z mascarpone - 5500 przepisów (strona:163/367)

Ciasto cytrynowe z borówkami 216

trzcinowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 średnich jajek skórka otarta z całej cytryny sok wyciśnięty z połowy cytryny Krem: 100 g mascarpone 100 g kremowego serka (np. Milandia, Almette, Bieluch, Philadelphia) ok. 1/3 szklanki cukru pudru (lub ciut więcej) świeże borówki opcjonalnie: skórka cytrynowa, mięta, jadalne kwiaty listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)dodajemy sok i skórkę z cytryny (wyszorowanej w ciepłej wodzie i przelanej wrzątkiem). Przelewamy do przygotowanej wcześniej do formy. Pieczemy ok. 35-40 minut w 170°C. Przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy mikserem z kremowym serkiem dodając cukier puder. Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. Próbujemy czy masa jest odpowiednio słodka (serki w zależności od firmy różnią się rodzajem słoności

Poezja smaku
Torcik czekoladowy z granatem 187

może być inaczej gdy na warstwę delikatnych słomek ptysiowych wyłoży się kremową masę serową w dwóch smakach, a całość posypie chrupiącymi ziarenkami granata :) Składniki: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka 1 tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej) opakowanie słomki ptysiowej z cynamonem Brześć granat Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w kąpieli(...)wodnej, czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli. Zimną śmietanę ubijamy, gdy będzie już gęsta dodajemy mascarpone i miksujemy by pozbyć się grudek, wlewamy żelatynę mieszamy całość dokładnie. Masę dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Dno tortownicy (26cm) wykładamy równą warstwą słomki ptysiowej, na słomce rozsmarowujemy biały krem, na nim krem czekoladowy i całość posypujemy granatem. Odstawiamy

Cynamonowe szczęście
Bułeczki z mascarpone z pomarańczą 114

Jeżeli lubicie słodkie śniadania, to te bułeczki idealnie się nadają. Słodyczy nadaje im śmietana i mascarpone, nie zawierają cukru a pomarańcza nadaje im ciekawego smaku. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem lub dżemem.  Składniki: 2 szklanki mąki 50 g masła 120 ml śmietany 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki otartej skórki  z pomarańczy sok z polówki pomarańczy

Delusional Trine
SZYBKI TORCIK Z OWOCAMI (NA GOTOWYM SPODZIE TORTOWYM) 288

smaku przypomina domowy biszkopt. Nie jest ani za suchy ani za bardzo nawilżony. Składniki: * 1 paczka gotowego spodu tortowego * 250 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * cukier puder do smaku * owoce do dekoracji- u mnie było truskawki, kiwi, banany i borówki amerykańskie Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder (ilość według upodobania

Zrób to smacznie
Babka z kremem i truskawkami 103

pszennej+1 czubata łyżka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone cukier według własnego smaku Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników. Polewa 100 g mlecznej czekolady 100 g śmietany kremówki

O kuchni z uczuciem
TORT BEZOWY DACQUOISE 337

beza: 6 białek w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru (1,5 szklanki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli 8 daktyli krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 150 g kajmaku 1/2 szklanki orzechów włoskich 10 daktyli kakao do dekoracji Jako pierwszą pieczemy bezę, najlepiej dzień wcześniej. Na papierze(...)całą noc). Jeśli beza w trakcie pieczenia popękała, nie martw się to znak, że na pewno się udała. Pora na przygotowanie kremu. Orzechy i daktyle siekamy na małe kawałki. Mascarpone mieszamy z masą kajmakową i miksujemy na jednolitą masę. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietankę dodajemy do masy kajmakowej

KuchcikoweLove
Deser Pavlowa wg Aleex 134

leniwą niedzielę. Zrobiłam deser, który nazwałam Pavlową, bo jego smak kojarzy mi się z tą znaną bezą. Jest pyszny. Polecam do spróbowania. Składniki: • 200 ml śmietany 36% • 100 g mascarpone • cukier waniliowy • duża garść mieszanych orzechów • 100 g herbatników • 100 g frużeliny jagodowej • 50 g bezików Sposób przygotowania: 1. Śmietankę kremową ubić na krem z cukrem waniliowym i połączyć(...)mascarpone. Odstawić w chłodne miejsce. Jeśli wolicie słodszy krem, dodajcie dodatkowo do śmietany podczas ubijania 1 łyżkę cukru pudru. 2. Przygotować szklaneczki lub pucharki. 3. Na dno każdej szklaneczki wsypać pokruszone dość drobno herbatniki. Można je zastąpić biszkoptami – jeśli wolimy. 4. Orzechy posiekać, rozsypać na ciasteczkach. 5. Do każdej szklaneczki rozłożyć porcję kremu śmietanowego pomieszanego z pokruszonymi bezikami. 6. Wierzch

W mojej kuchni
Rolada z kremem . 202

minut w 170 stopniach .Zaraz po upieczeniu zwijamy ją ,jeszcze gorącą w rulon ,razem z papierem. Odkładamy na 0,5 godziny. Krem: 100 ml śmietany kremówki 5 łyżek sera mascarpone 100 g białej czekolady,rozpuścić ,przestudzić Śmietanę ubijamy na sztywną pianę,ale nie za długo . Dodajemy po łyżce serek mascarpone i ubijamy do połączenia się masy .Na koniec czekoladę ,mieszamy

Ladylaura.
Sernik Mars na zimno 1638

słodycze. Spód: 250 g herbatników kakaowych 120 g masła 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 700 g twarogu sernikowego ( z wiaderka) 150 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietany 30% 200 g batonów mars 100 g batoników Kinder 0,5 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 6 łyżek śmietany 30% Polewa(...)lodówki na 30 minut. Masa serowa: W garnku podgrzewamy mleko, rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy aby przestygła. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę oraz serek mascarpone. Na końcu wlewamy mleko z żelatyną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy  w drobne kawałki, łączymy z masą mieszając łyżką. Przekładamy na schłodzony spód, wygładzamy wierzch. Wstawiamy do lodówki

VioletoweKucharzenie
Tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone 223

białek temp. pokojowa 450 g cukru drobnego 1,5 łyżeczka maki ziemniaczanej i octu winnego lub soku z cytryny  na krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone kilka łyżek mleka skondensowanego w tubce 2-3 łyżki cukru pudru dowolne owoce  Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier ,mąkę i ocet.Rozsmarowujemy na papierze do pieczenia dwa koła(...)180C z termoobiegiem nagrzać , wstawić i piec 5 min po tym czasie obniżyć do 140 C i piec 90 min, ostudzić bezy. Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i mascarpone porcjami,na końcu mleko z tubki do smaku.Kremem przekładamy bezy dajemy do środka owoce i na wierzch możemy również posmarować resztą kremu i posypać owocami Gotowe-Smacznego

Swojskie jedzonko
Szybki deser z mascarpone, galaretką i owocami 184

zajmuje dosłownie 15 minut. Chociaż należy doliczyć odpowiednio wcześniejsze rozpuszczenie galaretek… Wyszło coś na kształt sernika na zimno w formie pojedynczych deserków. Bardzo udany eksperyment:-) Składniki: 500 g serka mascarpone - duży kubek 1 kubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml 1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki 2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych Owoce – np. borówki(...)dodać do niej cukier puder – można użyć odrobinę więcej lub mniej śmietany, ale nie może być chudsza niż 30%. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać serek mascarpone dalej miksując do momentu, kiedy śmietana i serek połączą się w jednolitą masę. W tym momencie można dorzucić owoce i dalej zmiksować. Ja wrzuciłam borówki, którym nic się nie stało

Ze smakiem bez glutenu
Błyskawiczny sernik wg Aleex 202

Sernik przygotowuje się bardzo szybko. Smakuje świetnie. Będzie idealny, aby uczcić ważne okazje. Polecam. Składniki: • 150 g ciasteczek digestive • 50 g miękkiego masła • 1 kg twarogu sernikowego • 250 g mascarpone • 1 szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy(...)zmiksować pokruszone ciasteczka i miękkie masło. Powinniśmy otrzymać konsystencję mokrego piasku. 3. Wyłożyć na dno formy, ugnieść i wstawić do lodówki. 4. W misie zmiksować twaróg sernikowy, dodając serek mascarpone. 5. Wsypać cukier, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy na jednolitą masę. 6. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Masa sernikowa powinna być jednolita

W mojej kuchni
Leśny tort czekoladdowy 162

masła 275g cukru trzcinowego 165g cukru białego 125ml oleju rzepakowego 4 jajka 280g mąki tortowej 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Masa jagodowa: 250ml słodkiej śmietanki 30% 2 opakowania mrożonych jagód leśnych ½ szklanki cukru kryształu 2 galaretki o smaku owoców leśnych Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 3 krążki.   Krem śmietankowy Schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie dodajemy cukier puder, mascarpone i miksujemy przez chwilkę na wolnych obrotach. Masa jagodowa Do garnka (najlepiej z dnem, do którego nic nam nie przywiera) przekładamy owoce mrożone oraz cukier. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto jamajka 539

Biszkopt:* 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej T500 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 750 ml śmietanki 30% Mlekoma 500 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki cukru pudru Poncz: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 3 galaretki cytrynowe 1,2 l wrzątku(...)smarujemy sokiem z cytryny by ściemniały. Układamy na całej powierzchni biszkoptu. Zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do całkowitego stężenia na około 2-3 godziny do lodówki. Krem śmietankowy: Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować na sztywno. 3/4 części kremu rozsmarować na galaretce, przykryć biszkoptem, napączować biszkopt, rozsmarować resztę kremu i obficie posypać czekoladową posypką. Gotowe

Ala piecze i gotuje
Cukierkowy tort - 3 urodziny Jasia 168

słoika. Przechowujemy w lodówce. Do gotowego, zimnego kremu dodajemy kilka łyżek kremu śmietanowego, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Wtedy wyjdzie nam masa pomarańczowa. Składniki na krem śmietanowy: 500 gram mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy, aż masa osiągnie zadowalającą

Życie zaczyna się w kuchni