Przygotowanie takiego kremu czekoladowego zajmie Wam dosłownie chwilę i nie trzeba tu nawet używać miksera. Prosto, a jak smacznie. Spróbujcie. Składniki: Na krem: 50 g czekolady mlecznej 125 g mascarpone 2 markizy kakaowe Cukry Nyskie 2 łyżki zimnej śmietanki 30% Kruche spody (babeczki): przygotowałam z połowy składników z tego przepisu ( klik ) Dodatkowo: około 40-50 g gorzkiej czekolady (możecie też(...)garnuszkiem z gotującą się wodą, pamiętając aby dno miseczki nie dotykało tafli wody, całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień). Do miski przekładamy ser mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietanki, dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy pokruszone markizy (ja markizy wkładam do woreczka, gniotę dokładnie), mieszamy składniki. Kremem napełniamy kruche spody
Słodkie okruszkipozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, nadziewamy kremem i dekorujemy lukrem. składniki na krem: 200 g serka mascarpone 2 żółtka 40 g cukru 20 ml amaretto wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy amaretto cały czas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo mascarpone. Krótko miksujemy. składniki
Domowy Smak Jedzeniaproszku do pieczenia, 400 g mąki pszennej typu 450, do nasączenia : 70 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu (można pominąć), 5 ml soku z cytryny, krem : 250 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, ostra papryczka (u mnie 2 papryczki czerwone rawit), 550 ml pulpy z mango, 14 g żelatyny, sól, do wysmarowania formy : masło, bułka tarta Pulpę mango(...)wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Wlać rozpuszczoną żelatynę do pulpy mango, dokładnie wymieszać. Przecedzić przez sito – musimy pozbyć się papryczki. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Serek mascarpone lekko ubić i dokładnie wymieszać z mango. Śmietanę ubić. Delikatnie wymieszać ubitą śmietanę z mango z serkiem. Do nasączenia: herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny. Biszkopt przekroić na dwa placki
królestwo garówzastąpić pszenna tortową) Olej 2/3 szklanki Cukier 3/4 szklanki jajka 3 ( w temperaturze pokojowej) proszek do pieczenia 2 łyżeczki Szpinak świeży 200 g Krem: Śmietanka 30 % 200 ml Serek mascarpone 250 g Cukier puder 3 łyżki Poncz do nasączenia: woda 1/4 szklanki Sok z cytryny łyżka Cukier puder łyżeczka Dodatkowo: Owoc granatu 1 Przygotowanie: Szpinak zblendować na mus. W misce(...)suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego przestudzenia. Odkroić górną część ciasta - 1/3 biszkoptu. Górną część pokruszyć lub wydrążyć łyżką tylko zieloną część ciasta. Śmietankę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Dolną część biszkoptu nasączyć ponczem. Wyłożyć kremem śmietankowym i posypać pokruszoną częścią biszkoptu. Na koniec ciasto posypać granatem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Kulinarne przygodygalaretkę przelewamy do naczynia z jabłkami (najlepiej schłodzonymi) i dokładnie mieszamy. Masę jabłeczną rozsmarowujemy na wystudzonym biszkopcie, wyrównujemy i odstawiamy blachę do całkowitego stężenia do lodówki. Masa śmietanowa: - 250g mascarpone - 250g śmietany kremówki 30% lub 36% - 1-2 łyżeczki pudru - 1 łyżeczka żelatyny - 1-2 kostki czekolady Żelatynę rozpuszczamy w 30ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy. W misie miksera(...)ubijamy zimne mascarpone razem z zimną kremówką. Do ubitej masy śmietanowej dodajemy schłodzoną, jeszcze płynną żelatynę i energicznie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na schłodzoną masę z jabłkami, rozsmarowujemy, można zrobić wzorek widelcem, posypujemy startą czekoladą i schładzamy. Smacznego
Smaczne Zdrowewody Krem: 20g żelatyny + 140ml wody 350g mrożonych owoców (użyłam truskawek, porzeczki, jagód, maliny, wiśnie) 3 łyżki wody 1 łyżka cukru 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone (też z lodówki) 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC(...)biszkopt na podstawce. Skończymy krem: 10. Śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, fix i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w 3 partiach dodać owocowy mus, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Na koniec dokładnie wymieszać krem szpatułką. 11. Na nasączony biszkopt wyłożyć parę
Mała CukierenkaMałe kawałki mięsa z indyka w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 500 g piersi z indyka 250 g serka mascarpone 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml) sól,pieprz 1 garść posiekanej natki pietruszki ok 5 łyżek wody 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów WYKONANIE Mięso pokroić(...)mięso zmieniło kolor, do smaku doprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Gdy mięso zmieni kolor, dodać pokrojone pomidory i serek mascarpone. Smażyć wszystko razem aby serek się rozpuścił i smaki się wymieszały często mieszając. Jeśli sos wyjdzie za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki
Mała w garnku mieszatabliczki białej czekolady stopionej w kąpieli wodnej 0,5 szklanki cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 duże jajka 2 łyżki serka mascarpone Zmielony twaróg przełóż do misy miksera. Wsyp cukier, dodaj sok i skórkę cytrynową, miksuj na średnich obrotach maszyny. Następnie wbij po jajku, dodaj serek mascarpone. Na samym końcu dodaj do miksowanej
Raj dla PodniebieniaSkładniki: Beza – 4 białka – 200g drobnego cukru – 1 łyżka soku z cytryny Masa – 125 ml śmietany 30% lub 35% – 125 serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – 1 granat – 25 ml syropu grenadyna – 25 ml rumu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce(...)wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień wcześniej. Masę przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy 2 łyżki cukru. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej owoce granatu. Polewamy sosem (syrop grenadyna wymieszana z rumem. Gotowe : ) Artykuł Pavlova
I LOVE LIFEkrem doskonale sprawdzi się w przygotowaniu tortów dla dzieci. Moja córka jest smakiem kremu zachwycona :) Składniki: * 450 ml śmietany kremówki 36% * 260 g batonów Milky Way * 500 g serka mascarpone Wykonanie: Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu(...)się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła. Taka ilość kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu rozkrojonego na 3 części o średnicy
Zrób to smaczniekajmakowej Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji 1 baton Lion do dekoracji Kakao do posypania po wierzchu Krem I: 200ml słodkiej 30% śmietany 4 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 4 batony lion Krem II: 400ml słodkiej 36% śmietany 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 5 łyżek zimnej wody Sposób przygotowania: Puszkę kajmaku wkładamy do gorącej wody(...)papierem lub folią spożywczą formie, układamy pierwszą warstwę maślanych herbatników. Smarujemy kajmakiem i przykrywamy drugą warstwą tych samych ciastek. Krem I: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i stopniowo serek mascarpone. Do ubitego kremu dodajemy posiekane batony lion i delikatnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą- tym razem ciemnych. Krem II: Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia
Kuchnia w czekoladzieszkl mąki pszennej 125 g masła 1/2 szkl cukru 3 łyżki cukru 50 g czekolady gorzkiej 1 czubata łyżeczka kakao ewent. 5-6 cukierków truflowych dodatkowo: 125 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru około 1/2 słoika dżemu rabarbarowego lub morelowego np. domowego <--klik polewa: 20 g masła 5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka(...)stop. przez około 40-45 minut do suchego patyczka Złożenie 5. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. 6. Na dolny blat wykładamy grubszą warstwę dżemu, a następnie przykrywamy blatem. Mascarpone miksujemy z cukrem i wykładamy na drugi blat, możemy jeszcze posmarować ostatni blat dżemem cienko i dopiero przykryć ciasto. Polewa 7. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy
Gotowanie...to proste !tylko: Najlepsze pączki Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki
mojewypiekiinietylkoSkładniki: Herbatniki ok 17 sztuk Biszkopty podłużne opakowanie 200 g Mascarpone 250 g Śmietanka 36 % 400 ml Ananasy krojone puszka Cukier puder 2 łyżki Żelatyna łyżka Woda 30 ml Wiórki kokosowe 50 g Przygotowanie: Żelatynę zalać w miseczce zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie przełożyć do rondelka i podgrzać tylko do momentu rozpuszczenia. Żelatyna(...)może się zagotować bo straci swoje właściwości. Następnie ostawić do przestudzenia. Ananasy przełożyć na sitko i odcedzić. Zachować sok z ananasów. Do miski przełożyć śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstej masy. 1/3 masy odłożyć do osobnej miski. Do pozostałej większej części masy powoli wlewać płynna ale przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Na koniec dodać
Kulinarne przygodyprzygotowaniu. Polecam wszystkim którzy nie mają czasu piec a chcą zjeść pyszne, słodkie ciasto. SKŁADNIKI : 700 ml śmietany 30 % 1 puszka - 400 g kajmaku 250 g mascarpone 2 cukry wanilinowe po 16 g 30 g cukru 8 g żelatyny spożywczej ( 1 łyżka z czubkiem ) 300 g herbatniki czekoladowe 150 g herbatniki jasne(...)wsypujemy cukry, wkładamy motylek i ubijamy 2-3 minuty obroty 4. W razie konieczności czas wydłużyć. Żelatynę należy rozpuścić w 1/4 szklance wody i ostudzić. Do ubitej śmietany dodajemy Mascarpone i wlewamy żelatynę stopniowo ( najlepiej podczas ucierania wlać ją strumyczkiem aby nie powstały grudki, od razu miksujemy 1 minute, obroty 3. W blaszce układamy 1 warstwę ciemnych herbatników
Kulinarne Fantazje Marioli