woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:821/1096)

ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką... 284

tortowa 1,3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 70 dag, galaretka agrestowa 2 opakowania jajka, olej, cukier, cukier wanilinowy, skórka starta z cytryny utrzeć wszystko mikserem z 4 minuty na dużych obrotach do spienienia do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na jednolite ciasto forma 25x24 cm, wyłożyć papierem(...)ciasto, piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, tężejącą wylać na ciasto i schować do lodówki na kilka godzin - ciasto budyniowe przypomina kruche, jest smaczne z takimi dodatkami..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
KREWETKI Z CZOSNKIEM 167

Wami niestety tylko wirtualnie, ale wierzę, że patrząc chociażby na zdjęcie skorzystacie z mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam  żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można wlać parę łyżek białego wina,  bezpośrednio do krewetek na patelnię. Rozpuściłam sporo(...)ilość wedle uznania). Można również podsmażyć pokrojoną drobno paprykę czuszkę. Dodałam krewetki, mieszałam i smażyłam około 5 minut. Solę,pieprzę do smaku. Skropiłam je już na talerzu cytryną. Następnie usiadłam, wzięłam za ogonek pierwszą krewetkę .... i znalazłam się w niebie ;-) Zapraszam również na mule. ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

potrawyregionalne
Batoniki owsiane z żurawiną 168

zawartością kakao 1 łyżka miodu 2 łyżki mleka Przygotowanie: Słonecznik i sezam podprażyć lekko na suchej patelni (uważać by nie przypalić). Banany pokroić i rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i pozostałe składniki, łącznie z ciepłymi jeszcze ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę metalową wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie 2 foremki silikonowe (23 x 11) bez papieru. Do foremek przełożyć(...)piekarniku 25 - 30 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu lekko wystudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłe pokroić na batoniki. Składniki polewy roztopić w miseczce na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali na opcji rozmrażania, po roztopieniu mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy.  Ciepłą polewą posmarować wierzch batoników i wstawić do lodówki by polewa zastygła

Kuchcik gotuje
naleśniki z gotowanych ziemniaków 133

innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej mleka,lub wodę mineralną. Masę nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. U mnie po 3-4 minuty na jednej stronie... Do naleśników mogą(...)Składniki : 450 g pieczarek 2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki masła pokrojonego na kawałki 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki 1/8 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Większe pieczarki tniemy na ćwiartki, mniejsze na pół. Kapary i czosnek drobno siekamy. W płytkim naczyniu do zapiekania

w mojej kuchni
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 367

podprażone orzechy laskowe ( grubo posiekane, nie mielone ) – 30 g* masło ( roztopione ) – 35 gFRUŻELINA Z CZARNEJ PORZECZKI:* czarna porzeczka – 250 g* cukier – 80 g* sok z cytryny – 1 łyżka* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka* żelatyna – 1,5 łyżkiMASA CZEKOLADOWA:* śmietana kremówka 36%- 150 g* miód – 1 łyżka*czekolada mleczna – 150 g* masło(...)Zaczynamy od frużeliny!!!FRUŻELINA:Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu.Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy do owoców i dokładnie! mieszamy.Przekładamy do wyparzonego słoiczka , mocno zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystygnięcia.CIASTO:Żółtka ucieramy z połową

Ostra na Słodko
Herbatka z pokrzywy w piramidkach 170

toksyn. Herbatka z pokrzywy ma lekko trawiasty posmak, dlatego dla złagodzenia tego dodać można liść miety bądz sok z cytryny. Ja parzę sobie LOYD z trawą cytrynową o smaku cytryny. Gasi pragnienie i jest lekko moczopędna, ma działanie lekko uspokajające. Herbatka LOYD smakuje wybornie,powiedziałabym więcej, smakuje „nie jak trawa, nie jak zioła”. Jest idealnym rozwiązaniem dla tych wszystkich , którzy(...)filiżanek dziennie. Pokrzywa wzmacnia włosy i paznokcie. Poprawia kondycję skóry! Dlaczego wybrałam LOYD ? Bo oprócz smaku „niepokrzywowego” ma..kształt piramidek. To ma duże znaczenie!  Trójwymiarowe saszetki zanurzone w wodzie idealnie przepuszczają wodę, która dokładnie dociera do suszu i powoduje, że z herabtki wycisnienmy naprawdę wszystko co nam potrzeba do zdrowia.  Sznureczek nie jest spiety metalową zszywką, to dodatkowy

Z Kuchni Do Kuchni
Dietetyczne pączki z lukrem 232

jajka 4 łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny) 5 łyżek chudego twarogu mielonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka drożdży instant 3-4 łyżki słodziku Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie(...)minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem

Mania Gotowania
NAJPROSTSZY SPOSÓB NA DOMOWĄ SZYNKĘ 161

Jak zapewne zauważyliście Marta i ja stawiamy ostatnio na domowe wędliny :) Już nie pamiętam kiedy kupowałam gotową "sklepową". Oprócz chorizo, ceciny, jamon, i sobrasady z Hiszpańskiego

Cytryna&Co.
Lemoniada malinowa 185

W takie dni jak ten nie ma nic lepszego niż orzeźwiająca, pyszna, owocowa lemoniada :) W ten weekend chciałabym zaproponować Wam kilka pomysłów na (nie tylko owocowe

Ciastkozercy
Dżem z kiwi ogrodowego (aktinidii) 122

Polskie kiwi. Bardzo smaczne. Składniki 1 kg kiwi cukier żelujący cukier ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie Kiwi umyłem, pozbawiłem szypułek i ogonków. Wsypałem do garnka o grubym dnie. Wysmażałem na małym ogniu do czasu odparowania płynu i uzyskania konsystencji powideł. Co jakiś czas mieszałem. Dodałem pod koniec cukier ( dodajemy tyle ile uznamy, jeśli chcemy słodki dżem, tym więcej ) oraz cukier(...)dżem przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone. Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut

R'n'G Kitchen
Placuszki z cukinią 169

proszek do pieczenia i wymieszać. Wlać mieszaninę jajek i mleka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.  Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar wody i dodać do ciasta. Do ciasta dodać także drobno posiekaną dymkę, zieloną papryczkę chilli i kmin rzymski. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i nakładać(...)będą miały złoty kolor. Usmażone placuszki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby placuszki odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.  Podawać na ciepło lub na zimno, skropione sokiem z cytryny (opcjonalnie). Smacznego

Codzienne Gotowanie
Purée z kalafiora z boczniakami i jajkiem w koszulce 252

wodę – do połowy jego wysokości. Solimy do smaku i stawiamy na gaz – powinna mocno się gotować i buzować. Jajka wbijamy do dwóch osobnych miseczek, z miseczki wlewamy jajka do wody zaraz nad jej taflą i… wyłączamy gaz. Garnka niczym nie przykrywamy. Odmierzamy stoperem 4 minuty dla jajek rozmiaru M , 4m30s-4m50s dla jajek rozmiaru L . Jak w każdym wypadku(...)gorącego kalafiorowego purée, na purée rozkładamy chrupkie grzyby. Robimy łyżką wgłębienie w które wkładamy jajko. Całość lekko posypujemy solą, pieprzem i płatkami chili, następnie natką pietruszki, skórką startą z cytryny i wiórkami startego sera. Skrapiamy lekko oliwa truflową i podajemy od razu. Więcej przepisów na kalafiora? Zerknijcie TUTAJ SKŁADNIKI 2 średniej wielkości porcje 650-700g kalafiora (waga po podzieleniu

Karo in the Kitchen
Mrożona Tarta Malinowa 171

czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki  na co najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko  podgrzany kajmak i czekoladę(...)wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, miód i kakao. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby dobrze

Anioły w kuchni
Smażony bób z czosnkiem i chili 166

minut i gdybym zgniotła go widelcem, poniższy przepis stałby się również pyszną pastą kanapkową. Natomiast jeśli gotowałabym go przez 3 minuty, a następnie na patelni dodała białe wino oraz cytrynę byłoby to wege danie przypominające w smaku mój przepis z  krewetkami   :) Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 0,5 kg świeżego bobu (bób jest bardzo sycący, więc(...)papryczki chili bez pestek - garść posiekanej natki pietruszki - 2 czubate łyżki masła - 1-2 łyżki oliwy z oliwek - szczyptę soli i pieprzu do smaku 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie (u mnie przez 7 minut) 2. Następnie odcedzamy go i pozbywamy się twardej skórki. Najlepiej naciąć jedną końcówkę bobu i wycisnąć go z drugiej strony. 3. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy

Bez Cebuli

Proponowane wyszukiwania