woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:840/1096)

Bezy 120

łyżki soku z cytryny szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Białka dobrze ubite są gęste i błyszczące. Gotową beze przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe  porcje na papier do pieczenia w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)piecu do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, jak zostaną :)  Wskazówki: Białka nie można przebić, dzieje się się to zawsze w pierwszej fazie ubijania, kiedy białka podejdą wodą (przed dodaniem cukru) należy je wyrzucić bo bezy nie wyjdą. Moje białka są o temperaturze pokojowej, ale mogą być z lodówki. Cukier dodajmy partiami nigdy na raz bo cukier się

Delicious Titbits
Drożdżowe różyczki z jabłkami 113

soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”) 100 g brązowego cukru łyżka cynamonu i kardamonu (opcjonalnie) 5 jabłek sok z cytryny Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą(...)odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie półplasterki i podgotować około 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym (ja to zrobiłam na dużej patelni), po czym przełożyć je pojedyńczo na płaską powierzchnię. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wyciąć prostokąt, w zależności od wielkości jabłek u mnie

greenscarf
przepis na łososia według litewskiego rybaka czyli carpaccio z Pałangi 191

użyłem tylko dość grubej). Powodem dla którego musimy użyć grubej soli jest fakt że filet po posoleniu "puści" wodę i jeżeli sól będzie drobna to mięso będzie leżało w wodzie ( a tego nie chcemy) Na drugi dzień wyjmujemy rybę z lodówki, strząsamy z niej wszystkie kawałki soli i układamy filet na desce do krojenia (drugą przyczyna użycia grubej soli, jest(...)zbyt sucha i słona). Drobno siekamy pęk koperku i grubo pokrywamy nim wierzch fileta. Ostrym nożem kroimy łososia na skośne plastry i układamy je na półmisku. Podajemy z cząstkami cytryn, posypując odrobiną grubo zmielonego pieprzu

Miód i pieprz
dżem truskawkowy 177

Składniki 1kg truskawek 600g cukru sok z 1 dużej cytryny Wykonanie Umyte osuszone i bez szypułek truskawki ,lekko miksujemy.Następnie dodajemy cukier,i zelfix 2:1.Wszystko dokladnie mieszamy i gotujemy w 100 ° C 15 minut. Gorący, gotujący się, lekko bulgocący dżem przekładamy do dobrze wyparzonych, sterylnych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem,przykryte kocem, aby zupełnie ostygły(...)robilam w speecooku. Smacznego! Jak  oczyścić truskawki z pestycydów i chemikaliów ? Truskawki myjemy najpierw w zlewie, w dużej ilości zimnej wody, szybko i energicznie . Wyjmujemy je na sito. W dużej misce należy przygotować roztwór: zimna woda + niewielka garść sody oczyszczonej. Mieszamy. Do roztworu wrzucamy wcześniej opłukane truskawki, zostawiamy je na dosłownie kilka minut. Wymoczone truskawki ponownie

w mojej kuchni
Majonez domowy z żółtek 216

muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ucieranie majonezu trwa dosłownie kilka sekund, a majonez jest przepyszny! Składniki: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny 2 szczypty soli 1 niepełna łyżeczka cukru 1 szklanka oleju o łagodnym smaku, u mnie słonecznikowy Wykonanie: Żółtka, musztardę, sól, cukier i ocet winny przekładam do wysokiego naczynia, za pomocą(...)najwyższych obrotach, przesuwając końcówkę blendera raz w górę, a raz w dół, by składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Jeśli majonez będzie zbyt gęsty dolewam 1-2 łyżki wody. Gotowy przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam do lodówki.  Tak przygotowany majonez możecie przechowywać około dwóch tygodni w lodówce

Bea(u)ty kitchen
Tort węgierski z karmelem i bitą śmietaną. 163

cytryny4-5 łyżek spirytusu1 słoik wydrylowanych wiśni  Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić.Ucierać masło i dodawać po łyżce masę jajeczną.Dodać kakao. sok z cytryny i spirytus. Wlewać stopniowo.Nasączony krążek posmarować dosyć grubo kremem i wtłoczyć wiśnie wcześniej zalane spirytusem. Spirytus spod wiśni wykorzystać do ponczu.Nałożyć drugi krążek, posmarować resztą kremu i ozdobić(...)tego drugiego, ma oprócz doskonałego smak, głęboki ciemny kolor. Karmel Cukier trzcinowy z Mauritiusa 50 g cukier trzcinowy z Mauritiusa  firmy Food&Joy  [TUTAJ] 30 ml woda Przekonałem się do produktów firmy Food&Joy  [TUTAJ] i do zrobienia ozdoby z karmelu korzystałem z otrzymanego od tej firmy cukru trzcinowego z Mauritiusa. Nie zawiodłem się

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka z mięsa drobiowego 204

nóżki" :)Składniki : 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy do miękkości mięsa Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i rozdrabniamy, wywar cedzimy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem Mięso układamy w pojemniczkach(...)drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny. Schłodzoną wstawiamy do lodówki . Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków i trzymajmy w lodówce. Gdy mam nadmiar galaretki to po wlaniu do słoiczków poddaję

Proste Potrawy
Dżem żurawinowy z chia (tylko 4 składniki!) 107

niej zawarte i w jakiej ilości. Jakie właściwości odżywcze ma żurawina? Żurawina to kopalnia wartości odżywczych. Cechuje ją m.in duża zawartość witaminy C przez co dawniej nazywano ją „cytryną dla ubogich”, choć teraz jest zupełnie odwrotnie. Poza witaminą C żurawina zawiera całkiem sporo błonnika, witamin z grupy B (B1, B2), magnezu, selenu, potasu, fosforu, luteiny czy żelaza. Wyróżnia ją duża(...)zrobić wspomniany pyszny dżem :) Składniki na 1 słoik dżemu żurawinowego z chia: 1 szkl. wody 250 g świeżej żurawiny 4 łyżeczki nasion chia 5 łyżek cukru/ksylitolu/erytrolu/miodu (dżem na cukrze będzie lepiej zakonserwowany, ale bardziej kaloryczny – wybór należy do Ciebie) Przygotowanie: 1. Do garnka wlewamy wodę. 2. Wsypujemy żurawinę, nasiona chia oraz cukier/ksylitol/erytrol. 3. Całość gotujemy przez ok. 20 minut

Czarnawisienka
Klasyczna szarlotka. Najlepsza. 213

życie żyje, a ludzie Bóg wie gdzie go szukają. Że niektórzy w sławie i bogactwie go szukają, ale na sławę i bogactwo nie każdego stać, a szczęście jest jak woda i każdemu chce się pić. Że nieraz jest go więcej w jednym dobrym słowie niż w całym długim życiu."  Wiesław Myśliwski, Kamień na kamieniu. Znowu inne spojrzenie na szczęście(...)cukru 200 g masła 50 g smalcu 2 jajka 2 żółtka Nadzienie: 1,5 kg jabłek 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne

My simple kitchen
Sałatka z holenderskiego matjasa z fasolką 143

szparagowej 3 pomidory śliwkowe (lub inne z dużą ilością miąższu, ok. 300g) 1 średnia czerwona cebula (180g) 2-3 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny sól do smaku (ostrożnie) Do podania lekkie pieczywo Instrukcje Pomidory rozcinamy wzdłużnie na ćwiartki, usuwamy pestki, a następnie kroimy w długie paski. Cebulę obieramy, rozcinamy wzdłużnie na pół, a następnie(...)matjasów dzielimy na 2-3 części, a następnie kroimy wzdłuż na ok. półcentymetrowej grubości długie paski. W międzyczasie gotujemy fasolkę wrzucając ją do ok. 2 litrów dobrze osolonej wrzącej wody. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 min. na al dente. Wszystkie składniki starannie mieszamy w odpowiednio dużym naczyniu. Możemy ostrożnie osolić do smaku. Pozostawiamy na ok. pół

Kulinarna Pokusa
Gotowane roladki drobiowe z suszonymi śliwkami 143

piersi z kurczaka sól pieprz suszone śliwki kalifornijskie 3-4 garście sałaty, u mnie rukola i roszponka 1 pomarańcza sos 4 łyżki oleju rydzowego Semco 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Oprószyć z obu stron solą(...)roladkę. Każdą roladkę zawinąć dokładnie w folię spożywczą. Końce dobrze zwinąć tak jak cukierka i dodatkowo związać sznurkiem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie do garnka wlać wodę i zagotować. Wrzucić roladki. Od czasu zagotowania gotować ok 20 minut. Po ugotowaniu odwinąć z folii i pokroić w plastry pod skosem. Na talerzach ułożyć sałatę. Na sałacie ułożyć cząstki pomarańczy

Monia miesza i gotuje
Healthy bowl – wędzony łosoś z awokado makaronem 147

wloskich orzechów 3 dorodne liście jarmużu kolorowa sałata 10 pomidorów koktajlowych 1 awokado 100 g sera feta 2 łyżki oliwy 1 łyżka utartego parmezanu Ugotuj soba w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Wydrąż awokado i rozgnieć widelcem. Rozgnieć feta i wymieszaj z awokado i oliwą. Przyrządź spaghetti z cukinii używając veggie spiralizator. Włóż cukinię(...)makaronu i wymieszaj z awokado- feta pastą. Ułóż makaron na misce. Następnie zaaranżuj w misce plastry łososia, pokrojone pomidorki, sałatę i jarmuż. Całość posyp orzechami, utartym parmezanem i udekoruj cytryną. Spara Spara Spara Spara The post Healthy bowl – wędzony łosoś z awokado makaronem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kluski śląskie z sosem borowikowym 133

grzyby i smażę około 5-7 minut. Doprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam. Zalewam śmietaną i gotuję na małym ogniu 3 minuty, a następnie dodaję natkę pietruszki sok z cytryny. Doprawiam do smaku i blenduję na gładki krem.Sos gotowy. Ugotowane i ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę i ubijam z masłem.Przekładam do miski i uklepuję tak,aby powstała równa powierzchnia.Mas(...)mąkę ziemniaczaną, dodaję pozostałe ziemniaki i jaja.Dosmaczam solą.Wyrabiam na jednolite ciasto. Odrywam po kawału, formuję kulki, spłaszczam je i po środku każdej kulki robię wgłębienie.Gotuję w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podaję z sosem! Pycha

Z Kuchni Do Kuchni
Curry Cocos Laksa z kurczakiem z mleczkiem kokosowym - Zupa azjatycka 294

litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku 250 g makaronu (nudle lub mie) 125 g taugé (kiełki soi) garść siekanej natki kolendry 2 cebule dymki pokrojone w krązki 1 cytryna pokrojona w ząbki Wykonanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i imbir wraz z pastą curry. Wszystko podsmażać ok. 1 minuty. Dodać(...)mleczko kokosowe i bulion i gotować razem przez ok. 10 minut Dodać zamrożony groszek i gotować jeszcze dalej 6 minut Zupę zdjąć z ognia. Kiełki opłukać pod zimną bieżącą wodą, odsączyć i dodać na samym końcu do gotowej zupy. Kiełki zachowają chrupkość. W miseczkach lub na talerzach posypać zupę siekaną kolendrą i krążkami cebuli dymki. bron:emte

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wegańskie leniwe pierogi 165

mąki sok z połowy cytryny 2 średniej wielkości banany 50 g cukru (najlepiej waniliowego) szczypta soli Przygotowanie: W dużej misce rozkrusz tofu, dodaj mleko, banany, sok z cytryny i cukier. Zblenduj wszystko jak najdokładniej. Do powstałej (puszystej masy) dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj dużą łyżką. Nie bój się, bo ja sama w strachu byłam czy się uda, gdyż masa jest(...)deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym nożem podziel ciasto na kluchy i od razu je odseparuj od siebie. Bardzo delikatnie wrzucaj partiami na wrzącą wodę, pamiętaj, że klucha po ugotowaniu będzie miała taki sam kształt w jakim je wrzucasz, czyli jeszcze raz powtarzam- delikatnie, bo naprawdę warto. Gotuj 3-5 minut od wypłynięcia. Można jeść

greenscarf