szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować aż puszczą dużo soku, na średnim ogniu. Objętość ma się zmniejszyć o połowę. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie(...)szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego Nasączenie: 1/4 szklanki cytrynówki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
moj przepis nawysokości 50 cm. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia, nożykiem delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Biszkopt podzielić na 3 blaty. Krem kawowy: 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/4 – 1/2 szklanki cukru pudru We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić do temp. pokojowej, śmietanę zmiksować z serkiem na sztywno, dodać(...)jajek 225 gr cukru drobnego 225 gr mąki pszennej tortowej 75 gr kakao 60 gr rozpuszczonego masła przestudzonego 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/4 - 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki ajerkoniaku lub wódki (jeżeli ma być mniej słodki to wódki, bardziej słodki to ajerkoniak
moj przepis nacałych truskawek, wymieszać, przelać do szczelnej tortownicy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 2-3 godziny. Warstwa limonkowa: 330 ml śmietany 30% koniecznie schłodzonej 250 gr serka mascarpone koniecznie schłodzony sok wyciśnięty z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki 1/4 szklanki cukru pudru 1 – 2 świeże twarde kiwi (najlepiej lekko niedojrzałe) Limonkę wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć(...)schłodzonego 800 gr truskawek najlepiej z lodówki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody 330 ml śmietany 30% koniecznie schłodzonej 250 gr serka mascarpone koniecznie schłodzony sok wyciśnięty z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki 1/4 szklanki cukru pudru 1 - 2 świeże twarde kiwi (najlepiej lekko niedojrzałe) 330 ml śmietany 30 % kilka truskawek
moj przepis naoddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, wyciąć blaty o średnicy 20 cm lub przekroić biszkopt na 2 części. Krem śmietankowy: 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać(...)szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 porcje wielkości ziarnka grochu różowego barwnika (używałam barwnika w żelu Wilton) 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 500 gr malin 1/4 - 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej, białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać
moj przepis naziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 750 g. truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CYTRYNOWY : Wymieszaną(...)środka!] Odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż składniki połączą się a masa zgęstnieje. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem
Domowe Tortymąki pszennej 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju SKŁADNIKI NA KREM: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szk. cukru pudru DODATKOWO: 2 op. maltesers Przepis: BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną(...)uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. DEKORUJEMY BABECZKI: Za pomocą rękawa do zdobienia tortów, nakładamy na babeczki krem. Następnie układamy na kremie kuleczki maltesers- leciutko dociskając
Domowe Tortyplastyczny małe opakowanie czekoladowych kropelek opakowanie małych, okrągłych ciasteczek np. piegusków cukier puder woda mały pędzelek SKADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze 2 op. śmietan fix [opcjonalnie, jednak szczególnie polecam! Nie zmienia on smaku, ani koloru- za to utrzymuje właściwą konsystencję bitej śmietany. Będziecie więc mieli większą pewność(...)formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona powoli gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder (wymieszany ze smietan fix’em) oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Możecie zdecydować się na tylko jeden kolor potworków( np. niebieski). Jeżeli postanowicie mieć bardziej kolorowe stadko- podzielcie krem na dwie, lub trzy
Domowe Tortyłyżka zmielonych na proszek migdałów 2 łyżki oleju aromat migdałowy szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWO-MIGDAŁOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 2 łyżki zmielonych migdałów niecała szklanka mleka zwykłego bądź orzechowego ( szczególnie polecane!) 2 op. śmietan fix [ małe opakowania(...)zalewamy nim orzechy- tak aby wszystkie orzeszki znalazły sie pod powierzchnią mleka. Odstawiamy przynajmniej na dwie godziny – a najlepiej na całą noc. Do naszego mleka z orzechami dodajemy serek mascarpone i rozdrabniając go za pomocą łyżki- staramy się jak najlepiej wymieszać ze sobą serek z orzechowo- mleczną masą. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie
Domowe Tortykropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szk. cukru pudru DO ZROBIENIA BAŁWANKÓW : ok. 500 g. lukru plastycznego barwniki spożywcze: czarny, pomarańczowy, niebieski (jak zawsze szczególnie polecam Wam barwniki w proszku- są intensywniejsze i nie zmieniają(...)uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Za pomocą rękawa do zdobienia tortów nakładamy na babeczki krem. Pięć
Domowe Tortywłosko i tak samo pysznie! Więc…Bon Appetit ! SKŁADNIKI NA KREM TIRAMISU: ( na 6 miseczek, lub do przełożenia jednego tortu) 8 umytych jajek w tem. pokojowej 750g. serka mascarpone 8 łyżek cukru brandy, lub rum, lub zapach arakowy bądź rumowy Przygowowanie Kremu : Białka ubijamy na bardzo gęstą pianę. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka razem z cukrem przez(...)cierpliwość i nie wypuszczać miksera z rąk przez następne 6 minut. W wyjątkowo długim ubijaniu żółtek tkwi jedna z tajemnic dobrego, kremowego tiramisu! ]. Do kremowej masy z żółtek dodajemy mascarpone, łyżkę alkoholu lub zapach oraz połowę ubitych białek , następnie wszystko mieszamy, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Mimo iż nie jest to żelazna zasada, warto w tym momencie zrezygnować
Domowe Tortyzapach waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku: czerwony, żółty, zielony i niebieski SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone śmietan-fix [op. 9 g.] opcjonalnie ( pozwala zachować właściwą konsystencję bitej śmietany. Dzięki niemu kremowe zdobienia nie ‘przyklapną’ nawet po upływie czasu lub pod wpływem wyższej temperatury(...)następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM ŚMIETANKOWY : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder wymieszany ze smietan fix’em oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek i mieszamy go z resztą składników za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat
Domowe Tortyproszek) szklanka cukru zapach waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia barwnik spożywczy w proszku, czarny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 3 opakowania ( 1 op. 154 g.) ciasteczek OREO, [ 45 sztuk ciasteczek] DO NASĄCZANIA: Biszkopt wychodzi mięciutki i delikatnie wilgotny, pachnący wanilią- nie ma potrzeby dodatkowego nasączania go. Wykonanie Tortu(...)środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Rozdrabniamy serek za pomocą łyżki- następnie ponownie wszystko ze sobą miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Połowę kremu przekładamy do osobnego naczynia i wkruszamy do niego 10 ciasteczek, po czym
Domowe TortySnickers i nie tylko- bo ten wyjątkowy torcik smakuje każdemu! SKŁADNIKI NA TORCIK: 250 g. naturalnych, owsianych ciasteczek (najbardziej polecane to ciasteczka Digestive) 100 g. masła 250 g. serka mascarpone 500 g. śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny pól szklanki cukru pudru 2/3 puszki masy krówkowej tabliczka czekolady mlecznej (polecana: Galaxy) DO OZDOBY: 3 batoniki Snickers Wykonanie torciku: PODSTAWA: Ciasteczka przekładamy(...)ŚMIETANKOWY ŚRODEK: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilosci (ok. 1/4 szklanki) przegotowanej, gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia (ale nie do zastygnięcia! Warto od czasu do czasu zamieszać zawiesine łyżeczką). Serek mascarpone łączymy z curem pudrem. Używajac miksera mieszamy-aż serek nabierze puszystosci i połączy sie z cukrem. Następnie do masy serkowej wlewamy śmietanę. Za pomoca miksera łączymy śmietanę z serkiem
Domowe Tortykropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao DODATKOWO: ok. 150 g. marcepana lub lukru plastycznego [oczy] 24 czekoladowe kropelki [oczy] 12 czekoladowych kuleczek np. maltesers [nosy] czekoladowe lub zwykłe precelki(...)babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i kakao. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Z marcepana lub lukru plastycznego robimy 24 kuleczki podobne
Domowe Tortyproszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki "laski" cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj(...)części okrągłe podstawy do czapek. Zrób zielony lukier do choinek oraz krem do czapek: śmietanę ubij na sztywno, na koniec ubijania dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty i dodaj serek mascarpone, tylko wymieszaj do połączenia się składników. Włóż do lodówki. Umyj i obierz truskawki. Trójkąty przyozdabiaj lukrem i ozdobami do ciasta. Krem przełóż do rękawa cukierniczego, wyłóż
Garniec Magalie