trzcinowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 średnich jajek skórka otarta z całej cytryny sok wyciśnięty z połowy cytryny Krem: 100 g mascarpone 100 g kremowego serka (np. Milandia, Almette, Bieluch, Philadelphia) ok. 1/3 szklanki cukru pudru (lub ciut więcej) świeże borówki opcjonalnie: skórka cytrynowa, mięta, jadalne kwiaty listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)dodajemy sok i skórkę z cytryny (wyszorowanej w ciepłej wodzie i przelanej wrzątkiem). Przelewamy do przygotowanej wcześniej do formy. Pieczemy ok. 35-40 minut w 170°C. Przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy mikserem z kremowym serkiem dodając cukier puder. Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. Próbujemy czy masa jest odpowiednio słodka (serki w zależności od firmy różnią się rodzajem słoności
Poezja smakumoże być inaczej gdy na warstwę delikatnych słomek ptysiowych wyłoży się kremową masę serową w dwóch smakach, a całość posypie chrupiącymi ziarenkami granata :) Składniki: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka 1 tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej) opakowanie słomki ptysiowej z cynamonem Brześć granat Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w kąpieli(...)wodnej, czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli. Zimną śmietanę ubijamy, gdy będzie już gęsta dodajemy mascarpone i miksujemy by pozbyć się grudek, wlewamy żelatynę mieszamy całość dokładnie. Masę dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Dno tortownicy (26cm) wykładamy równą warstwą słomki ptysiowej, na słomce rozsmarowujemy biały krem, na nim krem czekoladowy i całość posypujemy granatem. Odstawiamy
Cynamonowe szczęścieJeżeli lubicie słodkie śniadania, to te bułeczki idealnie się nadają. Słodyczy nadaje im śmietana i mascarpone, nie zawierają cukru a pomarańcza nadaje im ciekawego smaku. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem lub dżemem. Składniki: 2 szklanki mąki 50 g masła 120 ml śmietany 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy sok z polówki pomarańczy
Delusional Trinesmaku przypomina domowy biszkopt. Nie jest ani za suchy ani za bardzo nawilżony. Składniki: * 1 paczka gotowego spodu tortowego * 250 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * cukier puder do smaku * owoce do dekoracji- u mnie było truskawki, kiwi, banany i borówki amerykańskie Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder (ilość według upodobania
Zrób to smaczniepszennej+1 czubata łyżka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone cukier według własnego smaku Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników. Polewa 100 g mlecznej czekolady 100 g śmietany kremówki
O kuchni z uczuciembeza: 6 białek w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru (1,5 szklanki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli 8 daktyli krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 150 g kajmaku 1/2 szklanki orzechów włoskich 10 daktyli kakao do dekoracji Jako pierwszą pieczemy bezę, najlepiej dzień wcześniej. Na papierze(...)całą noc). Jeśli beza w trakcie pieczenia popękała, nie martw się to znak, że na pewno się udała. Pora na przygotowanie kremu. Orzechy i daktyle siekamy na małe kawałki. Mascarpone mieszamy z masą kajmakową i miksujemy na jednolitą masę. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietankę dodajemy do masy kajmakowej
KuchcikoweLoveleniwą niedzielę. Zrobiłam deser, który nazwałam Pavlową, bo jego smak kojarzy mi się z tą znaną bezą. Jest pyszny. Polecam do spróbowania. Składniki: • 200 ml śmietany 36% • 100 g mascarpone • cukier waniliowy • duża garść mieszanych orzechów • 100 g herbatników • 100 g frużeliny jagodowej • 50 g bezików Sposób przygotowania: 1. Śmietankę kremową ubić na krem z cukrem waniliowym i połączyć(...)mascarpone. Odstawić w chłodne miejsce. Jeśli wolicie słodszy krem, dodajcie dodatkowo do śmietany podczas ubijania 1 łyżkę cukru pudru. 2. Przygotować szklaneczki lub pucharki. 3. Na dno każdej szklaneczki wsypać pokruszone dość drobno herbatniki. Można je zastąpić biszkoptami – jeśli wolimy. 4. Orzechy posiekać, rozsypać na ciasteczkach. 5. Do każdej szklaneczki rozłożyć porcję kremu śmietanowego pomieszanego z pokruszonymi bezikami. 6. Wierzch
W mojej kuchniminut w 170 stopniach .Zaraz po upieczeniu zwijamy ją ,jeszcze gorącą w rulon ,razem z papierem. Odkładamy na 0,5 godziny. Krem: 100 ml śmietany kremówki 5 łyżek sera mascarpone 100 g białej czekolady,rozpuścić ,przestudzić Śmietanę ubijamy na sztywną pianę,ale nie za długo . Dodajemy po łyżce serek mascarpone i ubijamy do połączenia się masy .Na koniec czekoladę ,mieszamy
Ladylaura.słodycze. Spód: 250 g herbatników kakaowych 120 g masła 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 700 g twarogu sernikowego ( z wiaderka) 150 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietany 30% 200 g batonów mars 100 g batoników Kinder 0,5 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 6 łyżek śmietany 30% Polewa(...)lodówki na 30 minut. Masa serowa: W garnku podgrzewamy mleko, rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy aby przestygła. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę oraz serek mascarpone. Na końcu wlewamy mleko z żelatyną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w drobne kawałki, łączymy z masą mieszając łyżką. Przekładamy na schłodzony spód, wygładzamy wierzch. Wstawiamy do lodówki
VioletoweKucharzeniebiałek temp. pokojowa 450 g cukru drobnego 1,5 łyżeczka maki ziemniaczanej i octu winnego lub soku z cytryny na krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone kilka łyżek mleka skondensowanego w tubce 2-3 łyżki cukru pudru dowolne owoce Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier ,mąkę i ocet.Rozsmarowujemy na papierze do pieczenia dwa koła(...)180C z termoobiegiem nagrzać , wstawić i piec 5 min po tym czasie obniżyć do 140 C i piec 90 min, ostudzić bezy. Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i mascarpone porcjami,na końcu mleko z tubki do smaku.Kremem przekładamy bezy dajemy do środka owoce i na wierzch możemy również posmarować resztą kremu i posypać owocami Gotowe-Smacznego
Swojskie jedzonkozajmuje dosłownie 15 minut. Chociaż należy doliczyć odpowiednio wcześniejsze rozpuszczenie galaretek… Wyszło coś na kształt sernika na zimno w formie pojedynczych deserków. Bardzo udany eksperyment:-) Składniki: 500 g serka mascarpone - duży kubek 1 kubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml 1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki 2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych Owoce – np. borówki(...)dodać do niej cukier puder – można użyć odrobinę więcej lub mniej śmietany, ale nie może być chudsza niż 30%. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać serek mascarpone dalej miksując do momentu, kiedy śmietana i serek połączą się w jednolitą masę. W tym momencie można dorzucić owoce i dalej zmiksować. Ja wrzuciłam borówki, którym nic się nie stało
Ze smakiem bez glutenuSernik przygotowuje się bardzo szybko. Smakuje świetnie. Będzie idealny, aby uczcić ważne okazje. Polecam. Składniki: • 150 g ciasteczek digestive • 50 g miękkiego masła • 1 kg twarogu sernikowego • 250 g mascarpone • 1 szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy(...)zmiksować pokruszone ciasteczka i miękkie masło. Powinniśmy otrzymać konsystencję mokrego piasku. 3. Wyłożyć na dno formy, ugnieść i wstawić do lodówki. 4. W misie zmiksować twaróg sernikowy, dodając serek mascarpone. 5. Wsypać cukier, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy na jednolitą masę. 6. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Masa sernikowa powinna być jednolita
W mojej kuchnimasła 275g cukru trzcinowego 165g cukru białego 125ml oleju rzepakowego 4 jajka 280g mąki tortowej 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Masa jagodowa: 250ml słodkiej śmietanki 30% 2 opakowania mrożonych jagód leśnych ½ szklanki cukru kryształu 2 galaretki o smaku owoców leśnych Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 3 krążki. Krem śmietankowy Schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie dodajemy cukier puder, mascarpone i miksujemy przez chwilkę na wolnych obrotach. Masa jagodowa Do garnka (najlepiej z dnem, do którego nic nam nie przywiera) przekładamy owoce mrożone oraz cukier. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy
Kuchnia w czekoladzieBiszkopt:* 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej T500 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 750 ml śmietanki 30% Mlekoma 500 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki cukru pudru Poncz: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 3 galaretki cytrynowe 1,2 l wrzątku(...)smarujemy sokiem z cytryny by ściemniały. Układamy na całej powierzchni biszkoptu. Zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do całkowitego stężenia na około 2-3 godziny do lodówki. Krem śmietankowy: Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować na sztywno. 3/4 części kremu rozsmarować na galaretce, przykryć biszkoptem, napączować biszkopt, rozsmarować resztę kremu i obficie posypać czekoladową posypką. Gotowe
Ala piecze i gotujesłoika. Przechowujemy w lodówce. Do gotowego, zimnego kremu dodajemy kilka łyżek kremu śmietanowego, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Wtedy wyjdzie nam masa pomarańczowa. Składniki na krem śmietanowy: 500 gram mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy, aż masa osiągnie zadowalającą
Życie zaczyna się w kuchni