z mascarpone - 5500 przepisów (strona:138/367)

Babeczki makowe z reniferem Rudolfem 210

papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz wisienki, jako nos. Czekoladę delikatnie roztapiamy

Kolizje Smaków
Większa sprawa - tort 159

formy.Piec w 170 st. C. 70-80 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Krem:Mascarpone utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać ciepłą, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać żelatynę wąskim strumieniem do masy ajerkoniakowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z niespodzianką 149

wymieszać, dosłodzić.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą tak, żeby końce wystawały ponad brzegi formy. Galaretkę przelać do formy, ostrożnie wstawić do lodówki, schłodzić przez noc.Masa serowa:Mascarpone, serek i jogurt zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Przestudzić.Do ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu, wymieszać. Przelać całość do masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 182

prostym do siebie, przyciągnąć do niego jeden z bozostałych końców. Następnie zawinąć drugi koniec dookoła, formując rożek. Skleić końce taśmą klejącą. Tak samo złożyć pozostałe trójkąty.Serek kremowy, mascarpone, cukier i jajko zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać kremówkę, zmiksować krótko raz jeszcze. Podzielić masę na trzy części: 250 ml, 375 ml i 500 ml. Żelatynę namoczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z migdałami 163

ciasteczkową dokładnie ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne tiramisu - z jabłkami 145

część się nie rozpadnie. Ostudzić.Herbatę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej krótko biszkopty, pokruszyć i rozłożyć rónomiernie na dnie szklanek. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.Mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Dodać 8-10 łyżek całkowicie ostudzonych jabłek, delikatnie wymieszać.Na migdały wyłożyć jabłka, na wierzch krem.Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 141

wymieszać. Ostudzić. Wlać ekstrakt, wymieszać.Płyn wylać do prostokątnego naczynia (10x20 cm) na grubość 1 cm. Wstawić do lodówki do stężenia.Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, dodać kawę, wymieszać.Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.Z zastygniętej galaretki wycinać koła o średnicy 1,5-2 cm.Na spodzie makaronika na środku układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fioletowe serce na talerzu 271

masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze docisnąć.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Galaretkę rozpuścić we wrzątku ostudzić.Serek kremowy, mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na gładką masę. Powoli wlewać ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Na końcu wsypać borówki, delikatnie wymieszać łyżką.Na schłodzony spód wyłożyć 2/3 musu jagodowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! I wiosenne serniczki 121

równo z formą.Piec w 130 st. C. przez 30-35 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku.Ostudzone serniczki schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone. Wyłożyć na serniczki, udekorować truskawkami, kwiatami z ananasa i chipsami kokosowymi, posypać cukrem kokosowym.Podawać zaraz po udekorowaniu.Smacznego!A teraz pora zacząć upodabniać się do człowieka, bo za chwilę muszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dla Natalki 172

papierem do pieczenia.Piec w 190 st. C. przez 15-20 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie wyjąć z form.Wymieszać ze sobą składniki na poncz.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem waniliowym na sztywną masę.Na podstawce ułożyć najciemniejszy blat ciasta, skropić ponczem, rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć wokół obręcz tortownicy. Na tym ułożyć drugi w kolejności blat, skropić ponczem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowy sernik na Dzień Taty 163

ubić na sztywno, partiami dodawać do masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać maliny.Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 30 minut.Ubić pozostałą kremówkę z mascarpone, wyłożyć na wierzch. Zrobić wzorki grzebień do dekoracji. Wierzch udekorować pozostałymi malinami i ciasteczkami.Przechowywać w lodówce.Smacznego!Jeszcze tylko tydzień roboczy, i jedziemy! Nie jestem podekscytowana podróżą (dwanaście godzin

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody żurawinowe wyjątkowo chrupiące 110

Zdjąć miskę z garnka, miksować, aż masa całkowicie ostygnie, a beza stanie się sztywna i błyszcząca (około 10 minut). Mus z żurawiny dokładnie wymieszać z mascarpone, kremówką i alkoholem. Dodać białka, delikatnie połączyć.Masę przelać do maszyny do lodów.W czasie pracy maszyny uprażyć migdały na suchej patelni, a czekoladę niezbyt drobno posiekać.Gdy maszyna skończy pracę, dodać migdały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka francuskie z kremem z nutelli i malinami. 178

domu wybrednych łasuchów. Ciastka są boskie. Połączenie nutelli i słodkich malin... czy trzeba czegoś więcej? Proste, szybkie i efektowne! Składniki.-  opakowanie gotowego ciasta francuskiego,-  250 g serka mascarpone-  kilka łyżek nutelli do smaku-  maliny do dekoracjiCiasto francuskie kroimy na 12 części. Wykładamy blaszkę do mafinek papilotkami i układamy do nich ciasto. Pieczemy do zrumienienia(...)temp 200 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Serek mascarpone mieszamy z nutellą do połączenia składników. Kremem dekorujemy ciasteczka i układamy maliny. Smacznego

Malinowe Pocałunki
Tort tęczowy w kratkę 204

innym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 50g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanka wrzątku 1 szklanka herbaty Przygotowanie biszkoptów: Upieczenie tortu zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem(...)kremu: Podczas pieczenia biszkoptów można zacząć przygotowywać krem. Najpierw rozpuszczamy we wrzątku żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy nieco przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki.   Wykonanie tortu: Biszkopty

Kolizje Smaków
Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym 463

stopniach przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto ostudzić, jeśli ciasto wyrosło z lekką górką, można delikatnie ściąć wierzch, aby otrzymać równy blatKREM FISTASZKOWY- zimne mascarpone krótko zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać masło orzechowe, ponownie zmiksować do połączenia się składników- krem schłodzić SOS KARMELOWY- cukier i wodę przełożyć do rondelka, wymieszać, zagotować- ustawić najmniejszą

Smakołyki Bereniki