prawdziwy raj dla podniebienia! Bananowa chmurka bez pieczenia to idealna opcja dla osób, które nie lubią piec, a mają ochotę na pyszne ciasto. Spróbujcie! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: MASA: * mascarpone – 250 g * śmietana 36% – 600 ml * żelatyna – 2 łyżeczki * woda – 80 ml * cukier puder – 3 łyżki GALARETKA: * banany – 5 szt * galaretka cytrynowa -2 szt DODATKOWO(...)herbatniki. Obrane banany kroimy na pół, układamy na herbatnikach jeden przy drugim. Zalewamy tężejącą galaretką, odstawiamy do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wody, lekko podgrzewamy. Śmietanę z mascarpone ubijamy na puch dodając pod koniec cukier puder. Hartujemy z żelatyną, wlewamy do całości. Wyciągamy na stężałą galaretkę, posypujemy prażonymi migdałami. Smacznego! Zobaczcie też inne, bananowe ciasta na blogu! TUTAJ
Ostra na Słodkopieczenia Masa: 10 białek 1,5 szklanki cukru ziarna wanilii lub aromat waniliowy 2 łyżki kakao 8 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny Dodatkowo: śmietana 36% 200 ml 100 g serka mascarpone tabliczka czekolady 2 łyżek masła Wykonanie Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać(...)wlewać wystudzoną żelatynę, 1/4 masy odłożyć i zmieszać z kakao. Wylać na biszkopt najpierw białą a potem ciemna masę. Na wierzch ubić śmietanę 36% 200 ml + 100 g serka mascarpone. Polewę zrobiłam z tabliczki czekolady i 2 łyżek masła. Ozdobić według uznania. Autor przepisu: Dagmara Artykuł Leciutkie jak puch ptasie mleczko pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyjajko 1 żółtko Krem śmietanowy: 15g żelatyny + 150ml wody 1 łyżka soku z cytryny 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) 250g malin do kremu + około 80g malin do ozdoby Krem pomarańczowy – orange curd: 1. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać masło, cukier i skórkę pomarańczową(...)sekund). Zdjąć z ognia i odstawić. 12. Do miski wylać śmietankę, dodać cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. 13. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać pomarańczowy, schłodzony krem i wymieszać krótko mikserem. Teraz krem można dosłodzić do smaku, jeśli będzie za mało słodki dodać jeszcze
Mała Cukierenkagoście będą zachwyceni. składniki na tortownicę 26 cm spód ciasta 400 g wafelków kokosowych z masą opcjonalnie 30-50 g rozpuszczonego masła masa serowa 500 g serka mascarpone 500 g twarogu z wiaderka 200 g śmietany 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 opakowanie śmietan – fixu ( 9 g ) 2-3 łyżki cukru pudru 200 g białej czekolady(...)stwardniała. W garnku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, często mieszając, po czym dokładnie studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy twaróg z wiaderka, serek mascarpone, pastę waniliową oraz cukier puder i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie partiamy dodajemy rozpuszczoną i dobrze wystudzoną czekoladę, cały czas miksujemy. Do masy serowej wsypujemy śmietan
Smakowite Daniapszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórki otarte z połówki cytryny i połówki pomarańczy Krem: 250 g. schłodzonej śmietanki 36% 200 g. schłodzonego serka mascarpone 50 g. cukru pudru Oraz: ok. 5 łyżeczek ulubionego dżemu cukrowe oczka żelki paski o smaku jabłkowym Szpinak umyj i dobrze osusz. Włóż do wąskiego i wysokiego naczynia, wlej olej(...)babeczek zetnij wyrośnięte górki, z których wyskrob zielone ciasto i pokrusz. Wyskrob jeszcze trochę ciasta ze środka babeczek i nałóż we wgłębienia po trochę dżemu. Schłodzoną śmietankę i mascarpone włóż do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach aż krem będzie sztywny. Uważaj żeby nie przebić masy, bo krem się zwarzy. Krem przełóż do rękawa cukierniczego
Delicious Placespód. Wykładamy galaretkę z owocami i równomiernie ją rozprowadzamy. Wstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sobie masę śmietanową. krem śmietanowo-waniliowy: - 500g schłodzonej kremówki - 250g mascarpone - 3 łyżki ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego W misie miksera ubijamy mascarpone razem z kremówką i ksytitolem z wanilią lub cukrem waniliowym. Ubitą masę wykładamy na stężałą galaretkę
Smaczne Zdroweprzełożenia ciast i tortów wykorzystuję głównie dwa rodzaje kremów: kremy na budyniu i kremy na serku mascarpone. Kremy na budyniu powstają poprzez połączenie zimnego budyniu z miękkim masłem oraz cukrem, który bardzo często dodaję już na etapie gotowania budyniu. Drugi rodzaj kremów to te, których podstawą jest mascarpone i łączę go zazwyczaj z ciemną lub białą czekoladą, bitą śmietaną
MeCooks220g marchewki startej na drobnych oczkach Dodatkowo: 4-5 łyżek konfitury wiśniowej Do nasączenia: 150ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 250g schłodzonego serka mascarpone 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 fix do śmietany 2 łyżeczki cukru z wanilią 300g masy krówkowej (może być schłodzona) Wierzch: 160g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej(...)wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce. 8. Nasączone ciasto posmarować konfiturą wiśniową. Krem: 9. Do śmietanki dodać fix i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać cukier z wanilią, masę krówkową i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce
Mała Cukierenkadeseru opiewa na sprawdzonych już przepisach na masy i musy jakie na co dzień wykorzystuję do tortów. Składniki na 4 pucharki: 1 opakowanie ciasteczek maślanych Brześć 1 opakowanie serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 100 - 150 ml musu orange curd ( przepis tutaj) 2 łyżki nutelli 50 gram mlecznej czekolady 200 gram borówek truskawki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowanie deseru rozpoczynamy(...)przygotowania orange curd. Krem studzimy dokładnie. Ubijamy śmietankę 30% z serkiem mascarpone. Ubitą masę śmietanową rozkładamy do 3 misek. Jedna pozostaje biała, możemy dosłodzić ja łyżką cukru pudru ale pozostałe masy są dość słodkie więc ja nie słodziłam. Do drugiej miski z masą śmietanową dodajemy krem pomarańczowy, miksujemy do połączenia składników. Do 3 miski dodajemy nutellę i rozpuszczoną wystudzoną
Życie zaczyna się w kuchnikanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia Składniki: Spód: 200g sucharków 260g kremu czekoladowego do chleba (użyłam nutelli) Masa serowa: 500g serka mascarpone – schłodzonego 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 150ml mleka 15g żelatyny 7-8 łyżek cukru pudru (należy dosłodzić do smaku) 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii Masa owocowa i dekoracja(...)ognia i odstawić. 6. Do miski wylać śmietankę, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. 7. Następnie do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w 3 partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać
Mała Cukierenkabatonem Maxi King. Pyszny krem śmietankowy, polewa kajmakowa i czekoladowa całość dopełniona chrupiącymi orzechami i ciasteczkami. Uczta dla niejednego łasucha. 5 deserków 250 ml. śmietanki 30% 150 gramów serka mascarpone 200 gramów masy kajmakowej+4 łyżki mleka 100 gramów czekolady deserowej + 100 ml mleka 6-8 łyżek posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 1 płaska łyżka cukru pudru 15 sztuk(...)garnuszka i wlać mleko, całość krótko podgrzewamy ciągle mieszając aż powstanie gładki i gęsty sos. Sosy studzimy. Śmietankę ubijać z cukrem pudrem gdy zacznie gęstnieć dodać serek mascarpone, całość ubijać aż powstanie puszysty krem. Krakersy pokruszyć na drobne kawałki. Do pucharków wkładamy kolejno : Pokruszone krakersy, krem śmietankowy, solidną łyżkę sosu kajmakowego posypać łyżką orzechów, sos czekoladowy. Z drugą warstwą
Andzia Pichcipłaskie łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Serduszka: 3 galaretki truskawkowe 0,75 litra wrzątku Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół(...)wykrawamy w galaretce słupki w kształcie serduszek i odkładamy je do lodówki *** *** Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do przestudzenia *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny (powinna mieć temperaturę ciała) dodajemy łyżkę ubitej masy śmietanowej, mieszamy, a następnie dodajemy całość do kremu i szybko miksujemy do uzyskania jednolitej masy
Blog z Apetytemmąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 250 g serka mascarpone o smaku czekoladowym Polewa: 130 g gorzkiej czekolady 55 g masła 140 g cukru pudru 3 łyżki mleka Dodatkowo: cukrowe żółte gwiazdki Przygotowanie: Biszkopt kawowy - 3 łyżeczki kawy rozpuścić(...)utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Polewa - cukier puder przesiać. Gorzką czekoladę połamać i umieścić w małym garnuszku razem z masłem pokrojonym w małe plastry lub kostkę. Roztopić w kąpieli wodnej
Ciastka - domowe słodkościtakie mam święto to była okazja do przyrządzenia ciasta. Przepis jest na blachę 24cm - ja robiłam w kwadratowej ale możecie zrobić w okrągłej. Do ciasta dałam krem z mascarpone i śmietaną co w połączeniu z samym ciastem daje smaczne połączenie. Składniki: - 200 g startej marchewki ( to są 3 duże sztuki) - 1 małe jabłko - 1 szkl. ( ok.220g) cukru - 3 duże(...)mąki tortowej ( typ.450) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - ok.3/4 szkl. oleju. Krem: - opakowanie serka mascarpone - 300ml śmietanki 30% - 100g cukru pudru Na początek na tarce o średnich oczkach starłam umytą i obraną marchewkę i jabłko. Jajka ubiłam na puszystą masę z cukrem. Do masy , cały czas ubijając
Kuchnia Pełna Emocji