cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny Składniki na masę serową: - 125 g śmietanki 30% - 125 g mascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru pudru Składniki na żelkę: - 100 ml wrzącej wody - 6 g żelatyny + 15 ml gorącej wody - sok z 1/4 cytryny(...)lodówki i zostawiamy (ok. godziny) aż galaretka nam stężeje. Masa serowa. Kiedy galaretka stężeje bierzemy się za masę serową. Ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy cukier i serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach aż się wszystko połączy. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Po rozpuszczeniu dodajemy ją do masy i momencik miksujemy aby się wszystko połączyło
Kuchenne Wariacjeobjętość a kogel-mogel będzie lekki i puszysty. Do masy jajecznej, po jej lekkim przestygnięciu (3-4 minuty po zdjęciu miski z kąpieli wodnej), trzepaczką balonową wmieszamy serek mascarpone – nie miksujemy i nie ubijamy, mieszamy tylko do połączenia. W osobnej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietanę. Delikatnie przekładamy ją do sera z jajkami i dokładnie mieszamy, tylko(...)Tiramisu przed pokrojeniem i podaniem osypujemy niesłodzonym kakao, najlepiej przez gęste sitko. Pyszne na zimno, z filiżanką kawy. SKŁADNIKI 5 żółtek jaj rozmiaru M 120g drobnego cukru 500g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki, 30-36% biszkopty długie, tzw. ‘ladyfingers’ – 2 opakowania po 200g niesłodzone kakao do posypania SKŁADNIKI ponczu kawowego do biszkoptów 300ml gorącej wody 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
Karo in the Kitchenwykałaczkę, jak widać na zdjęciach. Składniki na dip kokosowo-limonkowy: - 400ml mleczka kokosowego - 6 listków limonki kaffir - 6 listków mięty - otarta skórka z połowy cytryny - 2 łyżki serka mascarpone - 1 białko *opcjonalnie: skórka z reszty cytryny, wiórki kokosowe, owoce granatu. Mleczko kokosowe wraz z listkami limonki, mięty i ze skórką z cytryny zagotowujemy na małym ogniu, by ubyło trochę(...)cieczy i żeby dodane elementy nadały mleczku aromatu. Ściągamy z ognia, studzimy i przelewamy przez sitko. Aromatyczne mleczko miksujemy wraz z mascarpone. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z wcześniej zmiksowaną masą. Możemy dodać wiórki kokosowe i otartą skórkę z cytryny. Dip przelewamy do wcześniej zostawionej skórki-połówki melona. Zajadamy maczając żołnierzyki w powstałym dipie. Smacznego
Be Fit Be Strongschłodzić w lodówce. Krem Wszystkie składniki kremu powinny być bardzo mocno schłodzone (min. 24 godziny w lodówce). Dodatkowo warto schłodzić misy i końcówki do ubijania przez 1 godzinę. 500g mascarpone 220g mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kremówki 36% dodatkowo 1 szklanka jagód Mascarpone przełożyć do misy miksera. Zacząć miksowanie przechodząc stopniowo od minimalnych do maksymalnych obrotów. Nie przerywając miksowania
Pełny talerzprzyjemny, orzeźwiający deser :) Forma o średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek 1 galaretka truskawkowa Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy(...)środka. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody
My simple kitchenKremowy sernik z dużą ilością jagód i spodem z dodatkiem orzeszków pistacjowych - idealny sernik na lato. Cudownie kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone. Wyjątkowo krótki czas pieczenia jak na sernik, bo tylko 30 minut zachęca do wypróbowania. Przepis bardzo prosty, na pewno Cię nie zawiedzie. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki na spód: 80 g obranych orzeszków pistacjowych(...)sucharków pełnoziarnistych 60 g masła Składniki na masę serową: 500 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki ksylitolu 2 łyżki mączki kukurydzianej/ Mondaminy 2 jajka esencja waniliowa Dodatkowo: 2 szklanki jagód Wykonanie: obrane ze skorupek orzeszki, sucharki i zimne masło umieścić w kielichu blendera i zmiksować do dowolnej konsystencji. Zmielilam dość grubo. Masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Polecam! Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm): Spód: 430 g ciemnych ciastek typu oreo 130 g miękkiego masła Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu 200 g serka mascarpone 1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 3 tabliczki białej czekolady (300 g) Dodatkowo: 200 g malin (lub czerwonych porzeczek) Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać(...)równomiernie warstwę z ciastek. Wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej. 3. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. 4. Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z mascarpone, dodać roztopioną białą czekoladę i ponownie wymieszać. 5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać. 6. Sernik
Domowa Cookierenka Agibiszkopt: - 6 jajek - 180 g mąki tortowej - 180 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę borówkową: - 300 g borówek - 70 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wody (ok. 60g) Dekoracja: - 300 g borówek - kilka listków mięty Tortownica o średnicy 26 cm. W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Najpierw(...)jeżeli są ogonki to je urywamy. Następnie blendujemy je z cukrem pudrem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Potem dodajemy masę borówkową, żelatynę i miksujemy. Masę dajemy do lodówki na ok. 30 minut żeby lekko stężała. Biszkopt kroimy na 2 równe części. Na jedną część nakładamy
Kuchenne WariacjeRobię ostatnio lody z dodatkiem serka mascarpone. Wydaje mi się, że dzięki dodaniu serka są bardziej kremowe. Te dzisiejsze na pewno nie należą do dietetycznych. Serek + kremówka. Ale są przepyszne. Może to w ogóle najlepsze lody owocowe jakie zrobiłam? Sama już nie wiem, koniecznie zróbcie. składniki 500 g malin (ok 400 ml po przetarciu) 4 łyżki ksylitolu ( lub cukru(...)szklanki śmietanki kremówki 30% 130 g serka mascarpone przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją. Maliny opłukać, odsączyć, zmiksować, przetrzeć przez sitko (jeżeli nie przeszkadzają Wam pestki, można nie przecierać). Mus malinowy zmiksować ze śmietanką serkiem i ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą
Stare Garymorelowy z musem malinowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) spód: 200 g ciasteczek oreo z nadzieniem 30 g masła masa serowa: 750 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 100 g cukru 500 g moreli 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kisielu morelowego (proszek) mus malinowy: 250 g malin 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, ugnieść. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Przestudzić. Morele przekroić na pół, wyjąć pestki. Owoce zmiksować blenderem na gładki mus. Jogurt, mascarpone, cukier, mus morelowy, jajka, ekstrakt i kisiel zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałek 330 g drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego) 1 łyżka soku z cytryny Krem: 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru dżem różany czerwony barwnik Przygotowanie: Białko ubijamy dosypując stopniowo i bardzo powoli cukier łyżka, czekamy chwilę i dodajemy kolejną łyżkę, łyżka po łyżce aż skończy się nam cukier(...)powstał wyższy brzeg. Bezę suszymy w tem. 140 stopni 20 min, a potem w tem, 80 stopni 2 godz. Na wysuszone bezy na środku gniazdka smarujemy dżemem różanym. Mascarpone ucieramy z kopiastą łyżką dżemu różanego, dodajemy kroplę czerwonego barwnika i wlewamy śmietanę kremówkę, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Masę nakładamy na gniazdka rękawem z odpowiednią końcówką. SMACZNEGO
Lili w kuchnicukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 150 g serka mascarpone 150 g drobnego cukru do wypieków 50 g stopionego masła 4 jajka + białko 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ziarenka z 1/2 laski wanilii CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN +chłodzenie(...)ciasto i pieczemy 18-20 minut aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni. 4. W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka + białko, rozpuszczone masło i mąkę. Miksujemy do połączenia składników. 5. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, a do drugiej
My Culinary Artskładniki: 4 świeże brzoskwinie 250 g sera mascarpone 100 ml śmietanki 30% ok. 1/2 szkl orzechów włoskich olej słonecznikowy syrop klonowy parę świeżych listków mięty wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy ubitą śmietankę, posiekane orzechy oraz do smaku posiekane listki mięty, mieszamy i schładzamy w lodówce. Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie każdą połówkę smarujemy olejem i grillujemy(...)ruszcie z obu stron. Grillujemy ok. 5 -10 min., aż będą gorące. Przekładamy na talerz, nakładamy krem z mascarpone i polewamy syropem klonowym. Podajemy od razu. Smacznego
Domowy Smak JedzeniaPtysie jagodowe Składniki: (na 6-8 ptysi) 125 ml wody 65 g masła 85 g mąki pszennej 2 jajka nadzienie: 350 g jagodowego curdu dodatkowo: 100 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g borówek amerykańskich Wodę z masłem zagotować w garnuszku o grubym dnie. Gdy masło się rozpuści, dodać przesianą mąkę, intensywnie mieszając(...)kształcie dużej gwiazdy, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie, zachowując odstępy (ptysie mocno urosną). Piec w 200 st. C. przez 20-30 minut. Ostudzić na kratce. Mascarpone, kremówkę i cukier waniliowy ubić na sztywno. Przełożyć masę do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie gwiazdy. Ptysie przekroić na pół w poziomie, wycisnąć krem na brzegach, środki wypełniając curdem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołożyć coś na wierzch np fasole. Piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć fasole i papier i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić, wyjąć z formy. Nadzienie: 125 g mascarpone 80 g jogurtu greckiego łyżeczka cukru dowolne owoce Mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem do uzyskania gładkiej masy. Nałożyć na upieczone ciasto, udekorować owocami. SMACZNEGO
Moja Galeria Smaku