moich bliskich. Własna kuchnia sprawia cuda! :) Zapraszam Was na mój przepis na lekkie i puszyste tiramisu w szklankach. Tiramisu z rumem zaparzona mocna kawa 200 ml serek mascarpone 250 g śmietana 30% 250 g biszkopty okrągłe cukier trzcinowy 3 łyżki cukier wanilinowy 3 łyżeczki rum 30 ml kakao Pierwszym etapem przygotowania deseru jest zaparzenie intensywnej kawy. Zostawiamy(...)ostudzenia. Następnie wrzucamy do miksera bardzo schłodzoną śmietankę. Kiedy śmietanka będzie już ubita, powoli dodajemy serek mascarpone, cukier trzcinowy oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu możemy stopniowo dodać ok 90-100 ml kawy ( w zależności od tego jak bardzo intensywny chcemy deser). Kiedy krem będzie już gotowy możemy zacząć układać w szklankach. Biszkopty namaczamy w pozostałej kawie wymieszanej
Kuchnia moimi oczamiskładniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 100 g mąki tortowej 2 łyżki kakako szczypta proszku do pieczenia składniki na krem: 200 ml śmietanki kremówki 36% 250 g mascarpone szklanka borówek 50 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru Przygotowujemy formę 25 x 30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę(...)formę do pieczenia i rozprowadzamy na płasko równomiernie. Pieczemy 11-13 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C . Przygotowujemy krem: Ubijamy śmietankę kremówkę razem z mascarpone, dodając cukier puder. Jeśli masa będzie za rzadka można podczas ubijania dodać jeszcze śmietan fix. Czekoladę siekamy bardzo drobno, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy krem
noteskulinarnyfigagałki muszkatołowej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA TWAROŻEK POMARAŃCZOWO - WANILIOWY: 200 g tw arogu z wiaderka lub w kostce 1/3 szklanki śmietany kremówki 3 łyżki mascarpone (można pominąć) skórka otarta z 3/4 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii DO PODANIA (OPCJONALNIE): orzechy włoskie (lub inne ulubione) syrop klonowy lub płynny miód WYKONANIE: Wszystkie składniki suche wymieszaj(...)stron (na powierzchni ciasta pokazują się bąbelki powietrza, kiedy jest dobrze usmażone - to znak, że można przewrócić placuszki na drugą stronę). TWAROŻEK: Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem ze śmietanką i mascarpone, dodaj skórkę otartą z pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii i cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie. Pancakes podawaj z twarożkiem i np. syropem klonowym lub płynnym miodem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonykalorycznym deserem z kremem czekoladowym, bananem i piernikami. Szybki i prosty w przygotowaniu, zadowoli każdego łasucha. Moich zadowolił :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 większe banany 2 łyżki kremu czekoladowego 4 serca toruńskie w lukrze (pierniczki, mogą być inne) 1 łyżeczka cukru pudru 1. W misie miksera ubijamy śmietanę(...)ubitej dajemy serek mascarpone, zmniejszamy obroty miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. 2. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej tej jasnej dodajemy łyżeczkę cukru pudru, miksujemy. Do drugiej dwie łyżki kremu czekoladowego i również miksujemy. Robimy to na niskich obrotach i tylko do połączenia się składników 3. Banany obieramy i kroimy w plasterki, a serca piernikowe
kruche babeczkispód czekoladowy 80g gorzkiej czekolady 60g masła (dodałam masła solonego – jest super!) 1 płaska łyżka cukru pudru 1 jajko masa serowa 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250g serka mascarpone 200g śmietanki 36% 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 jajek wierzch masło orzechowe (2 łyżki) śmietanka 30% (2 łyżki) maliny/borówki/figi orzechy(...)piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz spód przez ok. 5-7min. W misie miksera umieść zmielony wcześniej twaróg. Miksuj, dodając po kolei resztę składników: po jajku, następnie cukier, mascarpone, wanilię, sok z cytryny, na samym końcu śmietankę. Masę przełóż delikatnie na czekoladowy spód. Masy nie wlewam bezpośrednio na spód, tylko nad tortownicą trzymam dużą łyżkę i masę leję po łyżce
Raj dla Podniebieniazepsuć. Najlepiej przygotować ją w metalowej formie z wyjmowanym dnem lub tortownicy. SKŁADNIKI SPÓD 250 g kruchych czekoladowych ciastek 75 g roztopionego masła KREM 250 g mascarpone 250 g masła orzechowego (bez cukru) 250 ml śmietany 30% ( schładzanej minimum 12 godzin) 5 łyżek cukru pudru CZEKOLADOWY GANACHE 90-100 ml śmietany 30% 90-100 g gorzkiej czekolady DODATKOWO(...)Ciastka rozmiksowujemy z roztopionym masłem w malakserze. Wysypujemy na spód formy i uklepujemy na spodzie i bokach. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu. Do dzieży miksera wkładamy serek mascarpone i masło orzechowe. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru i krótko miksujemy, do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy
cool and mintyodstawiamy do napęcznienia. Gorące maliny przecieramy przez sito by pozbawić je pestek. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Gotową frużelinę chłodzimy. Krem czekoladowy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 200 g czekolady (u mnie po 100 g gorzkiej i mlecznej) 600 ml śmietany 30% Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z mascarpone
Cynamonowe szczęścieskładniki spód 1 paczka ciastek herbatników ,przepis na małą blaszkę masa 4 kopiate łyżki żelatyny 730 dag jogurtu greckiego 3 łyżki nasion chia 50 dag serka mascarpone 4 łyzki cukru pudru dodatki maliny ,3 galaretki wisniowe przygotowanie galaretki rozpuścić wedle przepisu na opakowaniu i odstawić. 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić zelatynę. Jogurt wymieszać z nasionami chia i zmiksować z serkiem(...)mascarpone, potem dodać cukier puder i żelatynę i miksujemy dalej na jednolitą masę i wylewamy na wyłożone herbatniki na blaszce ,ciasto na chwilę dajemy do lodówki . Jeśli już mamy gotową galaretkę ,to maliny wykładamy na masę serową i zalewamy galaretką polecam bo jest pyszne
Moje WyrobySkładniki: (4 porcje) pomidory (różne odmiany) garść listków bazylii garść łuskanych migdałów kwiaty cebuli do posypania Sos śmietankowo-miętowy 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki majonezu kilkanaście listków świeżej mięty 2 gałązki oregano 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku Do wysokiego(...)naczynia wlej śmietankę, dodaj majonez i mascarpone. Zmiksuj blenderem. Listki oregano i pietruszki obierz z łodyżek, razem z miętą wrzuć do śmietanki. Dodaj estragon i sok z cytryny. Zmiksuj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pomidory pokrój w grube plasterki, ułóż na talerzach. Między pomidory powciskaj listki bazylii. Polej przygotowanym sosem. Migdały posiekaj grubo nożem i upraż na suchej
Delicious Placetrochę zostało i tak na szybko z tego co miałam w domu zrobiliśmy to ciacho. Na dole biszkopt z czterech jajek, następnie dżem z owoców leśnych, masa z serków mascarpone i śmietanki 30% i w tym borówki, potem ciasta petitki, kolejna porcja masy, ciastka i wierzch to cienka warstewka masy i borówki. Ciasto pyszne, polecam i miłego piątku Wam życzę(...)papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Składniki masa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: borówka amerykańska (około 700 g) ciastka petitki borówka amerykańska słoiczek dżemu z owoców leśnych 1. Do misy miksera dajemy śmietankę, ubijamy
kruche babeczkiubić na gładką masę, dodać masę krówkową - ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy. Na sam koniec dodajemy pokruszone bezy - mieszamy całość łyżką. Masa śmietanowa: 250g serka mascarpone 330ml śmietany 30% 2 śmietan fix Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz śmietan fix. Masę śmietanową wykładamy na masę bezową, dekorujemy startą czekoladą. Wkładamy
My World by Dagmara Rekszczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Składniki na warstwę truskawkową: 3 truskawkowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych truskawek Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko(...)stężenia, połączyć z pokrojonymi na pół truskawkami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłozyć migdałową bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce. Smacznego
Słodki Zakątekpołączy się ja z owocami lata to czego chcieć więcej. beza: 5 białek 270 g cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36 % 100 g malin 100 g jagód pozostałe: 1/2 szklanki konfitury jagodowej 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła jagody do dekoracji melisa Beza: Białka wyjmuję(...)wykładam drugi arkusz papieru do pieczenia , posypuję go cukrem pudrem i przekładam na niego bezę odwracając ją. Góra bezy jest na spodzie. Zrywam papier i zostawiam do ostygnięcia. krem: Mascarpone, śmietanę przekładam do miski i miksuję aż się połączą i ubiją. Nie dodaję cukru, beza już jest słodka. Na bezie rozsmarowuje konfiturę zostawiając po 1 cm wolnym z każdego
wesoła kuchniapłatków kokosowych 1 czubata łyżka oleju kokosowego nierafinowanego w temperaturze pokojowej 1 łyżka płynnego miodu Krem (w wersji lekkiej krem można zastąpić jogurtem naturalnym): 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: 1) Wszystkie składniki na granolę dokładnie wymieszać ze sobą (najlepiej rękoma). 2) Następnie wysypać na blachę wyłożoną papierem(...)czasie przemieszać i piec kolejne 10-12 minut, aż granola ładnie się zarumieni. 4) Gotową granolę wystudzić. 5) Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać miód oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. 6) Do szklanek nałożyć po równo granoli, następnie kremu i całość posypać świeżymi, aromatycznymi poziomkami. 7) Podawać od razu po przygotowaniu. Artykuł Własny ogródek na balkonie. Prosty deser
Fitsweet.meKolejny prosty, letni deser z truskawkami:). 500g truskawek 250g serka mascarpone 300ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru kilka sztuk bez posypka do dekoracji 1. Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na kawałki. 2. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone, miksujemy krótko do połączenia składników. 3. W pucharkach układamy warstwowo masę serowo-śmietanową
Szefowa kuchni