jajka 3 łyżki mleka 3 batoniki Milky Way Krem: 6 batoników Milky way 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 1,5 szklanki mleka w proszku 200 g serka mascarpone 1 śmietanfix Dodatkowo: batoniki Milky Way do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Każdy batonik dzielimy n a4 kawałki. Masło ucieramy z cukrem na gładką(...)wrzenia. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Następnie ściągamy krem z ognia, dodajemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Krem pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego kremu dodajemy serek mascarpone i śmietanfix. Miksujemy tylko chwilę do połączenia składników. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i kawałkiem batonika. Smacznego Artykuł Babeczki Milky Way pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujemąki 200 g masła 1 jajko 50 g cukru pudru 40 g drobnych wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem kokosowy 220 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 40 g drobnych wiórek kokosowych 35 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Dodatkowo 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Kruche ciasto Do przesianej mąki dodajemy pokrojone(...)piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia. Krem kokosowy Do schłodzonej śmietany dodajemy zimny serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, ekstrakt kokosowy i wiórki. Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżkach gorącej wody. Przestudzoną, ale wciąż płynną dodajemy do kremu
Wędrówki po kuchnichrupiące i delikatne". Źródło przepisu: kucharenka.pl Średnica tortownicy: 25 cm 4 jajka 200 gram gorzkiej czekolady 110 gram mąki 150 gram cukru 140 gram masła 250 gram serka mascarpone 300 gram masła orzechowego 100 gram orzeszków ziemnych 120 gram cukru 2 łyżki wody 80 ml śmietanki 30% patelnia teflonowa Czekoladę połamać w kawałki. Masło rozpuścić w rondelku na niewielkim(...)wymieszać łopatką. Dodać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części i upiec dwa równe placki w nagrzanym piekarniku do 170C po około 20 minut każdy. Serek mascarpone i masło orzechowe przełożyć do miski i wymieszać na jednolitą masę. Cukier wyłożyć na nieprzywierającą zimną patelnię. Zrobić na środku dołek i wlać 2 łyżki wody. Postawić na średnim gazie
Czerwony GupikSkładniki: makaron 1 opakowanie/parppadelle Czanieckie makarony, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, serek mascarpone 250 gram, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, jajka 10 sztuk na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule posypane cukrem do złocistej cebuli dodać wyciśnięte z praski(...)będzie gorzki umyty szpinak, odciśnięty z wody nożyczkami kuchennymi pokroić wprost do cebuli z czosnkiem, dodać kostkę rosołową, paprykę ostrą, podsmażać mieszając z 5 minut do szpinaku dodać serek mascarpone i na małym ogniu mieszając połączyć składniki, nie gotować makaron parppadelle ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie, ja gotowałam z 2 minuty dłużej, odsączyć na durszlaku i dodać
W Mojej Kuchni Lubięmielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego sok z cytryny do smaku KREM: 50 dag serka mascarpone 25 dag masy kajmakowej z puszki 200 ml dobrze schłodzonej kremówki opakowanie zagęstnika do śmietany łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO: słoiczek 340 ml domowej konfitury z czarnej porzeczki 20 dag masy kajmakowej(...)drobne pestki. Wszystkie składniki ponczu połączyć ze sobą. Posiekane orzechy wymieszać z płatkami migdałowymi. Ja orzechy wyłuskałam, uprażyłam na suchej patelni, otarłam ze skórki ściereczką i posiekałam. KREM: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęstnikiem, następnie delikatnie wymieszać z masą serowo kajmakową. SKŁADANIE TORTU: Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową konfitury
Kuchenne zapiski EdytyWykładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut w 180 st.C Krem kokosowy: śmietana 30% 300ml x2 2 białe czekolady 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych Śmietanę podgrzewamy do wrzenia, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie ubijamy(...)śmietanę, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej serek mascarpone oraz wiórki kokosowe. Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody Truskawki mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszając
Cynamonowe szczęściemąki pszennej 250 g masła 250 g śmietany 18% szczypta soli A na krem śmietanowy potrzeba będzie: 500 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Masło, mąkę, śmietanę i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką zagniatamy nasze ciasto chwilę. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto się chłodzi(...)jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 C, aż się zarumienią na złoto. Zostawiamy na kratce do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy. Z wystudzonych ciastek wyjmujemy foremki do rurek. […] Artykuł Rurki z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokiturach, dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Do większej dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Masa śmietanowa: 800 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Kremówkę, mascarpone, cukier puder i wanilię przełożyć do naczynia. Całość ubić na sztywno. Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, na niego
Domowa cukiernia Ewywystudzić i wyjąc z formy. Ponownie zrobić ciasto z przepisu jak wyżej i upiec kolejne trzy krążki ciasta. Krem kawowy 800 ml śmietany kremówki 600 g mascarpone 2 łyżeczki pasty waniliowej 5 łyżek kawy rozpuszczalnej ( kawa musi być zmielona na proszek) 5-6 łyżek cukru pudru do smaku Mascarpone, śmietanę, kawę i cukier puder zmiksować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukróży. Polecam! Składniki: biszkopt 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka syropu rumowego z czekoladą masa 500g serka mascarpone 150g śmietanki 22% 3-4 łyżki cukru pudru 4 łyżki cappuccino waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 łyżek konfitury z róży nasączenie blatów 1/2 szklanki herbaty z cytryną Wykonanie: biszkopt: Białka(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm). Piec w temp.170C przez 40min. Przestudzony biszkopt podzielić na 3 blaty. Każdy z blatów nasączyć herbatą z cytryną. masa : W naczyniu zmiksować serek mascarpone z cukrem, śmietanką, ekstraktem i cappuccino. tort: Na paterze lub spodzie tortownicy umieścić pierwszy blat, dokładnie rozsmarować konfiturę, nałożyć porcję kremu cappuccino. Podobnie postąpić z drugim blatem. Po przykryciu tortu
Raj dla Podniebieniawielkanocne świętowanie. I nie tylko. Składniki: 400g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka kakao wierzch 50g orzeszków pistacjowych 50g orzechów włoskich 1 łyżka masła 2 łyżki golden syrup (można zastąpić miodem) Wykonanie: Twaróg zmielić, połączyć z mascarpone, zmiksować. Wsypać cukier. Dodawać po jajku
Raj dla Podniebieniałyżka, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru do naponczowania: 1 filiżanka mocnej kawy z 3 łyżkami rumu masa: 500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 150g śmietanki kremówki ponadto: 1/2 puszki kajmaku o smaku trufli,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) i zmielonych orzeszków pistacjowych (50g), owoce(...)jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać tort : biszkopt podzielić na 2 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko
Raj dla Podniebieniasłodkie! Składniki: biszkopt : 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, 1 szklanka cukru pudru, 6 jajek, 1 łyżeczka esencji waniliowej masa pomarańczowa: 200g serka mascarpone, 2 łyżki śmietanki kremówki, 1 łyżeczka olejku pomarańczowego, 2 łyżki soku z pomarańczy, skórka otarta z połowy pomarańczy, 4 łyżki masy kajmakowej masa czekoladowa : 150g serka mascarpone, 4 łyżki śmietanki
Raj dla PodniebieniaSkładniki: spód: 1 paczka biszkoptów 1 łyzka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka mielonych migdałów masa: 700g twarogu półtłustego mielonego 250g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 żółtka, 1 łyżeczka esencji waniliowej, sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 7 łyżek likieru kokosowego wierzch: 4 łyżki śmietany(...)likierem, migdałami, kokosem,(masa ciasteczkowa ma być wilgotna, nie sucha!) taką masą wyłożyć tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, spód podpiec przez 10minut w 180C masa: twaróg zmiksować z mascarpone, dodać mleko skondensowane, dodawać po jajku, potem żółtka, śmietankę, wanilię, sok z cytryny, likier, na sam koniec przesiać mąkę.Jeśli masa jest rzadka ( to czasem zależy od sera:)) można dodać łyżkę
Raj dla Podniebieniałyżki mąki pszennej 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny ziarenka z 1/2 laski wanilii krem 500g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% sok z 1 pomarańczy otarta skórka z pomarańczy 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych moczonych w soku z pomarańczy dodatkowo 4 łyżki konfitury(...)jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem, wiórkami, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy. poncz W szklance wody wymieszać sok z jednej pomarańczy z kilkoma łyżeczkami różowego wina, ok.6-7. Tort
Raj dla Podniebienia