ubijać jeszcze przez kolejne 2 minuty, aż powstanie gęsty krem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Schłodzić. Masa śmietanowa: 150 g śmietanki 30%, 2 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, starta czekolada do dekoracji. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w raz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Masę rozsmarować
Z miłości do słodkościtabliczki gorzkiej czekolady (ok. 300 g) 1 kostka masła 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 1 szklanka śmietanki 36% albo 42% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szklanka orzechów ziemnych (bez soli) 1 garść śliwek suszonych Wykonanie: Czekoladę kruszycie i razem z masłem rozpuszczacie w kąpieli wodnej, a następnie studzicie. Jajka ubijacie(...)potem jeszcze 10 minut w 180. Orzechy rozdrabniacie w blenderze. Kilka całych i ze dwie łyżki rozdrobnionych możecie zostawić do dekoracji. Śmietanę ubijacie mikserem, dodajecie cukier puder, serek mascarpone, cały czas miksując. Dodajecie zmielone orzechy. Mieszacie i wykładacie na ostudzone ciasto. Posypujecie odłożonymi orzechami, pokrojonymi śliwkami i jecie, patrząc na swoją piękną kuchnię
GRUBY WAŁEKporzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień. Składniki na kwadratową formę 25x25 cm. Masa śmietankowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 6 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanka gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 2 pełne szklanki czarnych porzeczek Poltino Galaretka: - 2 galaretki porzeczkowe - 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody(...)rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy ale tak żeby nam nie stężała, trzeba często do niej zaglądać. 3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy do połączenia się składników. 4. Porzeczki rozdrabniamy blenderem i dodajemy do masy śmietankowej, a na końcu wlewamy przestudzoną żelatynę i gotową masę przekładamy na spód z ciemnych
Apetyczna babeczkapieczenia 5 jajek 3 krople aromatu pomarańczowego 1 galaretka truskawkowa 2 słoiczki konfitury truskawkowej Łowicz krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 200 g serka mascarpone 1 czubata łyżeczka żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie(...)zastygnie. krem: Żelatyną rozrabiamy w ciepłej wodzie (ilość taka, aby pokryła żelatynę) i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. Mascarpone miksujemy, a kiedy zrobi się puszyste łączymy partiami z ubitą śmietaną. Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy Wykonanie: Roladę kroimy w plastry ok. 1 cm grubości i układamy
Bon appetit mon amieMiękkie trufle z serka mascarpone, mlecznej czekolady i ekspandowanej kaszy jaglanej otulone delikatnym pyłkiem ciasteczkowym. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. 250 g serka mascarpone 100 g kaszy jaglanej ekspandowanej 2 łyżki spirytusu 1 łyżka ekstraktu migdałowego 3 tabliczki czekolady mlecznej 1 opakowanie herbatników kakaowych (10 szt.) Czekoladę
Krokusowy Domblogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą
mojewypiekiinietylkomanny błyskawicznej 25 dag masła 14 sztuk podłużnych biszkoptów 150 ml naparu z rozpuszczalnej kawy Warstwa śmietanowa: 350 ml śmietany 30% 1 śmietan fix lub 2 łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Gorzkie kakao do oprószenia Przygotowanie: Miodowe blaty: Mąkę przesiać na stolnicę lub silikonową matę do wypieków, wymieszać z sodą, cukrem oraz kawałkami masła, dodać miód(...)puch, dodawać po łyżce zimną masę grysikową , przygotować gęsty krem. Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix ewentualnie ser mascarpone, zmiksować. Na jednym miodowym blacie wyłożyć połowę masy grysikowej, biszkopty maczać w zimnym naparze z kawy, ułożyć na kremie, przykryć resztą kremu docisnąć drugim miodowym blatem. Wykładamy warstwę śmietanową, oprószamy
Wanilia i KardamonCzekoladowy sernik na zimno Dzisiaj polecam czekoladowy sernik na zimno z serkiem mascarpone. Jest delikatny, pyszny i…. Sami spróbujecie jaki jest pyszny. Czekoladowy sernik na zimno Składniki: 150 g pokruszonych ciastek waniliowych (ja miałam biszkopty herbatniki) 90g roztopionego masła 1 żelatyna deserowa 120ml gorącej wody 100g mlecznej czekolady 750 g serka mascarpone 250 ml śmietanki krem
Pomysłowa kuchniamąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy: 330 ml śmietanki 30% 100 gorzkiej czekoladowy (użyłam gorzkiej 70% z nutą pomarańczy) duża łyżka serka mascarpone dodatkowo: maliny sparzona, wyszorowana i pokrojona pomarańcza opcjonalnie mini bezy opcjonalnie starta czekolada Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko(...)pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy mus. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone oraz przestudzoną czekoladę i dalej miksujemy, ale na mniejszych obrotach. Gdy składniki dobrze się polączą, mus przekładamy na […] Artykuł Tarta z musem czekoladowym, malinami i pomarańczą pochodzi z serwisu
Mienta blogczekolady gorzkiej lub deserowej, posiekanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady - gorzkiej, deserowej lub pół na pół z mleczną 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone cukier puder do smaku - opcjonalnie Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kremu . Czekoladę posiekać. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia, ale nie dopuścić(...)prawie do samych ich brzegów. Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia. Dekoracja babeczek: Schłodzony serek mascarpone przełożyć do naczynia i krótko go zmiksować ( aby był bardziej gładki ). Do serka dodać schłodzony sos czekoladowy i ubić razem do otrzymania sztywnego kremu. Skosztować i jeśli krem będzie mało
Opowieści z piekarnika24x34 cm Składniki biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kajmakowa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki gotowej masy kajmakowej (ja dałam kopiate) Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Poncz(...)deskę. Przygotowujemy poncz do nasączenia. 3. Do kubka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy, ponczujemy ciasto. Masa kajmakowa: 1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Ubijamy, dodajemy trzy łyżki kajmaku, miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia się składników dosłownie kilka sekund. 2. Banany obieramy, kroimy w plasterki skraplamy sokiem z cytryny
kruche babeczkipuszki nie ma już takiego aromatu i smaku. Składniki: (foremka 23 cm x 33 cm x 7 cm) Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego 250 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 100 - 150 ml mleka 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka cukru z wanilią 30 g żelatyny w proszku Galaretka z ananasem(...)zrobić sernik kokosowy z ananasem? Ser: Wiórki kokosowe namoczyć na 15 minut w mleku. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody i po napęcznieniu delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy miksować do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie stopniowo dodawać ser i sok z limonki. Na koniec dodać namoczone wiórki i miksując powoli połączyć masę
Kuchcik gotujeSkładniki na biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 8 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Krem: 500 gram mascarpone 300 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 200 gram kremu Nutella 400 gram chrupiących kulek czekoladowych 1/2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty 300 gram borówek(...)papierem do pieczenia. Biszkopty piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 30 minut. Wystudź, wyjmij z formy i nasącz herbatą. Ubij śmietanę na sztywno z cukrem. Dodaj mascarpone, utrzyj. Ułóż jeden z biszkoptów na paterze i posmaruj całą Nutellą. Nałóż połowę kremu, połowę czekoladowych kulek i połowę owoców. Nałoż drugi biszkopt, przyciśnij mocno i posmaruj wierzch kremem. Udekoruj
Mango Papajaorzeszki i oczywiście mnóstwo masła orzechowego. Dla jego wielbicieli, cisto godne polecenia :). Składniki: 2 paczki krakersów 300 ml śmietanki 36% (z lodówki) 100 g cukru pudru 500 g serka mascarpone (z lodówki) 300 g masła orzechowego 200 g krówek 200 g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 100 g orzechów ziemnych (bez soli) Wykonanie: 200 ml śmietanki zmiksować, z dwiema(...)łyżkami pudru. W osobnej misce serek mascarpone z resztą cukru pudru, następnie dodać masło orzechowe i dobrze zmiksować wszystko. Do tej masy dodać śmietankę i delikatnie wymieszać całość łyżką. Krakersami wyłożyć spód formy i na to dać masę, potem znów krakersy. Krówki rozpuścić w rondelki i 3 łyżkami śmietanki. Czekoladę rozpuścić z 3 łyżkami śmietanki, ja dodatkowo dodałam trochę
Moje pyszne gotowanieAromatyczne i jedyne w swoim rodzaju korzenne tiramisu, które już teraz kojarzy się nam z świąteczną aurą Składniki: 250 serka mascarpone 400 ml śmietanki 30 % 200 g korzennych ciasteczek 90 g pistacji firmy Helio ponieważ są bez dodatku soli i w 100 % naturalne cynamon 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie amaretto Wykonanie: Ubijamy śmietankę na sztywną pianę, dodajemy cukier puder(...)następnie porcjami, nadal miksując serek mascarpone. Pistacje obieramy z łupek i blendujemy na mniejsze kawałki. Ja osobiście polecam te firmy Helio ponieważ nie posiadają soli i spokojnie można je wykorzystać do słodkich deserów. Do pucharków dajemy na przemian: krem, cynamon, pokruszone ciasteczka, krem, pistacje, cynamon, ciasteczko w całości i polewamy wedle uznania amaretto. I gotowe :) krem można jeszcze schłodzić
W Moim Magicznym Domu