łyzki cukru 2) CIASTO: 🍓 125 gr. mąki samorosnącej 🍓 125 gr. masła 🍓 125 gr. cukru 🍓 2 jajka 🍓 2 łyzki mleka 🍓 1 łyżeczka cukru waniliowego 3) KREM DO OZDOBY: 🍓 250 gr.serka mascarpone 🍓 200 ml. śmietany kremówki 🍓 3 łyżki cukru pudru 🍓 truskawki do dekoracji około 250 gr. WYKONANIE: MUS: Miksujemy 400 gr. truskawek, przecedzamy przez sito żebypozbyć się ziarenek, dodajemy 2 łyżki cukru(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160*C 25 min. Gotowe babeczki zostawiamy do ostudzenia a my w tym czasie zrobimy krem do dekoracji. KREM DO DEKORACJI: 250 gr. serka mascarpone mieszamy ze smietaną kremówką (ok 200 ml), trzema łyzkami cukru pudru i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania kremu. Dodajemy resztę wcześniej zrobionego musu truskawkowego i niedokładnie mieszamy szpatułką
Rita creativezmielonych orzechów włoskich ½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych 5 łyżek kremu orzechowego np nutella 2 listki lub łyżeczki zwykłej żelatyny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka kajmaku 15 dag herbatników kakaowych 30 dag herbatników maślanych 7 dag gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Krem orzechowy: Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej(...)gęsty sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce krem orzechowy. Wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na niskich obrotach miksera mieszamy. Krem śmietankowy: Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Foremkę o wymiarach 23/27
Wanilia i Kardamonposiekanych orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Krem: 400 g serka mascarpone 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki erytytolu/ksylitolu (opcjonalnie) szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Ciasto: Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodawać powoli rytrytol i ciągle ubijać aż masa(...)sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Krem: Mascarpone przełożyć do miski i zmiksować z dodatkiem masła orzechowego (i opcjonalnie ksylitolu i soli, jeśli nie było ich jej w składzie masła), przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości
Healthy food explorerorzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl mąki tortowej 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam mlecznej z nadzieniem truskawkowym Wedla) krem 350 g serka mascarpone 100 g czekolady mlecznej (stopionej) 50 g czekolady gorzkiej (stopionej) 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2-3 krople olejku migdałowego beza 5 białek 5 płaskich łyżek cukru pudru(...)przekrawania ciasta w przypadku, gdy całość pieczemy w jednej. Orzechowe blaty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 35-45min. krem Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, śmietankę i stopione (przestudzone) czekolady. Całość miksujemy na gładki krem. Dodajemy cukier i olejek. Miksujemy do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Krem schładzamy w lodówce. tort Na paterze układamy blat orzechowy
Raj dla PodniebieniaMASA : 400 ml śmietany 30 % 250 g Mascarpone 2 cukry waniliowe 4 łyżki cukru 2 śmietan fixy(...)wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, wsypujemy śmietanfix, dodajemy Mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. Przekładamy kremem, dekorujemy orzechami i ciasto gotowe. Podajemy schłodzone. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 100 g mlecznej czekolady 100 g oleju kokosowego krem: 1 szkl śmietanki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 duże ciastka piernikowe oraz figa do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie do czekolady dodajemy(...)odstawiamy do ostudzenia. Pierniki drobno kruszymy i odstawiamy. Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy pokruszone ciastka i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy zimne babeczki wyjęte z papilotek. Na koniec dekorujemy plasterkami figi
słodkie i nie tylko historie kulinarneszklanki cukru 1 szklanka maki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 5 dag gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki kremu nutella 1 łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego(...)trzy blaty. Krem śmietanowy z nutellą i gorzką czekoladą: Gorzką czekoladę rozpuścić w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę połączyć z serkiem mascarpone, ubić na gesty krem dodać roztopioną gorzką czekoladę, cukier puder oraz krem nutella, zmiksować tylko do połączenia. Poncz: Wystudzony lekko osłodzony napar z herbaty wymieszać z likierem amaretto. Złożenie tortu: Krem
Wanilia i Kardamonmichałki które już dawno miałam dodać. Składniki (na około 14 cukierków wielkości dość dużych kostek do lodów): 100g oleju kokosowego 60g masła orzechowego (najlepiej crunch) 40g odżywki białkowej 50g mascarpone Sposób przygotowania: Rozpuszczamy w rondelku olej kokosowy dodajemy masło orzechowe, mieszamy ściągamy rondelek z ognia i dodajemy odżywkę oraz mascarpone mieszamy aż wszystkie składniki się połączą przelewamy masę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćżółtek 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 400 ml mleka 200 ml kremówki 150 g cukru 1 op cukru waniliowego 200 g masła Krem mascarpone 250 g mascarpone 3 … Czytaj dalej Kostka królowej,ciasto bez piekarnika
gotuj ze mnąmleka 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów ) 1 płaska łyżeczka żelatyny szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone Wykonanie: 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić(...)dokładnie wymieszać składniki. Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. 3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia. Serek mascarpone zmiksować. Dodać płynną czekoladę - połączyć składniki. Krem czekoladowy wyłożyć na krem orzechowy. 4 . Tartę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. RADA: jeśli chcecie urozmaicić smak tarty, na krem orzechowy
kolorowotorcikowojajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu Krem z masłem orzechowym: 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków gorzka czekolada do posypania Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną(...)stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia. Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na koniec dodać mascarpone i masło orzechowe, zmiksować. Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować 2/3 kremu i ponownie zwinąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście, udekorować rozetkami i posypać startą czekoladą. Schłodzić
Smakołyki Asinajbliższym czasie podziewać się przepisów właśnie pod tą dietę :) Składniki (około 12 placuszków, całość: 61g tłuszcz/15g węgli/32g białka): 3 jajka 50g wiórków kokosa zmielonych na mąkę 30g mascarpone (użyłam Sottile Gusto z Biedronki) 10g odżywki białkowej waniliowej Sposób przygotowania: Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę żółtka miksujemy z mascarpone dodajemy do białek wszystkie składniki i miksujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z ryżu i kajmaku: 100 g preparowanego ryżu 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku) Krem: 500 ml śmietanki 36 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki) 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)łatwiej się wymiesza. Wykładamy go na biszkopt. Następnie układamy ciemne herbatniki. Troszkę dociskamy :-) 5. W misie miksera ubijamy śmietanę 36%, jak będzie ubita, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Połowę masy wykładamy na herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta. Ciasto wkładamy do lodówki
kruche babeczkilekki, biszkoptowy z dodatkiem truskawek. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2/3 szklanki zmiksowanych truskawek sok z połówki cytryny 1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów napar(...)herbaty do nasączenia Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 2 blaty. 2. Zrobić krem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać partiami ser mascarpone. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksowane truskawki, a do drugiej sok z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru. Kremy schłodzić w lodówce. 3. Zrobić napar
Kuchnia domowa Ani