woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:836/1096)

Pikantny krem paprykowy 194

Dopadło mnie wstrętne przeziębienie. Kichanie prychanie, zimno i źle... Na poprawę samopoczucia wybrałam pikantny krem paprykowy. Intensywny smak, witamina C z papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki(...)liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku

Pełny talerz
Sernik z wiśniami bez pieczenia 166

dokładnie wymieszaj. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy, rozprowadź na cały spód, delikatnie przyciśnij i włóż do lodówki. 2.Pora na masę serową. Ser wymieszaj z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny do otrzymania gładkiej masy. Delikatnie ubij śmietanę i dodaj ją do serowej masy. 3. Połóż  kajmak na spodzie ciasteczkowym następnie połóż masę serową. 4. Chłodź 3-4 godziny, bądź(...)pudrem z suszonych wiśni. A następnie polej syropem wiśniowym i rozłóż całe owoce na wierzch.  6. Syrop wiśniowy otrzymasz podgrzewając wiśnie na małym ogniu, dodaj 10 ml wody i 2-3 łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi

KreatywnePiny
Kminkowy indyk + kasza jęczmienna + marchewka z jabłkiem = obiad 164

szklankę lekko osolonej gotującej się wody. Następnie gotujemy ją ok. 15 min. pod przykryciem, na wolnym ogniu, pilnując by nie wykipiała. Po tym czasie powinna wchłonąć całą wodę i być sypka. 2. Pierś z indyka i cebulkę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie ze sporą ilością oleju, dodajemy przyprawy ( łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek(...)około 10 - 15 min. 3. Marchewkę i jabłko ścieramy na drobnych oczkach tarki, łączymy i dodajmy oleju (witaminy z marchewki nie wchłaniają się bez tłuszczu) i soku z cytryny. Poniżej zdjęcie efektu. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Czosnkowe krewetki 200

przepisu. Składniki (2 porcje): 4 krewetki tygrysie w pancerzykach (ok. 20 dag) 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól i pieprz biały Przygotowanie: Krewetki rozmrażamy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie delikatnie solimy i pieprzymy i zostawiamy na 15 minut.  Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie ciepła wrzucamy czosnek(...)minuty z każdej strony, najlepiej rozkładając je razem z czosnkiem na skraju patelni, żeby czosnek się nie spalił. Podajemy z sosem na bazie majonezu (majonez + sok z cytryny + ulubione przyprawy

Zakręcony Widelec
Chrupiące żeberka. 155

łyżki keczupu 2 ząbki czosnek 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie. Czosnek i cebulę posiekać. Do miseczki wlać sok z cytryny dodać miód, keczup ,wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Umyte, osuszone żeberka pokroić na kawałki. Każdy kawałek posmarować marynatą i wstawić(...)ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec  pod grillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody. Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą. Marynata z miodem i ziołami nadaje żeberkom niepowtarzalny smak

Kulinarny karnet Christophera
KREM Z MARCHWI 5 PRZEMIAN 109

Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka kawałek selera czerwona papryka obrana ze skórki 3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka startego świeżego imbiru pół pora cebula 2-3 ziemniaki

Cytryna&Co.
Orzechowa rozkosz 94

jabłek (najlepiej złota reneta ) -600 g cukru -2 łyżeczki soku z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondla, dusić często mieszając, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pod koniec dodać cukier i sok z cytryny. Ciepła masą posmarować jeden placek i przykryć drugim. Masa II : -250 g orzechów -1 szklanka(...)cukrem na puch, dodawać stopniowo wystudzona masę orzechową, cały czas ucierać do wyczerpania orzechów. Gotową masę wyłożyć na placek i odstawić do lodówki. Polewa: -7 łyżeczek wody -7 czubatych łyżeczek cukru kryształu -1/4 kostki masła -2 łyżki kakao Wodę z cukrem zagotować w rondelku, zmniejszyć ogień do minimum, dodać masło i kakao, mieszając doprowadzić

Kulinarne przemyslenia
Konfitura z truskawkami.i czekoladą 119

truskawek 150 g dobrej jakościowo czekolady http://www.sklep.panegara.pl/pantagruel-czekolada-cukiernicza-43-kakao-200-gram.html Sok z 1 cytryny  1/2 szklanki cukru  Przygotowanie :  1.Truskawki myjemy i obieramy szczypułki.Kroimy na połówki.  2.Truskawki przekładam do dużego garnka z grubym dnem.Dodajemy sok z cytryny i cukier. Pozostawiamy na ok 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie odlewamy powstały sok.  3.Owoce gotuję(...)Zakręcam dokładnie słoiki. I oderacam do góry dnem. Pozostawiam tak na 10 min.  5. Do tego samego garnka (umytego) kładę na dno bawełnianą ściereczkę a następnie słoiki. Zalewam wody do 3/wysokości słoików. Gotuję ok 15 min . ;) Odstawiam słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Taka konfitura idealnie smakuje np na naleśnikach czy gortach . Smacznego

Gotowanie Patki
,,WŁOSKI" SCHAB DŁUGODOJRZEWAJĄCY 92

Pomysłów kulinarnych Doboschiego ciąg dalszy:) Pyszna wędlinka,pracochłonna , ale warta poświęcenia. W głowie pojawiły sie kolejne pomysły , tak samo pyszne. Czekajcie , więc, na następne pyszności:)  

Cytryna&Co.
NOWOROCZNY SERNIK Z GRANATEM 132

białą czekoladą i granatem.      SKŁADNIKI 600 g twarogu, 200 ml śmietany 18%, 3 jajka, 1 tabliczka białej czekolady, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 budyń waniliowy Dodatkowo: kruche ciastka z nadzieniem chałwowym, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki śmietany 30% 1 owoc granatu WYKONANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier(...)składników, dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy czekoladę. Wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm, do środka wciskamy ciastka. Tortownicę szczelnie owijamy folią, układamy w większej blaszce, wlewamy do połowy wodę. Pieczemy ok. 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wystudzone ciasto polewamy polewą. Posypujemy ziarenkami granatu. Rada: Upiekłam sernik

słodki bratek
Gulasz staropolski 146

auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: - 50 dag wołowiny  - 10 dag wędzonej słoniny - cebula - szklanka białego wytrawnego wina - sól - pieprz - kminek zmiażdżony w moździerzu - sok z cytryny - mąka do obtoczenia mięsa   Pokrojoną w średnią kostkę wołowinę oprószamy mąką. Na rozgrzanej patelni topimy pokrojoną w kostkę słoninę. Gdy skwarki zaczną się rumienić, zdejmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej(...)ogniu obsmażamy z każdej strony na rumiano. Nie mieszamy mięsa w trakcie smażenia, aby nie puściło soków. Gotowe mięso przekładamy do rondla w którym będzie się dusiło. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy odłożone wcześniej skwarki. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i dodajemy do mięsa. Posypujemy kminkiem. Ja dorzuciłam jeszcze dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie

Kulinarne przemyslenia
Sushi z kaszą jaglaną i gruszką 131

plastrach pasta wasabi 2 listki nori 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Dodajemy sok z cytryny, ocet i cukier, mieszamy ręcznie, masa będzie klejąca. Gruszkę obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na 6 części. Listek nori układamy na macie bambusowej, rozkładamy połowę kaszy delikatnie ugniatając(...)którym będziemy układać dodatki smarujemy cienką linię pasty wasabi. Następnie układamy paluszki surimi, gruszkę i łososia.  Całość dokładnie zwijamy za pomocą maty bambusowej. Pozostawioną część nori smarujemy wodą, rolujemy i ściskamy aby całość dokładnie się skleiła.  Rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki. Podajemy z sosem sojowym. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Aromatyczna soczewica z suszonymi pomidorami i ryżem jaśminowym 224

Składniki: - ryż jaśminowy - soczewica kolorowa - suszone pomidory - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - przyprawy: pieprz cytrynowy, kumin, curry, kurkuma, chilli, kolendra Ryż gotujemy w proporcjach 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody, z dodatkiem łyżki oliwy, pod przykryciem aż do pokazania się małych kraterów z powietrzem. Soczewicę gotujemy do osiągnięcia miękkości. Przekładamy ją na rozgrzaną oliwą patelnię, gdzie wcześniej podsmażyła się drobno(...)pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Dodajemy przyprawy: pieprz cytrynowy, kumin, curry, kurkuma, kolendra, chilli. Możemy podawać w towarzystwie sosów śmietanowych np. śmietana z kawałkami owoców mango, zielonego ogórka skropione cytryną

upichcona
Jagielnik kokosowy z płatkami migdałowymi 142

jaglaną prażymy w garnuszku, zalewamy ok. 1,5 szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier.  W jednej misce łączymy ze sobą przy pomocy dużej łyżki wszystkie składniki(...)wiórki kokosowe . Opcjonalnie dodajemy odrobinę aromatu. * dodatek wanilii pasowałby tutaj idealnie, ja niestety nie miałam jej wtedy u siebie na wierzch olej kokosowy płatki migdałowe otarta skórka z jednej cytryny Spód podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut w temp.180 stopni C.  Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy naszą jaglaną masę. Pieczemy całość przez kolejne 30-40 minut

Kuchnia Ellie
Kluski leniwe jeszcze bardziej leniwe. 134

radzić z upałami. Posiłki powinny być lekkostrawne, ciepłe i pikantne. 300 g twarogu jajko 3 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ksylitolu ( cukier brzozowy) łyżeczka skórki otartej z cytryny Sos: 0,5 kg truskawek łyżka oleju kokosowego miód do smaku szczypta imbiru szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Do miski wkładamy pokruszony twaróg, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem(...)kaszkę, cukier i mąkę , ponownie dokładnie wygniatamy. Odstawiamy na  10 min, by kaszka ściągnęła nadmiar wilgoci. Jeśli twaróg był słabo odciśnięty, należy zwiększ ilość kaszki. Gotujemy 2 litry wody, dodajemy sól i łyżeczkę oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, przykręcamy płomień . Łyżeczkę maczamy w wodzie, nabieramy porcję ciasta, dociskamy do  krawędzi miski, aby uformować zgrabną kluseczkę i wkładamy

Dieta moja pasja