z mascarpone - 5500 przepisów (strona:133/367)

Deser czarownicy z ziemią i robalami 87

maluchami bywa, czasami im obrzydliwiej, tym lepiej.;) Proporcje są trochę na oko, ale czarownicy o dokładny przepis się nie prosi ;) Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 200 g kajmaku 100 g kremowego serka 100 g draży (takich okrągłych lub słodkich kamyczków) 180 g ciastek typu oreo żelki dżdżownice, gąsienice, robale ilość dowolna 4 gałązki ziół (np. mięta, melisa) Ciastka(...)oreo drobno pokruszyć lub zmielić. Mascarpone, kajmak i serek dokładnie połączyć. Dodać draże, wymieszać. Połowę kremu rozłożyć do przygotowanych doniczek/miseczek. Posypać niewielką ilością pokruszonych ciastek. Rozłożyć resztę kremu, na kremie ułożyć po kilka robali. Posypać ciasteczkową ziemią. Na wierzchu ułożyć jeszcze po kilka dżdżownic, gąsienic. Na środek każdej porcji wcisnąć gałązkę ziół. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
bułeczki drożdżowe z twarogiem i serkiem mascarpone 212

mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka (w tym jedno do malowania) 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu Lukier 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody (trochę mniej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu (trochę mniej) PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotować(...)mikserem z hakiem. Uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min (do podwojenia objętości). Nadzienie Do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier i miód. Wbić jajko i wymieszać widelcem. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm, jego grubość ma mieć

zabawa smakiem
Tort czekoladowo-orzechowy 343

suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem orzechowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem ubić, dodać masło orzechowe i wymieszać. Krem podzielić

dom-agi.pl
Ciasto Kinder Pingui 149

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki oleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie(...)Polewę trochę studzimy. Następnie robimy masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy

e-PrzepisyKulinarne
Sernik z musem bazyliowym dla Patryka i Zbigniewa 187

cytrynowy z musem bazyliowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 250 g twarogu 3krotnie zmielonego 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 150 g cukru mus bazyliowy: 10 g (pęczek) listków bazylii 250 ml śmietany kremówki(...)Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na spodzie ciasteczka, schłodzić. Spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Twaróg, mascarpone, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać masę na podpieczony spód. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Śmietankowo- Wiśniiowy 207

jajek 1 kubek drobnego cukru do wypieków 1 kubek mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa wiśniowa: 1 l śmietany kremówki (mocno schłodzonej) 2 op serka mascarpone (500g) 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce 3 kieliszki(...)wstawiamy z powrotem do wyłączonego już piekarnika. Pozostawiamy w nim do wystygnięcia.  Po wystygnięciu biszkopt rozcinamy na trzy blaty Ubijamy schłodzoną śmietankę, stopniowo dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy do połowy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę wiśniową. A do drugiej części namoczoną w 0,5 szklanki wody żelatynę Pierwszy blat, który będzie spodem

Luźna Kuchnia
Sernik na zimno z truskawkowym musem 1164

dziesiątkę! Zapraszam do przygotowań :) Składniki na spód (śr. 23 cm): 220 g kakaowych ciastek 100 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 300 g twarogu z wiaderka 300 g mascarpone 1 tabliczka białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej 300 ml śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny Składniki na galaretkę: 1 1/2 szklanki mrożonych truskawek(...)napęcznienia. Zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody i szybko mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy twaróg oraz mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a gdy wszystkie składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Tu może się zdarzyć, że masa się zważy. Nie panikujcie! Wystarczy przelać ją do garnka

My Culinary Art
Mini serniczki z Nutellą 160

Moja Siostra zażyczyła sobie wczoraj serniczki tahini , niestety nigdzie nie mogłam znaleźć pasty tahini :( Postanowiłam zatem przygotować serniczki z Nutellą, mascarpone i kawałkami czekolady :) Wyszły pyszne, słodziutkie i mięciutkie. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 100 g orzeszków w miodzie lub ciasteczek 2 łyżki masła Składniki na masę serową: 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 czubate

My Culinary Art
Tort orzechowo- kawowy 205

będzie rzadka). Następnie masę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Masa kawowa:  opakowanie kawy cappuccino 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie cukier- wedle uznania Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą

Krakowskie smaki Ani
Jabłecznik korzenny. 234

soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa :  300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane :  2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie  : Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę(...)małym ogniu aż jabłka się rozpadną a część wody wyparuje. Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać . Wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno , dodać mascarpone i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna . Jabłka karmelizowane : Jabłka dokładnie umyć  , wyciąć delikatnie gniazda nasienne , nie rozkrawać jabłek . Pokroic je na cienkie plastry (ok pół

Malinowa Kawiarenka
Pavlova z mango i pistacjami 400

minutach zmniejsz temperaturę do 140 ° C i susz przez 70-80 minut . Gotową bezę ostudź w lekko uchylonym piekarniku . Dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 duże dojrzałe mango garść solonych pistacji Kremówkę ubij na sztywno , pod koniec dodając cukier puder i mascarpone . Gotowy krem wyłóż na ostudzoną bezę. (Należy to zrobić dopiero przed

Food Square
Czarne dukaty-tort 192

składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone Środek ciasteczek   do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu

w mojej kuchni
Rolada cytrynowa z granatem 159

zawiera gluten. Ilość porcji: około 10-12 Składniki: Ciasto: 60g cukru 40g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 100g cukru 60g masła 40g cukru pudru 2,5 cytryny 2 jajka 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Garść cukru waniliowego Granat Przygotowanie kremu: W misce umieszczamy cukier oraz skórkę otartą(...)wówczas białka zaczną się ścinać. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy

Kolizje Smaków
Ciasto Kinder Pingui 235

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki oleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie(...)Polewę trochę studzimy. Następnie robimy masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy

e-PrzepisyKulinarne
Creme brulee w nowej odsłonie 208

żurawiną Składniki: (na 8 porcji) mus żurawinowy: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 3cm kawałek imbiru creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 4 żółtka 120 g białej czekolady 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier i imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień(...)zagotować, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Wąskim strumieniem wlać ciepłą kremówkę, cały czas miksując. Dodać mascarpone i ekstrakt, połączyć. Na dno kokilek równomiernie wyłożyć mus żurawinowy, zalać kremem. Kokilki ustawić w większej blaszce, najlepiej na ściereczce (nie będą się ruszać przy przenoszeniu). Zalać wrzącą wodą

Pożeraczka, czyli raz adobrze