z mascarpone - 5500 przepisów (strona:129/367)

Tort czekoladowo-wiśniowy z kremem waniliowym i galaretką 143

chcemy przekroić biszkopt dwukrotnie to należy upiec go w tortownicy o średnicy 23-24 cm lub zwiększyć ilość składników do tortownicy o średnicy 26 cm.  Przełożenie: 500 g mascarpone, schłodzonego 900 ml śmietany 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii 2 galaretki z owoców leśnych słoik wiśni wydrylowanych Dzień wcześniej przygotowujemy galaretkę według przepisu(...)opakowaniu, jednak rozpuszczamy ją w połowie sugerowanej ilości wody. Wylewamy ją do foremki, wyłożonej folią spożywczą. Na następny dzień kroimy w kostkę. W misie miksera umieszczamy mascarpone, śmietanę, cukier puder, ziarenka wanilii i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Nie za długo, żeby masa nie zważyła się. Wykonanie: Na paterze układamy pierwszą warstwę biszkoptu, smarujemy kremem. Na krem układamy wiśnie

Moja Galeria Smaku
Pianka karmelowa 152

proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Przelać do formy. Piec około 35 minut w 180 stopniach. Masa karmelowa: 1 puszka (400g) masy kajmakowej 250 ml śmietany 30% 200 g sera mascarpone 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać partiami ser mascarpone. Miksując, dodać masę kajmakową. Łyżkę masy dodać do żelatyny, wymieszać

Moja Galeria Smaku
Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą 759

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z papierem z blaszki. Krem: 500 g mascarpone 300 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru W misce umieścić dobrze słodzoną śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo: słoiczek

Moja Galeria Smaku
Tiramisu z malinami 276

krakowskich restauracji. Uważam, że jest mistrzowski i wart podzielenia się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Na deser dla 5 - 6 osób. 3 jajka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 1 podwójne espresso 40 ml likieru kawowego (np. Kahlúa) 12 podłużnych biszkoptów 500 g świeżych malin gorzkie kakao do dekoracji listki mięty do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Oddzielamy białka od żółtek(...)miski z żółtkami dodajemy 3 łyżki cukru. Ubijamy mikserem do czasu, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jaśniejsza i puszysta. 2. Do masy dodajemy porcjami serek mascarpone cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodajemy likier kawowy. 3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami pianę do masy z żółtek i serka, delikatnie mieszamy

W kuchni Katie
Pieczony sernik z owocami na spodzie Oreo 215

spód: 175 g ciasteczek Oreo 60 g masła w temperaturze pokojowej Składniki na tortownicę 19 cm: 400 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie w temperaturze pokojowej 100 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 160 g brązowego cukru 2 duże jajka w temperaturze pokojowej nasionka z 1/2 laski wanilii 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 g truskawek, pociętych w ćwiartki(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy masłem. Ciasteczka z masłem wysypujemy na spód i dokładnie przyklepujemy. Odstawiamy na bok. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i nasionka wanilii umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników, po czym przelewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch wysypujemy owoce i lekko je dociskamy

My Culinary Art
CZEKOLADOWA MALINKA 260

BISZKOPT 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO 200 g czekolady mlecznej koszyczek malin KREM 350 g mascarpone 250 ml śmietanki 36% 100 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżki żelatyny 200 g czekolady białej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić(...)lodówki aby czekolada z malinami stężała. Krem Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, również odstawić do przestygnięcia. Śmietanę, mascarpone oraz jogurt ubić na puszystą masę gdy składniki się dokładnie poplączą dodać białą czekoladę i dalej miksować.  Na końcu do  kremu  dodać żelatynę i ponownie wszystko razem

RAROSSA
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 225

szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka (125 ml) 1/2 łyżeczki soli Krem kokosowy: 1 szklanka wiórków kokosowych 250 g serka kremowego np. Philadelphia (2 opakowania) 500 g mascarpone (2 opakowania) 1/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginale było 2 i 1/2) 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej listonic_type='fooddrink(...)sprawdzić patyczkiem). Ciasta mogą odrobinę opaść – ważne, aby nie miały zakalca. Całkowicie wystudzone biszkopty marchewkowe kroimy wzdłuż tak, aby powstały cztery blaty (można odciąć czubki, jeśli powstały). Serki, mascarpone, jogurt i ekstrakt miksujemy na wolnych obrotach dosypując powoli cukier puder. Na końcu dorzucamy trzy czwarte szklanki wiórków i mieszamy (zostawiając 1/4 szklanki do posypania wierzchu). Próbujemy masę, czy jest

Poezja smaku
Szpinakowe ciasto "Leśny Mech" 147

mąki tortowej 220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu Składniki na masę mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny Dodatkowo: czarna porzeczka lub jagody CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy

My Culinary Art
TORT BIG TRIO 505

nazwie, które bardzo mi smakują. SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 g sera mascarpone 500 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa Do dekoracji czekolada krem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, żelatynę  rozpuścić również w ¾ szklanki gorącej wody, odsatwić  do przestygnięcia. Serek mascarpone, jogurt cukier puder oraz chłodną żelatynę wymieszać, podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części dodać kakao, do kolejnej cukier waniliowy, do 3 tężejącą galaretkę malinową. Wszystkie części dokładnie wymieszać. Tężejącą

RAROSSA
51. Orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym 179

polecam tę imprezę, dziś i jutro trwa od 11 do 19. Naprawdę warto! Dla wszystkich plackowych potworów, plackożerców, placko-łasuchów itd. proponuję kolejny, ciekawy przepis na placki z serka mascarpone, który nadaje im interesującego smaku i subtelności. Są tak pyszne, że zostają zjedzone w okamgnieniu! W dodatku sos bananowy uwydatnia ich finezyjny charakter. Musicie spróbować! Wychodzi ok. 4-5 porcji(...)Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 łyżki pasty kokosowej lub kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym włożeniu do lodówki)   - 2 banany   *jeżeli nie mamy pasty czy kremu kokosowego, można zmiksować 2-3 banany na mus, a będzie równie pyszne

Be Fit Be Strong
lodowe kanapki 295

wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C. przez ok 12-15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę lodową: 500 g serka mascarpone 130 g cukru pudru 1 laska wanilii wykonanie: Mascarpone miksujemy z cukrem i nasionkami z wanilii. Następnie masę przekładamy do wyłożoną folią spożywczą płaskiego, np. prostokątnego naczynia. Wkładamy do zamrażarki

Domowy Smak Jedzenia
Omlet z serkiem mascarpone i truskawkami 203

osób. Omlet: 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa) 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka cukru pudru 1 szczypta soli Nadzienie: 200 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 2 kostki gorzkiej czekolady 200 g truskawek 1 łyżka płatków migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Omlet: 1. W niedużej misce za pomoc a miksera lub trzepaczki ubijamy całe jajka(...)sól. Ubijamy do czasu połączenia się składników. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wylewamy cienką warstwą masę jajeczną i smażymy z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: 1. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. 2. Dodajemy umyte, odszypułkowane, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i ponownie miksujemy. Na usmażone i lekko ostudzone omlety wykładamy serek truskawkowy, posypujemy płatkami migdałów

W kuchni Katie
OH, BOY! CAKE 135

może dostać tutaj . Składniki: 3 jajka 1 1/2 szklanka cukru 2 tabliczki czekolady 3/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki agrest ciemne winogrona 2 morele garść pistacji 500 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany Wykonanie: Jajka ubijacie z cukrem, aż zrobi się z nich jasna puszysta masa. Czekoladę kruszycie, masło kroicie i razem rozpuszczacie w kąpieli wodnej. Studzicie i dodajecie(...)piekarnika nagrzanego na 160 stopni na ok. 20-30 minut. Ciasto powinno lekko wyrosnąć, może popękać na brzegach. Wyjmujecie z piekarnika, studzicie i wyjmujecie z foremki na talerz. Serek mascarpone miksujecie z 1/2 szklanki cukru i śmietaną. Wykładacie na ciasto, rozprowadzacie równomiernie i dekorujecie agrestem, winogronami, pokrojoną morelą oraz pistacjami. Potem zapraszacie znajomych i wydajecie polecenia do białego rana

GRUBY WAŁEK
Tarta z owocami leśnymi, cytrynowym mascarpone i bezikami. 146

SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone sok z 1 cytryny cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki) dodatkowo maliny jeżyny jagody poziomki lub inne ulubione owoce 2-4 beziki pół tabliczki mlecznej czekolady świeża mięta SPOSÓB(...)wyłożyć nim formę od tarty. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do piekarnika, piec ok 25-30 min. Wystydzić. 3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmiksować do niej serek mascarpone. Dodać sok cytryny i cukier puder.  4. Krem równomiernie rozprowadzić na wystudzonym kruchym spodzie. 5. Na wierzchu ułożyć owoce, oraz miętę. Pokruszyć beziki i obsypać nimi tartę. Dodatkowo ciasto można

DefinicjaSmaku
Cookie Monster- czyli czekoladowe cake pops 214

dniach na pewno pojawi się jeszcze pomysł na inną, bardziej klasyczną formę dekoracji tych małych cudeniek na patyczkach :) SKŁADNIKI (około 20 sztuk) 400 Ciasta czekoladowego typu murzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki nutelli dodatkowo 150 g białej czekolady 2 łyżki oleju opakowanie wiórków kokosowych 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady mleczne lub kokosowe draże małe herbatniczki lub ciasteczka owsiane(...)niebieski barwnik spożywczy patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i nutellą. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć

DefinicjaSmaku