puszysty, ktoś nawet powiedział, że przypomina sernikowe lody. Bez polewy, naturalny, po prostu sernik tylko cytrusowy. Składniki (na tortownicę 26cm): masa serowa 1kg twarogu półtłustego 200g serka mascarpone 2 łyżki śmietanki 36% 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2 laski wanilii sok z 2 cytryn + otarta skórka sok z 2 limonek + otarta skórka spód 200g herbatników(...)dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać. Herbatnikową masą wylepić spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Podpiec 10minut w 180C. masa: twaróg zmielić dwukrotnie, zmiksować w robocie razem z mascarpone w cukrem pudrem, dodawać po jajku, następnie śmietankę i miksować. Następnie dodać sok z cytryn i limonek oraz otarte skórki cytrusowe. Laski wanilii przepołowić, wydrążyć ziarenka i dodać do masy
Raj dla PodniebieniaGotuje, gotuje… Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 1 marchewka 200g czerwonej soczewicy 6-7 pomidorów 2 cebule 2 ziemniaki 1 papryka czerwona lub żółta 200g serka mascarpone 50-70g parmezanu rozmaryn sól, pieprz ocet balsamiczny oliwa z oliwek Wykonanie : do dużego garnka wlać ok. 2 litrów wody, włożyć skrzydełko, marchew, podgotować. Następnie dodać wcześniej przepłukaną i odsączoną(...)paprykę. Posypać obficie rozmarynem, solą i pieprzem. Można całość skropić także octem balsamicznym. Piec ok. 30min w 170C z termoobiegiem. Upieczone warzywa przełożyć do bulionu, usunąć skrzydełko, dodać serek mascarpone, całość zmiksować na krem. Dodać tarty parmezan, doprawić do smaku. Gotowe! Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaprosta, ale jakże słodka propozycja na sierpniowy deser. Niewiele składników, a efekt gwarantowany! I tak lubię najbardziej! Składniki (na 4 porcje) 1 paczka ciasteczek pełnoziarnistych 1 opakowanie serka mascarpone 2 tabliczki karmelowej czekolady firmy Wedel 1 łyżka śmietanki kremowej gęstej lub 36% owoce mięta Wykonanie: ciasteczka drobno pokruszyć i umieścić w pucharkach. Czekoladowe tabliczki stopić w kąpieli wodnej, przestudzić(...)połączyć za pomocą miksera lub łyżki z serkiem mascarpone i śmietanką. Masę wyłożyć na ciasteczka. Następnie dodać ulubione owoce letnie, np. borówki, porzeczki lub maliny. Udekorować miętą. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Artykuł Karmelowy deser z owocami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapisanie to tak szybko idzie…” Składniki spód 150g herbatników maślanych 4 łyżki zaparzonej herbaty earl grey 1 łyżka oleju masa serowa 1kg twarogu półtłustego 2 łyżki serka mascarpone 5 jajek 1 łyżeczka esencji waniliowej sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny 1,5 szklanki cukru pudru solony karmel 1 szklanka cukru 100g dobrego masła 150g śmietanki(...)herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 2.Spod podpiekamy w 180C przez 8-10 minut. masa serowa 3. Twaróg mielimy dwukrotnie, przekładamy do misy miksera, łączymy z mascarpone i cukrem. 4. Dodajemy po jajku i miksujemy. Następnie dodajemy wanilię i sok z cytryny. 5. Ścieramy skórkę z cytryny i całość miksujemy na wolnych obrotach miksera. 6. Masę przekładamy
Raj dla Podniebieniaczymś słodkim. Sernikiem lub kilkoma kostkami czekolady. Składniki spód 150g herbatników 2 łyżki kakao 50ml mocno zaparzonej kawy masa serowa 500g twarogu z wiaderka (użyłam z Piątnicy) 200g serka mascarpone 150g serka ricotta 6 łyżek cappuccino waniliowego w proszku 3 jajka 4 łyżki cukru pudru mus dyniowy 1 mała dynia hokaido 1/2 łyżeczki olejku migdałowego szczypta cynamonu 1-2 łyżeczki(...)łączymy z kakao i kawą. Taką masą wylepiamy dno i boki małej (18-20cm) tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy 8 minut w 180C. Twaróg miksujemy z mascarpone i ricottą, dodajemy po jajku. Wsypujemy cappuccino, cukier i krótko miksujemy, tylko do połączenia sie składników. Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Tortownicę od spodu i po bokach owijamy folia
Raj dla Podniebieniasłodzik np. stewia (keto, LCHF)/ksylitol/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem: 500 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF) bądź mascarpone (keto, LCHF, optymalna) Wanilia sproszkowana Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Szpinak umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Liście zblendować. Używając szpinaku mrożonego należy go rozmrozić a następnie odcisnąć na sitku(...)się zarumieni. Śmietankę koksową lub śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjnalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Po upieczeniu ciasta wystudzić. Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone. Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście. Opcjonalnie dla osób spożywających nieco więcej
Ola la LCHFszkl startej marchewki 1/2 szkl cukru 1/2 szlk oleju 1/2 szkl posiekanych drobno orzchów 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu masa serowa: 500 g mascarpone 220 g sera białego 1,5 łyżki żelatyny 1/4 szkl wody 300 ml śmietany 30% skórka z 1/2 cytryny cukier waniliowy 2 łyżki cukru masa jabłkowa: 2 jabłka 1 galaretka brzoskwiniowa(...)upiekło). Ostudzone ciasto przecinamy na 2 blaty. masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Ser biały przeciskamy przez praskę dwa razy. Następnie łączymy go z mascarpone i cukrami oraz otartą skórką cytrynową. Potem dodajemy ostudzoną żelatynę oraz ubitą na sztywno śmietanę. masa jabłkowa: (blaszka 17 cm) Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę,posypujemy cynamonem, skrapiamy
Bon appetit mon amiepszennej tortowej (szklanka 250ml) -2 szklanki wody -250g masła lub margaryny -6 jajek -1 czubata łyżka ciemnego kakao KREM -500ml śmietany 30 lub 36% -250 g serka mascarpone -4 płaskie łyżki cukru pudru DODATKOWO -cukier puder do posypania Przygotowanie ptysiów rozpoczynamy od ciasta parzonego. Wodę wraz z masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła . Do gotującej wody wsypujemy mąkę(...)wielkości, polecam robić średnie, jeśli chcecie duże ciastka musicie je piec dłużej, tak by nie były mokre w środku. KREM śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serem mascarpone i cukier puder-miksujemy. Ptysie nadziewamy kremem, oprószamy cukrem pudrem i gotowe :-) Pyszne i łatwe :-) Polecam. SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutrzcinowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 średnich jajek skórka otarta z całej cytryny sok wyciśnięty z połowy cytryny Krem: 100 g mascarpone 100 g kremowego serka (np. Milandia, Almette, Bieluch, Philadelphia) ok. 1/3 szklanki cukru pudru (lub ciut więcej) świeże borówki opcjonalnie: skórka cytrynowa, mięta, jadalne kwiaty listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)dodajemy sok i skórkę z cytryny (wyszorowanej w ciepłej wodzie i przelanej wrzątkiem). Przelewamy do przygotowanej wcześniej do formy. Pieczemy ok. 35-40 minut w 170°C. Przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy mikserem z kremowym serkiem dodając cukier puder. Miksujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. Próbujemy czy masa jest odpowiednio słodka (serki w zależności od firmy różnią się rodzajem słoności
Poezja smakumoże być inaczej gdy na warstwę delikatnych słomek ptysiowych wyłoży się kremową masę serową w dwóch smakach, a całość posypie chrupiącymi ziarenkami granata :) Składniki: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka 1 tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej) opakowanie słomki ptysiowej z cynamonem Brześć granat Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w kąpieli(...)wodnej, czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli. Zimną śmietanę ubijamy, gdy będzie już gęsta dodajemy mascarpone i miksujemy by pozbyć się grudek, wlewamy żelatynę mieszamy całość dokładnie. Masę dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Dno tortownicy (26cm) wykładamy równą warstwą słomki ptysiowej, na słomce rozsmarowujemy biały krem, na nim krem czekoladowy i całość posypujemy granatem. Odstawiamy
Cynamonowe szczęścieJeżeli lubicie słodkie śniadania, to te bułeczki idealnie się nadają. Słodyczy nadaje im śmietana i mascarpone, nie zawierają cukru a pomarańcza nadaje im ciekawego smaku. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem lub dżemem. Składniki: 2 szklanki mąki 50 g masła 120 ml śmietany 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy sok z polówki pomarańczy
Delusional Trinesmaku przypomina domowy biszkopt. Nie jest ani za suchy ani za bardzo nawilżony. Składniki: * 1 paczka gotowego spodu tortowego * 250 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * cukier puder do smaku * owoce do dekoracji- u mnie było truskawki, kiwi, banany i borówki amerykańskie Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder (ilość według upodobania
Zrób to smaczniepszennej+1 czubata łyżka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone cukier według własnego smaku Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników. Polewa 100 g mlecznej czekolady 100 g śmietany kremówki
O kuchni z uczuciembeza: 6 białek w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru (1,5 szklanki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli 8 daktyli krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 150 g kajmaku 1/2 szklanki orzechów włoskich 10 daktyli kakao do dekoracji Jako pierwszą pieczemy bezę, najlepiej dzień wcześniej. Na papierze(...)całą noc). Jeśli beza w trakcie pieczenia popękała, nie martw się to znak, że na pewno się udała. Pora na przygotowanie kremu. Orzechy i daktyle siekamy na małe kawałki. Mascarpone mieszamy z masą kajmakową i miksujemy na jednolitą masę. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietankę dodajemy do masy kajmakowej
KuchcikoweLoveleniwą niedzielę. Zrobiłam deser, który nazwałam Pavlową, bo jego smak kojarzy mi się z tą znaną bezą. Jest pyszny. Polecam do spróbowania. Składniki: • 200 ml śmietany 36% • 100 g mascarpone • cukier waniliowy • duża garść mieszanych orzechów • 100 g herbatników • 100 g frużeliny jagodowej • 50 g bezików Sposób przygotowania: 1. Śmietankę kremową ubić na krem z cukrem waniliowym i połączyć(...)mascarpone. Odstawić w chłodne miejsce. Jeśli wolicie słodszy krem, dodajcie dodatkowo do śmietany podczas ubijania 1 łyżkę cukru pudru. 2. Przygotować szklaneczki lub pucharki. 3. Na dno każdej szklaneczki wsypać pokruszone dość drobno herbatniki. Można je zastąpić biszkoptami – jeśli wolimy. 4. Orzechy posiekać, rozsypać na ciasteczkach. 5. Do każdej szklaneczki rozłożyć porcję kremu śmietanowego pomieszanego z pokruszonymi bezikami. 6. Wierzch
W mojej kuchni