woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:840/1096)

Tarta szpinakowa 169

Padano kilka ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Masło trzemy na tarce. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Szpinak płuczemy zimną wodą i dusimy na patelni tak aby stracił objętość. W misce mieszamy wszystkie składniki na farsz oprócz sera feta. Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość(...)brzegi ciasta będą złote, masa się zetnie.  Surówka : sałata  1 marchew sos: 1 łyżka musztardy, pół łyżki miodu, pół łyżki oliwy, pół łyżki octu balsamicznego, trochę cytryny  Sałatę rwiemy na kawałki, marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy z sosem i gotowe.  Smacznego

Słodka Strefa
DIETETYCZNA SAŁATKA Z BOBEM I JARMUŻEM! 197

masę aromatów i smaków, dużą dawkę witamin i zdrowia!  Całość jest fajnie zbilansowana. Spróbuj! SKŁADNIKI: - 100g komosy ryżowej - 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu (15 minut w osolonej wodzie) - papryczka chili - 2 garście jarmużu - 2-4 rzodkiewki - oliwa z oliwek - szalotka lub cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - sól - czarnuszka Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek dodaj(...)oliwą z oliwek i posiekanym chili. wykładamy na talerze, dodajemy bardzo cienko pokrojoną rzodkiewkę. Całość oprószamy ziarnami czarnuszki, wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Całość możesz odrobinę skropić sokiem z cytryny! Gotowe! Pyszne

SMYKWKUCHNI
Śledzie po polsku w śmietanie. 233

płaska łyżeczka cukru      Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 1 godziny.      Zalewa. Wodę zagotowujemy z zielem angielskim, listkiem laurowym i cukrem. Gdy woda już zawrze dolewamy ocet, mieszamy i wyłączamy grzanie. Studzimy.      Wymoczone śledzie odcedzamy, wycieramy i kroimy 4-5 cm kawałki. Cebule obieramy kroimy w piórka, dodajemy do śledzi. Jajka(...)dobrze utarte), 3/4 zalewy, dokładnie mieszamy i wlewamy do śledzi. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem, resztą zalewy (jeśli całość jest za mało kwaśna możemy dodać trochę soku z cytryny), cukrem i ewentualnie solą, pamiętając, że całość powinna mieć lekko słodko-kwaśny smak. Gotowe śledzie odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny

Rozpustne gotowanie
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 170

klarowanego sok z cytryny sól Krem chrzanowy 300 g kremowego serka 2-3 łyżki chrzanu lub więcej do smaku 1 łyżka posiekanego szczypioru + dodatkowo do posypania sól sok z cytryny (opcjonalnie) Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru na pastę. Dodać pół szklanki mleka, wymieszać. Zaczyn przykryć, odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Białka ubić na sztywno. Mąkę pszenną(...)ubite białka. Za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie wyszorować buraki, przełożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Przelać zimną wodą, przestudzić. Kremowy serek wymieszać z chrzanem i szczypiorkiem, doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce. Gdy ciasto

Pełny talerz
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 402

minut. Nie powinno się jej jeść wściekle gorącej, ale zawsze należy podawać na stół w patelni, w której ją szykowaliśmy. Ja lubię skropić swoją porcję cząstką cytryny i jeść paellę z jogurtem, doprawionym roztartym ząbkiem czosnku i posiekaną natką kolendry. SKŁADNIKI 6 polędwiczek z kurczaka lub jedna pojedyncza pierś ½ opakowania Chorizo katalońskiego, Tarczyński (1 kiełbasa) 1 długa i 1 okrągła(...)najlepiej malinowe 1 i 2/3 szklanki ryżu arborio 4 łyżki oliwy sól pieprz 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej SKŁADNIKI BULIONU 1 ½ litra wody 1 ½ kostki rosołowej 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy szczypta szafranu

Karo in the Kitchen
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 338

sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka(...)ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu. Spaghetti gotujemy al dente w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem i szpinakiem

VioletoweKucharzenie
Placek włoski. 484

maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka szczypta soli 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki bakalii innych (rodzynki migdały, skórka z cytryny) Polewa 1 czekolada mleczna (100g) 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dekoracja: orzechy włoskie Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka wsypać do miski, zasypać cukrem,dodać posiekane(...)papierem do pieczenia  i wyłożyć na nią  ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 35 min. Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę, na nim postawić miskę. Do miski wrzucić czekoladę i czekać aż się rozpuści) dodać mleko,masło. Wszystkie składniki połączyć i polać ciasto. Udekorować orzechami. Źródło przepisu: http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com

O kuchni z uczuciem
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 313

bulionowi gorzki posmak) i dokładnie wypłukać wszystkie odpadki rybie na bulionwarzywa obrać,pokroić na mniejsze kawałki,cebulę przekroć na pół,opalić, wraz z resztkami ryby i przyprawami zalać zimną wodą i powoli doprowadzić do wrzenia.Zdjąć szumowiny i gotować na małym ogniu przynajmniej 30 minutgotowy bulion przecedzić przez sito.Zużyć od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.Można(...)łyżki masła ghee 400 g dorsza2 marchewki1 pietruszka2 ziemniaki kawałek pora i selerazielone listki lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniezielone listki selera (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniesok z 1/2 cytryny 1 łyżka koncentratu pomidorowego100-150 ml kwaśnej śmietanysól.pieprznatka zielonej pietruszkiWykonanie:cebulę obrać ,pokroić w kostkę i zeszklić na maślew międzyczasie obrać warzywa i pokroić w 1-cm kostkę,dołożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Miszōng ze baniōm (Miszmasz z dynią) 179

wiyrch Na oliwie zeszklić cebula, niyskorzi 23 dociepnōńć do tego pokrajanoł 24 bania, boryj i zeler. Jak to sie tak chwila podsmażi, to wlyjcie tam 0,7- 1litra wody, wciepcie prziprawy i niech sie powarzi 25 . Jak już bania i zeler bydōm miynke, to mogecie to zblyndować, wlołć 26 sok ze citrōłny, dosmakować i fertich. Jak już bajecie mieć(...)selera 9 kawałek pora 10 zaraz 11 sałatki 12 różne 13 witaminy 14 trochę 15 rozmawiał 16 wyrzuciła 17 okazało 18 bardziej oszczędny 19 mniejszego 20 szczyptę 21 cytryny 22 migdały 23 później 24 pokrojoną 25 pogotuje 26 wlać 27 na górze 28 posypać 29 pochwalić 30 ugotowali Artykuł Miszōng ze baniōm (Miszmasz z dynią) pochodzi z serwisu Chop

Chop w kuchni
Ziemniaczana rolada z rybą 294

oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami(...)cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce jak cukierek. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 25min. Cała rolada musi znajdować się pod wodą, równolegle do dna garnka. Odsączyć z wrzątku, przelać zimną wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę na 1-1,5cm plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego! Kategoria

https:KKuchniaMniam
HALIBUT pod PISTACJOWYM PESTO, MUS z RZEŻUCHY i BROKUŁOWY RYŻ – FISH FRIDAY 187

większe do poporcjowania pęczek liści bazylii 75g pistacji 1 łyżka oliwy mały ząbek czosnku sól, pieprz do smaku opcjonalnie łyżka tartego parmezanu (u mnie nie ma) opcjonalnie sok z cytryny Filety halibuta oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Składniki do pesto umieścić w malakserze i zmiksować na ziarnistą masę. Pesto wyłożyć na rybę i wstawić(...)dodatki. Zielony ryż: 120g ryżu parboiled (tym razem u nas biały, żeby podkreślić zielony kolor) 200g gotowanego brokuła (pozostał nam z dnia poprzedniego) sól do gotowania Ugotowany w osolonej wodzie ryż i różyczki brokuła wymieszać. W zależności od upodobań, można pozostawić różyczki brokuła, bądź tez zmiksować go na puree przed połączeniem z ryżem. Mus z rzeżuchy: 100g rzeżuchy 100g liści

Dietolog
Pomysł na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste tosty z awokado i jajkiem 193

złe” ziemniaki czy makaron Pod warunkiem, że to porządny produkt. Przede wszystkim unikajcie barwiących dodatków jak karmel czy słód jęczmienny. Zawsze szukajcie chleba z krótką listą składników (mąka, woda, sól, zakwas ewentualnie drożdze), najlepiej graham, razowego lub pełnoziarnistego (o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych). Taki chleb możemy przygotować np. w formie grzanek z awokado i jajkiem. Pamiętajcie tylko, żeby(...)Składniki 2 kromki pełnoziarnistego chleba 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado 1 garść roszponki, rukoli lub szpinaku 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 jajka mały kawałek drobno posiekanej czerwonej cebuli sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Awokado pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Chleb zgrlluj na patelni bez tłuszczu (lub odpiecz w tosterze/piekarniku) Posmaruj każdą z grzanek musztardą. Następnie ułóż

Powiedz dietom nie
UDZIEC Z INDYKA PIECZONY W RĘKAWIE 788

udźca z indyka Marynata : 4 roztarte ząbki czosnku 2 posiekane cebule trochę tymianku 2 łyżeczki musztardy 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oliwy lub oleju sól Sos : zlany sos z pieczenia mięsa sól i pieprz do smaku śmietana 18% mąka do zagęszczenia Wykonanie :  Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso(...)nagrzanego do 185 stopni na ok 90-100 minut. Po upieczeniu mięso zostawić w rękawie do ostygnięcia. Nastepnie wyjąć je na talerz, a sos zlać do garnka. Zagotować, dolać wody, w celu uzyskania większej ilości sosu, doprawić solą i pieprzem i zaciągnąć odrobiną mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Na koniec uświetnić sos śmietaną

Walijskie Pichcenie
Co Lila jadła w środę? 15 212

mówi "owsianka". Staram się urozmaicać śniadania, choć powiem Ci szczerze, że zazwyczaj rano nie mam ochoty na wydziwianie w kuchni. Też tak masz? Nasypałam więc do thermomixa owsiankę, dolałam wodę, zmiksowałam, przecedziłam - wyszło mleko. Do mleka wsypałam mąkę, wrzuciłam jajko, jabłko, włączyłam największe obroty. Gotowe. Placki smażyłam na maśle klarowanym. Na każdy placek nałożyłam mus, złożyłam na pół i dałam(...)Śniadanie 10:00 Śniadanie było baaardzo syte, ale szczerze mówiąc to ja załapałam się tylko na jednego placka. Na drugie śniadanie zrobiłam sok z buraka, jabłka, cytryny i natki pietruszki.  Zupa 13:00 Zupa pomidorowa z makaronem. II Danie 16:00 Pierwszy raz u nas takie danie! Łódki z cukinii. Cukinia faszerowana. Coś pysznego! Można nadziać czym się chce

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Ogórkowy chłodnik z pieczonymi młodymi ziemniakami 243

tego czasu jest fanką mizerii (po polsku) a po blogersku- chłodnika. Składniki na 2-3 porcje 2 duże ogórki puszka schłodzonego mleka kokosowego pęczek koperku sok z połowy cytryny pieprz sól do smaku około 1 kg młodych ziemniaków wyszorowanych 3 łyżki oliwy łyka rozmarynu lub tymianku (ja wolę rozmaryn) Przygotowanie: Ziemniaki możesz przygotować dzień wcześniej, tj. umieścić je w naczyniu(...)międzyczasie obierz ogórki ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj około pół łyżeczki soli i przełóż na sitko, a sitko w misce, tak aby odsączyć nadmiar wody. Na 15 minut przed końcem pieczenia się ziemniaków wymieszaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj odsączone ogórki, posiekany koperek, pieprz i sól do smaku oraz sok cytrynowy, który skutecznie

greenscarf
Galaretki drobiowe 171

Delikatne galaretki drobiowe z warzywami, skropione sokiem z cytryny to doskonała przystawka na święta czy sylwestra. Nie są trudne do zrobienia, podstawą jest czysty klarowny rosół. Składniki na około 8-10 miseczek galaretki 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 4liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki żelatyny zielona pietruszka sól, pieprz do smaku(...)kurczaka także myjemy i pozbawiamy ewentualnie zbyt dużej ilości tłuszczu która może się na nich znajdować. 2. Warzywa z mięskiem wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Przyprawiamy do smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ). Gotujemy około 1 h i 20 minut jak normalny rosół. 3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź w kostkę

Gotowanie...to proste !
Ziemniaczana rolada z rybą 270

oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami(...)cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce jak cukierek. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 25min. Cała rolada musi znajdować się pod wodą, równolegle do dna garnka. Odsączyć z wrzątku, przelać zimną wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę na 1-1,5cm plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego :) RADY: Roladę można

https:KKuchniaMniam
Wieprzowina słodko - kwaśna 157

przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka(...)marchewki 200g przecieru pomidorowego olej 2 łyżki cukru sól, pieprz przyprawy: przyprawa 5 smaków, paprika słodka, paprika ostra, curry, kardamon ryż 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 50-70ml wody Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać mięso i pokrojoną

Codzienne Gotowanie
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 154

krajem nadbałtyckim, mimo wielu nadal czystych rzek, rozległych jezior i stawów hodowlanych, ciągle jemy za mało ryb. Pstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą(...)Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie składniki poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sokiem wyciśniętym z limonki i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce i wyjmujemy przed samym podaniem. Zamarynowane pstrągi wyjmujemy

Karo in the Kitchen
Kompot z rabarbaru i truskawek. Klasyk mocno przyprawiony 191

smaku. Rabarbar i truskawki myjemy. Odcinamy zdrewniałe końce rabarbaru, kroimy go w 2-3cm kawałki. Truskawki pozbawiamy szypułek. Zostawiamy je w całości. W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody, wsypujemy do niej cukier, wrzucamy przyprawę do piernika i zgnieciony pieprz. Gotujemy 4-5 minut na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swój aromat a cukier się rozpuści. Wrzucamy owoce, zmniejszamy(...)oddały napojowi swojego koloru, możecie kompot zabarwić kilkoma kroplami barwnika spożywczego w żelu, odrobiną barwnika amarantowego w proszku lub sokiem z buraka. Kompot po schłodzeniu podajemy z plastrami cytryny i listkami mięty. SKŁADNIKI ½ szklanki cukru (ewentualnie więcej do smaku) 500g rabarbaru 200g truskawek 10-15 ziaren czarnego pieprzu, zgniecionych (ja lubię więcej, ale sprawdźcie sami ile Wam pasuje) 1 kopiasta

Karo in the Kitchen
Leczniczy Syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz szybki, prosty i najlepszy przepis. Jak wygląda mniszek lekarski a jak wygląda mle 183

lekarskiego Następnie kwiaty delikatnie acz dokładnie opłucz pod bierzącą wodą (możesz do tego celu użyć sito) i pozostaw do ocieknięcia. Przygotowujemy duży garnek, wkładamy do niego kwiaty i zalewamy wodą - do poziomu kwiatów i gotujemy okło 15 minut. Zupa Pomidorowa, która udaje się zawsze!  Zobacz przepis. Klik. Garnek wraz z zawartością odstawiamy na 24 godziny , najlepiej przykryty bawełnianą ścierką(...)lekarskiego Następnie wyciąg należy połączyć z miodem - na każde 0,5 l otrzymanego soku nalezy dodać około 1/2 kg miodu rzepakowego lub wielokwiatowego i świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Tak uzyskaną mieszankę podgrzewaj w łaźni wodnej przez 15 minut nie dopuszczając do wrzenia, po czym gorący rozlewaj do sterylnych butelek. Słoiczki/butelki ustaw do góry dnem do ostygnięcia

IzaGotuje
Domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem 269

szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Pomidory suszone pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Przygotować marynatę: W miseczce wymieszać oliwę z suszonych pomidorów z sokiem z cytryny oraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.Przyprawić solą i pieprzem. Piersi umyć, oczyścić, osuszyć. Zrobić kieszonkę: Ostrym nożem zrobić nacięcie w najgrubszej części piersi na ok. 1 cm. Następnie(...)szpinaku, pomidory suszone oraz listki tymianku. Owinąć sznurkiem wędliniarskim. Każdą pierś posmarować marynatą z każdej strony, uważając aby nadzienie się nie wydostało. Odstawić na 15 minut. W garnku zagotować wodę w takiej ilości, aby postawione na nim sito do gotowania na parze nie dotykało wody (zamiast specjalnego sita do gotowania na parze, możecie użyć zwykły metalowy durszlak). Piersi ułożyć

Moja Delicja
Ciasteczka cytrynowe 201

sobie to coś, czego nigdy nie znalazłam w kolorowych paczkach od wielkich koncernów. Dziecięce wspomnienia mamy zagniatającej pierniki, a może magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem, z domem w którym ktoś zawsze na mnie czekał.  Może moje zamiłowanie do wypieku domowych ciast(...)szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 15 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka otarta z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam jajo, skórkę i sok z cytryny, oraz ekstrakt waniliowy. Ucierałam, aż do dokładnego połączenia składników. Suche

Zapiski Młodej Żony
Wątróbka drobiowa z szalotkami i renetą w migdałach. 180

szalotki; dwie przekrawamy na połówki, jedną siekamy -ząbek czosnku, zgnieciony bokiem noża i posiekany -łyżka płatków migdałowych -sól, pieprz -jedna reneta pokrojona w ósemki, bez gniazd nasiennych, skropiona cytryną (by nie zbrązowiała) -masło klarowane -kilka łyżek różowego wina -łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej Na maśle klarowanym szklimy posiekaną cebulę dodając połówek szalotek, czosnku i jabłka. Jabłka posypujemy rozmarynem. Solimy i pieprzymy(...)minuty z każdej strony. Dodajemy odłożone jabłka i szalotki, podsmażamy jeszcze minutę. Do wątróbki dodaję miks sałat z winnym winegretem zrobionym na cydrze. Dwie łyżki cydru i oliwy, łyżka wody, sól i pieprz

BaRepas
Makowiec na drożdżowym :) 192

inny smak) Masa: - gotowa masa makowa z puszki Lukier: - 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku - 1 płaska łyżka słodziku w proszku - 1 1/2 łyżki mleka - 10 kropelek soku z cytryny Na początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy(...)zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 30 minut 150 stopni, a potem na kolejne 20 minut podkręcamy do 180 stopni

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania