wstążek Goliard 80 g cukru pudru 120 g łuskanych orzechów pistacjowych solonych 100 mleka 3,2% 100 g białej czekolady 30 g masła 40 g serka mascarpone Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź Do naczynia miksującego wsyp cukier puder i orzechy pistacjowe. Zmiksuj na drobny proszek. Przesyp mieszankę do średniego(...)garnka, dolej mleka i gotuj na małym ogniu, aż wszystko się zagotuje. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj masło, czekoladę, serek mascarpone, cały czas mieszając gotuj ok 3 minut. Gotową masę pistacjowo-czekoladową ostudź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj posiekaną pistacją, malinami i świeżą miętą Smacznego
Niezły Młynekbardzo szybko znikł,dlatego nie zdążyłam zrobić zdjęcia torta w przekroju :-) Tort zrobiony według tego przepisu https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/02/moje-torty-z-dzemem-i-bita-smietana.html . Do bitej śmietany można dodać serek mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam galaretką truskawkową. Przygotowanie: biszkopt z 6 jajek 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g serka mascarpone 6 łyżek dżemu truskawkowego 2 galaretki(u mnie
Przepisy mojej mamymąki pszennej 50 ml soku z pomarańczy skórka starta z 1/2 pomarańczy cząstki z pomarańczy obrane z białej błonki, pokrojone w kosteczkę 1 pełna łyżeczka żelatyny 250 gram serka mascarpone Wykonanie: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ( nie zagotowujemy ) w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Żółtka mieszamy w szklance z mąką(...)drobne grudki - użyjcie blendera i zmiksujcie masę na gładko. Teraz dodajemy rozpuszczoną żelatynę i łączymy ją dokładnie z budyniem. Odstawiamy całość do zupełnego przestudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone cząstki pomarańczy. Składniki masy kajmakowej: 1/2 puszki masy krówkowej kajmakowej 4 łyżki przygotowanej przed chwilą masy z pomarańczami
Kronika Piekarnikamasła · 400 g masy kajmak · 990 ml śmietany 30 % · 500 g mascarpone · 200 g czekolady białej · 1 galaretka niebieska Składniki na polewę(...)bardzo drobno kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na dnie tortownicy. 2. Ciastka smarujemy masą kajmakową. 3. Schłodzone śmietany ubijamy mikserem razem z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, rozpuścić można w kąpieli wodnej lub na 2 minutki do mikrofali. 4. Sześć łyżek masy przekładamy do osobnego naczynia. Niebieską galaretkę rozpuszczamy
Kulinarna Chwilakostki masła · 990 ml śmietany 30 % · ½ szk. cukru pudru · 500 g mascarpone · 2 czekolady białe · 2 czekolady mleczne ciemne · 400 g kajmaku(...)Ciastka kruszymy, łączymy z rozduszonym masłem i wykładamy dno tortownicy. 2. Następnie smarujemy masą kajmakową. 3. Śmietany ubijamy z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone. Po ubiciu dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę biała a do drugiej również rozpuszczoną czekoladę ciemną. 4. Masy przekładamy do tortownicy, biała masa
Kulinarna Chwilaprzygotować. Czego potrzebujemy aby zaskoczyć naszą rodzinę… Składniki Spód 250 g zmielonych ciemnych herbatników 150 g rozpuszczonego masła 50 g nutelli Masa serowo – czekoladowa 600 g serka mascarpone 200 g nutelli lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady 50 g cukru pudru Dno tortownicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na spód deseru wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać(...)tortownicy i wylepić nim dno i boki. Gdyby masa wyszła zbyt sucha dodać więcej nutelli. Ugnieść dokładnie na dnie, najlepiej używając jakiegoś małego słoika lub szklanki. Połowę serka mascarpone zmiksować z czekoladą lub nutellą. Do drugiej części dodać cukier puder dokładnie wymieszać. Masy przełożyć do dwóch torebek strunowych. Róg torebki obciąć tak aby otwór miał około 1 cm. Można zamiast
gotuj ze mnącukru, 1 łyżka śmietany 18%, 30 g budyniu bananowego bez cukru, 2 jajka, 2 dojrzałe banany. Masa śmietanowa: 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%, 200 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru. Dodatkowo do dekoracji: plasterki banana, orzechy pekan, wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki na spód, włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek. Najpierw lepiej dodać mniej masła(...)godzinę. Po tym czasie ciasto całkowicie wystudzić, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zimną śmietanę kremówkę zmiksować. Gdy będzie już dosyć gęsta, dodać cukier puder oraz po łyżce serka mascarpone, aż do wykorzystania całości. Miksować do momentu, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Przygotowaną masę śmietanową wyłożyć na tartę za pomocą rękawa cukierniczego (fot.3) lub woreczka foliowego
Świat CiastaPlacuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną – składniki (na około 20 sztuk): 1 dojrzała gruszka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego lub więcej (kwestia indywidualna), 2-3 łyżki serka mascarpone, 10-15 łyżek kaszy mannej (wszystko zależy od tego, jak duże jajko i gruszkę użyjecie, dodanie kaszy należy czynić stopniowo i przestać, gdy ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję), około(...)łyżka masła klarowanego do smażenia. Placuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną – sposób przygotowania Najpierw wrzuć do miski obraną gruszkę, jajko, cynamon oraz ser mascarpone i wszystko zblenduj na gładką masę. Następnie dodawaj łyżką stopniowo kaszę i mieszaj ciasto. Kaszy dodać tyle, aby ciasto miało dość gęstą konsystencję. Patelnię nasmaruj odrobiną masła i rozgrzej. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki
Natka Pietruszkisezon w pełni więc zapraszam do przygotowania tego lekkiego, soczystego w smaku idealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 500-600g świeżych truskawek 3 łyżki likieru amaretto - opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki cukru kryształ 2 łyżeczki(...)cytryny, 3 łyżki cukru zagotować do lekkiego rozgotowania owoców. Do gorącego musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru: Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił
W garach u Gosinatomiast ciastka świetnie dodają smaku przez co jest niecodzienny. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 125 g mascarpone 1/2 szklanka mleka 3/2 % 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 2 opakowania ciasteczek oreo (orginal ) 50 g masła tortownica 23 cm dekoracja(...)opakowania ciastek wyjmujemy krem, następnie miksujemy ciasteczka z rozpuszczonym masłem. Zmielone ciastka rozkładamy na dnie tortownicy wyłozonej papierem. Jajka chwilkę miksujemy z cukrami, wlewamy mleko i dodajemy ser, mascarpone oraz farsz z ciasteczek, wszystko miksujemy. Wsypujemy mąki i mieszamy. Do sera dodajemy połamane ciasteczka z drugiego opakowania ( 4 ciastka zostawiamy do dekoracji ), mieszamy. Ser wylewamy na ciastka
Kulinarne Fantazje MarioliGoliard 80 g cukru pudru 120 g łuskanych orzechów pistacjowych solonych 100 ml leka 3,2% 100 g białej czekolady (używam Milki) 30 g masła 40 g serka mascarpone Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź Do naczynia miksującego wsyp cukier puder i orzechy pistacjowe. Zmiksuj na drobny proszek. Przesyp mieszankę do średniego(...)garnka, dolej mleka i gotuj na małym ogniu, aż wszystko się zagotuje. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj masło, czekoladę, serek mascarpone, cały czas mieszając gotuj ok 3 minut. Gotową masę pistacjowo-czekoladową ostudź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj posiekaną pistacją, malinami i świeżą miętą Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 250 g margaryny 3 łyżki masła orzechowego Nasączenie: 200 ml gorącej wody 5 torebek herbaty earl grey 300 ml zimnej przygotowanej wody 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku orzecha laskowego Dodatkowo: biszkopty podłużne (ok. 36 szt.) 700 ml gorącej(...)Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać masło orzechowe i ponownie wymieszać. Galaretka agrestowa - 2 opakowania galaretki agrestowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce
Ciastka - domowe słodkościlubię blogować i dzielić się z Wami moimi przepisami jak tym na sernik stracciatella z jagodami. Sernik stracciatella z jagodami 12 porcji Składniki: 500 g kremowego twarogu 200 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki, 36% tł. 100 g cukru pudru 7 listków żelatyny 1 cytryna, sok i otarta skórka 2 łyżki limoncello, opcjonalnie 100 g białej czekolady 10 podłużnych biszkoptów(...)sproszkowanych jagód do dekoracji Namocz liski żelatyny w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy aby żelatyna napęczniała. Do misy miksera włóż twaróg i cukier. Zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj mascarpone i śmietankę. Ubijać przez około 3 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się. Następnie dodaj utartą czekoladę, sok i otartą skórkę z cytryny oraz 300 g jagód. Wymieszaj masę
codojedzeniakilka godzin Składniki: (na blaszkę 22×22) 32 szt. podłużnych biszkoptów (210 g) 1 szklanka mocnej niesłodzonej kawy (ok. 200 ml) 500 ml śmietanki 36 % 250 g mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru * Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek . Przygotowanie: Zimną śmietankę i mascarpone ubij z cukrami na sztywną masę. Zimną kawę przelej
Słodki Blogtruskawek 2 galaretki truskawkowe Umyte truskawki zmiksować, dodać suche galaretki - masę podgrzewać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić w zimne miejsce. Krem śmietankowy : 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Płynną kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do gęstego kremu. Dzielimy na dwie części. Biszkopt nasączyłam spirytusem z cytryną by był bardziej
Niespełnione zdolności kulinarne