Kolejny przepis na wafle, które nie wymagają dużo czasu by je przygotować. Tym razem użyłam czekolady, serka mascarpone, masy krówkowej (kajmak) i marmolady, według mnie połączenie smaków fajnie się uzupełnia. Delikatny kremowy serek, lekko kwaskowa marmolada i chrupiąca, rozpływająca się w ustach czekolada z drobno posiekanymi orzeszkami, daje przyjemne doznania smakowe. Moje wafle straciły nieco na wyglądzie ze względu(...)mają pokruszone rogi, gdyż w czasie smarowania również mogą się kruszyć. Składniki: 1 opakowanie kwadratowych, suchych, jasnych wafli o grubej kratce 300 g masy krówkowej (kajmak) 150 g serka mascarpone 200 - 300 g gęstej marmolady (u mnie śliwkowa) 200 g mlecznej czekolady 100 g masła 50 - 100 g dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę i masło roztopić
Kuchcik gotujekostkę) pół cebuli czosnkowej łyżka masła klarowanego ugotowana marchewka ugotowana pietruszka (ugotowane warzywa mogą być z rosołu bądź innej zupy, farsz będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczny) kopiasta łyżka mascarpone łyżka posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki pieprzu sól do smaku dodatkowo: roztrzepane jajko łyżka maku Cebulę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy na maśle. Gdy się(...)zeszklą zestawiamy z ognia i dodajemy osączonego tuńczyka, ugotowane warzywa pokrojone w kosteczkę oraz mascarpone, posiekaną natkę i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy ciasto. Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem i przyprawami po czym dodajemy śmietanę […] Artykuł Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone pochodzi
Mienta blogWilgotny piernik z dodatkiem herbaty. Przełożony niesamowitym kremem z serka mascarpone z daktylami. Krem niezwykle leciutki, mój mąż wyjadał go łyżkami mimo, że nie przepada za słodyczami. W środku kremu kawałki świeżych daktyli, podkreślające smak kremu. Nie wymaga dodatkowego dosładzania, chyba, że lubimy naprawdę słodkie smaki.. Na górze piernika czekoladowa polewa, która chroni ciasto również przed wyschnięciem. Przepis pochodzi(...)assam) 1 i 1/2 szkl mąki 1/2 op. przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody ULubione bakalie (rodzynki, orzechy) Krem daktylowy: 200 g świeżych daktyli 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) Polewa: 75 g czekolady gorzkiej 25 g masła 3 łyżki wody Wykonanie Ciasto Ubijamy białka na sztywno. Do białek dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka
Mieszam w Garnkuzawsze kojarzy mi się z aromatem pomarańczy, a że cytrusy doskonale smakują z czekoladą, pomyślałam, że warto dać temu duetowi szansę w połączeniu z serem. Właściwie to z serkiem mascarpone, bo muszę Wam się przyznać, że to trochę oszukany sernik, wcale nie z twarogu. Dzięki temu to naprawdę wspaniałe ciasto. Konsystencję ma wyjątkową, a smak przypomina jedne z moich ulubionych(...)jeśli takiej nie macie, to należy przygotować zwykłą czekoladę 70% kakao i dodatkowo skórkę otartą z jednej pomarańczy) 30 ml likieru pomarańczowego lub cytrynowego 200 g serka mascarpone 2 jajka 70 g cukru trzcinowego dark muscovado 20 g mąki ziemniaczanej Śmietankę podgrzewamy na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy będzie gorąca, wsypujemy do niej połamaną na małe kawałki
Ratunku obiadmąki kukurydzianej +1 łyżka 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa z pomarańczową nutą: 150 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym (użyłam tej ) 2 łyżki mleka 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec 200 g schłodzonej śmietany kremówki 36% Masa maślana: 200 g miękkiego masła 35-40 g gorzkiej czekolady(...)tylko krótszy czas pieczenia: ok. 40 min. i nie rzucamy go po wyjęciu z piekarnika. Masa czekoladowa: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Serek mascarpone zmiksować z likierem pomarańczowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać do masy z mascarpone. Masa maślana: Gorzką czekoladę rozpuścić
Domowa Cookierenka Agipokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy) nadziewane dżemem o smaku kiwi. Do tego obowiązkowo musiała być jakaś świąteczna dekoracja. Wybór padł na zrobienie choinek z masy śmietanowej z mascarpone (mojej ulubionej). Jednak, aby nie było tak łatwo i „codziennie” postanowiłam, że choinki będą w trzech odcieniach zieleni. W tym celu użyłam specjalnego adaptera do wykonywania trójkolorowych dekoracji. Muszę przyznać(...)temperaturze pokojowej) 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 12 łyżeczek dżemu z kiwi (lub agrestowego) Dekoracja: 400 ml śmietany 30% (schłodzonego) 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 2-3 łyżki cukru pudru barwniki spożywcze w żelu w 3 odcieniach zieleni (Wilton: Soczysta zieleń, Zieleń liści, Zieleń mchu) kolorowe posypki do ciast Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy razem
MyCookBook.plwyszukane podniebienia’ zachwycą się jego smakiem. Dorosłych… kawałek tortu, w którym pomiędzy puszystym biszkoptem kryją się truskawki, jagody bądź maliny, skąpane w śmietankowym kremie z dodatkiem serka mascarpone- przeniesie w słodki świat dzieciństwa. (Bo kto z nas nie uwielbiał w dzieciństwie zanurzać łyżeczki w ulubionych, świeżych owocach przykrytych słodziutką śmietaną?). A dzieci…no cóż…tu zapewniam(...)mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach śmietankowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 750 g owoców jednego rodzaju (np.truskawek,wiśni, jagód, borówek amerykańskich…) lub mieszanych ( np. 500g truskawek i 250 g jagód) 150 g. płatków migdałowych NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą
Domowe TortyPyszne, pachnące pomarańczami i ukoronowane delikatnym, pomarańczowym kremem, zrobionym na bazie kremówki i mascarpone . Dodana do babeczkowego ciasta, starta skórka z pomarańcza sprawi, że pomarańczowy aromat uderzy Was już w momencie otwierania piekarnika. Mam nadzieję, że sami się przekonacie, iż zjadanie ich to prawdziwa pomarańczowa przyjemność . SKŁADNIKI (na 12 sztuk babeczek): 250 g. mąki pszennej 2 jajka 250 g. jogurtu(...)naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju skórka starta z jednego pomarańcza SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru sok z 3 dużych pomarańczy skórka starta z dwóch pomarańczy Przepis: BABECZKI: Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z jednego pomarańcza. Nagrzewamy piekarnik
Domowe TortyWyjątkowo czekoladowe babeczki, a na nich pyszny śmietankowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Całości dopełniają dwukolorowe kuleczki aero w elemencie dekoracji. Czekoladowo… śmietankowo… i pysznie! SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 80 g. czekoladowych(...)drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: opakowanie biało- czarnych kuleczek aero (aero bubbles) Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną
Domowe TortyDelikatny, pyszny krem śmietanowy z dodatkiem soku z cytryny i serka mascarpone. Idealny jako dodatek do lodów, do przełożenia tortu lub po prostu jako smaczny deser! SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty Przygowowanie Kremu(...)cytryn wyciskamy sok. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder, sok z cytryn, serek mascarpone oraz odrobinę barwnika spożywczego. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Jeżeli nie jesteśmy zadowoleni z intensywności koloru, możemy dodać jeszcze trochę barwnika, po czym
Domowe TortyLekki, świeży, cytrynowy, pyszny ! Wszystkie te określenia pasują do naszego tortu- a cytrynowa nuta jest nie tylko zatopiona w delikatnym kremie z mascarpone, ale również mocno zaakcentowana w mięciutkim, cytrynowym biszkopcie. Pyszny tort w ciepłych kolorach, oblany gorzką czekoladą, będzie idealny na każdą okazję… może z wyjatkiem przyjęć dla dzieci- bo dla najmłodszych, jak to stwierdził mój synek(...)ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty (najlepiej w proszku) DODATKOWO: 1 gorzka czekolada DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie
Domowe TortyCzekoladowa babeczka, ozdobiona delikatnym kremem z dodatkiem serka mascarpone, czekoladowe draże jako oczka i słodkie cukiereczki skittles jako noski- i mamy sympatyczne stadko, pysznych misiów. Jeżeli uważacie, że udokorowanie babeczek w taki sposób przekracza Wasze możliwości- obejrzycie filmik dołączony do przepisu- a przekonacie się, że jest to dziecinnie proste! SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej(...)drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM : 250 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki ciemnego kakao DODATKOWO: 24 szt. draży czekoladowych 12 szt.małych, okrągłych cukiereczków np. skittles 12 szt. delicji z czekoladą Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia
Domowe Tortygruszkowy z białą czekoladą Delikatny, lekki, świeży tort gruszkowy z czekoladowym akcentem. Na jego wyjątkowy, oryginalny smak składa się: domowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem z dodatkiem gruszek i serka mascarpone- gruszki i bita śmietana w elemencie ozdoby- wszystko delikatnie opruszone czekoladową posypką i kropelkami z białej czekolady. Oto najlepszy dowód na to, że tort wcale nie musi być ciężki(...)jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM GRUSZKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 300 g. miękkich, dojrzałych gruszek 1 opakowanie śmietan-fix (Dr.Oetker, op. 9gr.) lub 1 opakowanie mix do śmietany (Delecta, op. 13 g.) DODATKOWO, DO OZDOBY: 3 twardsze
Domowe Tortyfurorę . czas 10-15 minut + chłodzenie liczba porcji: 3 masa z ciasteczek; ok. 400 g ciastek z kremem (markizy) 1 banan 1/3 szklanki mleka 2 łyżki serka mascarpone krem: 200 g śmietany kremówki 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią ok. 100 g sera mascarpone lub innego dodatkowo: posypka, wykonanie: Ciastka kruszę drobno(...)serkiem i bananem i mieszam z okruszkami ciastek na taką gęstą masę. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż będzie gęsta, dodaję ser mascarpone i miksuję. Na dno miseczek kładę połowę masy z ciastek -krem,- masę -znów krem. Z wierzchu dekoruje posypką Daje do lodówki na minimum około pół godziny. Ale najlepiej było
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieCiasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę. Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki. Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają. Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych(...)500g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 3 banany 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 10 herbatników kakaowych 1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym (Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl) 50g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno
Kuchnia w czekoladzie