z mascarpone - 5500 przepisów (strona:158/367)

TIRAMISU Z MALINAMI 224

Jeśli tylko lubicie kawę i wszystko co z nią związane, zapraszam przy sobocie, pięknej i słonecznej, na tiramisu z malinami. Kawowo, delikatnie, pysznie... Składniki: 500 g mascarpone 330 ml śmietany 30% cukier puder- do smaku 1 opakowanie grubych biszkoptów do tiramisu kubek 250 ml zaparzonej mocnej kawy naturalnej amaretto- wedle uznania,do smaku 500 g malin Wykonanie: *Kawę przecedzić, dać(...)alkoholu do smaku.  * Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, na koniec do smaku słodzimy cukrem pudrem. Krem dzielimy na 3 części.  *Na blachę 25x25 wykładamy 1 porcję kremu, rozsmarowujemy. Na masę wykładamy biszkopty moczone  w kawie. Następnie wykładamy kolejna porcję kremu, rozsmarowujemy. Przykrywamy kolejnymi biszkoptami nasączanymi kawą, na nie dajemy ostatnia porcję kremu. Wykładamy maliny. Odstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Tort solony karmel 401

szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem karmelowy (do przełożenia i dekoracji tortu): 1/2 szklanki sosu karmelowego solonego 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Składniki na krem śmietankowy (do obłożenia tortu): 300 ml śmietany 30%  3 łyżki cukru pudru Śmietan-fix Składniki na nasączenie: pół szklanki przegotowanej wody łyżka soku(...)trzy części. Jeżeli potrzebujesz biszkopt na inną formę, skorzystaj z Przelicznika foremek . Krem karmelowy W misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy sos karmelowy oraz serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Odkładamy 3 łyżki kremu do dekoracji tortu. Nasączenie Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Składanie tortu Pierwszy blat biszkoptowy kładziemy

Słodkości na talerzu
SZARLOTKA KRÓLEWSKA 153

wymieszać by galaretka się rozpuściła. Poczekać aż mus wystygnie i zimny przełożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki. Składniki na masę śmietanową: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder. Wszystko ze sobą połączyć. Masę śmietanową przełożyć na stężałą

Zrób to smacznie
Delikatne Ciacho Śmietanowe Cappuccino 178

zrobiły się grudki. Odstawić do ostygnięcia. Ucieramy margarynę dodajemy stopniowo budyń, na końcu dosypujemy cappuccino i dokładnie mieszamy. MASA ŚMIETANOWA: SKŁADNIKI: 500 ml śmietany 30% 250g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru WYKONANIE: Dobrze schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy do gęstości, stopniowo dodajemy serek mascarpone, oraz cukier puder. DODATKI: około 20 herbatników ciemnych pół tabliczki mlecznej czekolady

Dziś Ja gotuje
Sernik z konfiturą porzeczkową 143

wpasował. Po serniku z granatami, ten stał się moim kolejnym ulubionym 💗 Składniki na blaszkę 28x19cm Spód: 200g ciemnych herbatników 150g masła Sernik: 5 jajek 700g białego sera 250g serka mascarpone 150ml śmietanki 30% 1 opakowanie bitej śmietany- śnieżki 2 budynie śmietankowe 50g roztopionego, przestudzonego masła ¾ szklanki cukru kryształu Dodatkowo: Ok 100g konfitury z czarnej porzeczki Cukier puder do posypania(...)łączymy z masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i dociskamy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy podwójnie zmielony biały ser, ser mascarpone oraz śmietankę. Ucieramy na średnich obrotach miksera, po czym dodajemy bitą śmietanę i budynie śmietankowe. Do masy dajemy przestudzone masło (mieszamy), a następnie pianę ubitą ze szczyptą soli. Całość wylewamy

Kuchnia w czekoladzie
Kostka piernikowo - brzoskwiniowa (bez pieczenia) 168

kostkę piernikowo - brzoskwiniową, idealną nie tylko na Święta! 😜 Blaszka 18x15 cm: * pierniczki 'Katarzynki' firmy Kopernik- 11-12 szt. * galaretka brzoskwiniowa- 900 ml (3-4 opakowania) * brzoskwinie- 4-5 szt. * mascarpone- 200 g * śmietanka 36%- 200 g * kakao- 1 łyżka * przyprawa do piernika- 1 łyżka Przygotować galaretkę z połowy porcji wody podanej na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie pokroić(...)wierzchu wyłożyć cienką warstwę galaretki, nań poukładać plasterki brzoskwini i całość zalać tężejącą galaretką, a następnie odstawić do lodówki na 30 minut. Kremówkę ubić i połączyć z serkiem mascarpone. Gotowym kremem wyłożyć wierzch galaretki (można pobawić się w zrobienie np. rożków- masę przełożyć do rękawa cukierniczego z wybraną tylką) i odstawić do lodówki na min. 3 godz. Przed samym podaniem

Kraina Miodem Płynąca
Risotto dyniowe z mascarpone 121

pokrojonej dyni 1 duży por 1 cebula 4 ząbki czosnku 7 dag masła 1 litr rosołu lub domowego bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 1 czubata łyżka sera mascarpone Sól morska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Umyty por z zieloną częścią pokroić w  krążki, obrany czosnek i cebulę w kostkę. W szerokim rondlu lub na głębokiej(...)znów chochlę ciepłego  bulionu i tak do skończenia,  dusić aż ryż i dnia będą miękkie około 15 minut, w tym czasie często mieszać! pod koniec dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści i połączy z ryżem, zestawić z ognia, spróbować ewentualnie doprawić solą do smaku, podawać gorące. Smacznego

Wanilia i Kardamon
TARTALETKI MIGDAŁOWE Z KREMEM PIERNIKOWYM 128

SKŁADNIKI :  120 g migdałów ( lub mieszanych orzechów ) 30 dkg daktyli 1 łyżka miodu  180 g czekoladowych katarzynek Toruńskich Kopernik ( 3 opakowania ) 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  borówki, maliny i mięta do dekoracji(...)ostygnięcia.  Orzechy, daktyle i 1 łyżkę miód. Rozdrabniamy mikserem aż powstanie jednolita masa.  Małe foremki na babeczki wypełniamy daktylową masą.  Pierniki drobno kruszymy, łączymy z mascarpone, wanilią i pozostałym miodem. Dokładnie blendujemy aż powstanie gładka masa.  Babeczki wypełniamy masą piernikową, dekorujemy owocami i miętą, posypujemy pokruszoną bezą lub cukrem pudrem.  Babeczki orzechowo - piernikowe podajemy schłodzone

Kulinarne Fantazje Marioli
Tiramisu - kawowy deser na zimno (bez jajek) 235

takie paczuszki) została w całości, czyli można przyjąć, że na dwie warstwy w blaszce 28x19 cm potrzeba około 700 g biszkoptów. Tiramisu - włoski deser kawowy Składniki: 500 g mascarpone 400 g śmietany 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 250 ml zaparzonej kawy biszkopty kakao do posypania Sposób przygotowania tiramisu: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy(...)sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i krótko miksujemy do połączenia składników. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie (zanurzamy tylko na 1-2 sekundy, żeby nie namokły za bardzo) i układamy na spodzie blaszki. Na biszkopty wykładamy połowę masy. Układamy drugą warstwę z tak samo przygotowanych (zanurzanych w kawie) biszkoptów. Resztę masy przekładamy do worka cukierniczego (może być z tylką

Kolorowy Przepisownik
Tort porzeczkowy 312

maślano - kokosowa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń śmietankowy - 6 łyżek cukru pudru - 15 dag masła - 3/4 szklanki wiórków kokosowych Masa porzeczkowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 25 dag serka mascarpone - 1 i 1/3 szklanki mrożonych porzeczek - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Polewa: - 2 szklanki mrożonej porzeczki - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki(...)porzeczki podlane 2 łyżkami wody i cukrem pudrem, gdy się rozmrożą miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy żelatynę i całość odstawiamy aby się ostudziła do temperatury pokojowej. Kremówkę i mascarpone krótko miksujemy aby masa nam się nie ścięła, następnie dodajemy mus porzeczkowy z żelatyną, chwilę mieszamy mikserem na niskich obrotach. Przelewamy na zastygnięte galaretki i odstawiamy na kilka godzin

Apetyczna babeczka
Tort tiramsu z borówkami 192

likieru amaretto lub kawowego 100 ml mocnej kawy Likier połączyć z wystudzoną kawą, odłożyć. Krem tiramisu: 4 żółtka 100 g cukru 50 ml likieru amaretto lub kawowego 350 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki + 50 g białej czekolady 400 g borówek 300 g podłużnych biszkoptów Na palniku, nad kąpielą wodną umieścić miskę. Wbić do niej żółtka, dodać cukier i likier(...)Całość ubijać do czasu aż masa zgęstnieje i się napuszy (około 10-15 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać przez kolejne 2-3 minuty, do przestudzenia. Wystudzić. Mascarpone lekko rozetrzeć, dodać wystudzony, ubity krem żółtkowy i ubić do gładkości. W osobnym naczyniu kremówkę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie do kremu. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć

Domowa cukiernia Ewy
Jaglane brownie ze śliwkami 174

zdrowe ciasto śliwkowe – łatwe w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Jaglane brownie ze śliwkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 100 g kaszy jaglanej 50 g serka mascarpone banan 40 g mąki kokosowej pół łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy) jajko 50 g czekośliwki – (Czekośliwka, czyli powidła śliwkowe a’la nutella ) pół łyżeczki cynamonu (płaskiej(...)jaglaną przełóż na sito, opłucz zimną wodą, a następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie już miękka odstaw ją do przestygnięcia. Następnie do misy blendera przełóż kaszę, serek mascarpone, mąkę kokosową, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, cynamon, powidła i banana pokrojonego na małe kawałki. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto powkładaj

365 dni dookoła kuchni
Tarta z pomidorami na cieście filo 145

większa różnorodność, tym tarta piękniejsza ! A przecież jemy też oczami... PRZEPIS NA TARTĘ Z POMIDORAMI NA CIEŚCIE FILO Składniki: 4 arkusze gotowego ciasta filo 100 g serka mascarpone 2 łyżki zielonego pesto ( np. Primo Gusto ) 1 jajko 1 mała młoda cebulka kilka oliwek około 3 łyżek mleka różnokolorowe pomidorki *****   Przygotowanie tarty z pomidorami: 1. Na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenie położyć pierwszy arkusz ciasta filo - złożony na pół. Całość dobrze posmarować mlekiem, położyć kolejny arkusz. Postąpić tak samo z kolejnymi warstwami. 2. W miseczce zmiksować serek mascarpone z pesto i jajkiem. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto filo. 3. Na masę położyć krążki cebulki, pokrojone w plasterki pomidorki i pokrojone oliwki. 4. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury

kolorowotorcikowo
Czekoladowo - śmietankowe ciasto z truskawkami 5769

truskawkowa: 3 galaretki truskawkowe 3 szklanki gorącej wody truskawki ( ilość zależy od ich wielkości, dlatego nie podaję konkretnej wagi ) Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego Wykonanie: Biszkopt kakaowy : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać(...)ścinająca się aby nie spłynęła z ciasta. Taką mocno tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy : Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę oraz schłodzony serek mascarpone umieścić w naczyniu. Dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy ( lub cukier wanilinowy ). Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył. Gotowy krem

Opowieści z piekarnika
Metrowiec ze śmietaną i marscapone . 151

pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka cukru 18 łyżek oleju 14 łyżek ciepłej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Dodatkowo: 400 g mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier 2 łyżki Polewa: czekolada pomarańczowa 200 g  mleko 3 łyżki Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy wodę z olejem nadal miksując( wlewamy(...)babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto. Pieczemy razem w 180 stopniach przez 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 1 centymetrowe kawałki. Krem: Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę.Mieszamy i przekładamy naszego metrowa aż do końca. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i lekko przestudzoną polewamy metr-owca i do lodówki

Różowa kuchnia