z mascarpone - 5500 przepisów (strona:91/367)

ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE 217

Roladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone,  wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku   są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej. Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz(...)uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki. Smażyłam na patelni posmarowanej olejem. Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz.  Wymieszałam. Pora na wędzonego łososia. Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Placki naleśnikowe smarowałam serkiem. Na nim układałam kawałki łososia. Kolej

potrawyregionalne
Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym. 189

ciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty powtórzenia i to nie raz :-). Polecam i życzę udanego weekendu.   CIASTO JABŁKOWE(...)duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany kremówki 500 g jabłek sok z połowy cytryny. Krem: 350 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżka domowego cukru waniliowego  lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3 łyżki cukru około 40 g gorzkiej czekolady

Zakątek rozkoszy kulinarnych
tiramisu w pucharkach 110

podać i postawiłam na pucharki, ponieważ masa miała dość rzadką konsystencję. Taki deser jest doskonały na każdą okazję.  Składniki na 6 porcji: 24 podłużne biszkopty 350 g mascarpone (lub więcej) 300 ml kremówki 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru (lub więcej) szklanka mocnej posłodzonej kawy (wystudzonej) 50 ml amaretto łyżka kakao   Mascarpone i żółtka powinny być w temperaturze(...)pokojowej a śmietanka mocno schłodzona. Żółtka z cukrem pudrem ubijać tak długo, aż powstanie puszysta, gęsta i jasna masa. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serkową. Amaretto połączyć z kawą. Biszkopty krótko maczać w kawie i ułożyć na dnie pucharków po dwie sztuki (moje pucharki były za małe i biszkopty musiałam trochę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chrupiący deser chałwowy 142

chałwy- delikatny deser z prażonymi orzechami, czekoladą i herbatnikami. Prosty, szybki, pyszny. Ogromna dawka kalorii, ale w tym wypadku ich nie liczcie:) *na 6 pucharków Składniki: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 100 g chałwy  2 łyżki cukru pudru 100 g orzechów włoskich tabliczka czekolady z kwaśnym dżemem (użyłam żurawinowej) 6 herbatników grejpfrut i mięta do dekoracji(...)Czekoladę posiekać, połowę rozłożyć na dnie pucharków. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Chałwę rozgnieść widelcem. Mascarpone krótko zmiksować z chałwą. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać do masy z mascarpone i krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć do pucharków. Na to pokruszyć herbatniki. Wyłożyć resztę masy, posypać pozostałą czekoladą i orzechami. Udekorować grejpfrutem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rolada cytrynowa 147

razem coś dla wielbicieli kwaśniejszych smaków. Mój ulubiony lemon curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie. Taka rolada będzie idealna na lato.  Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki(...)kiedy zacznie gęstnieć dodać masło. Gotować aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Przygotować krem cytrynowy: Drugą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Zmiksować z mascarpone i budyniem cytrynowym. Na końcu powoli wlewać galaretkę. Biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę. Kiedy masa zacznie tężeć rozsmarować ją na biszkopcie i ułożyć kawałki galaretki. Zwinąć roladę i odstawić do stężenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort kawowo-kokosowy 147

bombonierkę, żeby było od serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły biszkopt ale wilgotne ciasto kawowe przełożone lekką jak puch masą kokosową z mascarpone. Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z lepszych jakie jedliśmy.   *tortownica 18 cm lub trochę większa Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej na krem: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g drobnego kokosu 150 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny dekoracja: koronka z czekolady perełki i serduszko z czekolady z napisem (można je kupić w sklepie Słodki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
beza z kawą i mascarone 148

była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu z grubą warstwą kremu z mascarpone. Jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to ten torcik na pewno Wam zasmakuje ale ostrzegam- uzależnia! Składniki: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)octu lub soku z cytryny szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na krem: 350 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubić w wysokim naczyniu na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać po trochę cukru. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Z gotowej masy odłożyć kilka łyżek i wymieszać je z kawą. Resztę podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kokosowiec 2222

Jeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła. Jak dla mnie bomba (kaloryczna niestety też),miękkie, lekkie po prostu przepyszne.  *foremka(...)bezę: 4 białka 1 szklanka cukru 150 g kokosu szczypta soli na krem kokosowy: 3/4 szklanki mleka 100 g drobnego kokosu  300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru łyżka żelatyny dodatkowo: 1/3 szklanki wódki Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto czekoladowe z cukinią i mascarpone 156

czekolady, która dominuje w smaku ciasta. Samo ciasto zawiera cukinię ale nie bójcie się tego dodatku- ona nie zmienia smaku a tylko powoduje, że jest wilgotne. Krem na bazie mascarpone też ma w sobie czekoladę więc wszystko idealnie współgra. W tym wypadku potwierdza się teza, że ciasta robione na szybko, na oko i bez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie(...)gorzkiego kakao 1/3 szklanki mleka 125 ml jogurtu naturalnego 100 g czekolady mlecznej 250 g cukinii (1 niewielka sztuka) szczypta soli na krem: 350 ml kremówki 250 g serka mascarpone 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 100 g małych biszkopcików szklanka posłodzonej kawy łyżka gorzkiego kakao Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć. Miękkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami 200

oknem szaro i ponuro więc powracam do lata i słodkich truskawek i na osłodę polecam prosty deserek. Słodki mascarpone i śmietanka doskonale komponują się z kwaskowym musem truskawkowym. A dla wzmocnienia smaku odrobina likieru śmietankowo-truskawkowego. składniki: masa śmietankowo-truskawkowa 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30 % do ubijania 200 g truskawek, u mnie mrożone 50 ml likieru(...)biszkoptów likier śmietankowo-truskawkowy Dalkowski do nasączenia biszkoptów 2 kostki czekolady, u mnie gorzka Truskawki rozmrozić. Do miski wlać śmietankę i ubić na sztywno. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone. Następnie do zmiksowanego serka dodać ubitą śmietanę oraz likier i zmiksować aż składniki się połączą. Rozmrożone truskawki zmiksować na mus, można do smaku nieco dosłodzić. Deser nałożyć do szklaneczek

Monia miesza i gotuje
Mini serniczki oreo na bazie mascarpone 530

cieście, inni ubóstwiają delikatne, kremowe wariacje. Ja tym razem postanowiłam przetestować sernik w wersji mini, nie korzystając z tradycyjnego mielonego kilkukrotnie twarogu. Bazą i podstawą tego przepisu jest ser mascarpone. Idealny do deserów, znany dobrze w naszych kuchniach :) Tutaj w połączeniu z jogurtem i ciastkami oreo. Wersja mini prezentuje się bardzo efektownie, zaś zimny kremowy smak urzekł moje podniebienie(...)pierwszego kęsa ! :) SKŁADNIKI   na ok. 12 sztuk serek mascarpone - 250 gram jogurt naturalny - 150 gram 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru ciastka oreo - 250 g PRZYGOTOWANIE Mascarpone, jogurt, cukier, biały środek z ciastek oreo i mąkę miksujemy na jednolitą masę. Z 1 białka ubijamy pianę. Łączymy delikatnie z masą serową za pomocą łyżki

Mój Smak na Życie
Gomułki 146

Gomułki* czyli małże w białym winie z czosnkiem i mascarpone Omułki przygotowuje się w muszlach, a je tylko te które same się otworzą ponieważ zamknięte nie są świeże. Małże są delikatne, mają słodkawy posmak i są naturalnie słone. Pycha. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  15 minut Ilość porcji(...)Składniki: kilogram świeżych omułek (małż) 1 szalotka lub pół zwykłej cebuli 250 ml białego półwytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone Przygotuj: spory garnek Podaj z: kieliszkiem białego wina pszennym pieczywem, bagietką lub frytkami z batatów Małże umyj i oczyść (usuń wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę

Bazując na smaku
Oczy Carycy . 57943

szklanki cukru 1 cukier waniliowy 86 g mąki tortowej 2 łyżki kakao 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku  do pieczenia  Krem : 700 ml kremówki 30 % 1 serek mascarpone  2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 krem mascarpone Dr. Oetkera 1 mała paczka okrągłych biszkoptów 3 galaretki czerwone 800 ml przegotowanej wody 1 łyżka kawy cappuccino(...)Wykonanie kremu : 3 galaretki czerwone rozpuszczamy w 800 ml przegotowanej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę lekko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone , krem tiramisu i łyżkę kawy cappuccino orzechowe. W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier i kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta nasączamy kawą 2.Połowa

Sama słodycz i szczypta chili
Racuszki śniadaniowe "U Bogusi: 181

Złociste, chrupiące, żółciutkie placuszki, ciepłe podane wprost z patelni są wspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no a z mascarpone, to już frykas! Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 250 g kefiru 1 szklanka mąki kukurydzianej  3 jabłka 2 jajka 2 łyżki octu lub spirytusu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ponadto(...)konfitura z owoców leśnych serek mascarpone cukier puder wymieszany z cynamonem olej Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki kroimy w plasterki średniej grubości. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dokładamy pokrojone jabłka, mieszamy widelcem dokładnie aby nie było grudek z mąki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Kładziemy łyżką na patelni racuszki smażąc na złoty kolor z dwóch stron. Podajemy z serkiem mascarpone

kgwjanczewo
Brzoskwiniowa kostka 195

Ciasto, które ma w sobie wszystko co najlepsze. Cienka warstwa biszkoptu, masa owocowa, na niej krem z mascarpone i śmietanki, a całość wieńczy galaretka z kawałkami brzoskwiń. Prawdziwa rozkosz smaku. To ciasto z tych, które na długo zapadają w pamięć. Męża dalej nie ma, a ja się relaksuję w kuchni ;) Tym razem wybył za granicę, przynajmniej o samochód nie muszę(...)galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Schłodzić. Tężejącą masę wylać na przygotowany wcześniej biszkopt. Schładzać w lodówce do całkowitego stężenia warstwy owocowej. Krem: 150 g serka mascarpone 250 ml śmietany 36% 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połączyć. Wyłożyć na stężałą masę brzoskwiniową, schłodzić. Galaretka brzoskwiniowa: 5-6 małych brzoskwiń

Domowa cukiernia Ewy