woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:814/1096)

Sernik kokosowy 3D 216

Pyszny i bardzo elegancki sernik.Cudnie wygladal na wielkanocnym stole. Uswietni takze wszystkie inne swiateczne i rodzinne uroczystosci,takie jak chrzciny czy komunie.Sernik 3D,bowiem jest potrojnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serniczek jak chmurka i historia pewnego pieska 216

Już kilka razy z przerażeniem stwierdzałam, że w te wakacje nie było u mnie jeszcze sernika na zimno. Po kilkuminutowym oburzeniu przechodziłam nad zagadnieniem do porządku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 311

ogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane.Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć przez sito) na jednolitą masę. Do zblendowanej zupy dodać sól, cukier, ocet oraz 0,5 litra zimnej wody (jeśli zupa będzie zbyt gęsta) i zagotować. Zdjąć z ognia.Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Nie gotować.Podawać(...)przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 228

nią, choć myślę, że w sklepach arabskich jest możliwa do kupienia. Można ją skomponować samemu z takich przypraw:  kurkuma, kardamon,cynamon, liść laurowy, kilka goździków, czarna suszona cytryna, kolendra - z proporcjami pewnie trzeba potrenować . Można też dodać odrobinę szafranu ) 2-3 łyżki stołowe rodzynek 1/2 ostrej papryki 2-3 łyżki stołowe oleju (nie oliwy) migdały bez skórki w płatkach(...)zetrzeć na tarce do sera Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Opłukany ryż, maggie, sól, rodzynki, przyprawę do kepsy i paprykę - wrzucić do szybkowara i wymieszać z cebulą i pomidorami Zalać całość wodą o opuszek palca powyżej poziomu ryżu. Zamknąć szybkowar i włączyć ogień na maxa. Gdy szybkowar zaczyna głośno gwizdać (to znaczy, gdy zawartość zaczęła się gotować) zmniejszamy palnik do minimum

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zrobić włoską piadinę? Piadiny z ricottą, figami, prosciutto i rukolą 165

dowolne. Ja proponuję zestaw jesienny - ricotta, figi, szynka prosicutto oraz rukola. Pod koniec wpisu znajdziecie także inne smakowite propozycje.  Ciasto na tradycyjną piadinę składa się z mąki, soli, wody lub mleka oraz smalcu. Powiem Wam szczerze, że nie znoszę zapachu smalcu i nie używam go w swojej kuchni. Na szczęście wiele przepisów na piadinę wykorzystuje oliwę i ja również(...)rukola kremowy kozi serek, plasterki gruszki, szpinak, miód kremowy kozi serek, grillowana lub pieczona papryka/cukinia, bazylia ser stracchino, mortadela, rukola, starty parmezan bresaola, rukola, wiórki parmezanu, odrobina soku z cytryny gotowana szynka, mozarella i pieczarki kremowy serek, wędzony łosoś, szpinak, sok z cytryny szpinak, tuńczyk odsączony z zalewy, pomidorki koktajlowe, ser feta karmelizowana czerwona cebula i gorgonzola nutella i banany

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z czerwonej soczewicy 🍜 115

zupę z soczewicy.  Zupa z czerwonej soczewicy rozgrzewająca i aromatyczna. W chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem  soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: - 300 gr. soczewicy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula drobno pokrojona - 1 ząbek czosnku  - 2 marchewki pokrojone w kostkę - 1 łyżka koncentratu(...)warzywnego - 1 łyżeczka soli - 60 ml. oliwy z oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżka oregano - pieprz  - sól wg. uznania WYKONANIE: 👌  Do rondla wrzucić  soczewicę, przykryć wodą i gotować przez 5 minut. Odcedzić soczewicę i powtórzyć proces jeszcze raz. 👌 cebulę i czosnek zeszklić na oliwie pod koniec dodając marchewkę. 👌 Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, liść laurowy, kostkę warzywną

Rita creative
Szarlotka z budyniową pianką 184

Ciasto znikało w mgnieniu oka. Doprawione waniliową nutą w postaci kieliszeczka  Stanislav Vanilla Bean . Stanislav ten charakteryzuje się słodkim smakiem z dodatkiem aromatycznej wanilii. Wódka Stanilav produkowana jest wody z najczystszych górskich źródeł, z żytniego spirytusu. Pięciokrotne destylowanie sprawia, że jest doskonała w smaku i ja osobiście plasuję ją bardzo wysoko na tle wódek w takiej grupie cenowej. Potrzebujemy(...)zastąpić go dodatkowym masłem) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek Warstwa z jabłkami: 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu  Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy

MamaOskarka
Śledzie skandynawskie 227

patrzę na nasze polskie przepisy. Ale zachęcam naprawdę do ich zrobienia, efekt gwarantowany Jeśli szukasz też innych przepisów na śledzie, zapraszam także do moich: – śledzie w kiszonych cytrynach – zupa krem z ziemniaków ze śledziem – śledź w czosnku i majeranku – śledź w konfiturze z cebuli – tatar ze śledzia – śledź marynowany w occie – śledzie(...)filetów śledziowych solonych – 2 czerwone cebule – 2 marchewki – 100 ml oleju rzepakowego – 100 ml octu jabłkowego – 90 g cukru trzcinowego – 100 ml wody – 4 liście laurowe – 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu – 1 łyżka owoców jałowca – 2 łyżki musztardy ziarnistej francuskiej – kilka gałązek koperku Przygotowanie : Jeśli śledzie są słone zalej

nietylkopasta.pl
Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą 170

szparagi zapiekane z boczkiem. Szparagi umyć. Każdą nagiąć do momentu, w którym pęknie. Pozostawić górną część ponad pęknięciem, wyrzucić dolną. Mozzarellę pokroić na kawałki. W szklance wymieszać sok z cytryny, pieprz i oliwę. Ułożyć po trzy do czterech szparagów w kupce, obłożyć każdą kupkę mozzarellą a następnie owinąć boczkiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić sosem. Zapiekać(...)boczkiem i mozzarellą O czym warto pamiętać przygotowując zawijane szparagi. Plastry boczku, których używamy do zawiajania powinny być cienkie i długie. Mozzarellę po pokrojeniu delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody. Lubisz szparagi? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Quiche z młodymi szparagami zielonymi. The post Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą appeared first on MeCooks

mecooks
Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami 168

jajko + odrobina mleka do posmarowania rogalików brązowy cukier do posypania  Wykonanie: Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niegrubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Przełożyć na dużą patelnię lub do rondla i mieszając podgrzewać na średnim ogniu. Gdy jabłka zaczną zmniejszać swoją objętość dodać miód i smażyć przez kilka minut, do momentu, aż jabłka(...)zachować swoją formę. Doprawić cynamonem, delikatnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. UWAGA: Jeżeli jabłka puszczą dużo soku, najlepiej zagęścić je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody - dodać tę zawiesinę do jabłek jeszcze podczas smażenia i wymieszać. Ciasto: Drożdże rozetrzeć w miseczce wraz z 1 łyżką cukru, do momentu, aż staną się płynne. Jajko i żółtko wbić

Opowieści z piekarnika
Kisiel brzoskwiniowy 164

było jeszcze zwykłego, klasycznego i prostego. Kilka dni temu robiłem sałatkę, do której wkroiłem kilka brzoskwini. Były one w lekkim syropie. Ja nie przepadam za rozrabianiem takiego syropu z wodą, bo smak nie jest dla mnie wybitny, ale szkoda było mi go wylewać. Wpadłem na pomysł, żeby z niego zrobić kisiel brzoskwiniowy . To był strzał w dziesiątkę! Oczywiście zamiast syropu(...)się na syrop tak jak ja, to wybierz najlepiej brzoskwinie w lekkim syropie. Zawiera on mniej cukru i nie jest taki mdły. Przy klasycznym syropie dodaj więcej soku z cytryny. Artykuł Kisiel brzoskwiniowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Sałatka z pieczonego kalafiora z marchewką i kuminem, czarną soczewicą i dressingiem miodowo – cytrynowym 170

łyżka posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, kumin oliwa z oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Składniki na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól i pierz Wykonanie: Pieczone warzywa: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Marchewki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wyłóż na blachę wyłożoną(...)oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 30 minut. Soczewica: Soczewicę opłucz, następnie ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W misce wymieszaj ze sobą pieczonego kalafiora i marchewki oraz soczewicę. Całość dopraw dressingiem miodowo – cytrynowym. Wyłóż do miseczek i posyp

Moja pasja smaku
Bananowy start: banan, grejpfrut 215

wiele soku, także należy zebrać wyciśnięty owoc z pojemnika na odpady, dodać do pojemnika na sok i kontynuować wyciskanie kolejnych owoców. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze(...)otrzymamy żółty, bananowo słodki smak z lekko gorzką nutą na zakończenie. Taka kompozycja powinna zachęcać najmniejszych amatorów soków wyciskanych do polubienia grejpfrutowego smaku. Na kolejnym etapie proponuję spróbować: Grejpfrut, cytrynę i imbir

Pij soki wyciskane
Bezy 150

łyżki soku z cytryny szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Białka dobrze ubite są gęste i błyszczące. Gotową beze przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe  porcje na papier do pieczenia w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)piecu do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, jak zostaną :)  Wskazówki: Białka nie można przebić, dzieje się się to zawsze w pierwszej fazie ubijania, kiedy białka podejdą wodą (przed dodaniem cukru) należy je wyrzucić bo bezy nie wyjdą. Moje białka są o temperaturze pokojowej, ale mogą być z lodówki. Cukier dodajmy partiami nigdy na raz bo cukier się

Delicious Titbits
Drożdżowe różyczki z jabłkami 146

soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”) 100 g brązowego cukru łyżka cynamonu i kardamonu (opcjonalnie) 5 jabłek sok z cytryny Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą(...)odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie półplasterki i podgotować około 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym (ja to zrobiłam na dużej patelni), po czym przełożyć je pojedyńczo na płaską powierzchnię. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wyciąć prostokąt, w zależności od wielkości jabłek u mnie

greenscarf

Proponowane wyszukiwania