jakaś alternatywa dla zwykłych kotletów. Na pewno zaskoczycie smakoszy Waszej kuchni.Składniki:marynata: ok. 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka curry 1 pierś z kurczaka pół szklanki kuskus 4 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej sos: pół zielonego ogórka3 łyżki(...)prowansalskie (według uznania co do ilości )odrobina cukru sól, pieprzSposób wykonania:Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i marynować mięso przez całą noc. Kuskus zalać wodą centymetr ponad powierzchnię , odczekać chwilę i połączyć z przyprawami i serkiem. Mięso rozbić na bardzo cienkie plastry, posmarować każdy z osobna tak jak naleśniki i zwinąć. Smażyć na suchej patelni
pieprzny smaczekcytryny i wstawiamy przykryte do lodówki na ok 20 min.W jednej miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka, do drugiej wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane, do trzeciej wsypujemy sezam. Po wyjęciu krewetek z lodówki, obtaczamy najpierw w płatkach, potem w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 2 minuty z każdej strony.Papier ryżowy moczymy delikatnie w wodzie i układamy
Malinowe PocałunkiCheddara i go użyłam, natomiast podejrzewam, że użyłam znacznie więcej niż 50g) 100g oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 3 jaja 50g mąki 50g płatków owsianych 100g masła 70g cytryny 30g natki pietruszki papryczka chilli (w mojej "spiżarence" znajdowały się jedynie nitki chilli firmy Skworcu, a więc z powodzeniem je wykorzystałam) sól i pieprz Od razu mówię, że nie trzymałam(...)gotować na oko.Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.Myjemy piersi z kurczaka i osuszamy. Odkrawamy polędwiczki. Filety rozcinamy na skos tak aby powstały 3 kawałki.Odcedzamy makaron (zostawiamy trochę wody z gotowania z oddzielnym pojemniczku) i podlewamy oliwą z oliwek.Doprawiamy solą i pieprzem kawałki kurczaka. Na talerz wbijamy 3 jaja, dodajemy posiekaną natkę i płatki owsiane. Ścieramy na tarce
Brzuszki Łakomczuszkiśmietany 30% 250 g pistacji niesolonych 20 g łagodnej gorgonzoli 1 główka czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz sok z cytryny Do przybrania: listki szczawiu krwistego pędy groszku cukrowego Dodatkowo: 2 wysuszone szyszki sosny Przygotowanie: Kruszonka z pistacji Pistacje wyłuskaj z łupin, rozdrobnij blenderem przy pomocy szatkownicy. Zupa z pieczonych boczniaków Boczniakom(...)umieść wkładkę ze śmietaną i szczelnie nakryj pokrywką, pozostaw na 20 minut. Przed podaniem lekko ubij śmietanę przy pomocy blendera z trzepaczką. Chipsy z topinamburu: Topinambur obierz, włóż do wody z dodatkiem łyżki soku z cytrynu co zapobiegnie ciemnieniu bulw. Trzy bulwy osusz ręcznikiem papierowym, przy pomocy przystawki blendera pokrój w cienkie plastry, rozłóż na blachę wyłożoną papierem
SzczyptaSmaQsztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i startą skórkę z cytryny - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 30 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt(...)wystygnięcia. W osobnej misce ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno ( nie za długo, aby jej nie “przebić” - wtedy może się zważyć ). W małym rondelku zalewamy żelatynę odrobiną zimnej wody, odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy żelatynę na małym ogniu ( nie zagotowujemy, bo straci swoje właściwości! ). Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do zmiksowanych truskawek - chwilę miksujemy, aby dobrze połączyć składniki. Następnie
W kuchni KatiePół kieliszka rumu lub aromat rumowy Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny Mona dodać 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych Poncz do tortu Pół szklanki czarnej herbaty 2 plasterki cytryny 1 łyżeczka cukru Kieliszek rumu Przygotowanie biszkoptu Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia(...)jest suchy. Po zakończeniu pieczenia ciasto do wystygnięcia można pozostawić w uchylonym piekarniku. Krem śmietankowy Krem śmietankowy to dosłownie kilka minut pracy. Na początku namaczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody, a po kilku minutach zalewamy ją odrobiną wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Gdy śmietana jest dobrze ubita dodajemy partiami serek mascarpone
Korniszonkiwodę aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Kawałki ryby obtaczamy w mące i zanurzamy w przygotowanym cieście. Rozgrzewamy olej w głębokim naczyniu i smażymy na złocisty kolor. Oczywiście możemy także to zrobić we frytkownicy. Dodatkowo możemy przygotować sos 3-4 łyżki śmietany mieszamy z dwoma łyżkami majonezu. Dodajemy 0,5 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, sok z cytryny
noteskulinarnyfigamiksy. Uwielbiam serwować obiady z puree! Kolorowe puree: dodaj zmiksowany zielony groszek, szpinak lub brokuły – będzie zielono; marchew, bataty lub dynię – pomarańczowo, buraki lub tartą skórkę z cytryny – idealne puree do ryb. UWIELBIAM zdrowe i warzywne puree! Obowiązkowo świeży krojony koper i dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1 seler ok. 500 g ziemniaków łyżeczka chrzanu 2 spore(...)łyżki masła mały kubek śmietany 18% ok. połowa szklanki mleka sól do smaku opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki i selera obieramy, kroimy w nieco większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą z dodatkiem soli i łyżeczki chrzanu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, ponownie układamy na gazie, wlewamy mleko, śmietanę i dodajemy masło, ugniatamy do gładkości
Zasmakuj KuchniRyż zapiekany z jabłkami i cynamonem, danie które każdy pamięta z dzieciństwa. Proste, ekonomiczne i po prostu pyszne. Zawsze jadłam ryż gotowany na wodzie, ponieważ nikt w domu za mlekiem nie przepadał (przepis tutaj ). Dziś wersja wzbogacona, ponieważ ryż ugotowałam na mleku kokosowym i do masy ryżowej dodałam wiórki kokosowe. Danie dietetyczne, lekkostrawne i na pewno nie tylko(...)dzieci zjedzą taki obiad ze smakiem. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 szklanki mleka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli 5 jabłek sok z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru/ksylitolu masło Wykonanie: zagotować mleko kokosowe, wsypać ryż, szczyptę soli, zamieszać i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. W międzyczasie można kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryny Przygotowanie: Krok 1 Przed rozpoczęciem smażenia przygotuj wszystkie składniki, tak żeby później po kolei wrzucać je na rozgrzaną patelnię lub wok i sprawnie gotować. Pamiętaj o wcześniejszym rozmrożeniu krewetek (jeśli będziesz korzystać z mrożonych). Krok 2 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy go zalać wrzątkiem i odstawić na 4-5 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą
Niedzielny kucharzzachwycać się tym przepysznym owocem cytrusowym, zwanym "potężnym grejpfrutem" czy "pomarańczą olbrzymią". Nie każdy jest zwolennikiem kwaskowatych owoców. Dla mnie te owoce są na równi traktowane, tak samo jak cytryna czy pomarańcza. Mam nadzieję, że zachęcę Was trochę, abyście skosztowali tego kwaskowatego cytrusa, chociażby ze względu na jego pro zdrowotne właściwości odżywcze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 3 porcje(...)pomarańcz -2 banany -20 g otrębów (u mnie gryczane) -60 g płatków (u mnie gryczane) -1 jogurt lub 100 g twarogu chudego -20 g wiórków kokosowych -woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (można dosłodzić wedle uznania). Ilość wody dopasowujemy w zależności od tego, czy wybraliście jogurt, czy twaróg. Do jogurtu starczy ok. pół
Zdrowie i pysznie na talerzuwody) 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczka imbiru ½ łyżeczka cynamonu ½ łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka mięty (może być mięta do zaparzania w torebkach) 1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego albo papryczka chilli (wrażliwi na ostre smaki mogą ilość zmniejszyć lub w ogóle pomiąć) Pół pęczka świeżej kolendry, albo pietruszki Sok z cytryny
Niedzielny kucharzwody mineralnej 2 szkl mąki 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki oleju Nadzienie serowe 0,5 kg sera zmielonego 4 jajka 80 g masła 40 g cukru pudru 0,5 op cukru waniliowego 200 ml gęstej śmietany 18% 80 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny
Pieguskowa Kuchnianiejadalne na surowo, ponieważ zawierają trujące pestki? Jeśli nie to podpowiem Wam, że owoce pigwowca po przetworzeniu są bardzo smaczne, w smaku przypominają połączenie gruszki i cytryny, a także zawierają dużo witaminy C. Aby wykorzystać nadmiar owoców postanowiłam przygotować pigwowca idealnego do herbaty, czyli syrop z cienkimi plasterkami pigwowca, który po ugotowaniu przelałam do małych słoików(...)Składniki: owoce pigwowca (waga bez nasion!) zwykły cukier proporcja owoców do cukru 1:1 (np. 1 kg obranych, pokrojonych owoców i 1 kg zwykłego cukru) Owoce pigwowca zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, a owoce przekroić na ćwiartki, usunąć pestki i każdy kawałek pokroić w cienkie plasterki. Do słoiczków nakładać warstwami: cukier, owoce pigwowca itp. Góra
Ugotować