delikatnie uchylonych drzwiczkach przez kilka godzin, najlepiej jest zostawić ją na noc.Gdy beza jest już całkowicie wystudzona możemy zacząć przygotowywać krem.Daktyle kroimy w kostkę. Mascarpone miksujemy z masą kajmakową. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy kajmakowej dodajemy po łyżce kremówki, delikatnie mieszając, na koniec dodajemy
Kulinarne przygody Gatitysezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej. Tagliatelle ze szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale(...)bardzo delikatne i potrzebują dosłownie chwili na patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu
Kulinarne przygody Gatitydrugiej miseczki odlałam 1-1,5 łyżki wazowej ciasta. Wsypałam kakao i wymieszałam. Usmażyłam naleśniki, na "białym" cieście rysowałam mazgaje ciastem kakaowym. Gotowe naleśniki odstawiłam. 250 g serka mascarpone małe opakowanie cukru waniliowego 1 jajko truskawki (kilka sztuk mrożonych) łyżka masła cukier do oprószenia (opcjonalnie) Mascarpone utarłam z cukrem waniliowym i jajkiem na gładką masę. Truskawki rozmroziłam (podgrzałam
bastalenastartej gorzkiej czekolady 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 650 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz: 150 ml mocnej kawy Polewa: 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 10 łyżek mleka(...)rozpoczynamy od połączenia żelatyny wraz z kawą. Mieszankę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone, aż do utworzenia sztywnej masy. Dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy aż składniki połączą się. Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i nasączamy mocną kawą
Kolizje Smakówmini serniczków): 100 g mieszanki Felix + kilka orzechów do ozdoby (orzechy nerkowca + orzeszki ziemne w miodzie) 2 łyżki masła 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 łyżki pasty tahini 50 g cukru do wypieków 2 jajka 200 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii czekolada mleczna do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA(...)masę o konsystencji mokrego piasku. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno wykładamy orzeszki z masłem (ok. 1/2 łyżki na papilotkę) i dociskamy łyżką. 2. Ser z wiaderka, ser mascarpone, pastę tahini, jajka i cukier miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Przekładamy na orzechowy spód, wypełniając papilotki prawie do końca. 3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego
My Culinary Artdzieci cieszą się na widok dyniowych pyszności. Krem z pieczonej dyni i pomidorów składniki: 1kg dyni 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula bulion warzywny 1 łyżka serka mascarpone - opcjonalnie sól, pieprz chilli w proszku świeży tymianek wykonanie: Dynię obieramy ze skory, pozbawiamy ją pestek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około(...)cebulą przekładam do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładki krem. Otrzymamy dość gęsty mus, która należy przełożyć do garnka i rozrzedzić go bulionem. Możemy dodać łyżkę mascarpone dla lepszego smaku. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilli. Podajemy posypaną tymiankiem
Przysmaki Karolkipopisowe rustykalne tartaletki, ale trochę inne bo tartaletki z musem czekoladowymi i orzechami, wyglądające podobnie jak z tego przepisu nadziewane musem czekoladowym. Jako masę na mus postanowiłam wykorzystać serek mascarpone,, śmietankę 36 %, mleczną i gorzką czekoladę oraz orzechy ziemne i żurawinę. Nie wygadałam się przed gośćmi, że tartaletki były przygotowane z gotowej mieszanki, a oni się nie poznali i bardzo(...)tartaletke nakłuwamy widelcem.. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C bez termoobiegu i pieczemy 15 minut. Studzimy. Mus przygotowujemy z mieszanki 150 ml śmietany 36 % z 3 łyżkami serka mascarpone (ubijamy) i rozpuszczonej czekolady (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady). Mus nakładamy do środka tartaletek. Tartaletki posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi i kawałeczkami suszonej żurawiny. Zalecam schłodzić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwona papryka, pokrojona w szerokie paski- 1 żółta papryka, pokrojona w szerokie paski- 1 duża cebula, pokrojona w grube plastry- 100 g sera feta- 1 mozzarella- 2 łyżki mascarpone- oliwa extra vergine- 250 ml sosu pomidorowego typu passata- puszka pomidorów krojonych- suszone oregano- suszona bazylia- sól- żaroodporne naczynie (20x30cm)Zaczynamy od nastawiania wody na makaron, który następnie gotujemy(...)bazylii, i gotujemy na małym ogniu.Zgrillowane warzywa, mozarellę oraz fetę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich łyżkę oliwy, oregano i bazylii, oraz dwie czubate łyżki mascarpone. Mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Zawartość garnuszka przelewamy do naczynia żaroodpornego. Napełniamy muszle farszem warzywnym i układamy na sosie pomidorowym. Muszle mają się
W mojej holenderskiej kuchniłyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 3/4 łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 7 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 150 ml wody, lekko ciepłej Ponadto: 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...) syrop klonowy, do polania Mąkę(...)wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na spód o średnicy 16 cm, można podsypać lekko mąką. Ciasto pozostawić tak do napuszenia na około 15 minut. Mascarpone wymieszać z pudrem i ekstraktem z wanilii. Posmarować równo po każdej pizzy, na górę wyłożyć owoce. Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawać gorące, polane syropem klonowym
Moje domowe kucharzenieCiasto z mąki orkiszowej razowej....a do tego masa z serka mascarpone i śmietany.. 60 g miękkiej margaryny 150 g cukru 2 jajka 220 g mąki orkiszowej razowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 1 szkl jogurtu naturalnego Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. Mąkę(...)sodą.Dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut. Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut. 25 dkg serka mascarpone 0,5 l śmietany 1 cukier waniliowy 1 śmietan -fix Wszystko razem zmiksować.Dodatkowo dżem Na ostudzone ciasto wyłożyć dżem, na to masę z serka i śmietany, dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniemąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni jajek lub piekarnika, a bardzo zależy Wam na efekcie) Do obu kremów: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 400 g mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka(...)słodzimy (ja dałam 2 łyżeczki cukru) i odstawiamy.W odrobinie bardzo gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. (Nie jest to konieczne, ale tort lepiej się wtedy trzyma.) Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno. Dodajemy przestygniętą żelatynę (dobrze, by wody nie było dużo, kilka łyżek), mieszamy i dzielimy na pół. Do jednej
Ratunku obiadszklankę brązowego cukru trzcinowego demerara 1/3 szklanki białego cukru 3 kopiaste łyżki dobrej jakości kakao 3 jajka 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18% Do kremu: 250 g serka mascarpone 4 dojrzałe banany ok. 4-6 płaskich łyżek cukru pudru (ilość w zależności od upodobań) ok. 1 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2-3 łyżkach(...)bardzo. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie banany dokładnie rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny (moje mimo wszystko nieco zbrązowiały w kremie, nie mam pojęcia dlaczego). Serek mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy banany i jeszcze chwilę miksujemy. Krem jest dość luźny, jeśli chcemy, by był bardziej sztywny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Polewa jest banalnie
Ratunku obiadsmaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu od 6 do 10 pełnych łyżek (do tortu pokrywanego(...)owoce się rozpadną i powstanie syrop, zdejmujemy z ognia i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i łączymy z syropem owocowym oraz odłożonymi wcześniej, całymi owocami. Zimny serek mascarpone i zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po trochu ostudzone owoce z galaretką. Delikatnie mieszamy, w razie potrzeby dosładzamy i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Wykrawanie kształtów i składanie
Ratunku obiadczekoladową. Przepis na roladę znalazłam oczywiście na Moje wypieki, z tą tylko zmianą, że nie dodałam gorzkiej czekolady, która była w przepisie. A krem... krem to po prostu mascarpone z malinami. Polecam Wam ten przepis serdecznie, rolada rozeszła się w mgnieniu oka. A wzorki naprawdę zrobiły wrażenie na gościach. Kakaowa rolada z kremem malinowym. Ciasto cygaretkowe(...)posypujemy ją cukrem waniliowym. Upieczone ciasto - GORĄCE - przekładamy na ściereczkę, zrywamy papier, obracamy wzorkiem do ściereczki i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy do wystudzenia. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone; ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania; 3 - 4 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki krótko miksujemy ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy ściereczkę, nakładamy masę i zawijamy ponownie - bez ściereczki
Miksturownikłyżeczki cukru pudru5 łyżek granoli100 g gorzkiej czekoladyprzyprawa do kawy i deserów KAMISWykonanie:Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać granolę - wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem.Banany obrać, rozgnieść - dodać do serka. Utrzeć mikserem na gładką masę.Do pucharków nałożyć po 2 łyżki czekoladowej granoli, na granolę wyłożyć bananowy krem.Wierzch deseru posypać
kolorowotorcikowo