woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:820/1096)

Sos pomidorowy na bazie z cukinii. 168

można uzyskać niezłą bazę pod sos. cukinia 2 duże jabłka marchew cebula pietruszka 1/2 selera por 3 ząbki czosnku 8 pomidorów  2 papryki 2 łyżki skórki otartej z cytryny 2 łyżki oleju Przyprawy: 3 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe kilka kulek czarnego pieprzu ziela angielskiego i jałowca sól i pieprz gaza i kawałek nitki Na patelni(...)czosnek. Cukinię, resztę warzyw ( bez pomidorów i papryki )  i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z  zawartością z patelni,  podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawy wkładamy do gazy, związujemy nitką i wrzucamy do gotujących się warzyw. Po około 30 min dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory,  gotujemy aż się

Dieta moja pasja
Lody miętowe 344

szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 1/4 szklanki mleka Należy wybrać ładne, zielone listki mięty. Przełożyć je do kielicha blendera, skropić sokiem z cytryny i wlać około 1/2 szklanki kremówki. Miksować parę minut, aż drobinki mięty nie będą widoczne i wszystko zamieni się w gładki, zielony płyn. Wlać do mleka skondensowanego i wymieszać. Pozostałą dobrze schłodzoną(...)przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki razem z mlekiem. Miseczkę umieścić na małym kubku lub garnuszku z gotującą się wodą. Mieszać, aż wszystko się połączy. Gotowe lody polać polewą, która może być jeszcze ciepła :) Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mięta , mleko skondensowane , polewa

https:KKuchniaMniam
Pieczone udźce z nutą imbiru z dodatkiem ryżu z groszkiem 250

każdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku. 1 kg drobiowych udźców Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól czosnkowa Pieprz Imbir Oliwa o smaku cytryny Dodatkowo: 150 g ryżu 0,5 szklanki mrożonego groszku 2 łyżeczki suszonej marchewki Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą czosnkową, imbirem(...)godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut. Do udźców podajemy dodatek ryżu z groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody. Delikatnie solimy i wsypujemy ryż, mrożony groszek i suszoną marchewkę. Mieszamy i gotujemy do momentu wyparowania wody

VioletoweKucharzenie
Jaglanka z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem 185

siekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska bądz himalajska ząbek czosnku, mały 2 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki oliwy Paprykę upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki. Wyjmij z piekarnika, włóż do miseczki(...)orzechów, octu balsamicznego, oliwy, tymianku.wymieszaj, odstaw. Zrób pesto. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja była właściwa. Do miski wsyp kasze jaglaną, dodaj pesto- wystarczy 1 łyżka. Wymieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać więcej pesto. Dodaj paprykę, listki bazylii. Smacznego i na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak kokosowy z Komorów 210

mleka kokosowego 1 łyżeczka świeżego tymianku (u mnie nieco mniej suszonego) 6 strąków grubego szczypioru (dymki) 2 garście natki pietruszki (u mnie nieco mniej suszonej) sól, pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy będzie rumiany dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby sos można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Podawać natychniast z ryżem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Łazanki inaczej- z kapustą, pieczarkami i ... nutką cytryny :) 230

średnia główka młodej kapusty 10 dużych pieczarek 1 cebula duża 4 ząbki czosnku (jeśli są bardzo duże to wystarczą 2-3) 2 łyżki oleju smakowego  Kujawski z cytryną i bazylią 1 płaska łyżeczka cukru 2 gałązki świeżej bazylii sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju smakowym przez 10 minut(...)warzywa zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.   2. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy ale już ściągnięte z ognia.  Wodę delikatnie solimy i na wrzątek wrzucamy makaron. Gotujemy al dente, przecedzamy i łączymy z naszym farszem.    Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie 183

Składniki: * 2 piersi z gęsi * 3 łyżki miodu * 3 ząbki czosnku * sok z połowy cytryny * 1 seler * szklanka bulionu * 3 łyżki powideł śliwkowych * sól, pieprz Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut(...)powidłami. Mięso krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do brytfanki. Posypujemy selerem i zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczemy ok. 1,30 h w temperaturze 200 stopni C. Co jakiś czas podlewamy wodą lub bulionem. Ilość porcji: 4 Koszt przygotowania: ok. 50 zł Czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 294

pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki garam masala 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)cebula, pokrojona w półplasterki kawałek laski cynamonu, połamanej na 3-4 części 125 - 150 ml świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub mała puszka krojonych (niekoniecznie, można dodać zamiast tego wody do sosu) 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego -----------    //   ----------     płatków chili 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej, można też pokruszoną małą chili suszoną, jak ktoś woli

Kuchnia Prezydentowej
Świąteczna galaretka z kwasem buraczanym 234

bulionu drobiowego lub warzywnego, 30-100 ml kwasu buraczanego, sól i pieprz do smaku żelatyna lub agar w wersji wegetariańskiej. Do podania: serek Philadelphia, cząstki limonki lub cytryny, kiełki słonecznika lub inne. Przygotowanie: Zimny bulion przecedzić przez gęste sitko, odlać 100 ml, pozostałą część wymieszać z kwasem i doprawić do smaku. Żelatynę zalać pozostałym bulionem i odstawić na 20 minut(...)latem można dodać jedną łyżeczkę żelatyny więcej (ok. 3 g). Oba roztwory połączyć, przelać do foremek i schłodzić w lodówce. Przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, wyjąć galaretkę, podać z serkiem, kiełkami i kawałkami limonki lub innymi dodatkami wg. uznania

SzczyptaSmaQ
Galaretka z kurczaka + film 181

Lekka, delikatna i  smaczna galaretka z kurczakiem to stały element domowych imprez, może również zagościć na świątecznym stol e. Kropiona sokiem z cytryny smakuje pysznie a jej wykonanie nie stanowi żadnych trudności . składniki na  6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, 2 ząbki czosnku, cebula, ćwiartka kapusty włoskiej ) 2 udka i 2 skrzydełka(...)zielonego groszku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 50 g żelatyny sól przepis Umytą i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka z kurczakiem, wlewamy około 2 litrów zimniej wody, wrzucamy podpieczoną na gazie cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotujemy rosół około 60 minut, pod koniec gotowania rosół doprawiamy solą. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy marchewkę oraz mięso

Smakowite Dania
Łosoś pieczony w foli z suszonymi pomidorami 198

cytryna sok i skórka sól, biały pieprz groszek cukrowy makaron WYKONANIE: Łososia oskrobujemy z łusek mujemy, osuszamy i kroimy na 3 kawłaki. Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Zanurzamy w niej rybę dokładnie obtaczając aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawiamy łososia w marynacie na minimum 20 minut a najlepiej kilka godzin(...)suszonych pomidorów oraz kawałek łososia z marynatą. Zawijamy szczelnie i pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. W czasie gdy piecze sie ryba gotujemy groszek cukrowy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od zagotowania. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie dowolny makaron. Łososia serwujemy z groszkiem cukrowym i makaronem oraz ćwiartka cytrynki

Pyry na Gaz
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 220

fileta rybnego1 lyzka chrzanu 2 lyzeczki tartej bulki1 lyzeczka roztopionego masla ghee2 lyzeczki posiekanej zieklonej pietruszkiSkladniki wymieszac na jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow.Na wczesniej skropiona cytryna i posolona rybe nalozyc rownomiernie paste.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Ulozyc kawalki ryby z nalozona pasta.Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna(...)Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku.Bardzo proste,blyskawiczne do przygotowania.Swietnie zastapi ziemniaki,urozmaicajac nasze dania.Skladniki na 2-3 porcje:500 g mrozonego groszkusolsok z polowy limonkiW malej ilosci osolonej wody ugotowc groszek.Po  5 minutach groszek jest mieciutki.Po ugotowaniu odcedzic.Zostawic ze 2 lyzki,gdyby puree bylo za geste ,do rozrzedzenia masy..Zmiksowac blenderem.Dodac soki z limonki,ewentualnie odrobine dosolic.Sok

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 224

łyżki oliwy,sól i świeżo mielony pieprz do smaku.Pesto z czosnku niedźwiedziego:arść listków czosnku niedźwiedziego,łyżka podprażonego słonecznika,2 łyżki startego parmezanu,do smaku sól, pieprz, sok z cytryny,oliwa ok. ½ szklankiWszystkie składniki zmiksować, dodać tyle oliwy, aby uzyskać gęstą pastę.Przygotowanie:Każdy plaster schabu przeciąć na pół nie docinając do końca (powstanie taka kartka złożona na pół), zamarynować(...)sera korycińskiego (1/3 długości plastra schabu) zawinięty z plaster szynki w taki sposób, żeby ze schabu na obu końcach wystawała szynka. Paczuszkę schabu spiąć z boku wykałaczką namoczoną w wodzie. Grillować z każdej strony po kilka minut.Arbuza i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem do sałatki, odstawić do lodówki na 20-30 min.Razową bagietkę pociąć na grube

SzczyptaSmaQ
Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym - czyli zielono mi ;-))) 211

listków pietruszki posiekanych bardzo drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę.  Składniki na puree brokułowe: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 1/3 serka Ricotta Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka do ziemniaków, ugniatamy na gładką  masę, można doprawić pieprzem cytrynowym. Sałata w dresingu(...)najlepiej z Modemy) - 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki sos. Polewamy sałatę. Łososia przygotowujemy na parze z plastrem cytryny. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich stałych odwiedzających! Dajcie znać w komentarzach jestem ciekawa ilu WAS jest! Buziaki!!! Miłego Dnia

SMYKWKUCHNI
Pieczone warzywa z kaszą jaglaną 177

warzywa z kaszą jaglaną. Kolorowo, wiosennie i zdrowo! Pieczone warzywa z kaszą jaglaną Składniki: Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu z agawy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz szczypta wędzonej lub zwykłej papryki Pozostałe: 2 marchewki 2 pietruszki 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 30 dag dyni 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu warzywnego(...)żeby straciła gorzkawy posmak (można ewentualnie przelać wrzątkiem), zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10-12 minut. Jeżeli potrzeba, można w trakcie gotowania dolać odrobinę wody. Obraną dynię kroimy w dość dużą kostkę, marchew i pietruszkę kroimy na niewielkie plasterki lub paseczki, cebulę na ćwiartki, czosnek pozostawiamy w całości. Dynię skrapiamy 2 łyżkami oliwy wkładamy

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania