macie kuwertury czekoladowej? Równie dobrze spisze się gotowa polewa. Jedyne co ogranicza Was w przygotowaniu babeczek to wyobraźnia ;) Zapraszam na halloweenowe babeczki nietoperze :) Składniki na proste babeczki waniliowe + serek mascarpone, gotowa polewa czekoladowa lub kuwertura, cukrowe koraliki (można wykorzystać cukrowe posypki lub kolorowy kokos – jak go zrobić można zobaczyć w tym wpisie ). Oczy możecie zrobić na dwa sposoby(...)połowy podanych składników). W obydwu przypadkach można zrobić sobie zapas, dobrze wysuszyć i przechowywać w szczelnym pudełku. Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostygnięcia. Babeczki smarujemy warstwą serka mascarpone (można użyć też dowolnego kremu, ale wtedy babeczki posypane cukrową posypką będą bardzo słodkie). Posmarowane babeczki maczamy w cukrowej posypce lub kolorowym kokosie. Resztę serka przekładamy do małego woreczka
CiastkozercyPrzepyszne, mięciutkie muffiny z dodatkiem mnóstwa wiórków kokosowych. Przyozdobione aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Obsypane kolorowymi cukierkami. Idealne jako prezent na wyjątkowe okazje :) Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/4 mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju(...)Mokre zmiksować w innej. Połączyć zawartość misek i wymieszać delikatnie ciasto. Rozłożyć równomiernie pomiędzy foremki silikonowe lub papierowe. Piec 30-40 minut w 175*C. Krem: 500 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Schłodzone składniki zmiksować razem na sztywny krem. Udekorować wystudzone babeczki. Posypać kolorowymi cukierkami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogTarta z kremem mascarpone, z malinami i borówkami... Znika ekspresem! Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
Pelusiowa Kuchniawyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę. KREM: 10 żółtek 10 łyżek cukru 1000 g mascarpone Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej. Dodaje mascarpone i miksuje
Pelusiowa KuchniaSkładniki na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady Składniki na dżem ananasowy: 500 g świeżego ananasa 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny woda lub: 500 g ananasa z puszki razem(...)prosty w przygotowaniu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (jeśli pomimo mieszania jest gęsta i dalej ma grudki dodajemy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego). Wlewamy rozpuszczoną czekoladę do serka mascarpone i miksujemy całość na wysokich obrotach. Czas poskładać całość :) Spód i dżem ananasowy powinny być dobrze wystudzone. Dżem ananasowy nakładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Całość wkładamy do zamrażarki
Ciastkozercyszybki w wykonaniu. Jedynie najdłużej schodzi schłodzenie go w lodówce – przynajmniej 2 godziny. Tiramisu bez jaj - przepis Składniki: 500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru opakowanie biszkoptów filiżanka kawy parzonej kieliszek likieru (kawowy lub amaretto itp.) 2 łyżki gorzkiego kakao Tiramisu bez jaj - przepis Wykonanie: Biszkopty wykładamy na dno formy. Kawę(...)mieszamy w filiżance i nasączamy nim biszkopty dosyć mocno. Tiramisu bez - przepis Śmietankę (mocno schłodzoną) ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i krótko ubijamy tylko do połączenia składników. Wykładamy masę na biszkopty, wyrównujemy i na całość posypujemy kakao przez sitko. Tiramisu bez jaj - przepis Wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny
Pyza i SurówkaSkładniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła Składniki na masę serowo-czekoladową: 300 g białej czekolady 250 g tłustego twarogu w temp. pokojowej 250 g mascarpone w temp. pokojowej 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki aromatu waniliowego 100-150 g malin lub innych owoców CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ciasteczka umieszczamy(...)dokładnie uklepujemy do dna. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Twaróg przeciskamy kilkakrotnie przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa; mieszamy z serkiem mascarpone i odstawiamy na bok. W małym garnuszku umieszczamy śmietankę, aromat waniliowy i połamane tabliczki czekolady - podgrzewamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia
My Culinary Artlodówki i staramy się równomiernie wyłożyć nim boki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut, aż lekko się zarumieni. Studzimy. Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 100g białej czekolady Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, chwilę studzimy i łączymy wraz z serkiem mascarpone. Masę łączymy do momentu, aż stworzą jednolitą konststencję. Otrzymany krem wykładamy na ostudzony spód
Be Fit Be Strongmąki orkiszowj jasnej 630 50 g mączki kukurydzianej-Mondaminy 60 g ksylitolu lub cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem : 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki ksylitolu 3 listki żelatyny 300 g jeżyn+ 1 łyżka cukru na 200 g puree z jeżyn 100 g jeżyn dodatkowo Wykonanie: piekarnik nastawić(...)przetrzeć przez sitko. W międzyczasie namoczyć 3 listki żelatyny w zimnej wodzie, gdy zmiekną rozpuścić żelatynę w 1 łyżce gorącej wody i połączyć z przetartymi jeżynami. Odstawić do przestudzenia mascarpone umieścić w misce i zacząć ubijać wlewając porcjami bitą śmietanę. Dodać cukier. Masa początkowo bardzo rozrzednie, ale w miarę ubijania będzie gęstnieć. Na końcu porcjami dodać przestudzone puree z jeżyn
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny Składniki na masę serową: - 125 g śmietanki 30% - 125 g mascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru pudru Składniki na żelkę: - 100 ml wrzącej wody - 6 g żelatyny + 15 ml gorącej wody - sok z 1/4 cytryny(...)lodówki i zostawiamy (ok. godziny) aż galaretka nam stężeje. Masa serowa. Kiedy galaretka stężeje bierzemy się za masę serową. Ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy cukier i serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach aż się wszystko połączy. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Po rozpuszczeniu dodajemy ją do masy i momencik miksujemy aby się wszystko połączyło
Kuchenne Wariacjeobjętość a kogel-mogel będzie lekki i puszysty. Do masy jajecznej, po jej lekkim przestygnięciu (3-4 minuty po zdjęciu miski z kąpieli wodnej), trzepaczką balonową wmieszamy serek mascarpone – nie miksujemy i nie ubijamy, mieszamy tylko do połączenia. W osobnej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietanę. Delikatnie przekładamy ją do sera z jajkami i dokładnie mieszamy, tylko(...)Tiramisu przed pokrojeniem i podaniem osypujemy niesłodzonym kakao, najlepiej przez gęste sitko. Pyszne na zimno, z filiżanką kawy. SKŁADNIKI 5 żółtek jaj rozmiaru M 120g drobnego cukru 500g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki, 30-36% biszkopty długie, tzw. ‘ladyfingers’ – 2 opakowania po 200g niesłodzone kakao do posypania SKŁADNIKI ponczu kawowego do biszkoptów 300ml gorącej wody 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
Karo in the Kitchenwykałaczkę, jak widać na zdjęciach. Składniki na dip kokosowo-limonkowy: - 400ml mleczka kokosowego - 6 listków limonki kaffir - 6 listków mięty - otarta skórka z połowy cytryny - 2 łyżki serka mascarpone - 1 białko *opcjonalnie: skórka z reszty cytryny, wiórki kokosowe, owoce granatu. Mleczko kokosowe wraz z listkami limonki, mięty i ze skórką z cytryny zagotowujemy na małym ogniu, by ubyło trochę(...)cieczy i żeby dodane elementy nadały mleczku aromatu. Ściągamy z ognia, studzimy i przelewamy przez sitko. Aromatyczne mleczko miksujemy wraz z mascarpone. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z wcześniej zmiksowaną masą. Możemy dodać wiórki kokosowe i otartą skórkę z cytryny. Dip przelewamy do wcześniej zostawionej skórki-połówki melona. Zajadamy maczając żołnierzyki w powstałym dipie. Smacznego
Be Fit Be Strongschłodzić w lodówce. Krem Wszystkie składniki kremu powinny być bardzo mocno schłodzone (min. 24 godziny w lodówce). Dodatkowo warto schłodzić misy i końcówki do ubijania przez 1 godzinę. 500g mascarpone 220g mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kremówki 36% dodatkowo 1 szklanka jagód Mascarpone przełożyć do misy miksera. Zacząć miksowanie przechodząc stopniowo od minimalnych do maksymalnych obrotów. Nie przerywając miksowania
Pełny talerzprzyjemny, orzeźwiający deser :) Forma o średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek 1 galaretka truskawkowa Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy(...)środka. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody
My simple kitchenKremowy sernik z dużą ilością jagód i spodem z dodatkiem orzeszków pistacjowych - idealny sernik na lato. Cudownie kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone. Wyjątkowo krótki czas pieczenia jak na sernik, bo tylko 30 minut zachęca do wypróbowania. Przepis bardzo prosty, na pewno Cię nie zawiedzie. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki na spód: 80 g obranych orzeszków pistacjowych(...)sucharków pełnoziarnistych 60 g masła Składniki na masę serową: 500 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki ksylitolu 2 łyżki mączki kukurydzianej/ Mondaminy 2 jajka esencja waniliowa Dodatkowo: 2 szklanki jagód Wykonanie: obrane ze skorupek orzeszki, sucharki i zimne masło umieścić w kielichu blendera i zmiksować do dowolnej konsystencji. Zmielilam dość grubo. Masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!