dobrej jakości) 2 wafelki mleczne Lusette 4 większe, okrągłe biszkopty 1 łyżka oleju Lody: 600ml śmietanki 2 żółtka 1 tabliczka dobrej białej czekolady 3 łyżki cukru trzcinowego 250g serka mascarpone 1 laska wanilii 2 dojrzałe banany Kruszonka: 50g masła 82% 75g mąki tortowej 1 łyżka cukru pudru 4 krople olejku maślanego (lub waniliowego) Ponadto: ok 4 łyżki pestek granatu(...)Mieszankę wlewamy do gotującej się śmietanki i mieszamy jeszcze przez chwilę na małym gazie. Gdy zacznie gęstnieć zestawiamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy to nastąpi- mieszamy z serkiem mascarpone, dzielimy na dwie części i dodajemy do jednej ziarna z całej wanilii, a do drugiej zmiksowane banany. Lody chłodzimy w zamrażarce, pamiętając by min. raz na godzinę je przemieszać, dzięki
Kuchnia w czekoladziepierwszego kęsa. Deser który choć ma milion kalorii ciężko mu się oprzeć. Gwarantuję że smakuje jak wygląda. Składniki: 400 ml słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli zielonej himalajskiej, może być morska 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 3 wafelki mleczne Lusette Sos czekoladowo-jeżynowy(...)drobno palcami. Masa: Jajka oddzielam osobno białka i żółtka. Żółtka ubijam na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączę z serkiem mascarpone miksuję na puszysto, wlewam ubite żółtka, delikatnie mieszam aby nie utracić struktury piany a następnie mieszam z białkami. Do masy śmietanowo jajecznej wsypuję pokruszone orzechy
Wanilia i Kardamontortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem truskawkowy 350 g truskawek 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 400 g sera mascarpone 300 ml śmietanki kremowej 36% 3-4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 250 g truskawek 2 łyżki cukru 1/2 galaretki truskawkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej 460 g masła(...)gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami. Mus truskawkowy Truskawki blendujemy na gładki mus, dodajemy cukier i podgrzewamy. Doprowadzamy mus do wrzenia, zdejmujemy z palnika
Wędrówki po kuchniochotę na coś pysznego do kawy :) przygotowanie nikomu nie powinno sprawić kłopotu, za to efekt końcowy sprawi mnóstwo radości z jedzenia! Składniki: 1 duży blat ciasta francuskiego 750 g mascarpone 2 wafelki Lusette nugatowe 2 wafelki Lusette cappuccino 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 łyżka cukru + kakao lub kawa zbożowa i czekoladowe płatki do obsypania Sposób przygotowania(...)wafelkowa: Wafelki Lusette łamiemy w drobne kawałki i przekładamy do rondelka wraz z cukrem. Podgrzewamy nad kąpielą wodną, by je rozpuścić, jednocześnie cały czas mieszamy i rozgniatamy na miazgę. Mascarpone krótko miksujemy, dodajemy przestudzoną masę wafelkową, kakao i kawę zbożową. Miksujemy do połączenia składników. Wykonanie: Na papierze do pieczenia kładziemy jeden upieczony blat ciasta francuskiego, smarujemy warstwę kremu, przykładamy drugim
Kolorowy Przepisownikksylitolu Kłos -Pol 3 jajka niepełna szklanka oleju 300 g mąki tortowej typ 500 Kłos-Pol 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki ksylitolu Kłos Pol poziomki 3 garście Truskawki w żelu: 300 g truskawek 30 g wody 30 g cukru 5 g skrobi kukurydzianej( może być ziemniaczana też(...)minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam go na dwa blaty, a górę ścięłam( skruszyłam w palcach, miałam gotowy mech). Krem: Śmietanę ubiłam z ksylitolem i dodałam serek mascarpone. Krem przełożyłam( połowę) na blat biszkopta. Na krem wyłożyłam truskawki w żelu i przykryłam biszkoptem. Resztą kremu wysmarowałam górę i boki.Obsypałam " mchem" i posypałam poziomkami. Ciasto rewelacja
Różowa kuchniapapierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500 ml śmietanki 36%, 400g serka mascarpone, 4 czubate łyżki cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się
Z miłości do słodkościjednak przepis bo jest mega prosty i przede wszystkim bardzo smaczny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 2 wiśniowe galaretki * szklanka kompotu wiśniowego * 450g wiśni * 400ml kremówki * 200g mascarpone * cukier puder * pół tabliczki czekolady Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wymieszać z kompotem oraz wiśniami i wylać na biszkopt. Przykryć drugą połową ciasta(...)Kremówkę ubić z mascarpone i łyżką cukru pudru. Wyłożyć na biszkopt. Całość posypać startą czekoladą. Torcik schłodzić
Magiczne Życie Martyłyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny Skórka otarta z jednej cytryny Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki kremu lemon curd Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do przygotowania babeczek muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. W misie ubić na puszystą pianę(...)pieczeniu góra dół w 180*c. Najlepiej przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy są upieczone. Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej. Krem: Schłodzoną śmietanę wymieszać z mascarpone i pudrem zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd, zmiksować krótko. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, udekorować babeczki dowolnie. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamontort, którego słodycz przełamałam konfiturą z czarnej porzeczki. Biszkopt przygotowałam na bazie mielonych orzechów włoskich oraz kawy rozpuszczalnej. Krem jest bardzo prosty bo jest to zmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu, jak i do dekoracji tortu. Batoniki o smaku kawowym świetnie komponują się(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 90 gram cukru 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki należy podwoić i upiec dwa biszkopty! Krem orzechowy: 500 gram mascarpone 5 czubatych łyżek masła orzechowego 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 5-6 batoników marki Lusette o smaku Capuccino oraz
Mango Papajałyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 90 g czekolady mlecznej (tabliczka) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - krem czekoladowy ok. 200 ml śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru - polewa: 3 łyżki śmietanki 36% 90 g białej czekolady (tabliczka) 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka(...)patyczka". Wyjmujemy ciasto z piekarnika i po 15 minutach, za pomocą nitki przekrawamy na 2 części. Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywną masę - pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, cukier puder i kakao i ubijamy (na małych obrotach) do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały krem kładziemy między biszkoptami. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - ja zagotowałam w garnku wodę, na garnek
Alutka-Gotujewmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone frużelina malinowa Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. Krem czekoladowy: 200 ml kremówki 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę
Domowa cukiernia Ewybudyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, wystudzić. Krem śmietankowy: 675 ml śmietanki kremówki 36% 125 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietankę i mascarpone przełożyć do miski, zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodać cukier i wmieszać w masę na małych obrotach miksera. Dodatkowo: 400 g masy marcepanowej
kulinarnyswiatdomiczekoladowych ciastek z dziurką, 50 g roztopionego masła, 2 łyżki gorzkiego kakao Masa serowa: 500 g gęstego twarogu sernikowego, 500 g serka mascarpone, 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej, 1 i 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego, 1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%, 2 łyżki(...)małe formy keksowe (lub jedną blaszkę) i napełnić je wrzącą wodą z czajnika (do około 2/3 wysokości). Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka (starać się nie napowietrzać masy). Śmietankę podgrzać
Państwo Wojtczuk gotująstole Składniki: Spód: 190 g ciasteczek (np. typu Pieguski z czekoladą, ), 50 g masła, 1 łyżka gorzkiego kakao Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu, 500 g mascarpone, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 jajek oraz na wierzch masy serowej: 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego(...)dół bez termoobiegu). Masa serowa: Zacząć od przygotowania sera, który należy przepuścić przez maszynkę lub utłuc tłuczkiem do kartofli (ja tak zrobiłam z czystego lenistwa). Następnie do misy włożyć mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1-2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując
Państwo Wojtczuk gotująniestety bez wiśni, które ja uwielbiam, ale córa owoców w torcie nie toleruje. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Masa: 500 g mascarpone (temp. pokojowa), 200 g czekolady deserowej (ciemnej), 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej), 1/3 szklanki cukru pudru. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy(...)blaty. Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Mus czekoladowy: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając
Państwo Wojtczuk gotują