woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:828/1096)

Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 221

naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .  Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - można zostawić tak na noc. Na łyżeczce oliwy podsmażyć posiekaną(...)cebula się lekko zezłoci, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek - lub pokrojony nożem w drobna kosteczkę . Dołożyć pokrojone w drobne kawałki pieczarki i całość smażyć przez kilka minut - aby odparować wodę z pieczarek . Pod koniec smażenia dosypać łyżeczkę bułki tartek i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać

Grunt to przepis!
Zapiekanka ze szpinakiem i krewetkami 187

Pyszna zapiekanka ze szpinakiem i krewetkami. Makaron ugotować w osolonej wodzie jak pisze na opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć na dno żaroodpornej formy. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany czosnek, smażyć do momentu aż nabierze złotego koloru. Następnie dodać umyty i wysuszony szpinak. Smażyć aż powstanie papka ze szpinaku. Lekko doprawić solą. Taką masę wyłożyć na makaron(...)Przykryć, żeby nie wystygło. Przygotowanie krewetek – krewetki oczyścić i skropić delikatnie sokiem z połowy cytryny. Jeśli patelnia po smażeniu szpinaku jest zbyt sucha dodać trochę masełka, wrzucić posiekany czosnek i chilli. Smażyć aż czosnek nabierze złotego koloru. Jeśli chcecie wersję łagodną to nie dodajcie chilli. Wrzucić krewetki i posiekaną natkę pietruszki. Smażyć 1-2 co chwilkę mieszając. Krewetki muszą

Kuchnia Pokoleń
CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ 140

czasu rozpuszczenia się galaretki.   Beza:   5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka soku z cytryny 5 dag płatków migdałowych Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kakao oraz sok z cytryny.Delikatnie wymieszać. Białka rozłożyć na blaszce,posypać płatkami(...)temp.ok. 170 st.C przez 15-20 min.   Masa śmietankowa: 1 l śmietany 36% 6 łyżeczek żelatyny ( ja dałam 2 galaretki cytrynowe) Żelatynę lub galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Śmietanę ubić ,dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretki.Podzielić na dwie części. Dodatkowo:   2 opakowania Delicji   ZŁOŻENIE CIASTA: Ciasto z jabłkami - połowa masy śmietankowej - równomiernie rozłożyć delicje - masa truskawkowa

Niespełnione zdolności kulinarne
Pasta z pieczonych buraków i fasoli 130

białej lub zastąpić ciecierzycą) *** 5 średnich buraków 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą) 3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy) sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku opcjonalnie można dodać chrzan lub  jabłko lub startą na wiórki(...)tymianek, rozmaryn, cząber) lub mieszanką tandoori masala ( tutaj przepis ) Wykorzystany sprzęt Extra Szef Tupperware (do rozdrobnienia wszystkich składników) szybkowar (do gotowania fasoli) Przygotowanie  Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia zalać świeżą wodą,  ugotować do miękkości (zajmie to około godziny czasem nieco dłużej) i pozostawić w wodzie do wystudzenia. Bu­raki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fish and chips czyli angielski obiad u nas 191

ciasto będzie ładnie brązowe i chrupiące.  Odkładamy na papier ręcznikowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.  Marchewka z groszkiem u mnie mrożona, przełożyłam ją do garnuszka, dodałam 2 łyżki wody i masła, zakryłam pokrywką i gotowałam przez około 10 minut, aż warzywa się ugotowały.    Ziemniaki, umyłam, pokroiłam w pół łódeczki i przełożyłam do miski, dodałam oliwę, chili, szczyptę(...)AirFryera ( czyli frytkownicy na ciepłe powietrze ) i upiekłam – Ty możesz to zrobić nagrzewając piekarnik, rozkładając ziemniaki i piekąc je przez około 20-25 minut.  Dodajemy po cząstce cytryny, a dla dorosłych może być jeszcze piwo do picia ;) dla dzieci kompot :)  Na talerzu dajemy rybę, ziemniaki i marchewkę z groszkiem:) U mnie ten obiad zniknął w ciągu kilku

Kuchnia na wzgórzu
drobiowe tymbaliki 2229

marchewki z groszkiem  6 jajek 6 łyżeczek żelatyny pieprz,sól Mięso z rosołu pokroić drobno. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić każde na cztery części.  Zagotować wodę z solą, do wrzącej wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić. W silikonowych lub plastikowych pojemniczkach umieścić kawałki jajka (żółtkiem do dołu), mięso, kukurydzę i marchewkę(...)wrzenia, doprawić pieprzem i zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę i wymieszać. Rozlać do wcześniej przygotowanych foremek. Odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce. Podawać skropione octem lub sokiem z cytryny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z kaszy pęczak, prażonych orzechów laskowych, klasycznym winegretem na mini sałacie rzymskiej 172

nasi goście, a tuż przed podaniem wystarczy skropić orzeźwiającym, klasycznym winegretem. Sałatka z kaszy pęczak, prażonych orzechów laskowych, klasycznym winegretem na mini sałacie rzymskiej Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie z kilkoma liśćmi laurowymi dla ożywienia smaku. Czerwoną i zieloną paprykę pokroić na cząstki wielkości ugotowanych ziaren kaszy i wymieszać z ostudzona kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Orzechy laskowe pokroić(...)kawałki, przełożyć na suchą i zimną patelnię, podprażyć na złoty kolor.  Robimy najprostszy sos winegret (przepis) 1 porcja czegoś kwaśnego (ocet z białego wina, ja użyłem soku z cytryny) i 3 porcje dobrej oliwy extra virgin (zanim połączymy te dwa składniki, możemy uprzednio "kwas" posolić i doprawić cukrem - energicznie mieszając rozpuścimy te dodatkowe rzeczy). Sos można przygotować w misce

Right Behind The Kitchen
Rozgrzewający Syrop 149

Plastrów Świeżego Imbiru 4 Łyżki cukru , Najlepiej Brązowego  Sposób Przygotowania: Limonki oblewamy wrzątkiem, kroimy w plastry, nie za cienkie i dzielimy na pół. Limonki nie obieramy ze skóry Cytrynę również myjemy i wyciskamy z niej sok Świeży imbir kroimy w plastry ok 8 sztuk W słoiku najlepiej, który posiada zakrętkę kładziemy na dno limonkę i imbiry polewamy sokiem następnie(...)Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Taka forma "dobroci" w słoiku może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.  Syrop idealny do herbaty, mięty albo wody mineralnej

Gotowanie Patki
Sernik z truskawkami i lawendą na migdałowym spodzie 161

erniczek.... :) Składniki: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu, 4 jaja, skórka otarta z pomarańczy, sok z ½ cytryny, nasiona z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii. Spód: 100 g kruchych ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć(...)formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem  wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut w  175 stopniach.  Sernik wyst udzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin, najlepiej na całą noc. Z imny sernik posypać cukrem puderem,  przybrać

SzczyptaSmaQ
Humus z suszonymi pomidorami i ziarenkami Słoneczne pola 123

Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa i sok z cytryny , przyprawy , niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski , dokładnie razem wymieszane.                           Zapraszam :) Składniki : Około 1,5 szklanki ciecierzycy(...)smaku 2 łyżeczki pasty tahini  ( pasta sezamowa ) 1 łyżka ZIARENEK SŁONECZNE POLA Z ZIARENKOWA  Wykonanie : Ciecierzycę namoczyć na noc , następnie ugotować do miękkości.  Odcedzić zostawiając trochę wody w której się gotowała. Ugotowana ciecierzycę przełożyć do malaksera , dodać pomidory z pestkami dyni i odrobiną oleju z pomidorów, czosnek oraz pastę tahini .Wszystkie składniki dobrze zmiksować , przyprawić do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym – danie w 5 minut 339

można je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta(...)wcześniej limonkę dobrze wyszorować) świeżo mielony pieprz sól morska   Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg. W szerokim rondlu (u mnie o średnicy 28 cm :) ) wlać wodę do wysokości około 2 cm. Przykryć i zagotować. Posolić sporą szczyptą soli. Dodać różyczki brokuła kwiatem do góry (łodygi powinny być w wodzie, a kwiaty nad wodą). Gotować pod przykryciem

Moja Delicja
Porzeczkowa fantazja z serem 184

24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st.       Mus porzeczkowy: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 250ml soku z czarnej porzeczki rozrobionego z wodą, 20g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru.      Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki(...)ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście.     Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g mlecznej czekolady.      Masło utrzeć z cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować

Z miłości do słodkości
Biszkopt z jogurtowym musem i owocami 148

produktów do stworzenia przepysznego deseru. Składniki: Biszkopt jajka - 2 cukier - 1/2 szklanki mąka pszenna - 1/3 szklanki mąka ziemniaczana - 25g sól - szczypta Nasączenie (opcjonalnie) herbata zielona - 1/2 szklanki sok z cytryny - 1 łyżka Sok owocowy do masy jogurtowej truskawki - ok. 400g maliny - ok. 100g borówki - ok. 150g Masa jogurtowa: jogurt naturalny - ok. 600g żelatyna - 8-9 łyżeczek cukier puder(...)maliny oraz borówki umieszczamy stopniowo w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Masa jogurtowo-owocowa: Żelatynę dokładnie mieszamy z 3-4 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. 1/4 soku podgrzewamy i do gorącej dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dolewamy pozostały sok, dodajemy jogurt naturalny oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy

Pogotujmy.pl
RYŻ JAŚMINOWY Z ORZESZKAMI PINII 126

Dostałam od Agi Bębenek na urodziny książkę Diany Abu-Jaber "Język Baklawy". Autorka opisuje w niej przesycone smakami, aromatami wspomnienia. Każdy rozdział poprzeplatany jest przepisami a

Cytryna&Co.