przygotowanej formy i piec około 45 minut lub dłużej -do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na połowę. Krem kawowy 300 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (nie granulowanej -powinna być zmielona na proszek) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Śmietanę kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej kawę razem z wanilią. Schłodzić(...)schłodzonej masy dodać mascarpone i cukier puder - ubić aż uzyskamy konsystencję stabilnego kremu. Przełożyć ciasto kremem, oraz posmarować wierzch torciku. Udekorować według uznania. Udekorowałam rozpuszczoną czekoladą, białą i ciemną. Przelałam osobno każdą do rękawa cukierniczego (użyłam jednorazowych plastykowych woreczków) Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktemu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy części. Krem kajmakowy 1 puszka (ok 400 gram)masy kajmakowej (zwanej też toffi, dulce de leche lub masą krówkową) 500 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki Wszystkie produkty powinny być schłodzone. Wszystko razem zmiksować na gęsty jedwabisty i stabilny krem. Do nasączenia biszkoptu użyłam 3 kieliszki wódki 1/2 szklanki syropu gruszkowego(...)kilka kropel ekstraktu migdałowego Krem migdałowy do zrobienia ozdób 150 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru kilka kropel ekstraktu migdałowego Kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej zróbcie chipsy gruszkowe. Gruszki powinny być jędrne. Pokrójcie gruszki na cieniutkie plasterki (użyłam do tego celu mandoliny do warzyw) Pokrojone plasterki ułożyć na papierze do pieczenia i obsypać cukrem
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKolejna ciekawa propozycja ze szpinakiem z kuchni babci Stasi. Składniki: 1 opakowanie wafli 2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego 25 dag. sera mascarpone 2 łyżki masła klarowanego pieprz biały , sól 6 ząbków czosnku 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Rozmrażamy szpinak, odsączamy na sicie, podsmażamy na maśle, dodajemy zmiażdżony czosnek, mascarpone i przyprawiamy
Z notatnikagotowej masy krówkowej lub dulce de leche 3-4 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 250 g śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez min. 10 godzin) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) starta na tarce deserowa lub gorzka czekolada albo kakao do posypania Banany obrać pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny(...)Masę krówkową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie. Schłodzić przez godzinę. Na masie rozłożyć plasterki bananów. Kremówkę i mascarpone przełożyć do masy miksera. Miksować na niewielkich obrotach aż się połączą, następnie ubić na sztywno. Śmietanę rozłożyć na bananach posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego
Pełny talerzszklanka mąki pszennej 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia zielony barwnik spożywczy na krem: 330 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 300 g konfitury malinowej 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 150 g czekolady deserowej kwiatki z opłatka 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Robienie tortu najlepiej zacząć od przygotowania płotka z czekolady. Czekoladę(...)później będziemy je kruszyć). Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na trzy blaty. Nasączyć je herbatą. Zielony biszkopt pokruszyć drobno. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać mascarpone i ubijać aż masa z powrotem zgęstnieje. Dodać 3 łyżki konfitury z malin. Na paterze ułożyć dolny biszkopt i zapiąć wokół niego obręcz. Posmarować połową pozostałej konfitury i wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaolej. Wbić jajko, dodać olejek migdałowy i wsypać cukier. Wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej masy.W osobnej miseczce umieścić serek mascarpone, wymieszać z masłem orzechowym i cynamonem. Foremkę ze specjalnymi otworami wysmarować tłuszczem. Dać łyżkę ciasta do każdego otworu. Następnie dołożyć nadzienie z mascarpone i zakryć kolejną porcją ciasta. Można też
kuchniabellissima.wordpress.comcukru , łyżeczka proszku do pieczenia * biszkopt ciemny - 3 jajka, 3/4 szklanki mą ki pszennej, 1/3 szklanki kak ao, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia * 500ml śmietany kremówki * 250g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * dżem morelowy * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * 3 łyżki cukru * czekoladowe ozdoby do dekoracji * ganache : 100ml śmietany kremówki, 2 00g gorzkiej(...)Podobnie przygotować ciemny biszkopt. Każdy przekroić na 3 blaty. W rzątek wymieszać z cukrem i s okiem z cytryny. Namaczać biszkopty. Każdy przekładać dżemem i kremem z kremówki i mascarpone z cukrem pudrem. Na zmianę jasny i ciemny blat. Cały tort pokryć kremem i odłożyć na godzinę do lodówki. Przygotować polewę, przestud zić i oblać boki. Ciasto schło dzić
Magiczne Życie Martytortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g cukru 300 ml oleju 1 łyżka olejku wanilinowego 350 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru ziarenka z owocu granatu (1 sztuka) Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odsączamy maksymalnie z wody. Jeżeli jest potrzeba odprowadzamy wodę smażąc(...)pozbywając go stożka. Następnie pozostałą równą już część dzielimy wzdłuż na połowę tworząc tym samym dwa proste okrągłe blaty i jeden stożek. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy porcjami mascarpone, a następnie gdy połączą się nam składniki dodajemy powoli sok z cytryny i 1-2 łyżeczek cukru pudru. Mając gotowy krem i blaty składamy ciasto: 1 BLAT + KREM
W Moim Magicznym Domupieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 500 ml śmietany 36%, 250g serka mascarpone, puszka brzoskwiń (800g), 100g solonych orzeszków ziemnych, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki cukru pudru. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i serka mascarpone. Dodać
Z miłości do słodkościkakao 2 łyżki mleka (najlepiej roślinnego) lub wody Olej/masło do wysmarowania tortownicy Dowolna mąka do obsypania tortownicy Dekoracja: 1 puszka mleczka kokosowego (stała część) 1/2 opakowania serka mascarpone (ok. 130g) Opcjonalnie jakieś słodzidło - miód, stewia, ksylitol, cukier kokosowy/trzcinowy Barwniki: niebieski, czarny Ciasteczko/ciasteczka (może być domowe owsiane lub sklepowe) Przygotowanie: Jajka ubijamy przez 5 min. z cukrem. Następnie dodajemy kakao(...)masy i ponownie miksujemy. Przekładamy masę do posmarowanej odrobiną dowolnego oleju lub masła formy obsypanej dowolną mąką. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Mleczko kokosowe ubijamy z serkiem mascarpone i opcjonalnie ze słodzidłem. Odkładamy część masy do mniejszej miseczki - na oczy i usta. Do większej części dodajemy barwnik niebieski i ubijamy. Do szprycy nakładamy masę i robimy "włosy
Czarnawisienkałyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 150 ml mleka Czekoladowy krem: 100 gram mlecznej czekolady 200 gram mascarpone 2 łyżki cukru pudru kuleczki do dekoracji Masło rozpuszczam i studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową. Jajka, mleko i masło mieszam(...)mieszam. Surowe ciasto przelewam do foremek na muffiny i piekę babeczki przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Babeczki studzę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i cukrem pudrem. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję nim babeczki. Posypuję kolorowymi posypkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapodłogę z wysokości 40 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 300 ml śmietanki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych Śmietanka kokosowa: co najmniej 2 dni wcześniej mleko kokosowe w puszce wstawiamy do lodówki. Po tym czasie delikatnie otwieramy mleko, śmietankę zbieramy łyżką a oddzieloną wodę(...)dodajemy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, następnie dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia do schłodzonego sosu dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach do otrzymania gęstego kremu, dodajemy wiórki i jeszcze chwilkę mieszamy. Dodatkowo: 75 g płatków migdałów 30 g wiórków kokosowych pralinki Raffaello Płatki migdałów, przesmażyć
kulinarnyswiatdomiłyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Frużelina malinowa 300 g malin * 4 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny spożywczej Krem waniliowy 300 ml śmietany kremówki 200 g mascarpone 50 g raspberry flavoured fudge ** 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Ciasto Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito i odstawiamy(...)wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny. Krem waniliowy Do śmietany dodajemy pastę waniliową, cukier i ubijamy na sztywną, puszystą masę. Śmietanę łączymy z mascarpone i dodajemy groszki malinowe. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Ciasto chłodzimy w lodówce. * użyłam mrożonych malin ** są to miękkie, słodko -kwaskowe, bardzo
Wędrówki po kuchnismakował! Składniki : * dwa biszkopty z tego przepisu - jeden z 6 jajek i jeden z 3 czyli z połowy składników * słoik dżemu wiśniowego * 800ml śmietany kremówki * 250g serka mascarpone * 4 łyżki cukru pudru * polewa -300g cukru, 200g mleka skondensowanego słodzonego, 7150ml wody, 2 łyżki żelatyny, 120l wody, 300g białej czekolady * zielony i pomarańczowy barwnik sp ożywczy(...)czekoladowe literki oraz ozdoby na tort Przygotowanie : Każdy biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Nało ż yć trochę kr emu na dżem. Tak samo przyg otować drugi blat. Na trzeci na łożyć tylko krem. Wyrównać dobrze cały tort i na pó ł godziny wstawić do zamrażarki. Tak przygotować drugi
Magiczne Życie Martywkładką owocową. Fantastyczne. Oczywiście zrobię też galaretę na słono niebawem. Też dzięki tym pojemniczkom będzie wyglądała czadowo Składniki: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka kiwi 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny 200 ml śmietany 30% 3 truskawki 1 kiwi Galaretki przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Wystudziłam. Gdy były chłodne i zaczęły tężeć na dno foremek(...)kilka truskawek na prośbę synka Zalałam galaretkami o smaku takim jak owoce. Wstawiłam na 30 minut do zamrażalnika. Śmietanę przelałam do miski, zmiksowałam. Dodałam cukier puder i serek mascarpone. Miksowałam dalej dodając wąskim strumieniem żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody. Wyjęłam galaretki z owocami i nałożyłam na nie śmietanowy ser. Umieściłam z powrotem w zamrażalniku na 30 minut
MojaQchnia.pl