszam do zakładki "Z wiśniami" . Dla kogo: dla szukających ochłody dla lubiących kwaśne smaki dla chcących zrobić swoje lody bez chemii Składniki: 250g sera mascarpone 250-400g wydrylowanych wiśni łyżka miodu kilka wiśni do dekoracji Wykonanie z maszyną: Wiśnie wymyć i wydrylować (usunąć pestki). Wiśnie zmiksować (zblendować) - jeśli lubicie można zostawić kilka wiśnie(...)całości. Do masy dodać ser mascarpone i miód. Zmiksować. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Przelać masę do pojemnika maszyny do lodów. Wyrabiać ok. 10 minut i voila! Wykonanie bez maszyny: Wiśnie wymyć i wydrylować (usunąć pestki). Wiśnie zmiksować (zblendować) - jeśli lubicie można zostawić kilka wiśnie w całości. Do masy dodać ser mascarpone i miód. Zmiksować. Masę przelać do pojemnika (najlepiej
Mania Wypiekania