z mascarpone - 5500 przepisów (strona:144/367)

Deser w pucharku Maxi King 148

batonem Maxi King. Pyszny krem śmietankowy, polewa kajmakowa i czekoladowa całość dopełniona chrupiącymi orzechami i ciasteczkami. Uczta dla niejednego łasucha. 5 deserków 250 ml. śmietanki 30% 150 gramów serka mascarpone 200 gramów masy kajmakowej+4 łyżki mleka 100 gramów czekolady deserowej + 100 ml mleka 6-8  łyżek posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 1 płaska łyżka cukru pudru 15 sztuk(...)garnuszka i wlać mleko, całość krótko podgrzewamy ciągle mieszając aż powstanie gładki i gęsty sos.  Sosy studzimy. Śmietankę ubijać z cukrem pudrem gdy zacznie gęstnieć dodać serek mascarpone, całość ubijać aż powstanie puszysty krem. Krakersy pokruszyć na drobne kawałki. Do pucharków wkładamy kolejno : Pokruszone krakersy, krem śmietankowy, solidną łyżkę sosu kajmakowego posypać łyżką orzechów, sos czekoladowy. Z drugą warstwą

Andzia Pichci
Ciasto walentynkowe serduszko 83

płaskie łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Serduszka: 3 galaretki truskawkowe 0,75 litra wrzątku Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół(...)wykrawamy w galaretce słupki w kształcie serduszek i odkładamy je do lodówki *** *** Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do przestudzenia *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny (powinna mieć temperaturę ciała) dodajemy łyżkę ubitej masy śmietanowej, mieszamy, a następnie dodajemy całość do kremu i szybko miksujemy do uzyskania jednolitej masy

Blog z Apetytem
TORCIK ITALIANO 85

mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 250 g serka mascarpone o smaku czekoladowym Polewa: 130 g gorzkiej czekolady 55 g masła 140 g cukru pudru 3 łyżki mleka Dodatkowo: cukrowe żółte gwiazdki Przygotowanie: Biszkopt kawowy -  3 łyżeczki kawy rozpuścić(...)utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Polewa -  cukier puder przesiać. Gorzką czekoladę połamać i umieścić w małym garnuszku razem z masłem pokrojonym w małe plastry lub kostkę. Roztopić w kąpieli wodnej

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto marchewkowe 82

takie mam święto to była okazja do przyrządzenia ciasta. Przepis jest na blachę 24cm - ja robiłam w kwadratowej ale możecie zrobić w okrągłej.  Do ciasta dałam krem z mascarpone i śmietaną co w połączeniu z samym ciastem daje smaczne połączenie. Składniki: - 200 g startej marchewki ( to są 3 duże sztuki) - 1 małe jabłko - 1 szkl. ( ok.220g) cukru - 3 duże(...)mąki tortowej ( typ.450) -  1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - ok.3/4 szkl. oleju. Krem: - opakowanie serka mascarpone - 300ml śmietanki 30% - 100g cukru pudru Na początek na tarce o średnich oczkach starłam umytą i obraną marchewkę i jabłko. Jajka ubiłam na puszystą masę z cukrem. Do masy , cały czas ubijając

Kuchnia Pełna Emocji
Torcik Casablanca 1467

opakowanie sucharów z mąką pełnoziarnistą Mamut słoik Nutelli 400 gram  masa serowa: 1 kostka twarogu 2 łyżki cukru pudru krem śmietanowy: 200 ml śmietany 36%  1 opakowanie mascarpone 1 łyżka cukru pudru Składniki na wierzch: owoce z kompotu 1 galaretka przeźroczysta lub czerwona  woda tyle, aby razem z kompotem osiągnąć 500 ml płynu Przygotowanie:  Paczkę sucharów(...)wykładamy na spód blaszki. Ugniatamy dokładnie.  Ser twarogowy ucieramy z cukrem pudrem i wykładamy na warstwę sucharów z nutellą.  Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Wykładamy na warstwę serową. Owoce z kompotu odcedzamy. Kompot wlewamy do garnka po wcześniejszym odmierzeniu. Dolewamy wody tak żeby było łącznie 500 ml płynu. Gotujemy. Wrzący kompot odstawiamy

Życie zaczyna się w kuchni
Filety drobiowe w boczku z fasolką szparagową, szpinakiem w sosie musztardowym 57

świeżego szpinaku 1 duża cebula 4 łyżki oleju z awokado 1 szklanka bulionu lub rosołu 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki delikatnej musztardy 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka przyprawy do drobiu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypior z cebuli dymki do posypania   Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć z każdej strony(...)osuszony szpinak, poddusić 5 minut, po czym włożyć mięso, zalać gorącym bulionem, dusić na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, wlać śmietankę wymieszaną z musztardą, dodać serek mascarpone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zagotować aby składniki się połączyły. Zestawić z ognia. Podawać gorące posypane szczypiorem z dymki, najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Truskawkowa pianka z galaretką 105

Taki deserek można przygotować na Walentynki w formie serduszek ale nie tylko. około 8 porcji 2 galaretki o smaku truskawkowym 400 ml śmietanki kremówki minimum 30% 120 gramów serka mascarpone 250 gramów herbatników 100 gramów masła Pestki granatu lub inne owoce Masło roztopić w rondelku i wystudzić powinno jednak zostać płynne. Herbatniki zmiksować w blenderze lub włożyć do woreczka(...)druga w 400 ml gorącej przegotowanej wody. Każdą dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia ale nie powinny zgęstnieć. Śmietankę ubijać z cukrem pudrem gdy zacznie gęstnieć dodawać stopniowo serek mascarpone ubijać do momentu aż powstanie gęsty krem. Następnie ciągle ubijając na mniejszych obrotach wlać wolnym strumieniem  pierwszą galaretkę  (250 ml) miksować aż powstanie gładka puszysta masa truskawkowa. Powstałą

Andzia Pichci
Ciasto Pijana Śliwka 133

łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker 5 jajek 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody Dr.Oetker 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 20 dag miękkiego masła 20 dag serka mascarpone 40 dag nutelli 25 dag suszonych śliwek 150 ml rumu   Poncz: 100 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej 3 łyżki rumu   Dodatkowo: 4 pełne łyżki powideł śliwkowych   Polewa(...)pokroić na kawałki,   włożyć do miseczki zalać rumem i odstawić na minimum 3 godziny aby wchłonęły całkowicie alkohol. Miękkie masło krótko utrzeć mikserem na puch, dodać zimny serek mascarpone z lodówki oraz nutellę, zmiksować tylko do połączenia. następnie do masy dodać śliwki w alkoholu i delikatnie ręcznie wymieszać łyżką.   Poncz: Zimny napar kawowy wymieszać z rumem. Przełożenie: Jeden

Wanilia i Kardamon
Ciasto na zimno z kaszy manny 72

Proste ciasto na zimno z kaszy manny, które idealnie nadaje się na niedzielny deser. Składniki opakowanie herbatników borówki w zalewie śmietana 36% mascarpone 1szkl. kaszy manny 2 łyżki kakao 1l mleka 170g masła cukier waniliowy pół szkl. cukru Przygotowanie Mleko zagotować, dodać masło, cukry i na koniec kaszę. Mieszać do zgęstnienia. Na blaszce ułożyć herbatniki. Na herbatniki masę kakaową(...)przemian z herbatnikami, na ostatnią warstwę herbatników śmietanę z mascarpone. Udekorować borówkami lub wiśniami w syropie. Autor przepisu: Agnieszka Edyta Artykuł Ciasto na zimno z kaszy manny pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Karpatka Izabeli (bez pieczenia) 1772

przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Składniki: 1 duża paczka herbatników kakaowych 3 budynie waniliowe lub śmietankowe duże pół litra mleka pół kostki masła lub margaryny Kasi 1 serek mascarpone 250g 1 jogurt truskawkowy 350g 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Herbatniki wyłożyć na blaszkę 20/25, budynie ugotować po ostudzeniu dodać masło zmiksować wylać na herbatniki. Na budyniu położyć herbatniki, serek mascarpone

Wasze Przepisy
Tort kawowo makowy z marcepanem 93

szklanki maku białego nie mielony 1/2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru krem kawowy: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wody gorącej 3 łyżki cukru pudru nasączenie: 125 ml wina białego półsłodkiego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)Kawę zalewam dwiema łyżkami gorącej wody i mieszam. Dodaję żelatynę do kawy i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wstawiam kubek z kawą do garnka z gorącą wodą, żelatyna rozpuści się. Mascarpone, śmietanę, przekładam do miski, dodaję cukier puder i ubijam mikserem. Do kawy dodaję łyżkę śmietany i mieszam. W ten sposób hartuję kawę gorącą. Wlewam ją cienkim strumienian do śmietany

wesoła kuchnia
Kostka bananowa 134

żółtko Masa bananowo-cytrynowa: 8 bananów 1 szklanka ananasów z puszki, w kawałkach 3 galaretki cytrynowe 3,5 szklanki wrzącej wody Masa śmietankowa: 500ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 60g gorzkiej czekolady         *** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy(...)odstępach między bananami układamy ananasa i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Gdy galaretka już całkowicie stężeje przygotowujemy masę śmietankową. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła) *** *** Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto *** *** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę

Blog z Apetytem
Naleśniki z nadzieniem serowo-budyniowym 95

było grudek. Odstawić ciasto na 30 min a w tym czasie można zrobić farsz. Nadzienie serowo-budyniowe: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka cukru waniliowego 250 g serka mascarpone cukier do smaku 0,5 l mleka rodzynki Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu i dodać cukier. Serek mascarpone połączyć z ugotowanym ostudzonym budyniem i cukrem waniliowym Na końcu dodać wcześniej

Wasze Przepisy
Karpatka 67

wtedy, kiedy nie masz za dużo czasu. Składniki: Ciasto szklanka wody szklanka mąki 125g masła szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 6 jaj Krem śmietana kremówka 1l 500g serka mascarpone cukier waniliowy cukier puder do smaku Sposób przygotowania: Wodę i masło doprowadzamy do wrzenia, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli wsypujemy do gorącej wody z masłem(...)ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta przekładamy na blaszkę i każdy placek pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym następnie dodajemy mascarpone i cukier puder do smaku można też usztywnić śmietana z żelatyną jeśli stwierdzimy że jest mało stabilna. Upieczony blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem, obsypujemy cukrem pudrem. Autor przepisu

Wasze Przepisy
TORT CZAPKA 80

pomarańczy (1 łyżka) ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) sól (szczypta) Poncz: herbata zaparzona (pół szklanki) sok z pomarańczy (3 łyżki) Krem krówkowy: masa kajmakowa orzechowa (500 g) serek mascarpone (250 g) orzechy włoskie posiekane (40 g) Krem maślany na bezie: białka (6 szt.) cukier (400 g) masło (500 g) minimum 82% tłuszczu w temp. pokojowej sól (szczypta) barwnik spożywczy najlepiej(...)cieńszym biszkopcie odkrawamy tylko przyrumienioną górę. 2.) Poncz . Zaparzamy pół szklanki herbaty, dolewamy sok z pomarańczy do wystudzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy. 3.) Krem krówkowy. Masę krówkową, serek mascarpone i orzechy posiekane miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  4.) Składanie tortu. Tort najlepiej składać w rancie, wtedy nie ma ryzyka, że wyjdzie krzywo. Na pierwszy blat wybieramy ten cieńszy biszkopt

RITA food channel